Hirdetés

2012. május 30., szerda

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

(#23001) ntomka válasza konfar.dani (#23000) üzenetére

ntomka
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Gimp. Tárolóban megtalálod. :)

(#23002) kozyadam válasza konfar.dani (#23000) üzenetére

kozyadam
(tag)

a Helyek/Képek az a /home-ban van, tehát azt semmiképp ne formázd.
a swap az olyasmi, mint a lapozófájl Windows alatt. azt nyugodtan leformáhatod, de igazából nincs jelentősége, ha jól tudom.
az összes szükséges rendszerfájl a /-ben van. ha újratelepíted a rendszert, akkor ezeket írod felül

(#23003) konfar.dani

konfar.dani
(fanatikus tag)

Köszönöm a választ mind a kettőtöknek. :R

Los ángeles nunca mueren

(#23004) body007 válasza kozyadam (#22982) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

Tényleg csak wines :)
Mondjuk én nem igen használok klienst, csak a meló helyen szoktam használni a céges levelezések költöztetésére

I ♥ Tech House * Dekorációs/grafikai munkákat vállalok

(#23005) Kendek

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hú, de jó ötletem támadt az imént, már meg is valósítottam.
Ugye, mivel Lucidot tesztelgetem, rövid időközönként szükséges (ajánlott) a rendszer frissítése. A Synaptic elég lassú, a terminál már gyorsabb, de pötyögni kell, hát mi lenne, ha egy kattintás lenne az egész? Csináltam hát egy fájlt, benne a parancsokkal, meg Cairo-Dock ikont hozzá. Simán jó lett, csak egy katt, és már frissül a csomaglista, a csomagok, a nem kellők eltávolítódnak, majd kiürül a csomag cache is, végül bezárul a terminál.
Hogy ez mért nem jutott előbb az eszembe. :)

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#23006) harry válasza Kendek (#23005) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Hát igen, alap szintű scriptek is nagyon meg tudják könnyíteni az ember életét :) Én egy olyat írok mindjárt a szerverre, melyet úgy éjfél környékére ütemezek indítani, megnézni, van-e host a hálózaton bekapcsolva, van-e aktív netkapcsolat (ftp, ssh, bármi), és ha nincs, elküldi a gépet aludni, lévén este minek menjen, ha senki sem használja. De ha mondjuk valami töltök, vagy hajnal kettőig gépezek otthon, akkor ezt észleli, és nem kapcsol le.
Igazából egy nmap, netstat, halt az egész progi, meg egy kis szűrés/számolás, ciklus.

Ja igen, reggel meg automatikusan bekapcsol, bár ez BIOS-ból lett beállítva.

Igazából úgy akartam volna, hogy a fenti script állandóan fut (mármint egész nap pl. 15 percenként), így ha napközben sem használja senki egyik gépet sem, akkor is leállna. A baj a bekapcsolással van, mivel WOL csak a host OS-ek után indulna, akkor meg késne a hálózati mappa csatolás, az meg nem szép.

[ Szerkesztve ]

the weak will fall, the strong remain - no pain, no gain

(#23007) upszilon válasza Kendek (#23005) üzenetére

upszilon
(őstag)

"Hú, de jó ötletem támadt az imént"

Khüm-khüm, saját ötlet mi? ...mer'ugye amikor ezt a módszert anno én hiányoltam, mindenki a torkomnak ugrott...

"Műveletlen emberek és rendek megelégszenek határozatlan képzetekkel..." /Hegel/

(#23008) Kendek válasza upszilon (#23007) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Elnézésedet kérem, ha ez a dolog neked előbb jutott az eszedbe, esküszöm, hogy nem emlékeztem rá. Gondolom akkor Te ezt már réges-rég így használod. :)

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#23009) harry

harry
(PH! kedvence)

Win7 gép pingre válaszol, de 'nmap -sP ipcím'-re nem, holott az sP a manual szerint csak pinget végez, de mégsem kapok választ. Ha ugyanezt sudoval indítom, akkor igen. Bár rémlik valami ilyen, hogy helyi hálón nem echo request van, hanem arp ellenőrzés, és lehet ezért nem megy... csinálok erre egy firewall rulet win-ben, és mindjárt beszámolok.

(#23010) body007 válasza harry (#23006) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

Ha sikerülne megoldanod, szeretném elkérni a scriptet :) Ugyanezt akarnám megcsinálni csak helyi hálón (ahol win kliensek vannak és egy samba file szerver). Valami olyasmi kellene, h ha nem nyúl senki a szerverhez 2 órán keresztül és elmúlt este 6 menjen alukálni :)

(#23011) konfar.dani

konfar.dani
(fanatikus tag)

Léci le tudnátok írni, hogy hogy tudnám megcsinálni GIMP-el a nemrég említett szerkesztést?

Szóval kijelöltem a képen ami kell, de nemtudom hogykell kivenni onnan, és máshova áttenni, egy másik képre.

Köszönöm előre is. :R

Los ángeles nunca mueren

(#23012) body007 válasza konfar.dani (#23011) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

ctrl + c -> ctrl + v... :DDD

(#23013) Kicsirics77

Kicsirics77
(PH! addikt)

linux mint 8 helena pendriverol
egesz gyors csak a bill kiosztasa norveg egyenlore :DDD
megoldódott :C

[ Szerkesztve ]

(#23014) harry válasza body007 (#23010) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Igazából kissé primitív script, még kicsit pofozgatom, de ha kész, szólok :)

(#23015) harry válasza harry (#23014) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Most a gondom nmap-pel, hogy
- sP-vel lenne szép, csak 1 sort ír ki, ha a host be van kapcsolva, ám a win-es gépeket ezzel nem látja
--> vagy kell minden win kliens tűzfalán állítani, ami macera, ráadásul nem is ment
--> vagy sudo-val kell használni a parancsot, ám így viszont egyes interfészek mac-címét is kiírja, ami nekem bezavar, de legalábbis nem szép... néztem verbose-t lehet-e tiltani, de nem láttam ilyet.

Mert amúgy csak annyit kéne csinálni, hogy 'nmap alháló', és ha a kimenet több, mint x sor (tehát több, mint a default cím, és záró sor), akkor van gép, nem nézi, hogy az most hol-ki, de nekem nem is kell. Így viszont lehet zavarni fog a mac-címes sor, mivel nem tudok vele fixen számolni (nem írja ki minden géphez). Esetleg le lehetne vágni ezeket a sorokat, bár így kicsit még szöszölni kell majd vele.

(#23016) konfar.dani válasza body007 (#23012) üzenetére

konfar.dani
(fanatikus tag)

Nem megy. :(
Akkor elég annyi is, hogy hogy tudom pl. a kép alját levágni? :D

Los ángeles nunca mueren

(#23017) tomtyi válasza konfar.dani (#23000) üzenetére

tomtyi
(őstag)

mosmá mindegy, de az Ubuntuban alapból települ a Gimp.
különben meg új réteget kell létrehozni, oda másolod, oszt a végén egybefésülöd a rétegeket. (nem az eredeti képekkel dolgozz, csinálj másolatot ;) )

“People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea...” Bill Gates on Microsoft Windows

(#23018) sh4d0w válasza tomtyi (#23017) üzenetére

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Most még, de kikerül a disztribből, gyanús, hogy a következőben már nem lesz alapból. Persze repóban még lesz.

http://takedown.blogolj.net - Takedown The Core

(#23019) Major Major válasza konfar.dani (#23016) üzenetére

Major Major
(őstag)
LOGOUT blog

itt nézz körül

The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.

(#23020) tomtyi válasza sh4d0w (#23018) üzenetére

tomtyi
(őstag)

ja, ja. csak ezt már lusta voltam utólag beleírni. :)

“People liked NASCAR because the constant crashes made it exciting, and this gave me an idea...” Bill Gates on Microsoft Windows

(#23021) harry

harry
(PH! kedvence)

Valami nem kerek... akarok csinálni egy USB startup-ot (mármint USB telepítőt), de sehogy sem megy. Próbáltam két Ubuntu OS (beépített) és egy Win7 (unetbootin) alól, két különböző pendrive-val, a képfájlt másodszor is letöltöttem, de mikor betölt, és kiválasztom az Installt, kiírja, hogy
modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.28-11-generic/modules.dep: No such file or directory
Majd tölt ezután, végül 'BusyBox built-in shell' jelenik meg... Nem értem miért csinálja ezt, de mindjárt rákeresek.

[ Szerkesztve ]

(#23022) &rew válasza harry (#23015) üzenetére

&rew
(őstag)

a sorok szamat mondjuk tudod 'wc -l' -lel szamoltatni, a macaddress-t meg mondjuk egy 'grep -v "MAC Address" ' -szel kiszedni, de lehet az is eleg lenne, ha a grep-pel csak a szivednek kedves egy sort keresned :)

dodge charger - ford mustang - dodge challenger

(#23023) harry válasza &rew (#23022) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

Köszi, tudom, eleinte ez így jó is volt, de ezzel a megoldással nem annyira, mivel nem akartam minden sort megszámolni, csak amelyik 'Host'-tal kezdődik, de erre írtam is egy awk-s számlálást, majd este írok bővebben.

(#23024) body007

body007
(őstag)
LOGOUT blog

Kellene kis help vpn beállításhoz. Helyi hálón megy szépen a dolog de, h kell neten keresztül megoldani? DynDNS-en regelve van egy host név, ez routerbe beállítva, de ubin hol állítom be, h azon a host neven a szervert találja meg? Szerver ip-je: 192.168.0.101

(#23025) HollyBoni

HollyBoni
(PH! addikt)

Sziasztok!

Kéne egy kis segítség.Most telepítettem az Ubuntu 9.10-et,de mikor csinálok egy DSL kapcsolatot,akkor nem akar soha csatlakozni,csatlakozik egy ideig aztán kiírja hogy "Disconnected,you are offline"vagy ilyesmit ír.Másik gépben pedig jó a net.

Battlelog - FaceHUN //hollossy.hu//

(#23026) Kicsirics77 válasza HollyBoni (#23025) üzenetére

Kicsirics77
(PH! addikt)

pppoeconf

(#23027) HollyBoni válasza Kicsirics77 (#23026) üzenetére

HollyBoni
(PH! addikt)

Ezt kifejtenéd jobban?Mert nem nagyon értettem. :B

(#23028) body007 válasza HollyBoni (#23027) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

terminálba:
pppoeconf

(#23029) HollyBoni válasza body007 (#23028) üzenetére

HollyBoni
(PH! addikt)

Ezt írja: Please become root.
Mikor beírom hogy pppoeconf

[ Szerkesztve ]

(#23030) FixY67 válasza HollyBoni (#23029) üzenetére

FixY67
(senior tag)

Írd elé, hogy sudo:

sudo pppoeconf

...

(#23031) kovaax válasza HollyBoni (#23025) üzenetére

kovaax
(senior tag)

Rossz benne a Network Manager. pppoeconf-fal csinálj netet, majd keress vissza, pár hete volt téma, hogy hogy tudod megjavítani a Network Managert.

Eladó a lakásom: http://www.oc.hu/ingatlan/H138956 -=- There's no place like /home -=- http://www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw http://www.youtube.com/watch?v=CdcZyOY4Z1E

(#23032) HollyBoni válasza FixY67 (#23030) üzenetére

HollyBoni
(PH! addikt)

Na megcsináltam meg minden megy a net már ubunturól írok.Egy kérdés akkor most beindítom a gépet és automatikusan csatlakozik?

(#23033) body007 válasza HollyBoni (#23032) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

ha azt jelölted a végén, h csatlakozzon automatice, akkor igen :)

(#23034) HollyBoni válasza body007 (#23033) üzenetére

HollyBoni
(PH! addikt)

Kössz nagyon mindenkinek!

(#23035) konfar.dani

konfar.dani
(fanatikus tag)

Légyszi tudnátok Linux-ra egy Skype programot? :)
Köszönöm előre is. :R

Los ángeles nunca mueren

(#23036) &rew válasza konfar.dani (#23035) üzenetére

&rew
(őstag)

pl skype?
esetleg felteheted wine-nal a vindozosat. mindket esetben szamithatsz hangproblemakra es hosszadalmas kikuszobolesukre :)

(#23037) upszilon válasza konfar.dani (#23035) üzenetére

upszilon
(őstag)

Miért, a Skype oldalán lévőkkel mi a problémád?

(#23036) &rew: A Skyp-nek a világon semmiféle hang-problémája nincsen linux alatt. Az már más kérdés, hogy a linuxban szinte képtelenség normális mikrofonhangot előállítani.

[ Szerkesztve ]

(#23038) &rew válasza upszilon (#23037) üzenetére

&rew
(őstag)

ahhoz kepest eleg nepes forumok foglalkoznak azzal h hogyan oldjak meg megis bizonyos integralt hangkartya-tipusok eseten azt h csak mono v nem szol v szakadozik stb a hang.

(#23039) upszilon válasza &rew (#23038) üzenetére

upszilon
(őstag)

Miért szürkítetted be? Ez ide tartozik keményen. Megismétlem: A mikrofon-hang probléma nem Skype-probléma, hanem linux probléma. Próbáld ezt az egyszerű tényt felfogni. Amíg nem vagy képes egy hangrögzítővel normális mikrofonhangot visszahallgatni, addig ne is telepíts Skype-ot. De ha az megvan, a Skype is egyből tökéletes lesz. Ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#23040) kozyadam válasza body007 (#23024) üzenetére

kozyadam
(tag)

routered milyen? DHCPn kapják a gépek az IPt vagy statikusan?
Ha routerbe beállítod, hogy a szervernek mindig azonos IP címet osszon, vagy a szerveren kézzel adod be az IPt, és ezt követően a routeren beállítod a virtuális szervert, vagy port-forwardolást, akkor a routerre a külvilág felé érkező csomagok továbbítva lesznek a szerverre.
az már innentől kezdve a szerver dolga, hogy válaszol-e rájuk, pl figyeli-e azt a portot, ahol a VPN kliens próbálkozik.

(#23041) Sweet Lou 6 válasza upszilon (#23037) üzenetére

Sweet Lou 6
(őstag)
LOGOUT blog

Nekem Pulseaudióval tökéletes a mikrofon Skype alatt.

androbit.org | Ha két lehetőség közt nem tudsz dönteni, csinálj egy harmadikat.

(#23042) upszilon válasza Sweet Lou 6 (#23041) üzenetére

upszilon
(őstag)

Persze, szinte mindegyik csip-készlettel megoldható. Csak tökölni kell vele. A Realtek új csipjeivel van a legtöbb gond. A Realtek kitűnő hardver csinál, de a szoftverkészítéshez baromira nem ért...

(#23043) Sweet Lou 6 válasza upszilon (#23042) üzenetére

Sweet Lou 6
(őstag)
LOGOUT blog

Hát igen, nekem is Realtekem van, még Win alatt is szívtam a driverrel (előlapi kivezetés miatt).

androbit.org | Ha két lehetőség közt nem tudsz dönteni, csinálj egy harmadikat.

(#23044) ntomka

ntomka
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Tud valaki olyan többplatformos benchmark progit, amivel összehasonlíthatnám a gépem ubuntu alatti teljesítményét windows alattiéval?

(#23045) sghc_toma válasza ntomka (#23044) üzenetére

sghc_toma
(senior tag)
LOGOUT blog

Geekbench

in asm we trust

(#23046) ntomka válasza sghc_toma (#23045) üzenetére

ntomka
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

:R

Érdekes eredmények jöttek ki. Nem erre számítottam. :)

[link] [link]

Természetesen többszöri futtatással teszteltem, és az eredmények kb. az átlagot tükrözik mindkét rendszeren. :)

(#23047) &rew válasza upszilon (#23039) üzenetére

&rew
(őstag)

hiaba ismetled, nem csak a mikrofon hanggal volt rengeteg problema.
voltak olyan problemak vele h pl egy hivas utan nem ment semmilyen audio lejatszasa (attol fuggoen h pulse/esd esetleg plusz alsa volt fent) es tudta azt is h recsegett/kihagyott a hang a fulesben ugy, hogy a tuloldal win-t hasznalt. raadasul elsore a 'problem with audio playback' uzenetbol sem a mikrofonra gyanakodnek.

megdobbennel mennyi mindent kepes vagyok felfogni.

(#23048) SzalaiG

SzalaiG
(PH! addikt)

Hali!

Létezik Xp skin az ubuntuhoz? Magyarnyelvű.

"Ne félj, csak higyj" Márk 5.36.

(#23049) body007 válasza kozyadam (#23040) üzenetére

body007
(őstag)
LOGOUT blog

A router TP-LINK TL-R860
A gépek dhcp-n kapják az ip-t. Beállítottam, h a szerver 101-es ip-t kapjon:
Address Reservation: 1 00-19-66-62-7E-47 192.168.0.101 Enabled
gondolom így kell :)
Meg beállítottam egy virtual servert:
Virtual Servers: 1 5900 192.168.0.101 ALL Enabled
Így működik, köszi :)
Már csak azt szeretném megoldani, h ne a desktopot irányítsam hanem egy mappát (samba megosztás) érjek el

[ Szerkesztve ]

(#23050) Kendek válasza SzalaiG (#23048) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Kék és Ezüst Metacity témák. Természetesen nem magyar nyelvű az oldal, de nem olyan nehéz eligazodni benne és letölteni.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ-> Rendszerment

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.