2007-től indul az Asus és a Gigabyte vegyesvállalata

A napokban felröppent a pletyka, hogy az Asus felvásárolná a Gigabyte-ot. A döntés okát abban vélték megtalálni, hogy a két vállalat erőforrásainak egyesítésével sikerülhet megállítani a legnagyobb vetélytársak, különösen az OEM piacon erős Foxconn veszélyes növekedését. Az érintett vállalatok a tajvani tőzsdén cáfolták a felvásárlásról szóló híreket, melyre már csak azért is érdemes volt szkepszissel tekinteni, mivel az utóbbi években a sajtó többször felkapta az MSI és a Gigabyte egyesüléséről szóló – és rendre hamisnak bizonyult – pletykákat.

Az információ ezúttal azonban részben igaznak bizonyult. Felvásárlásról ugyan nincs szó, ugyanakkor a Gigabyte és az Asustek tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy vegyesvállalatot hoznak létre alaplapok és videokártyák előállítására. Az új cég 2007. január 1-jével kezdi meg működését, és némileg meglepő módon a kisebbik gyártó fog benne többségi tulajdonnal rendelkezni: a Gigabyte 51%-os, az Asustek pedig 49%-os tulajdonrészt birtokolva, mintegy 244 millió amerikai dolláros kezdőtőkével indítja útjára a közös vállalkozást, melynek termékei Gigabyte márkanéven kerülnek piacra. (Az Asus saját termékeivel ugyanakkor továbbra is Asusként lesz jelen a piacon.)

A Gigabyte az elmúlt évben 15,85 millió alaplapot és 3,7 millió videokártyát szállított le, idén 18, illetve 4,4 milliós darabszámot célzott meg. A piac óriása, az Asus 2005-ben 52 millió alaplapot és 9,6 millió grafikus kártyát szállított le, az idei terv pedig az alaplapokra 60 millió darab (a videokártyákra nincs adat). Az OEM piacon is erős Asustek egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a lépés miként érinti a saját márkanév alatt forgalmazott termékek és a (szerződéses) gyártás korábban tervezett kettéválasztását. A jelenlegi tendenciák ugyanakkor arra futhatnak ki, hogy csupán néhány tényleges, saját üzemekkel rendelkező, nagy gyártó marad (Asustek, Foxconn, ECS, MSI, esetleg mások), a legtöbb márka pedig saját gyártókapacitások nélkül vagy lényegesen kisebb kapacitásokkal tartja fenn működését.

A Gigabyte számára a vegyesvállalat elsősorban a gyártási költségek csökkenésében fog megmutatkozni, így versenyképesebb lehet az MSI-vel és az ECS-sel szemben, másodsorban elkerülte, hogy a Foxconn vásárolja fel, amely számára kellemetlenebb következményekkel járt volna.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés