Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • €uro

    őstag

    Sziasztok!

    A minap vásároltam egy új akkumulátorokkal szerelt, használt APC Smart-UPS 750VA SUA750I szünetmentes tápegységet. Korábban még nem találkoztam ilyen készülékekkel, ezért fordulok hozzátok, hogy néhány kérdést illetően segítsetek tisztán látni.

    Üzembe helyeztem a UPS-t. USB porton keresztül csatlakoztattam a számítógéphez. Felinstalláltam a PowerChute Business Edition 8.0.1 programot. Azt nem tudom, hogy ennek a szoftvernek a része-e, de a http://127.0.0.1:3052 címen el tudom érni a UPS kezelőfelületét.

    A készüléken a terheltségi szintet jelző LED-ek közül csak a legalsó világít. Illetve világít még a The UPS is compensating for a high utility voltage lámpácska. Ez utóbbi LED felől érdeklődöm, hogy mennyire gond, hogy világít? Ugye elvileg magas hálózati feszültséget jelez, illetve azt korrigálja a készülék.

    Műszerrel rámértem a hálózati feszültségre. Elég érdekes eredményeket kaptam. A műszer először kb. 230 voltot mutat, majd szépen lassan elindul felfelé, egészen 255-260-ig. Rámértem a UPS kimenő feszültségeire is. Ott ugyanezt tapasztaltam. Átmentem a szemközti szomszéd házba is méricskélni. Ott 227-ről indult a műszer és felment 240-245-ig. Hazajöttem. Itthon is 245-öt mértem. Majd az előbb 229-230-at. A magas feszültséget jelző LED most is világít.

    Elképzelhető, hogy pontatlan és megbízhatatlan a műszerem? (Mindenesetre már intéztem egy másikat. Ki fog derülni, hogy az is ennyire eltérő értékeket mér-e.)

    A mérések alatt a készülék kezelőfelületén a Power Status kimenő és bemenő feszültségei mindig rendre 228-232 között ingadoztak. Ellenben itt érdekesnek találom, hogy bár az értékek kb. 15-20 másodpercenként frissültek - néhány tized százalékot változtak -, a kimenő és bemenő feszültség minden esetben tizedre pontosan megegyezett. Pedig azt gondolnám, hogy a bemenő és kimenő feszültségeknek azért valamelyest el kellene térniük egymástól - gondolván arra, hogy a készülék eleve korrigálja a bemenő hálózati feszültség ingadozásokat.

    Szeretném, ha valaki segítene nekem a szünetmentes tápegység beállításait értelmezni. Elképzelhető ugyanis, hogy valami nincs rendesen konfigurálva. Ugyanis kipróbáltam, hogy egy esetleges áramszünet esetén mi történne, meddig bírná a készülék szuflával. Itt megjegyezném, hogy a névleges adatok alapján 130-140 wattos terheléssel kb. egy óráig bírnia kellene az aksiknak.

    Szóval, fogtam a UPS bemenő tápkebelét és kihúztam a hálózatból. A készülék elkezdett pittyegni, jelezvén, hogy a bemenő feszültség leesett nullára. A pittyegést kb. percenként ismételte.

    Vakon bízva abban, hogy majd csak egy óra múlva kapcsol le a gép, itt hagytam. Majd húsz percre rá, amikor visszatértem, tapasztaltam, hogy minden lekapcsolt. Valahol a 15-dik és 20-dik perc között történhetett mindez. Amikor visszakapcsoltam a tápegységet és a számítógépet, a szünetmentes akku töltöttsége 60-70% körül volt. Tehát valószínűleg még bírta volna tovább is a strapát.

    Ugyanakkor a Windows-om boot-olást követően jelezte, hogy legutóbb a számítógép nem lett rendesen leállítva. Ebből következtetek, hogy a szünetmentes tápegység nem szépen állította le a gépet, ahogyan kellett volna, hanem egyszerűen csak megvonta tőle az energiát. Aztán, hogy valójában mi történt, azt nem tudom - ugye nem voltam gép előtt. Mert az is lehet, hogy a PC megerősítést kért volna még tőlem a Shutdown-ra. Aztán mivel én nem adtam meg neki a beleegyező utasítást, a UPS egy idő után erőből lekapcsolt.

    Ezért gondolok arra, hogy valami nem lehet jól beállítva. És bár angolul beszélek, a készülék kezelőfelületének egyes pontjai nem világosak számomra, hogy mit is jelentenek.

    Kérlek segítsetek értelmezni az alábbiakat. Tehát az APC PowerChute Business Edition 8.0.1 program web-es kezelőfelületéről lesz szó:

    Smart-UPS 750 / Configure / Line Settings / Output Voltage - Ez 230 VAC-ra van állítva. Feltételezem, hogy a kimenő feszültséget lehet itt még korrigálni. Tehát választható, hogy adott esetben 220 vagy 230 voltot generáljon a készülék.

    Smart-UPS 750 / Configure / Line Settings / High Transfer Voltage - Nem tudom, hogy mire vonatkozik. Talán éppen azt a bemenő feszültségi határt lehet megadni a készüléknek, ami felett világítani kezd a magas feszültséget jelző LED?

    Smart-UPS 750 / Configure / Line Settings / Low Transfer Voltage - Gondolom az előző fordítottja.

    Smart-UPS 750 / Configure / Line Settings / Power Quality Sensitivity - Értéke lehet Normal, High és Low. Jelentését nem tudom.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / UPS On Battery Thresholds / Runtime Remaining Threshold - 5 percre van állítva. Nem tudom mit jelent.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / UPS On Battery Thresholds / Low Battery Signal - 120 másodpercre van állítva. Talán a pittyegések ismétlődésének idejére vonatkozik.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / OS Shutdown / OS Shutdown Delay - 90 másodpercre van állítva. Talán azt jelentheti, hogy mennyi időt várjon a UPS, hogy a PC lekapcsoljon. És ő ezt követően kapcsolja majd csak ki magát.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / OS Shutdown / OS Shutdown Type - Shutdown-ra van állítva. Gondolom azt állíthatjuk be, hogy áramszünet esetén hogyan kapcsolja le a gépet. Mert van még olyan, hogy Hibernate és Shutdown & Off. Ez utóbbi Shutdown and Off vajon mit jelenthet?

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / Power Return Settings / Enable OS Reboot - Ki van pipálva. Nem tudom, hogy mit jelent.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / Power Return Settings / UPS Turn On Battery Capacity - 0%-ra van állítva. Nem tudom, mit jelent.

    Protected System / Shutdown Settings / Configure / Power Return Settings / UPS Turn On Delay - 0 másodpercre van állítva. Gondolom azt jelentheti, hogy az UPS bekapcsolása után mennyi ideig várjon még a készülék, hogy valójában(?) bekapcsoljon. De hogy mi értelme lehet ennek - azt nem tudom.

    Egyelőre ennyi.

    Előre is köszönöm a segítséget, válaszokat!

    €uro

Új hozzászólás Aktív témák