Hirdetés

2012. május 30., szerda

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

(#33001) ntomka válasza Hennet (#33000) üzenetére

ntomka
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Csak felhívta a figyelmed az alapelvekre teljesen jogosan. Ha ő nem teszi, jött volna egy mod, de ő már máshogy tett volna...

A 2-es pontban is igaza van, bár egyes programok valóban egész jól elfuttathatók wine segítségével, de én magam senkinek nem ajánlom és nem segítek benne, azon egyszerű oknál fogva, hogy win progikra win való, linux progikra linux való. Aki linuxot akar használni, tanuljon meg win progik nélkül élni, vagy ha máshogy nem megy, még mindig ott a dual boot lehetősége.

[ Szerkesztve ]

(#33002) n0_gAboR válasza Hennet (#32998) üzenetére

n0_gAboR
(őstag)
LOGOUT blog

parancsolj: [link]

[ Szerkesztve ]

(#33003) sh4d0w válasza Hennet (#33000) üzenetére

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az, hogy egy ismerősödnél ment wines program Linuxon, nem jelenti azt, hogy Nálad is menni fog.

http://takedown.blogolj.net - Takedown The Core

(#33004) Csakénvagyok válasza Hennet (#32998) üzenetére

Csakénvagyok
(őstag)

(#33005) Lenry válasza Hennet (#33000) üzenetére

Lenry
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

az ilyen emberek miatt nem szoktam fórumozni

akkor a mai jó cselekedetem is megvolt :DDD

"Kár volt rád pazarolnom ezt az 1 percet, máris utállak" - csƵ random hülyegyereknek | "Két webfejlesztő beszélget: - Milyen az új csajod? - 90/60/90 - Sötétlila?" | Eladó PC játékaim: href.hu/x/9dv6

(#33006) Siriusb

Siriusb
(őstag)

Egy ismerősömnél ubuntu fut (valószínűleg 9.10), melynek egyetlen speciális szoftver kiszolgálása a célja. Létezik, az, hogy az egész csak 2.3 GB? Nem volt igazán lehetőségem, hogy turkáljak a gépben, csak egy gyors pillantást vetettem a Rendszer Figyelőre, és ezen elcsodálkoztam.
Meg akarom oldani, hogy hetente tudja menteni a rendszert, gondoltam felrakom az rsync-et és írok hozzá egy scriptet, amit az alany :) futtatni tud és egy pendrive-ra backupol (ha már tényleg ilyen kicsi az egész).
Mivel nincs internet kapcsolat, ha letöltöm innen a csomagot és a függőségeket, elvileg simán fel kell menjen, ugye? Akkor is, ha valami minimal install-t csináltak. Vagy kell még valami ahhoz, hogy deb csomagot így fel tudjak rakni? Rég láttam már ubuntu-t, gondoltam inkább megkérdem...

(#33007) Orb1337

Orb1337
(tag)

Sziasztok!

Az ubuntu kernelében bentvan már az ATI videokártyák támogatása? Illetve van-e olyan szinten mint a fedoráé.

Macbook Pro 13" i5 early 2011 || Samsung Galaxy 3 Android Froyo 2.2

(#33008) Kendek válasza Orb1337 (#33007) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Egyfajta kernel létezik, mindegyik disztribúció azt használja, plusz az Ubuntu némileg kiegészíti különböző patchekkel. De az AMD GPU-k támogatása nem a disztribúciók készítőinek feladata, teljesen ugyanolyan szinten van ezekhez támogatás az Ubuntuban, mint a Fedra-ban. Ha nyílt meghajtót akarsz használni, akkor a xorg-edgers PPA-t vedd fel és többet kapsz, mint Fedora-ban.

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33009) CPT.Pirk válasza Orb1337 (#33007) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Arra gondolsz, hogy a Catalyst 10.10, 11, 12 telepítési problémád van? Ahogy nézem, maga a driver nem támogatja a 2.6.36-os kernelt, az meg Linux független dolog, ha jól értem.

Ubuntu, Linux Mint után átmentem OpenSuse-re, mert olyan híreket kaptam, hogy ott csak 1 csomag telepítése, és lesz GPU gyorsított HD lejátszás, ami Ubuntu alapú rendszereknél kivitelezhetetlen jelenleg, hiába túrtam össze már a sokadik ppa-ból az ilyen olyan vaapi fájlokat, nem lehetett megoldani.

Erre susén meg már drivert sem tudom felrakni, hogy rohadna meg ott valaki az AMD-nél.

---------------
Mindenkinek:
Van valami fejlemény va-api ügyben októberhez képest?

Efficiency and progress is ours once more, Now that we have the Neutron bomb It's nice and quick and clean and gets things done... c@ Dead Kennedys

(#33010) Kendek válasza CPT.Pirk (#33009) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha az X Updates PPA-ból telepíted, akkor a 2.6.37-es kernellel is elmegy az fglrx. Éppen, hogy Ubuntun van nagyobb támogatása.

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33011) kovaax válasza Kendek (#33010) üzenetére

kovaax
(senior tag)

Izé. Ezt a 2.6.37-es kernellel is elmegy az fglrx dolgot hogy érted? A nemrég berakott méréseimet 2.6.32-es kernellel csináltam (squeeze), de most is fglrx drivert használok lenny-n, 2.6.26-os kernellel (mondjuk ez lassabb is, talán mert nincs KMS???). Vagy a vaapi-re érted (vagy mire)?

Eladó a lakásom: http://www.oc.hu/ingatlan/H138956 -=- There's no place like /home -=- http://www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw http://www.youtube.com/watch?v=CdcZyOY4Z1E

(#33012) Kendek válasza kovaax (#33011) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A normál, AMD honlapjáról letölthető Catalyst nem támogatja a 2.6.36-os és 37-es kerneleket (nem fordul le a cucc). Az X Updates PPA-ban megvan patchelve az fglrx és lehet telepíteni akár 2.6.37-es kernelre is, lefog fordulni és lesz 3D gyorsítás (próbáltam, ment).
KMS csak nyílt meghajtóval van, teljesen mindegy, hogy milyen kernelt használsz, fglrx-vel nem lesz akkor sem.

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33013) CPT.Pirk válasza Kendek (#33010) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Köszi!

Holnap rakom vissza Ubuntut! Azt a driver patchelést próbáltam Susén leírás alapján, de ott meg a tempben nem tud valahova írni a driver, szal egyenlőre Ubuntu. Gondolom a HD gyorsításról ne is álmodjak még az x updates driverrel se.

Efficiency and progress is ours once more, Now that we have the Neutron bomb It's nice and quick and clean and gets things done... c@ Dead Kennedys

(#33014) kovaax válasza Kendek (#33012) üzenetére

kovaax
(senior tag)

Ja, ott még nem tart a debian. Megnéztem, amit felraktam az fglrx-vel, az dkms volt, ami nem teljesen ugyanaz, mint a kms... :R

Eladó a lakásom: http://www.oc.hu/ingatlan/H138956 -=- There's no place like /home -=- http://www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw http://www.youtube.com/watch?v=CdcZyOY4Z1E

(#33015) body007

body007
(őstag)
LOGOUT blog

Lehet hüjeséget kérdek, de mi kell ahhoz, h egy klienst (wifin) összekössek egy szerverrel? Ezen azt értem, h a kliensen kell, h legyen samba?
A problémám az, h van egy n900-am (linux os, maemo) és szeretnem hálóba rendezni. De, még wifin nem csináltam ilyen dolgot.

I ♥ Tech House * Dekorációs/grafikai munkákat vállalok

(#33016) Kendek válasza body007 (#33015) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

samba, libpam-smbpass :D

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33017) harry válasza body007 (#33015) üzenetére

harry
(PH! kedvence)

SMB kliens, ez szokott lenni alapból (szerver azt hiszem nem). Ha wifi megy, akkor a hálózati csatoláshoz semmi különös, nem számít az átviteli közeg.

the weak will fall, the strong remain - no pain, no gain

(#33018) attis71

attis71
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Ubuntu Linux-hoz létezik valamilyen program ami kezelni (olvasni, írni, konvertálni) tudja a SACD, DSD, DVD-A formátumokat? - vagy valamelyik Linux-disztribúcióhoz? :F

[ Szerkesztve ]

(#33019) kayaman

kayaman
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Ubuntu 10.10 van a gépen és szeretném valahogy működésre bírni a Logitech c200 Webcam-ot. Lehetséges ez?

kösz

...the big kayaman

(#33020) Kendek válasza kayaman (#33019) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Próbáltad a szokásos paranccsal is?

sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so cheese"

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33021) kayaman válasza Kendek (#33020) üzenetére

kayaman
(kvázi-tag)

nekem ez kínai
nem értem
de nyitott vagyok, szívesen megtanulom:D

...the big kayaman

(#33022) Kendek válasza kayaman (#33021) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Alt+F2 -> Másold be a parancsot, de a "cheese" helyére annak az alkalmazásnak az indítóját írd, amiben használni akarod a kamerát (pl. skype).

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33023) sh4d0w

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

ATi driver gondom van nekem is. Lucid, ebben mintha 7.5-ös x lenne, de az már nem támogatott a kártyámhoz. Hogyan tudom downgrade-elni 7.4-re az x-et?

(#33024) kayaman válasza Kendek (#33022) üzenetére

kayaman
(kvázi-tag)

most így sikerült, de minden egyes alkalommal ezzel a paranccsal kell elindítanom hogy működjön a cam?
a kamerán van beépített mikrofon is, az viszont nem akar menni és skype beállításnál se lehet azt beállítani mikrofonnak :/

...the big kayaman

(#33025) Kendek válasza sh4d0w (#33023) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha HD széria előtti a karesz, akkor inkább használd Te is a nyílt meghajtót, egész frankó, én is azzal tolom mindenhol (X1600, HD3200). Ha fglrx-re pályázol, akkor kernelből is korhűt kellene használnod, azért már haladni kellene a korral, meg persze lehet nem is menne jól.

(#33024) kayaman: Vagy az indítóikonokat írod át, vagy a parancsokat alias-val.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33026) kayaman válasza Kendek (#33025) üzenetére

kayaman
(kvázi-tag)

köszi a segítséget, sikerült!

már csak a mikrofont kell valahogy megoldanom

am honnan tutdok linuxról tanulgatni ilyen hasznos paracsokat stb?:)

...the big kayaman

(#33027) CPT.Pirk válasza kayaman (#33026) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem szerepel a hangbeállításoknál az egyik bemeneten a webkamera mikrofonja? Ott, ahol a line in, mic stb. bemenetek közt kell váltani.

Hogy ezeket a parancsokat honnan lehet tudni, az jó kérdés, bennem is megfordult már párszor, mikor állok ott a terminál előtt bután. ;]

(#33028) Kendek válasza kayaman (#33026) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Régóta jó barátom a Google. :)

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33029) kayaman válasza CPT.Pirk (#33027) üzenetére

kayaman
(kvázi-tag)

pulse audo server (local)

csak ezt lehet választani mikrofonnál, webcamot nem

...the big kayaman

(#33030) ErosenZold

ErosenZold
(senior tag)

Sziasztok

buta kérdés, de hogyan tudok rendszergazdaként belépni pl ide:

/boot/grub/grub.cfg

Mert ugye csak úgy tudom módosítani a boot sorrendem

Eladó "gamer" pc + monitor olcsón! http://href.hu/x/g6jk

(#33031) sh4d0w válasza Kendek (#33025) üzenetére

sh4d0w
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

x1900gt2. Nyílt driver a default, vagy azt is telepíteni kell? Vmilyen driver volt fent, de pl. a Speed Dreams olyan 5 fps körül futott...

[ Szerkesztve ]

(#33032) klayton#1 válasza ErosenZold (#33030) üzenetére

klayton#1
(kvázi-tag)

terminalban :sudo gedit[ehelyett akarmelyik altalad hasznald szovegszerkeszto] /boot/grub/grub.cfg

[ Szerkesztve ]

(#33033) Kendek válasza ErosenZold (#33030) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem ott kell változtatni a boot sorrenden, az a fájl nem azért van, hogy a felhasználó szerkessze. Erre a /etc/default/grub való*, és Alt+F2 -> gksu gedit /etc/default/grub paranccsal tudod megnyitni szerkesztésre.
* Konkrétan a boot sorrenden nem ott kell változtatni, de meglehet határozni, hogy mi induljon alapértelmezetten, és gondolom ez kell inkább Neked.

(#33031) sh4d0w: A xorg-edgers PPA-t érdemes felvenni és a Gallium drivert megpróbálni (csak frissíteni kell a rendszert). Sajnos X1600-val nézve pár hónapja még leltem fel bugokat benne játékoknál, de elvileg az nagyobb funkcionalitást és sebességet nyújt.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33034) ErosenZold válasza Kendek (#33033) üzenetére

ErosenZold
(senior tag)

kössz kössz

Eladó "gamer" pc + monitor olcsón! http://href.hu/x/g6jk

(#33035) Saint_

Saint_
(PH! nagyúr)

sziasztok. ubuntut tettem fel egy dell d420-ra. wifi nem megy. hogyan lehet megcsinálni?

előre is köszönöm

HP EliteBook 8440p + iPhone 4S

(#33036) Kendek válasza Saint_ (#33035) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Jó lenne tudni a vezérlő pontos típusát. Egyébként nézted az Adminisztráció -> További illesztőprogramoknál, hogy nem-e csak aktiválni kell a zárt meghajtót hozzá? Ha nem megy sehogy sem, akkor ndiswrapperrel lehet próbálkozni, meg XP-s inf-vel.

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33037) Saint_ válasza Kendek (#33036) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

most telepitettem elöször, mert azt mondották vala, hogy scak telepíteni kell és használni, megy ezen a cuccon minden.

tehát semennyi tapasztalatom nincs ezzel.

így nem is értek semmi abból, amit írtál :B

(#33038) CPT.Pirk válasza Saint_ (#33037) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ide kell eljutnod:

Ott van az Additional drivers , arra nyomj, és ha szerencséd van, bent lesz a listában a kellő driver, és csak engedélyezni kell.

Ha ott nincs, akkor első lépés megtudni, hogy milyen wifi vezérlő van a gépedben.

(#33039) Saint_ válasza CPT.Pirk (#33038) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

üres. a wifi vezértlőt hogy tudom megnézni? :B

ntel PRO/Wireless 9345 lehet?

[ Szerkesztve ]

(#33040) staker

staker
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Hogy tudok egy szektorhibás, Ext4 fájlrendszerű winyóról adatokat visszahozni?
Ext2 fájlrendszerről átmásoltam rá 21 gigát, ekkor semmi hiba nem volt, aztán olvasáskor jönnek a rendszerüzik
[10257.816158] sd 4:0:1:0: [sdb] Write Protect is off
[10257.816165] sd 4:0:1:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
[10257.845268] sd 4:0:1:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
Ráengedtem egy "fsck -cp /dev/sdb1 " parancsot ezzel elvan már 2 órája
dmesg -re a válasz:
[21844.800538] sd 4:0:1:0: [sdb] Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE,SUGGEST_OK
[21844.800544] sd 4:0:1:0: [sdb] Sense Key : Medium Error [current] [descriptor]
[21844.800550] Descriptor sense data with sense descriptors (in hex):
[21844.800553] 72 03 11 04 00 00 00 0c 00 0a 80 00 00 00 00 00
[21844.800566] 00 ad 02 bb
[21844.800571] sd 4:0:1:0: [sdb] Add. Sense: Unrecovered read error - auto reallocate failed
[21844.800577] end_request: I/O error, dev sdb, sector 11338427
[21844.800583] Buffer I/O error on device sdb1, logical block 1417295
[21844.800608] ata5: EH complete

:R

Érdemes tanulni, mert előbb-utóbb a tanulásba fektetett munka meghozza gyümölcsét, s mint tudjuk, a gyümölcsből PÁLINKÁT lehet főzni.

(#33041) CPT.Pirk válasza Saint_ (#33039) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Úgy tudom, ki lehet szedni a laptopból, és akkor látszik.

Amúgy a terminált megnyitva, ezekkel a parancsokkal meg lehet nézni, mi van a gépben:
lspci, lsusb, hwlist

Terminalt az Applications menün belül találod, nem tudom fejből, melyik almenüben.

[ Szerkesztve ]

(#33042) Saint_ válasza CPT.Pirk (#33041) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

broadcom bcm4312 802.11a/b/g

ez jó?

(#33043) CPT.Pirk válasza Saint_ (#33042) üzenetére

CPT.Pirk
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha az van benne, akkor igen.

b43-as drivert kell életre kelteni, ahogy nézem, elég egyszerű, itt van a leírás hozzá: [link]

Összefoglalva, ezek mennek a terminálba:

sudo apt-get install b43-fwcutter
itt lesz új driver a korábbi postomban mutatott helyen, aktiválás, majd újraindíáts

sudo modprobe -r b43 ssb
sudo modprobe b43

[ Szerkesztve ]

(#33044) Kendek válasza Saint_ (#33042) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Valójában annak működnie kellene, mármint az előző, "további illesztrőprogramok"-nál meg kellett volna jelennie a b43 nevű cuccnak, csak engedélyezni kellett volna. Telepítsed fel a b43-fwcutter nevű csomagot és nézd meg utána megint (esetleg indítsad is újra a gépet).

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33045) Saint_ válasza CPT.Pirk (#33043) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

ezt beirom terminálba és jelszót kér...

Kendek: az ott üres

honnan tudom leszedni ezt a csomagot?

[ Szerkesztve ]

(#33046) Kendek válasza Saint_ (#33045) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Akkor add meg neki...
Telepítsed a b43-fwcutter nevű csomagot.
sudo apt-get install b43-fwcutter

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33047) Saint_ válasza Kendek (#33046) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

hogy tudom megadni?

hogyan tudom telepiteni ezt a csomagot?

jelszót kér.

[ Szerkesztve ]

(#33048) Kendek válasza Saint_ (#33047) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A billentyűzettel kell begépelni, nincs visszajelzés, utána nyomd meg az Enter billentyűt.

<-ƘƘ-> Rendszerment

(#33049) Saint_ válasza Kendek (#33048) üzenetére

Saint_
(PH! nagyúr)

jelszót kér. ezt írta CPT.Pirk is, ott is jelszót kért. sudo password for dell

[ Szerkesztve ]

(#33050) Kendek válasza Saint_ (#33049) üzenetére

Kendek
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hát írd be amit telepítésnél megadtál.

<-ƘƘ-> Rendszerment

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.