- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
brabbitz
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #38843 üzenetére
Irasi sebessegben gyorsabb.
ez teny.
“Az AMD lement 7, 6 nanométerre, és emiatt nagyon kicsit lett a lapka. Viszont feszültség és hőmérséklet határon megy, gyakorlatilag gyárilag koppig van tuningolva, ez a PBO már gyakorlatilag egy vicc, OC-t azt felejtsd el.”Zen4 tokeletesen OCzhato, boven van benne ero, csak hutesed legyen hozza. Intellel ugyanez. Fogyasztas szempontjabok se ertem pont mire gondolsz, szoszerint kevesebbet eszik mint a Raptor Lake
AMD-nek Idle-be kell javitani, Intelnek max loadon. Ennyire egyszeru.
Single Coreban valoban jobb a Raptor, ez mar beszeltuk, ekkor is mondtam, mondjuk tobb magban is csak max 5% -al jobb az AMD majdnem tobb mint felevvel idosebb csucsprocijatol, de legyen, megadjuk neki ezt is. Mostmar csak tudd mivel huteni, es gondolj a villanyszamladra is
Szamomra a 3D V-cache meg felolem lehet ilyen-olyan osszebaszarintott technologia az AMD architekturajaban, ha szamomra jobb eredmenyeket hoz kevesebb penzert, es sokaig tarto Sockettel.
AMD-re kizarolag azert haragszok mert kisebb, -ltaluk ajanlott sebessegel rendelkezo ramokkal (5200) gyatrabban teljesit mint pl a 6000Mhzesekkel, amikkel szerintuk nem lesz nagyobb fps szamjaid, cserebe instabil is lesz (kesobb ki is derult hogy nem csak kostabil de jobb eredmenyeket is hozott, szoval hirtelen AMD EXPO certified lett a 6Ghz is, gratulalok )
ma mar en annyit latok, hogy melyik szoftver melyik processzorra van jol optimalizalva. Lenyegeben ez ket gyarto CPUjai annyi kozel vannak egymashoz, valamelyik igy, valamelyik ugy, hogy ilyen vegbemeno vitazasokon mar felesleges docogni, a vegen ugyis az fog donteni melyiken van jol optimalizalva egy adott program. En igy latom. 12700K van otthon, Zen4-em mar nincs, de tervezek valtani AM5-re, megvarom ezt az evet hogy mit hoz.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
brabbitz #38839 üzenetére
Ezt cáfolnám.
13. gen procim van, 13700k.
DDR4 Z690 lap van alatta, és 50ns körüli késleltetésem van vele, jó kedvében olykor mértem rajta már 48ns-t is. (3600MHz, 14-15-15-35)
Ez hosszútávú használatra teljesen jó, és gyors, egyik komponensnek sem kell túl magas feszt adni hozzá.
Ryzen késleltetése nem nagyon fog eddig lemenni, maximum felülről megközelíti atomra szanaszét hajtott ramokkal. 8/6 magos Ryzeneknél(ami nem iGPUs) pedig az írási sebesség gatya, régi intel proci DDR3-2000-el gyakorlatilag gyorsabb, úgy hogy laza rajta minden.DDR5 már sokkal jobb ram kitet, hozzáértést, és nagyobb feszültséget igényel, ha alacsonyabb késleltetést szeretnél belőle kihozni.
Jelenleg semmilyen észérv nem szólt számomra a DDR5 mellett, mert nem jobb. Ezért választottam D4-es lapot. -
válasz
RetepNyaraB #38632 üzenetére
Én is jobbra számítottam.
Virtualizáció alatt virtualizációt értesz vagy HyperThreadinget?
Nem rossz a Ninja (ez a Ninja Plus mondjuk), csak tudni kell mire való. Nem OC rekorddöntésre, hanem hogy halk legyen, akár passzív üzemre. Ezért ilyen ritkák a lamellái, hogy kis légáramlat esetén is egy közepes hőtermelésű procit le tudjon hűteni. Azért van ez rajta, mert a gyárin kívül csak ez van itthon.
Egyébként vettem egy komplett gépet egy moddolt csúnya Aerocool Aeroengine II házban, Delta 300W táppal, P35 lappal, E5300-zal meg a Ninjával 3000 forintért, igaz kellett fűrészelni mire felraktam 1155-re. Annyit megért.
Feszültségből amiket írtam ugye az első érték az offset, a második a minimum ami általában a terhelt, a harmadik a max ami általában az idle.
Meltdownékat kikapcsoltam tegnap, nagy különbséget nem látok.
LLC ebben a lapban csak be és ki kapcsolhatóKéne még rá tenni. Nem egy izmos lap nem nagyon merném feljebb tolni, ez szerintem max nonK +400MHz-re meg ilyen 4.4-ig való.
Ami most baromira zavar, hogy GTA 5/online játszok, és szépen belőttem, hogy általában meglegyen a 60fps, le is korlátoztam rivatunerrel 60fps-re, rajzolja ki a konstans vonalat és még ha recék nélkül is van akkor is érzek micro-stuttereket ami nem tudom mitől lehet, hiszen látszódnia kéne a rivatuner kijelzésén nem?
Annyi, hogy most csak 8 giga ramom van mert ez a lap nem eszi az ECC ramot, de 7 alatt van mindig. Mondjuk amíg 16 volt benne 8-9.5 között volt. -
gtamate2
veterán
Nos az MX-2 nagyon jól szerepelt. Az alaplapom meg nagyon nem találja a helyét, össze vissza írja a feszültség értékeket, így a cpu-z-re kellett hagyatkoznom (mire rájöttem) és közben úgy tűnik, hogy valamelyik ram modulom megadta magát a 4-ből, ha szerencsém van akkor a 2 gigás lesz az.
Miután nagy nehezen kiküszöböltem a problémákat, kiderült, hogy azért melegedett a proci, mert 1,3v-ot adtam neki. Most 4,2-re belőttem 1,184v mellé, szerintem teljesen jó értékeket hozott. Nem tudom gyárilag miért ilyen magas feszt kapott, ha ennyivel is megelégszik.
c1 on
c3,c6 off
Load Line Calibration offBtw. van egy venitlátor ami a CPU hűtobordához épp hogy hozzáér, lehet aktivizálni kellene.
-
HopeckoR
aktív tag
válasz
Speed® #36916 üzenetére
Jajj nem válaszként akart menni!
Sziasztok!
Nemrég lecseréltem a régi Phenom konfigomat egy csoda intelre..Hát meg kell mondtam bőven van különbség nem hittem volna.. Ezért is új keletű a dolog nekem picit..
Alaplap: Asus P8Z68-V LX
CPU: i5 2500K @4Ghz
RAM: 2*4Gb 1600Mhz
VGA: Gigabyte R9 270 2GBAz egyik krédésem az lenne, hogy eleinte picit szenvedtem a Bios-al. Valamiért alapból 4.3Ghz-n indította el a procit azt már nem is tudom mekkora feszültséggel. Ezek a feszültség értékek jók?
Továbbá a Vcore feszültség értéket automatikusan állítja az alaplap órajel függvényében.. nem nagyon akarja engedni manuálisan..A másik kérdésem, hogy egy ilyen R9 270 VGA kihasználásához szerintetek mekkora órajel kéne? Eddig azt vettem észre, hogy a legtöbb játékban a VGA már rég 100% körüli kihasználtságon megy de közben a proci csak 30-40% körül... Ebből kiindulva nem kell több 4Ghz-nél szerintem.
-
thgergo
tag
Hali!
Bár nem kimondottan "dektop" kérdés mégis idevágó legjobban szerintem, tekintve hogy ez is Sandy.
Adott egy i7-2960XM cpu, egy T420 thinkpadban teszteltem. Az alábbiakat produkálja:
- Igen tudom, 55W-os cpu 35W helyett. Lekorlátozható nem ezért írtam a postot
- A hibajelenség, hogy lefagy egy a boot-tól számított 1s...fél óra közötti időtartamban, véletlenszerűen, emiatt került még rég hozzám.
Amit megpróbáltam már:
- Frekvencia korlátozása felülről, azaz max 1Ghz. GPU sebesség limitálása.
- Összes energiatakarékos C state tiltása. CPU-feature-k tiltása, pl virtualizáció stb.
- Minimumfrekvencia beállítása (pl 2Ghz) hogy ne essen le a feszültség egy szint alá.
- 4-ből 3 mag tetiltása
- Más laptopban is ugyanezeket produkálja
- ram sebesség, 800, 1066, 1333, 1600 (1866-on igaz nem próbáltam, csak 1600os a ram benne)Amit nem próbáltam ki de lehet hogy megoldás:
- integralt VGA tiltása BIOSban, és külső VGA egyik PCIe x1 slotból.
- L2 cache tiltása (lehet ezt valahogy?)
- utasításkészletek tiltásaTekintve hogy még üresjáraton BIOS-ban is lefagy, sok jövőt nem adnék neki, érdekes lehetett az életútja
Esetleg találkozott valaki ilyen, így viselkedő CPU-val? -
törölt tag
válasz
szemmelver #36173 üzenetére
segg hülye vagyok a ramokhoz, és próbáltam nagy ívben kerülni a 1,65V-os ramokat.
nálam megállt annyiban a tudomány, hogy az 1333-as időzítéseket fixáltam biosban, és utána emeltem egyet a ram szorzón feszültség piszkálás nélkül. ezt idáig az összes nálam járt 1333mhz 1,5V-os ram bírta. sőt az egyik rampár 1800mhz fölött is elment de ott már hűtést igényeltek.
szóval átadnám a terepet egy rutinosabb kollégának. -
törölt tag
válasz
szemmelver #36168 üzenetére
1600mhz 1,5V 9-9-9-24-en használom a ramokat egy p67+i5-2500 kombóval karöltve, szóval inkább feszültség vagy időzítés okozhatja. ha 1,65V-os ramod van, akkor nem is kérdés.
(#36172) szemmelver
igen. idáig csak olyannal találkoztam, de cpu-z SPD fülén is írja elvileg. -
Speed®
titán
válasz
holozis_HUN #36030 üzenetére
Érezhető/mérhető, de alapvetően ha játékról van szó, +4GB RAM és egy értelmesebb VGA legyen az elsődleges cél, a procid annyira nem gyenge így se.
falijja
Észrevétel: a tápod 12Von 408Wot ad le papíron, amiből a VGA csócsál 250et alaphangon, 95W TDPs proci és a többi motyó..sok tartalékod nincs. Lehet, hogy a tápajánlósok OCt is mondtak rá, de akkor még a 7950 volt nálad, ha jól sejtem.
Ettől függetlenül, vagy ha a tápcsere be van tervezve, hűtőd már van, a BIOS kérdés, mit enged, mert ez elég karcsú, amit látok
Speedstep/C1E Enable, többi C Off, Turbo Off, All Core Enable, érték procifesztől függően kezdésnek 40 pl. Semmi feszültség/offset/TDP állítási opció..? -
csakdzsó
tag
Üdv urak!
Segítségeteket kérem feszültség állítás ügyben.A lapom Gigabyte z68,A procim i5-2500k.
A ramoknál vagyok meglőve,ugyanis 2db 4gigás (kit)moduljaim 1.5 voltosak,a másik 1db 4gigás modul pedig 1.35 voltos.Erre milyen feszt állítsak be neki?
-
törölt tag
youtube video ide vagy oda, valahogy nem veszi be a gyomrom a dolgot, hogy 10%+ fps-t kapok csak ram sávszélből. de nálad meg főleg nem oszt nem szoroz az az 50mhz. szóval lockmentes procival ne erőltesd a blck babrálást.
akkor próbáld belőni mondjuk 4500mhz-et (45-ös szorzó), és keresd meg hozzá a legkisebb stabil feszültséget.
vakon azt mondom, hogy adj neki 1,325-öt (terhelve annyit mutasson a cpu-z), aztán 1-2 lépcsőfokonként csökkentsd addig, amíg instabillá válik a gép. értelemszerűen az utolsó stabil feszt használd, vagy rakj rá még egy lépcsőfokot biztos ami biztos alapon. a hőfokra figyelj, hogy stabilitás teszt közben ne süljön meg a proci. az oldallapot ilyenkor le szoktam venni.
FONTOS: cpu feszültségnél ne használd biosban az auto értéket, mert elég érdekes dolgokat tudnak néha belőni a lapok (régen p5b 1,5v fölé lőtte be). szóval manuálisan állítsd be amit szeretnél, esetleg offset, de auto-t ne használd. -
Speed®
titán
válasz
CirrMee #35635 üzenetére
RAMfüggő is, nála 1600asok vannak ugye, de közelítőleg reális
AIDA erősen tippel, ill. azt mondja, amit neki hazudik a szenzor
A valóság sajnos az, hogy 1.3V körül már 150Whoz közelít egy i7K.
Persze adott darabtól is függ, de anno a sajátom 4.5/1.3on izzott :Ssid.:rc211v
Jaja, HT itt csak rontja az eredményt, ezzel sajnos nincs mit tenni..
Nélküle jellemzően alacsonyabb feszültség is elég lehet egyébként.
Viszont csalóka, mert enélkül kitesztelni HTs állapotot nem lehet :S
Ha így használnád, lehetne i5Kd ennyi erővel. Ha kell a HT, add rá..
VCCSA, PCH a southbridge fesze, nem kell piszkálni v. max lefelé.
Ha emeled, előbb-utóbb jönnek a SATA rész problémái és egyebek.
Előbbit tuninghoz/RAMfeszhez mérten szokás igazítani (0.5V difi)..
Utóbbi szabály hasznosságáról/szükségességéről sokfélét olvasni.Ne csak szövegeljek, este én is szórakozgattam a procival, ilyet tud:
2500K/4800MHz/1.432V, AC LF240 AIO felel a hűtésért, openbench.
-
Speed®
titán
válasz
f.attila8715 #35463 üzenetére
Ha 1.65Vos a RAMod, az okozhatja a problémát például. Többnyire nem gond a 2133 sem Sandyval, persze procija válogatja..ahogy írod, 1333 a garantált, felette lutri. Nekem 1600as LP Vengeanceok mentek gond nélkül 2500K mellett és a mostani 1866os kitt is simán, de ezek 1.5Vos darabok ugyanúgy.
Azt esetleg kipróbálhatod, hogy nem XMPvel, hanem kézzel belőve miként viselkedik..apránként feljebb lépkedve, időzítésekre figyelve, feszültséget apránként piszkálva (VCCIO/VTT igazgatása 1.5V feletti RAMfesznél). -
F e Z o
veterán
válasz
maxika2004 #35358 üzenetére
Gyári feszültsége 1,5V az alap ramoknak, így a kingston value-nak is annyi. A tuningramoknak szokott magasabb lenni, de azt a gyártó külön jelzi az órajel és időzítés mellett.
-
maxika2004
őstag
Anno ezt is nagyon szajkózták nehogy .... :
" LGA1155-ös processzorok esetében a memória maximális feszültség 1,57V lehet. E feszültség fölött hosszútávon károsodik a memóriavezérlő. "
azt honnan tudom meg hogy amit szeretnék beletenni kingston value ram low profile ..1600 mhz-es, - nek mekkora a feszültsége ?
Mert nem akarnám kinyirni a procit ! -
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Mennyire biztonságosak ezek az értékek?
Adataimnál a konfig.DRAM voltge: 1,635V
VTT: 1,142VHosszútávra (24/7) mennyire vállalható ezek a feszültségek?
Így problémamentesen mennek az 1333-as ramjaim 2133-on. -
NandorHUN
addikt
Köszi, magyarul legtöbb feszültség mehet manuálisra? Utánaolvasva legtöbb helyen nem nyulnak pl. RAMhoz, azt meg nem is piszkáltam. Ha ennek ellenére RAM marad automatikusan az is okozhatta, hogy a rendszer nem volt stabil?
Ezeket beállítom utána 1,25 től megyek felfelé amíg stabil nem lesz?
-
ffodi
veterán
válasz
NandorHUN #34695 üzenetére
1, Internal PLL OV-t bekapcsolhatod, ha nehézkesen megy a dolog, EPU OFF, Szorzót, amire akarod, mondjuk 45x
2, Feszültségek fixre: CPU amennyi kell (mondjuk 1,25-1,35V), DRAM amennyi kell a RAM-nak adott órajelhez, VCCSA első körben 0,925V, CPU PLL 1,7V, Spread spectrum off
3,OK
4, OKEmellett EIST mehet, C-statek is, mondjuk C3-ig bezárólag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #33907 üzenetére
Lemaradtál, mert még a Nehalemnél tartasz... Ott van már csak VTT, Sandy és újabb esetben a VCCSA a RAM vezérlő feszültsége. Tehát pont fordítva értelmezendő, amit leírtál.
HGyu
-
ffodi
veterán
válasz
gtamate2 #33795 üzenetére
Csakhogy ez így butaság.
A hivatalosan támogatott alapvetően azt jelenti, hogy az minden körülmény mellett garantáltan (pl. bármilyen lapban) működik, stb.... A komolyabb lapok lehetővé teszik a RAM magasabb órajelen történő járatását, ami hivatalosan OC-nak számít, tehát SB-nél már az 1600 MHz is az. Az OC-ra pedig nincs garancia, vagyis ha nem megy, nincs rinya, más kérdés, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 2133 MHz sem probléma megfelelő kiépítés esetén.
"A hivatalos dokumentum szerint pedig az 1.57 v-nál nagyobb feszültség károsíthatja a memóriavezérlőt."
Ezt meg tudnád mutatni? Nekem úgy rémlik, hogy a DDR3 szabványban említik a max 1,575 V-ot a stabil működésre, egyebekre hivatkozva. (Más doksikban pedig erre szoktak hivatkozni.....)
-
SipiBcs
őstag
válasz
Memora #33614 üzenetére
Azzal kezdem, hogy vörös a fejem, mert megírtam egy litániát az általad kérd dologról, de közben kidobott az itcafe időzítő...
úgyhogy elszállt. Sem időm sem energiám nincs most újraírni, de ígérem bepótolom:
Ahogy Speed(R) kolléga írja: picit túlbonyolítod ezt az egészet. Sajnos a socket 1155-nél a tuning olyan egyszerű, mint egy faék... legalábbis az s774-höz képest. Ott még órákat kellett játszani a finomhangolással, itt viszont annyi tartalék rejlik a procikban, hogy csak felteszi az ember a szorzót 45-re, keres egy feszt hozzá és csókolom!
Amit te keresel az egy default beállítás, alulfeszelve. Ez utóbbi a hőmérséklet mizzériád miatt kellhet, bár azzal a hűtővel ezt sem értem.
Hangsúlyozom, hogy egyenként állíts és tesztelj mindent, mert csak belegubancolódsz.
CPU-Z Ha elindítod, akkor nézd meg iránymutatásnak a procid VIDjét, és azt, hogy ha most 3,6 GHz-en ketyeg, akkor mennyit ad neki auto-n a lap. Ennél szinte biztos, hogy kevesebbet kell neked majd beállítani. Ha nem akar felugrani 3,6 GHz-re, akkor indítsd el a LinX-et, azzal majd felpörög. Közben fusson a hőmérséklet monitorozás, ne ijedj meg ha 70 fok környékén mutatja az értékeket. Írd ki a fesz adatokat.
Utána irány a BIOS (De csak ha már legyalultad az AXTU-t, mert különben csak pofozzuk a bélsarat)
A BIOSban az OC Tweeker alatt a cpu-t rating systemet manualra rakod és beírod 37 (ez lesz a szorzód fixen)
Ezután Kicsit lejjebb mész, és ott lesz a CPU Core Voltage, ezt manualba rakod és az alatta lévő helyre kikeresed az általad felírt cpu feszt, illetve picit alatta. Mellétéve, hogy szerintem egy offset-es beállítással járnál a legjobban. Erről majd a végén... Ha ez megvan, akkor a BIOS EXIT menüjében a jobb oldalán elmenve kilépsz és rebootolsz. Ha újraindult és bootol a win, akkor öröm é' bódottág. Ezek után restartolsz, újra BIOS és még egy picit lejjebb veszed a cpu feszt. Egészen addig veszed el apró lépésekben a feszültséget, amíg a win nem indul el (Kékhalál már boot közben). Ha ezt eléred, akkor a következő indításnál a BIOSban szépen visszamész a két lépéssel azelőtti feszhez (tehát picit magasabb értékhez, mint a kékhalálos fesz) és azzal elindítod a géped. Ha bebootolsz, akkor csinálsz egy LinX tesztet (kb 20 kör, max memory mellett) és ha nem hibázott, akkor linkeled a képeket, mi meg tapsolunk.Az offset beállítás kb ugyanez lenne, csak akkor nem manual fix, hanem manual offsetet kell beállítanod a BIOSban a CPU Core Voltage menünél. Ez azt jelenti, hogy az automata mennyivel kevesebb feszültséget ad a procinak (load és idle is), mintha full auto modban futna. Ennek a minimumnak a kitesztelése is hasonlóan működik, mint a fix feszé.
Itt leírtam még a ram és venti beállítást lépésről lépésre... ennek újraírása majd csak holnap lesz a részemről aktuális.
-
Memora
senior tag
válasz
SipiBcs #33607 üzenetére
A BIOS-ban mindent kijegyzeteltem, és nyomtam egy UEFI default-ot. Gyakorlatilag SEMMI nem volt elállítva a deafult értékekhez képest, kivéve azok, amiket én eszközöltem az SSD-hez, és a venti-k hőmérséklet és fordulatszám célértéke. A "tweak" értékek mind a default-on voltak. Gyakorlatilag szinte minden "auto".
Az AXTU-ról csak lépcsőzetesen tudok lejönni, ha kipróbáltam az említett programokat, és kitapasztaltam, hogy melyik tudja napi szinten helyettesíteni.
Azt biztos hogy nem fogom csinálni, hogy 10 percenként újraindítom a gépet BIOS beállításokat próbálgatni.
Nekem csak egy olyan "auto" beállítás a cél a CPU-nál, hogy amikor kell, akkor menjen fel 34-37x-re a szorzó, amikor nem, akkor meg pihenjen 16x-en. De volt említve fentebb, hogy terhelés alatt auto-n irreálisan magas feszültség értékeket is beállít(hat) az alaplap, legfeljebb mondjuk ezt jó lenne elkerülni...A másik a ventik fordulatszáma: a jelenlegi AXTU-s értékeket kéne beállítanom valahogy a BIOS-ban, hogy AXTU-nélkül is a megszokott 3-4-2-4 speed-en pörögjenek, de 45 fok felett gyorsuljanak fel a szintén általam megadott értékekre. Most már az AXTU-t is kijegyzetelem, hogy a BIOS-ban csekkolhassam, és hozzáigazíthassam a beállításokat.
A harmadik pedig a RAM: 1600-ra akarom beállítani az egyébként is 1600-as ramomat, de nem tudom, mit kell még hozzáigazítani? Továbbá a DRAM voltage-t ajánlott e 1.5 V-re állítani, vagy maradhat auto-n?
És az időzítések? A DRAM frequency alatt sorban CAS # latency, RAS # to CAS #, stb (fentről lefelé): 9-9-9-24-1n. Ezt lehet hogy elfelejtettem felírni, mert a változtatható értékek előtt voltak az említett számok, most viszont az összes érték auto-n van. Ezeket be kell állítani, vagy jó az auto?Ez a három célom lenne, amit el szeretnék érni, egyébként magamtól SEMMIT sem fogok megváltoztatni a BIOS Tweak részében, csak ha tudom, hogy mit, és miért érdemes más értékre tenni, hogy kicsit jobban optimalizálva legyen a gépem. Az ajánlott programokat feltettem, de mindegyik kissé statikusnak tűnik nekem, és nagyjából mind ugyanazokat az értékeket monitorozza.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Memora #33602 üzenetére
"mi van helyette? Valami olyan, ami pontosan kijelzi az adott hőmérséklet értékeket (CPU, RAM, stb), a feszültségeket,"
SEMMI! Mert a mérendő rendszerrel önmagával te semmit sem fogsz pontosan kijelezni. Benne van a mérés definíciójában.
A kollégák már válaszoltak: HWMonitor, CoreTemp, RealTemp. Hozzávetőleges értékeket adnak.
Léghűtéssel sosem lesz szobahőmérsékleten 50°C alatt (terhelve) a CPU-d, ha 4000MHz felett vagy. Bárhogy is izzadsz, vagy akár megszülsz. Ezeknek a CPU-knak a normális üzemi hőfoka 70-80°C, gyári hűtővel, gyári beállításokkal a 90-100°C-ot is megnyaldossa.
Pont.
Fanatikus tag vagy. Nem hiszem el, miért ragaszkodsz ilyen görcsösen ahhoz a szutyok programhoz. Ha még egy posztot olvasok, hogy így AXTU, úgy AXTU, nálam tiltólistás vagy.
HGyu
-
Memora
senior tag
válasz
SipiBcs #33598 üzenetére
Ok, de ha elhagyom az AXTU-t, mi van helyette? Valami olyan, ami pontosan kijelzi az adott hőmérséklet értékeket (CPU, RAM, stb), a feszültségeket, ill: a ventik fordulatszámait. A Core.Temp-et én is letöltöttem nemrég ugyan, de feltelepíteni nem mertem, mert valami olyasmit hadovált, hogy adatvesztést és hardver károsodást is okozhat, amiért persze nem vállalnak felelősséget
Nem gyári hűtésem van, hanem Cooler Master Hyper 212 Plus. Ez tudtommal elvileg akár tuninghoz is elég lenne
. Állt: minimumon pörög, a proci 30 fok körül szokott lenni (AXTU szerint, amúgy lehet hogy 10 fokkal több). Terhelés alatt max 50 fokig szokott felmenni (vagy 60 fokig), de magasabb venti fordulatszám mellett stabil a hőmérséklet. Nekem 45 fokra van beállítva a célérték.
Egyébként ha a ramokat akarom magasabb órajelre állítani (2x2 GB CL9 1600-as, de 1333-as alapbeállításon van), kell valami mást módosítani az órajel beállításon kívül a BIOS-ban? A CPU-Z az SPD résznél 1.5 volt-ot mutat, míg az AXTU ismét csak más értéket lát, 1.620 volt-ot (ha sikerül találni egy jó helyettesítő programot, akkor tényleg megválok az AXTU-tól
)
De előbb tényleg kijegyzetelem a BIOS beállításokat, és default-ra teszem. Kíváncsi leszek, mely értékek fognak változni. -
SipiBcs
őstag
válasz
Memora #33560 üzenetére
Szia!
Véleményem szerint az AXTU-t felejtsd el, uninstalláld a gépedről. Pont az ehhez hasonló anomáliák miatt nem szoktam ajánlani.
Ha egyáltalán nem szeretnéd tuningolni a procid (szerintem vétek lenne), akkor a legegyszerűbb, ha nyomsz egy C-MOS resetet (mindent visszaállít automata és gyári beállításra) a lapodra és mindent automatán hagysz a lapon. Ekkor él majd az energiatakarékos funkció, amit te is megtalálsz E1, C1 néven a BIOS-ban. Ha ez enabled, akkor működnie kell.
Ha 1600 megy fixen a procid 3,3 GHz helyett, akkor jó eséllyel fixre beállítottad a szorzót 16-ra.
Igen jól emlékszel, ezek mellé a procik mellé az 1,5V-os ramok az ajánlottak. Ha nem ilyened van, akkor vagy a RAM feszültséget érdemes lejjebb venni, vagy a CPU ramvezérlőjét kell feljebb állítani. Az ajánlásokban azt írják, hogy a ram fesz és a vezérlő fesz között max 0,5V legyen a különbség.
Véleményem szerint keresd meg a lapodon a CMOS reset tüskéit és kikapcsolás után rakd át a papucsot a másik tüskére pár másodpercre. Ekkor törlöd az összes eddigi beállítást a lapodon és úgy megy benne a proci mint ha most tetted volna bele először.
Ezek után két választásod van, vagy keresel egy alap szorzós, alacsony fogyasztású beállítást vagy a normál fesszel igyekszel a lehető legmagasabb szorzót elérni. (a harmadik, ha elkezded tunningolni: emeled a szorzót és a feszt is, de ez téged nem érdekel a komentből ítélve)
Szerintem ha már ki van fizetve, akkor had pörögjön. Keresnék egy offsetes vagy fix beállítást 4-4,2 GHz környékén bekapcsolt energiagazdálkodással, de ez mindenkinél más.
-
Memora
senior tag
Sziasztok, tudna nekem segíteni valaki i72600K és ASRock P67 Pro3 normál, standard beállításához, ami még nem tuning, de úgy működik a proci, ahogy kell. Nem értek a tuninghoz, csak fent van az "AXTU" (ASRock extreme tuning utility), és elég össze-vissza működik. Azt akarom elérni, hogy a CPU, ha nincs terhelve, akkor keveset fogyasszon, és ne melegedjen, de ha kell, akkor húzzon bele (pl: tömörítés, videokódolás, játék, stb). Régebben alapbeállításon is úgy működött, hogy a "CPU ratio" értéke folyamatosan változott, de most lehet, hogy elállítottam valamit, mert feltűnt, hogy fix 16-on áll (1600MHZ-n). Az overclocking részben hogy kellene beállítani az értékeket, hogy azok a gyári szinten legyenek? Ill. a ram feszültség lehet még problémás, nekem 1.620 V, ez tudtommal még jó, de mintha más értékeket is hozzá kellene még igazítani...
A CPU hőmérséklet értékeknél is pl: mást mutat az AXTU, és mást a SpeedFan. Ez utóbbi 40 fokot mér, míg az előbbi 49-et, és nem pörgeti fel a ventit sem, hiába hogy a célérték 45 fokra van állítva... -
SipiBcs
őstag
Szerintem az Extreme4 alkalmas lehet 4,5GHz-re, de afelett elfárad a tápellátás. Annak már azt hiszem 8+4 szálas. Valójában egyszerű, mint egy fakocka. Valószínűleg 1,25 - 1,3V közötti fesszel el megy majd.
Mindent állíts manualra
Rakd a szorzót 45-re
Kezd el adagolni a feszültséget, amíg be nem boot-ol és érzetre nem lesz stabil
Futtass stressz tesztet Linx-el
Közben folyamatosan monitorozd a hőmérsékletet. (75-80 fok fölé ne nagyon menjen)HA lefut 15-20 kör Linx, akkor már stabilnak mondható, de pl egy BF4 attól még összeboríthatja, ez csak akkor derül ki. Az LLC-t rakd maximumra, a C1 és társait kapcsold ki. A ramokat felesleges húznod, azok csak szintetikus tesztekben hoznak nagyobb értékeket, komoly hasznuk napi használatnál nincs.
Arra figyelj oda, hogy a tuning türelemjáték. Minden esetben egyszerre csak egy dolgon változtass. Ha lefagy, kékhalálozik, akkorfinomítasz a beállításokon és próbálj újrabootolni, illetve Linxelni. Ha egyből működik, a beállításokkal, akkor próbálj onnantól finomhangolni, pl fesz csökkentéssel.
Nem nagy dolog a socket 1155-nél a túlhúzás, csak egy pici figyelem és türelem szükséges hozzá.
-
ffodi
veterán
Általam javasolt beállítások első körben:
- PLL overvoltage-et kikapcsolhatod, viszont ha a 4,5 GHz semmiképp nem megy a masina akkor kapcsold vissza
- Először érdemes a RAM-ot visszavenni (1333 MHz, CL10, 1,5V), és a procit kitesztelni, majd ha megvan, akkor beállítani a RAM-okat a kívánt órajelre, időzítésreFeszültségek:
- CPU VCore, ezt neked kell kitesztelned mennyi kell, először érdemes egy fix értéket beállítani, aztán ha OK, akkor szórakozni az offsettel (4,5 GHz-hez kb 1,25-1,35 V fog kelleni. Ha több, akkor felejtős ez az órajel)
- DRAM mehet 1,575V-on ha így OK és kitesztelted, ha nem, akkor az az irányelv, amit fent írtam
- VCCSA 0,925 V
- VCCIO 1,05 V első körben, ha több RAM modulod van, akkor kellhet több is
- CPU PLL 1,75 V
- Skew, 2nd VCCIO, PCH 1,05 V
- DRAM ref-ek 0,75 VTovábbi:
- Skew, Driving, stb. maradhat AUTO-n
- Spread Spectrum: Disabled
- C3-at bekapcsolhatod, Package C-state is mehet C2-ig
- Power limit: Enabled
- Long limit 150 W, 5s
- Short limit 175 W
- Primary és sec. current limit mehet szintén 175 körülire
- CPU loadline ne legyen Extreme!! Állítsd Mediumra!
- CPU voltage freq. tippre 400 kHz
- CPU Current cap. 140 %
- DRAM current cap 120%
- DRAM freq tippre 300 kHz
- VCCIO/VCCSA switching freq 1x (ha jól rémlik van ilyen beállítás)
- VCCIO full phase mehet -
Szlavik
tag
Én folyamatosan képet és videót vágok.
Kipróbáltam már nagyobb órajeleket. 400 mhz-n nem múlik semmi. Vagyis nem annyi, mint amennyire szükség lenne.
pár másodperces render különbségek lesznek.
Másrészt, akkor monitor csere.
Offsettel menj lejjebb. Másrészt ezt nem vágom. A szorzót alapból húzod. 40x100 az 4 gig. Ez az órajel
Az offset az meg a feszültséget szabályozza. Fix, Offset vagy auto....A H80 jó alternatíva: de ekkora órajelre sztem akkor sincs szükséged. A kártyát maxon kihajtod. A progik, amiket meg használsz támogatják a VGA-t sztem és az is besegít a számolásba.
Viszont a ram összehúzások segítenek egy kicsit. HA ipari számításokra mégy rá.De egyébként csak szintetikus tesztekben láthatsz különbségeket. Én a helyedben max 4,2 ig mennék. És az bőven jó. -
asus1
aktív tag
válasz
Szlavik #32552 üzenetére
Mekkora órajelen használod a procit?
Mert nekem 4.4-4.6 lenne a cél stabilan a lehető legalacsonyabb feszel.
A ramokat beállítottam arra az időzítésre meg feszültségre amit mondtál és tökéletesek. aidában mért tesztek alapján a késleltetésem eddig 57,3 CL8-ban amit írtál pedig 55,4
Nem tudom mennyit számít ez.Többieknek: Átállítottam az LLC-t extreme-re és most még nagyobb lett a különbség. Max terhelésen 1.216
minimum pedig egyszer 0.872 másszor pedig 0.920 valamennyi.Vegyem le extreme-ről akkor?
-
Stonerice
őstag
Szerintetek melyik a valós maghőmérséklet? Már régen meg akartam kérdezni. Mert azért csak számít a 6 C°.
Egyébként szokott 98 is lenni a Gflops, de az előttem szóló értéket neméri el
. Az is furcsa, ha kikapcsolom a C1E-t és a még pár energiagazdálkodást, akkor már nem stabil az ott látott feszültségen(1,32v).
Update:
Közben odaadtam az összem ramot Linx alatt,( 2600MB ) Csak ennyi van az igp melett szabadon.
És úgy már kifagyott. nemhülyeségből adjátok akkor, ti sem oda neki a 4 gigát. -
válasz
Szlavik #31902 üzenetére
LinX-en kell még mást állítani, mint a ramot, meg hogy 20 kört menjen?
Most, hogy úgy néz ki stabil a rendszer alapon, újrakezdeném az OC tesztelést.
Egy i5-2500k-nál a 4,3GHz-et nagyjából mekkora feszültséggel lehet elérni? Tudom, hogy minden proci más, de nagy átlagban van valami érték?
Vagy inkább maradjak a 4GHz-nél, mert azt nagy valószínűséggel normális feszültséggel el lehet érni és a 300 MHz többlethez már irreálisan sok plusz feszültség kellene?Előre is köszönöm a segítséget
-
válasz
Speed® #31773 üzenetére
Úgy néz ki, sikerült stabilizálnom rendszert.
XMP 2133 MHz-et hagytam a csudába, úgy döntöttem, hogy megelégszem az 1866 MHz-el.
A RAM 1,55V-ot kapott, a VTT-t 1,076V-ra állítottam. Sajnos az alap RAM beállításokkal (CL9, stb.) így sem működött a dolog. Windows induláskor, mikor már az asztal elemeket töltötte be, megfagyott. Gondoltam egyet és átállítottam a CL-t 9-ről, 10-re. És TÁDÁÁÁÁM, simán felállt az op. rendszer.
Jöhetett a Linx teszt.
15 percig futtattam, lement hiba nélkül. A legmagasabb CPU maghőfok 64 C volt közben. CPU feszültség 1,216V körüli értéket mutatott.
GFlops értékek: 105, 105, 107, 105, 105, 107.Szerinted rendben vannak az adatok?
Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy segítettél lokalizálni a gyenge pontot
-
Speed®
titán
Igen, elvileg az offset csakis a proci feszültségét befolyásolja. És igen, a VTT az az érték, ami a RAMfeszhez mérten mindig 0.5Von belüli difiben kell legyen. Hogy milyen mértékű emelés fog stabilizálni, azt majd az IMC eldönti.
Ha nem XMP profillal állítgatod a RAMot, belefuthatsz abba, hogy nem csak a fő késleltetési értékeket kell variálni..ki tudja, mit-hol lazított a gyártó, hogy bírják a modulok a 2133mat..szóval nem biztos, hogy olyan szabadon tudod majd állítani lépcsőnként, ahogy szeretnéd..én sem tudtam rávenni a 2400asokat 2000/CL10 üzemre pl.
VTT emelésével nem emelkedik a VRAM automatikusan..csúnya lenne. Fordítva persze nem lenne rossz, ha automatice korrigálna a 0.5V elérésekor.
Állítgasd/teszteld..a vége úgyis az lesz, hogy a semmi haszon okán telibe letojod a macerálását és hagyod alaponA RAMtuning sosem volt egyszerű..sőt.
-
válasz
Speed® #31766 üzenetére
Ismét köszönöm
Offset-tel kapcsolatban: tehát ha a jelenlegi beállítással stabilan megy az 1333 MHz-es RAM ferkvenciával, akkor az offsetet már ne piszkáljam, mert az IMC teljesítményére nem lesz hatással.Olyat találtam, hogy VTT voltage. Akkor ezzel is próbálkozni fogok
Az az eljárás jó?:
1. adok a RAM-nak 1,55V-ot
2. átállítom 1600 MHz-re
3. adok egy kis + feszültséget a VTT-re
4. 15 perc Linx teszt.Ha stabil, akkor feljebb rakom a RAM-ot 1866 MHz-re. Újabb 15 perc linx teszt. Ha stabil, akkor feljebb.
Vagy a RAM feszültséget ne babráljam egyelőre, mert a VTT feszültség emeléssel úgyis emelkedni fog az is?
Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de szeretném rendesen megérteni/átlátni/megtanulni ezt a dolgot. (Core2Duo és Phenom II időkben ez azért lényegesen egyszerűbb volt
)
-
válasz
Speed® #31763 üzenetére
A RAM feszültség is droppol valamennyit? Azért kérdezem, hogy a BIOS-ban beállított 1,55V a valóságban is annyi lesz-e?
A VCCIO-t ugyanilyen elnevezéssel találom meg a BIOS-ban is? Azon mennyi az a "pici", amit emeljek?Szerk.: most olvasom, amit Dergander ír... Lehet, hogy nekem is a pozitív offset feszültséggel kellene próbálkoznom?
-
Speed®
titán
válasz
gezu1025 #31757 üzenetére
Nálam ASUSban van ilyen, hogy additional turbo voltage, ez, mint a neve is mutatja, adagolja a beállított +feszt a turbo lépéseihez. +0.02re állítva el tudtam érni, hogy stabilizálódjon kisebb terhelésen is az alacsonyabb órajelű/feszültségű össznépi mókához képest. Nem tudom, nálad van-e ilyesmi, nézz rá, hátha. És igen, kombinált terheléskor (VGA is húzza a tápkört) előfordulhat további drop, ezért nem elég többnyire a P95 szerű onlyCPU terhelő teszt.
Jim74
Jellemzően a RAMfesz és az IMC feszültségének babrálása hozza meg a várt eredményt..hogy minek vettél 2133mas RAMokat..nos, ezt csak Te tudodAz összesített tempóra ~semmilyen hatással nincs kb., helyette csak a macera van..de nem ítéllek el, nekem is voltak 2400as Predatorjaim, ~1 hétig
Arra kell figyelni, ha nem 1.5Vosak a RAMok (2133mas XMP profilban esélyes, hogy nem ennyit kapnak), hogy a VTT/VCCIO és a VRAM között ne legyen több 0.5Vnál. Alapon Intelék 1.575Vig ajánlják a RAMfeszt emelni, utána már korrigálni kell a fent említett értéken elvileg. 1.2Vig (ekkor a RAMfesz 1.7V lehet) elvileg nincs para, nyilván minél kisebb, annál jobb.
-
válasz
Speed® #31756 üzenetére
Megpróbáltam 1333 MHz-en és úgy néz ki, hogy megtaláltad a "hibaforrást".
-1,200V offset, level 3 LLC beállítás mellett lefutott a 15 perces Linx 4 GHz-en hiba nélkül. A legnagyobb CPU maghőmérséklet 63 fok volt, a feszültség pedig 1,208V körül mozgott. Egyetlen bánatom volt csak, hogy a linx 91 GFlops körüli értékeket mutatott. Vagy ez nem gond?Próbáltam 1600 MHz-re állított RAM-okkal, de ott a 13. percben elhasalt a linx "kékhalállal"...
Viszont így felmerül a következő kérdés
:
van-e olyan beállítási paraméter, amivel 1333 MHz-nél magasabb RAM órajelnél lehet stabilizálni a működést? Ha igen, akkor melyik (gondolom valami feszültség) ez és mire kell figyelni a beállításánál?Előre is köszönöm a segítséget
-
Speed®
titán
válasz
gezu1025 #31753 üzenetére
Hagyjuk, valóban, nem érzem, hogy erős lett volna, nem is azért írtam.
Feszültségekkel kapcsolatos tesztnek durvázásként elég a rövid P95, de tartósteszt kell a végső érték beállításához..azt sajnos nem mindig kapod meg a szintetikus tesztekkel..hosszú használat közben jönnek a meglepik. Érdemes pici ráhagyással számolni általában. Nekem pl. 1.168 elég LinX alatt, mégis 1.176 kellett, hogy 24/7 is hibátlan legyen..szóval tesztelés/tapasztalás útján lesz meg neked is a végső érték, ne hagyatkozz a P95re.
Jim74
Nm.
Az XMP se mindig garancia..megpróbálhatnád JEDEC standardon (1333MHz/CL9-9-9-24/1.5V), hátha az IMC nem komálja a feszített üzemet..nem csak a RAMoknak kell bírniuk..a 2133 már kívül esik az Intelbáék által meghatározott kereten. -
katt777
félisten
válasz
HCsaba87 #30770 üzenetére
Ha bírja, persze. A GFlops értékre persze érdemes figyelni, mihelyst valami kevés, a csökkenésében megmutatkozik a CPU hibajavítása.
Én sosem figyeltem a fesz különbségekre, nem is volt bajom. Csak arra vigyáztam, hogy a RAM-ok feszültsége ne menjen 1.55V fölé
Úgy néz ki, A10-6800K lesz a következő konfigom, új kihívás.
Sajna az Intel egyre szarabb (kupakolás, USB3 prob, Virtu hiánya...), ráadásul az nV kártyák meg nem DX11.2-kompatibilisek, tehát hosszabb távra nem jó befektetés ilyet venni, meghasonlok.
Remélem, nem fürdök be, mint anno az X2-vel.
Killer01: Kötve hiszem, hogy az Intel 5V-ot ajánlott volna...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
HCsaba87 #30313 üzenetére
Nem értem mit kínzod a cuccot aműgy
Ahová 4,3-on nem elég a 2500K, ott 4,6-on is sanszosan kevés lesz - és még nem is stabil, ha jól látom. 1,38V az kurvára fűt és fogyaszt is (mivel is hűtöd, elfeljtettem - az a 68-72 fok elég alacsonynak tűnik nekem IBT alatt ilyen feszültség mellett..?)...tesztre az elérhető legmagasabb ramot állítsd be (custom mód) úgy, hogy maradjon kb 750-1000Mb a rendszernek. 20 kör bőven elég, nem Prime ez, hogy napokat kelljen futtatni. Ráadásul egy többnapos hibátlan villanyóra pörgetés után simán előfordul, hogy az első játék összedől seperc alatt
-
ffodi
veterán
válasz
HCsaba87 #30277 üzenetére
Mivel most manipuláltuk az egyes feszültségértékeket, így lehetséges, hogy valami nem elegendő értékű.
Első körben kezdd el emelni kisebb léptékekben a VTT-t (VCCIO). Az alap 1,05 V-ról legyen a köv. lépés 1,075 V, aztán 1,1 V pl. Ha így sem jó, akkor ezt hagyd így (emelt értéken) és kezdd emelni hasonló léptekben a RAM feszültséget. Ha ez sem hoz stabilitást, akkor kezdd emelni a proci feszültségét (amit most offset módban állítasz). Ha sikerül stabillá tenni, akkor az egyes említett feszültségértékeket optimalizáld. (vagyis csökkentsd addig, amíg lehet, ha megvan a "stabilitás határa", akkor állítsd egy léptékkel feljebb az adott értékeket)
-
ffodi
veterán
válasz
HCsaba87 #30268 üzenetére
Ha jól kerestem rá, akkor a RAM-od gyárilag 1866 CL9 1,5 V.
Ezek alapján állítsd szépen vissza 1,5 V-ra a RAM feszültséget, 1,05 V-ra a VTT-t, az időzítéseket pedig manuálisan 9-10-9-27 2T-re.
Emellett fix feszeket állíts az alábbiaknak:
PLL - 1,7 V
PCH - 1,05V
VCCSA - 0,925 VAmit írtam az IB topicban, azt röviden ide is beírom a DRAM vs. memóriavezérlő feszültségkülönbségét illetően. Ez egy, az s1366 és s1156-os korszakból való jó tanács, hogy a RAM és memóriavezérlő (akkor VTT) feszültségértékek különbsége ne haladja meg a 0,5 V-ot, mert károsodhat a vezérlő. Amiért még mindig amellett vagyok, hogy ez itt nem igaz, az az, hogy itt a VTT nem egyelő a memóriavezérlővel, ugyanis a VCCSA felelős az integrált memóriavezérlő valamint PCI-E vezérlő tápellátásáért. A VCCIO (ami sok lap esetén VTT-ként szerepel), az minden más I/O egység tápellátásáért felelős, amit az előbb nem említettem. Szóval, mivel itt alapban is nagyobb a difi, mint 0,5 V így az állítás nem helyénvaló. Persze, ha valaki betartja a "szabályt" a VCCIO-val, nagy baj nem lehet.
Szerk.: Próbaképp azt még nézd meg, miután ezeket beállítottad, hogy a proci szorzójából visszaveszel, és akkor is csinálja-e.
-
Tarill
őstag
a "túl" alacsony memória feszültség is tud káros lenni sandy bridge-nek? mert nekem a ramjaim 1.35V-n mennek 1600-at corsair vegeance low profilos ramok a fehérek, azok gyárilag tudják ezt az értéket és xmp profil szerint mennek
-
Asbee
veterán
válasz
katt777 #29517 üzenetére
10-ből 8 alap kingstone hyperx ramot lehet szépen húzni a megadottnál alacsonyabb feszen. Akkor ha jól értem ha offsettel 4,5-ön hajtom a procit akkor finomhangolok, ha fix feszen akkor túlhajtom? Ezeket poénnak szánod ugye? Ki panaszkodott? Semmi konkrétumot nem tudsz mondani csak szidod az MSI-t. Erre reagáltam, hogy nem kéne. Én csak annyit jegyeztem meg egy 50k-s lapban lehessen már VTT-t állítani. Az offset feszültség állítást nem tartom előnynek. Sokszor kerül olyan állapotba a proci, hogy túl alacsony feszt kap az órajelhez. Általánosságban fix fesszel nagyobb tuning érhető el, és kevesebb feszt kér a proci az idle fesz miatt. Ha ezt nem bírod felfogni olvasgass még utána.
Gondolom még egy olyan proci nem járt nálad, ami rossz példány volt tuning szempontjából és offsettel szinte lehetetlen volt belőne, mert sokkal több feszültséget kért, és egy ivynél pl ez azt eredményezi hogy nem tudod terhelve hűteni. Próbáld egyszer ki és mindjárt megváltozik a véleményed az offsetről.
-
Asbee
veterán
válasz
katt777 #29510 üzenetére
Miért szerinted a RAM órajele nem állítható? Attól még hogy szorzózármentes a proci, még bclk nélkül is húzhatod a ramot... Rosszul tudod. A megemelkedett memóriavezérlő feszültség a gond. Egyes ram-ok, xmp profillal 1,3V vagy kicsit felette is adnak neki. Persze most mondhatod, hogy ki használja azt de mint írtad nem mindenki van képben a platformal. A fix vs offsetről meg már leírtam a véleményem. Valaki szereti, valaki nem. Egy komoly tuningos nem használ offsetet, erről ennyit.
Be is fejeztem a témát, mert elfogult vagy teljesen. Nekem nincs bajom sem az Asrockal, sem Asusal. Egyedül a Z77 Extreme4 egy vicc lap az árához képes az Asus pedig teljesen jó lap, csupán véleményem szerint túlárazott, és azért mert neked nincs szükséged a VTT-re nem egy ember panaszkodott, hogy kellene neki, de nem tudja állítani. Egy rendes tuningos hozzá nyúl
. Még annyit, nem csak a saját tapasztalataidra kéne hagyatkozni. Keress rá a extreme4 -re külföldi szakmai fórumokon, ahol nem 4-5 ember tapasztalatai vannak hanem 40-50. Ugyanezt meg teheted az MSI Z77-es lapokkal is. Részemről vége, a véleményed tiszteletben tartom de a hülyeséget ne terjeszd az új MSI lapokról. Ha ennyire utálod őket alapból, tapasztalat nélkül, kérlek tartsd inkább magadban. Köszi.
-
ffodi
veterán
válasz
Grave_444 #29434 üzenetére
Ahogy írtam korábban QPI/VTT egyes lapoknál VCCIO-ként szerepel. Ha így sem találod meg, akkor egyszerűen nem lehet állítani a lapodon, és fix 1,05 V-on van.
Korábbiakhoz:
Ha nem állítottál be XMP profilt, akkor szinte biztos, hogy 1,5 V-on van a RAM. Ha igen, akkor elképzelhető az 1,65 V. Egyébiránt az XMP profil tartalmaz VTT feszültségértéket is, ami általában 1,05 V, de lehet több is.
bombibmw:
Írtam korábban többször is, hogy ez még egy S1366-os időszakból származó dolog, ott voltak is meghibásodott példányok. Szerintem itt már annyira nem kell vigyázni, persze ha valaki betartja az a biztos.
-
bombibmw
veterán
válasz
Grave_444 #29431 üzenetére
Bocs,hogy bepofátlankodok.
Nem a RAM és a memóriavezérlő fesz közti különbségről van szó.
Most már kezd engem is érdekelni,mert féltem a procit.
A processzor terhelt/terheletlen feszültségének nincsen hozzá köze.
Az 1,15 a memóriavezérlő feszültsége.
Ha ennyire emeled,meglesz a 0,5V maximális lehetséges különbség a RAM 1,65V és a memóriavezérlő feszültsége között. -
katt777
félisten
A RAM fesz. levétele nem okoz hibát önmagában. Annyi "veszélye" lehet, hogy a RAM-ok időzítését kijjebb kell tolni, vagy a sebességüket lejjebb venni. Mivel SB platformon nem igazán van jelentősége ennek (ha csak nem IGP-vel játszik valaki
), főleg nem okozhat gondot.
Egyébként minden feszültséget meg lehet próbálni lejjebb venni, ez minden tekintetben jó hatással lehet a PC működésére. Ált. minden megy a gyári feszek alatt, különösen a proci.Gazsi00: Takarékossági patch, vagy azért szállt el többször a gama, mert szar a kód, és ezért vettek vissza, amíg nem sikerül kijavítani? Ismerőseim számoltak be a hibáról, nekem nincs meg a játék.
-
PIERR
csendes tag
QPI/VTT feszültséget 1,15 V-ra ezt??mert nekem most 1.07 en van.
vagy ha a ram feszültséget veszem lelyebb?? az milyen hibát okozhat?? -
-
V.Dave
senior tag
mit kell még beállítanom a processzor feszültségén kívül ha 2133mhz-en akarom futtatni a ramot? Egy teszt erejéig 5Ghz-re gondoltam és kezdésnek olyan 1,45V-ra
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
Májsztró #29098 üzenetére
Kezdődött anno egy 775-ös lappal ami a leírások alapján tuti frankó volt. Megvettem aztán kiderült, hogy nem is bírja dual channel-be 1600-on járatni a ramokat csak 1333-on. Meg lényeges fesz állítási lehetőségek nem voltak benne, aztán egy Q9550-nél agyonfeszelt egy értéket hiába állítottam be normálisra. Aztán nemrég láthattam egy Z68 Pro3-at. Ott meg érthetetlen módon a ram feszültséget nem is lehetett beállítani arra amire akarta az ember. 1.495 után már 1.58V jött ha jól rémlik, na meg a hangkártyája elfüstölt(még jó, hogy garanciális időn belül). Szóval egy kis fenntartásom azért van de talán egyszer kiforr.
Ismerősnek majd lesz nemsokára egy Extreme4-es lap majd beszámolok arról is ha oda jutnék.
-
Strix Aluco
aktív tag
válasz
Algotis #28890 üzenetére
Specifikáció.
Nyugi, nem lesz para, kompatibilis minden téren.RAM-kérdés: Az Intel mem.vezérlője nem tudja kezelni a 1,5V-nál nagyobb feszültségű modulokat, ezért ne vegyél olyat, amelynél ez az érték több, mint a 1,5V.
-
F e Z o
veterán
válasz
kanál01 #28798 üzenetére
A virtut nyugodtan kikapcsolhatod. Auton ne tuningolj, mert marha sok feszt kapa procid. 4400MHz-hez 1,4V-ot biztos ad neki a lap, ami sok,illetve nagy hőtermeléssel jár. Manuálisan teszteld ki, milyen feszültség mellett,mit megy stabilan a procid. Ha meg 2133-as ramokat vettél, akkor vagy az időzítést tedd szűkebbé 1866-on vagy járasd gyári időzítésekkel 2133-on.
-
V.Dave
senior tag
Sziasztok hogyan tudom megoldani hogy ha üresjáratban megy a gép vegye vissza a feszültséget és az órajelet 1,6ghz-re? (energiatakarékos üzemmód)
1,26V 4,4GHz
most így néz ki:amúgy a ramok 2133mhz-en mennek lehet az a gond?
cpu: 2500k
alaplap Z77-GD55 -
F e Z o
veterán
válasz
Viper26 #28537 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy 38-as szorzónál is túlfeszeli a lap a procit, azaz offsettel ugyanazt az órajelet alacsonyabb feszültség mellett is tudnád stabilan használni.
Lipi67 : Gondolom napokon belül kiderül, mi lehet a patriot ramokkal. kompatibilitás, rossz modul...
-
ÁdiBá
veterán
16GB 2133MHz DDR3 RAM Corsair Vengeance LP kit (CML16GX3M4A2133C11B) (4x4GB)
Sziasztok, ez a memória megfelel az Ivy processzornak, nem igazán írja az áruház hogy mekkora feszültséggel üzemelnek. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
odorgg #27984 üzenetére
Órajeltől független. Próbáltam már 1333-on a RAM-okat ez sem megy. A PLL alacsonyabbra állítása többször eredményezte a jelenséget, így most az 1.9. A VCCIO 1.15.
PLL Overvoltage nélkül dupla indítás után be sem tölt a Windows, egyszerűen kifagy. Offsettel dupla indításnál a Windows töltés közben kifagy.
Érdekes jelenség, és csak ASUS lapoknál (teljesen mindegy hogy 20 vagy 80 eFt-os lapról van szó) és K processzorokkal párosítva találkoztam vele. Az én gépemben már csak a processzor nem volt cserélve, minden más igen. Volt ami kétszer is.
Nekem egyedül a memóriavezérlő feszültségemelése segített. Ritkán most is kétszer indul. Igaz eddig 1.135 volt a VCCIO, most állítottam magasabbra, hátha így már teljesen megszűnik.És még valami: a gép beton stabil, akár 4.5-ön is mehet rajta bármi 24 órát, Linx, játékok stb.
-
04ahgy
nagyúr
Amelyik szimpatikusabb / olcsóbb / több garija van / alacsonyabb és jobban elfér a hűtőd alatt / kisebb feszültségű. Tetszőlegesen választhatsz a fenti szempontok közül, és a RAM-ot is eldöntheted pénzfeldobással.
Játékban egyáltalán semmit. Egy gyors SSD és tuningolt CPU mellett lehet 1333MHz vagy 2133MHz-es RAM is, nem érzed meg játékban a különbséget.
HGyu
-
Kean_Sorbo
őstag
Sziasztok Cimborák!
Eddig 2x2Gbyte 1600-as RAM volt a gépemben. Most vettem hozzá még 2x2-őt. Kérdésem az lenne, hogy érdemes valamennyit állítani a memóriavezérlő feszültségén. Vagy ha teszt után rendben van, akkor maradhat alapon?
-
N_A_S
veterán
válasz
glspeter1 #27135 üzenetére
Egy darab 7870-et szerintem alapon is ki kell hajtania egy 2600K-nak, miből gondolod hogy CPU limit van?
Túlhajtás meg egyszerűbb mint ezelőtt bármikor is.
BIOS-ban elkezded pumpálni a szorzót és hozzá igazítod a feszültséget. Lényegében ennyi. Az alaplapodnál érdemes lefixálni manuálisan minden feszültséget, a memóriákhoz belőni az XMP-t így 4500-ig jó eséllyel fel tudsz menni, 1,35V körüli VCore-al, High LLC-vel.
A stabilitást LINX-el vagy IntelBurnTest-tel érdemes tesztelni (ha lehet AVX supportossal)
20 kört futtass a lehető legtöbb rammal, ha hiba nélkül lemegy akkor mehet a BF3, és ha nem fagy ki több óra játék után sem, akkor nagy valószínűséggel stabil. -
ffodi
veterán
válasz
tomi0829 #26868 üzenetére
Mert ez nem ilyen egyszerű. Ezerféle tünettel járhat, ha kevés, vagy rossz a táp. Elsősorban terhelés alatti újraindulgatás a szokásos hiba, és a legtöbb esetben ilyenkor nincs se kékhalál se semmi. A te esetedben én másra gondolnék, mert ha int. vga-val is fagyogat (úgy hogy nincs bent a GTX), akkor az első körben valamilyen beállítási hiba lesz. Majd miután kitesztelted, és nem az, akkor lehet beszélni hardveres problémáról. Ha a különböző stabilitástesztek megállnak/kifagynak, akkor erős a gyanúm, hogy valamilyen feszültség beállítás nem lesz rendben (pl. RAM, VTT, VCore), esetleg a RAM időzítések nem optimálisak.
Kérdésem a következő: Kékhalál esetén milyen hibakódot kapsz?
Illetve próbáld meg a feszültségeket, és a RAM időzítéseket fixre beállítani, és ne hagyd auton. Egy gyors tesztet kipróbálhatsz, ha beállítod a következőket:
Szorzó: 33x
BCLK: 100,00 MHz
Spread spectrum: OFFVCore: 1,2V
VTT (VCCIO): 1,1V
System Agent (VCCSA): 0,93V
CPU PLL: 1,7V
DRAM: 1,575VMemória: 1333MHz (13,33x szorzó)
Időzítések: 9-9-9-27 CR2 (Vaqy 2T)Ez után, ha produkálja a tünetet, akkor jegyezd fel, vagy fényképezd le, és oszd meg velünk.
-
subaruwrc
félisten
válasz
Drizzt01 #26789 üzenetére
akkor valószínű nem a vcore a baja
milyen üzenet vagy kód van a kékhalálba? abból is lehet következtetni
vcsa / vcio ( vtt) feszültséget is emeld meg 1.2-1.25v körülire
ramfesz gondolom alapból 1.5-1.65v körül van és stabilak az időzítés beállítások is ( nem túl szoros )mod: ja ahogy nézem
vcsa legalább legyen 1v a vtt meg 1.2v -
pincehely
addikt
válasz
04ahgy #24816 üzenetére
Éppenséggel tudom használni a gépet, de egyébként nem is stabil, óránként fagy egyet-kettől.
Hiába állítok a feszültségeken, úgy vettem észre, hogy nem történik semmi.
De mi lesz, ha egyszer azt gondolja a lap, hogy adunk a procinak 1.7V-ot??Meg ha nem lenne dedikált videókártyám, akkor most használhatatlan lenne, mert ugye az IGP is meszűnt létezni.
Ha SLI rendszerem lenne, azt sem tudnám használni, mert csak az egyik PCIE slot működik.
Ha 4 modulos lenne a ramfelállás, akkor csak a ramjaim felét tudnám használni.Így is elég gáz, hogy egy 2600k csücsül 3,4ghz-en instanilan, a G.skill 1866-os ram, meg 1333 mhz-en árválkodik Cl10-ben, mert abba sem tudok belenyúlni.
Azt hiszem, veszek egy új lapot, aztán ha ez visszajön gariból, vagy cserélik, akkor eladom.
Nem opció, hogy 1 hónapig ne legyen gépem.
De még arra sincs időm, hogy az iponig eljussak! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
ledgeri #24637 üzenetére
A magfeszültség lehetőleg maradjon 1,4V alatt, az LLC legyen alacsony fokozaton 1,35V-os mag feszültség felett. A memverérlő háklis a feszültség különbségre, magas RAM feszültség mellett beállított túl alacsony VTT és VCCSA károsítja a procit (a különbség ne legyen több 0,5V-nál). QPI feszültség se legyen túl magas és a pll (max 1,85V) feszültség se.
Hőfokban meg olyan 80 fokig simán el lehet menni 24/7-re is. Hőfokkal lehet lazábban bánni mert van a prociban hővédelem, ha túl magas lenne a maghő akkor visszaveszi magát a proci, ha túl forró (100 fok felett) akkor meg egyszerűen "leold" (érsd: kikapcsol magától). De ettől függetlenül azért nem árt ha 80 fök környékén marad a maghő és akkor nagyon sokáig használható marad a proci. -
Pilács
senior tag
Sziasztok!
Tegnap este összeraktam a gépem, ASUS P8Z77-V LX + I5-2500K , kölcsön rammal, 1 modulos A-data 4GB 1600-as, de AIDA64-ben a photoworkxx nem hozza amit tesztekben láttam, 37000 pontot kap a tesztekben mért 50000 felettihez képest. CPU-Queen-ben hozza amit kell neki, de van pár ahol elmarad, nem is kicsit. Ez lehet a RAM-tól, hogy nem dual-ban megy, mivel egy van csak? Hétfőn rendelem a sajátom 2*4GB lesz...
Mennyi a proci alap feszültsége? Ha terhelve van a lap egyenlőre auto-ra van állítva, akkor 1.2v fölé is felmegy, és még nincs tuningolva. Az Auto tuning feltolja 4300Mhz-re, de a Vcore 1,3V felett is császkál... Van olyan weboldal ahol gyorstalpalót tudok venni abból, hogyan kell lefixálni a dolgokat, hogy megnézzem, alapfeszen mennyit megy?Köszönettel!
-
haddent
addikt
válasz
ProciVettel #23873 üzenetére
Én leszedtem, mindjárt megnézemKb. mennyi idő után jelentkezett nálad? De nem lehet, hogy valami hardveres gondod mégiscsak van ?
Kb. 5perc után meg is fagyasztotta a napi használat és LinX 50 kör tesztelt gépetAddig más: 24/7 beállításom, épp most nyilvánítottam teljesen stabillá. Mit gondoltok róla? Feszültségekben nekem lehetetlen már lejjebb menni, mindent kicentiztem szépen, szó szerint minden feszültséget
( Még az 1.5V -os ramokat is 1.35V -on pengetem
)
Az a 68C fokos 2. mag nekem kicsit soknak tűnik D14 -el :[
-
Vigneau
félisten
válasz
F e Z o #23866 üzenetére
Igen, amit Te küldtél nekem tegnap.
Csak azt tudnám, hogy hol látszik a LinX-en, hogy AVX verzió? Egyébként 3. nekifutásra is simán lefutott, szerintem a 2.-nál a Sims Online tett be neki, azért dőlt ki. Ha otthon leszek, lefuttatom még 1x és teszek hozzá Core Temp ablakot is, aztán feldobom ide.
Speed(R):
TDP limit 150W, a feszültség meg -50mV offset (1.184-1.192V körül alakul az 1.39V-os RAM mellett). Ezek szerint kevés lenne? Viszont valóban kihatnak egymásra a feszültségértékek. Emelve a RAM feszt, pici emelkedést tapasztaltam a CPU feszültségénél is - ahogy írtam a zárójelben.Közben Ti csináltok mást is? Én netezgetni szoktam, nem hagyom magára a gépet. Lehet ezért is 90 alatti az érték? Mellesleg játékok terén érdemes a HT-t letiltani?
-
Vigneau
félisten
válasz
Speed® #23849 üzenetére
Viszont volt kitől tanulnom az i7-2600 tuningot.
Azért érdekes ez a LinX, meg az AVX verziója. A simával stabil vagyok -50mV offset-tel és 1.38V RAM-mal, míg az AVX-hez már 1.39V RAM kell változatlan offset mellett. Prime95-nél elég volt -55mV offset és 1.35V RAM. Ha jól emlékszem, OCCT-hez meg -50mV offset kellett és a RAM maradt 1.35V-on. No, van ez így - lehet szépen játszani a feszültségekkel
.
-
Speed®
titán
válasz
Vigneau #23656 üzenetére
Az érdekes, hogy feltolta a feszültséget is..elvileg belőtted kézileg offsettel..lehet, hogy a Turbo egyúttal feszt is emelget?
Nálam az összes érték (PCH, VCC, RAM, stb.) be van állítva kézileg a gyári értékre..aotun nem hagyok semmit, mert elmászkálhat.
Holnap lesz talán egy kis időm, majd jól ránézek, emeli-é esetleg 39 fölé.
-
ffodi
veterán
válasz
asuspc96 #23173 üzenetére
Mivel a BCLK emelés erősen limitált, így nyilvánvalóan a szorzóemelés a hatásosabb tuning szempontjából.
Ha a BCLK-t emeled az azért hozhat jobb teljesítményt, mert növeled a ram órajelét is, illetve a buszok órajelét is kis mértékben. Az, hogy magasabb BCLK esetében valaki gyengébb eredményeket produkál valamilyen tesztben, az azért lehet, mert a vcore feszültségen kívül a többit is szépen be kell hangolni (fontos pl. a VTT illetve a VCSA). Az előbb említettekből következően van hamar vége a BCLK emeléses tuningnak, mert ha emeled, akkor nő a PCI-E, SATA, stb... interfész órajele is (hiányzik a CK505-ös órajelgenerátor a korábbi platformokhoz képest). Ezért válik "veszélyessé" is ez a dolog. Egyébként 102-104 MHz-től semmi gond nem lesz szerintem hosszú távon. 106-108 MHz körül pedig úgyis vége a tuningnak.
A 100,2 MHz pedig mehet simán.
-
Na szóval...
Nemrégen még komplett T56 szett volt az X48 lapomon, ahhoz volt kitalálva a ventilátorosdi.
A víz egy passzív IFA radiátorral van megoldva, azon sincs venti ami bárhová huzatolna.
Fent van a táp, de direkt túlméretes 650W-os, hogy ne zúgjom játék vagy CAD közben sem. Ez kavargatna valamit a MOSFET-ek körül, bár nincs oka túlzottan felpörögni...
A HDD-k és az SSD fel vannak pakolva az ODD helyekre, kb a RAM-okkal egyvonalban (lent mindig útban voltak a nagy VGA-knak, mikor pl. 4870x2 + 8800GTS egyszerre ült ott...). Azokra befelé fúj egy leszabályzott venti, mert ha szívna, annak már nem lenne számottevő hatása a RAM-ok körül, hisz oldallap híján onnan menne be a levegő, ahonn a legkisebb energiával jut el: minden irányból, így oldalról is.
Samsung winyók, így 32 fokosak, hogy 26 van a házban, tapintásra még szobamelegek, ettől nem melegszik fel semmi, viszont így még elfúj legalább a RAM-ig, mert a fújás irányítottabb, mint a szívott levegő pótlása.Nyilván lepakoltam most 36-os szorzóra, míg nem lesz lehűtve a lap.
Ventilátorozni nem szeretnék, jobb szeretem a csendet. Úgyhogy azt hiszem inkább az alaplapra való szettet probálok majd keríteni. Bár nem tudom hol lesz ilyen jó vétel, mint az X48-as Tody56 szett volt.És az a kérdés, hogy elég-e a MOSFET-eket vizezni, vagy a Z65 chip is jobban melegszik, mikor csak szorzóállítással van tuningolva a lap?
Ebben azt hiszem csak SATA és hasonlók vannak, amiket csak az alap órajel érdekel, nem érzi sem a CPU vagy RAM feszültségeit, felszorzott órajeleit, stb.
Bár még is elég meleg így, hogy ott már tényleg nem fúj levegőt semmi, mert a VGA is full cover blokkos.Ha csövezni kell hát csövezni kell, de azt reméltem megúszok pár blokkot, mert azt olvastam alapfeszen is szépeket lehet húzni a procin, és gondoltam csak a szorzótuning nem kedi ennyire növelni az áramfelvételt...
-
katt777
félisten
Mert egy valóban stabil tuninghoz fordítva kéne, szerintem. Persze, az én rigolyám, hogy pl. a Spread Spectrumokat sosem kapcsolom ki.
kop8: Teljesen mindegy, milyen beállítással használod a gépet, mindenhogyan túl magas feszeket kap minden alkatrész auto beállításon, minden lapban. Ez túlzott melegedést, fogyasztást, élettartam-csökkenést okoz (bár ez utóbbi talán a legjelentéktelenebb).
HSM: Ott van a biosban a C3/C6, megnéztem. Egyébként csak lehet valami köze a turbóhoz, mert kíváncsiságból bekapcsoltam, és most, hogy turbo OFF, pontosan ugyanolyan gyors volt az L3 cache, mint C3/C6 nélkül, ami, ugye, turbónál koránt sincs így. Az viszont még mindig érthetetlen számomra, hogy egyes lapokban miért nem működik a turbo C3/C6 kikapcsolásakor, ráadásul, mint szó volt róla, az ASUS is köztük van (P8P67). Nem igazán írt azóta senki, hogy csak a P-s lapok nem tudják egymástól függetlenül a kettőt, vagy más az oka. Engem nem érint, de azért kíváncsi lennék rá.
Nem az EPU, hanem a beállítások. Ha NEM offsetezek, az EPU tökéletesen működik (de SB-vel már csak nagyon minimális a megtakarítás (honlapomon a teszt), anno P5Q-ban pedig ugyanazt tudta, mint most az offset (honlapomon ez is). SB-n nyilván azért kevésbé hatékony, mert a BCLK-val nem tud mit kezdeni.
N_A_S linkje szerint (is) nyilvánvalóan nekem van igazam, mi ugyanis nyilván a terhelés alatti fesz-vesztésről beszélünk, kikapcsolt állapotban ugyanis elég nehéz tesztelgetni a beállításokat.
De megnyugodtam, hogy nem csak én tudom jól, hanem az ASUS, az ASRock (ilyen lapjaim kézikönyveimben és bios-aiban szerepelt eddig a kifejezés) és az angol-magyar nagy szótár. Nem tudom, miért lenne az oltogatás, ha valakit figyelmeztetek a helytelen kifejezés-használatra.
Az emberek képesek addig-addig használni helytelen kifejezéseket, amíg akár háborúk is lesznek miattuk.
Kean_Sorbo: A Chieftec rossz?
Szerintem a leadott áram erőssége lehet a ludas, az újabb és jobb tápok ugyanazokon az ágakon ált. erősebb áramot adnak le (tápos topicban most cseréltettem valakivel tápot, és megoldotta a problémát, pedig teljesítményben a régi is OK volt (a legtöbben sajna megfeledkeznek a körítésről). De a lényeg, hogy minden táphoz van megfelelő bios, csak ki kell találni, melyiket használd.
Talán szólj az ASUS-nak, hogy a bios-aikhoz is adjanak ki egy QVL-t.
-Solt-: De igen, minél nagyobb a RAM kapacitása, annál magasabb VTT kell, én is így jártam 2x2 vs. 2x4GB RAM-okkal.
A honlapomat megnézheted, bár ASUS beállítások vannak rajta. Annyi abból is kiderül, hogy minél magasabb tuningot akarsz elérni offset módban, annál magasabbra kell állítani az LLC-t, hogy közben az energia takarékosság is megmaradjon. Ha lejjebb veszed, kénytelen leszel magasabb alap feszültségeket használni. Fix fesznél, gondolom, nem sokat jelent. GB-ot ismerve viszont lehet, hogy egészen másképp működik.
ÁdiBá: Sztem inkább a memória mennyisége miatt, én legalábbis így tapasztaltam, ami persze nem zárja ki, hogy több modullal megint csak magasabb fesz kelljen.
-
katt777
félisten
válasz
Kolondrum #20676 üzenetére
Pontosan. Főleg, ha az igfxperf.exe-t nem hagyod futni.
Valamit tuti nem állítasz be, vagy a lap a hunyó. Nézd meg a beállításaimat a honlapomon, azok tutira az ott leírt fesz. értékeket produkálták, terheléstől függően, és azt a kb. 0.016V-ot nyugodtan leszámolhatod a max. fesz. igényből, mert azt kizárólag proci terheléses benchmarkokkal volt képes produkálni.helkis:
Honlapomon van 2 táblázat, a 2.-ban BCLK emeléssel ua. tuningok, de egyrészt valóban nem sokat lehet emelni, másrészt jól látható, hogy ugyanazt az órajelet elérve, magasabb BCLK-val és alacsonyabb szorzóval, sokkal többet fog fogyasztani a gép. SB BCLK-t emelni tehát még gazdaságtalan is.
Nálam előfordult offsetnél, hogy nem mindig indult el a gép, vagy nem mindig állt föl a win, mert túl alacsony volt a fesz, hiába nem kellett több amúgy a zökkenőmentes működéshez, és sem terhelés alatt, sem idle nem fagyott a cucc. Ekkor jöttem rá, hogy alapból, a legminimálisabb szükséges feszültséggel nyugodtan 38X szorzóra is lehet állítani a cuccot.
kop8: Mivel jobb a 104,5MHz 100-nál? A kisebb szorzó miatt semmit nem nyersz, a RAM-ok gyorsulása meg szintén érzékelhetetlen a gyakorlatban.
DonDenni: Intelnél semmiért nem éri meg hardvert frissíteni 3 generáción belül.
Erdei88: Viszont annyiért nem éri meg.
-
Azonnal kaptam új ramot.
Valóban a 2 modullal jobban droppol a cucc, de mint a kép mutatja, megy, egyelőre....! Biosban 1.33V, Ht On, All cores.
Érdekes, hogy a CPU-Z 1.336V-ot mutat terheletlenül a beállított 1.33 helyett, de nem baj. Melegebb is a cucc, de belefér még. Ha nagyon megnyomja 1.31-re esik terhelve.
Offset beállításokkal nagyon sokat tököltem tegnap egy modullal, a baj az, hogy 4600-hoz éppen nem jól lőhető be, vagy kicsit kevés amit tudom, hogy eldob idővel, vagy túl sok, vagy nekem nem tiszta valami. Win alatt állítom a dolgokat, így elég gyorsan észlelhető a változás. Egyelőre marad a manual feszültség.kép - miért kevés a gflop? a ram miatt mert egyszerű holt paraszt?
-
ffodi
veterán
Próbáld meg 11-12-11-30-2T-n, illetve adhatsz egy pici feszt a vcsa-nak is. Szerintem egyébként ha LinX közben bsod van, akkor ott kevés lesz valaminek a feszültség. Próbálj meg a VTT-nak adni, ahogy Qru is említette, illetve próbáld meg megemelni a vcoret, hátha a magasabb RAM órajel miatt már nem stabil olyan beállításokkal, mint 1866MHz-es RAM esetén.
-
ffodi
veterán
Megtaláltam a tökéletes "irodai" gépet. Ennél jobb nem kell. Nagy teljesítmény, néma csend, és iszonyat alacsony fogyasztás.
Az új szerzeményem (szülők karácsonyi ajándéka
) :
i3 2105 @ gyári hűtő
Asus H61M-LE
Kingston 2x2GB 1600MHz@1333MHz 7-7-7-18-1T
HD3000 @ 1350MHz
Kingston SNV425 64GB SSDFeszültségek:
Ram 1,49V
CPU IDLE 0,72V, LOAD 0,98V (-1,005V offset)
PLL 1,8V (mert kevesebbet nem lehet állítani)
VCCIO 1,05V
iGPU -0,01V offsetLinx AVX (azért nem all memory, mert kikapcsolt virtuális memória esetén azt nem engedi, egyébként all esetben ~2800MB lenne):
A win egyébként 8s alatt használható, teljes bootidő ~15s.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
asuspc96 #19157 üzenetére
Én nem próbáltam még külön, más márkájú memóriákat párosítani, hiszen mindenhol úgy is kapni őket, hogy Dual, Trial, Quad CH.
Iker memóriákkal 99%, hogy működnek ezek a támogatások.
De, szerintem más márkájú memóriával is aktív lenne ez a támogatás.
Lényeg hogy az időzítés, és a feszültség azonos legyen azon a sebességen.
Ha az egyik ram bírja 1866 1.5V másik 1.65V bírja azt a tempót akkor csúnya fagyásoknak lehetsz szemtanúi.
Így mindig a gyengébb memóriához kell alkalmazkodni, ez miatt nem érdemes ilyenekkel szórakozni.Mellesleg a sebességnek nagyon picike jelentősége van a játékokra nézve, az időzítésnek még annyi sincs, csak a memóriákat végzed ki vele, meg a géped teszed instabillá ha rosszra állítod.
Ahhoz már tényleg hozzáértőnek kell lenned hogy tudd, kitapasztald a memória időzítéseket.Ezekre a processzorokra nem kell izom agy hűtő szerintem.
Nekem egy mezei coolermaster van, nevetve megy vele 4.6 Ghz HT-val.(1.32V)
-
ÁdiBá
veterán
válasz
asuspc96 #19010 üzenetére
VTT hagyd gyári értéken.
Akkor kell emelni mikor a memóriád nem bírja az 1.5V.
Tegyük fel hogy instabill a gép, memóriáid 1.5V 1333Mhz-en, és magasabb feszültség szükséges a ramoknak akkor emelned kell a VTT is vele arányosan.A VTT és a DDR Ram feszültség között ne legyen 0.5Voltnál nagyobb különbség.
VTT Auton 1.051 DDR RAM 1.65V NEM OK!
VTT Auton 1.051 DDR RAM 1.50V OK!
VTT 1.155-68 DDR RAM 1.65V OK!Remélem így tiszta.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
asuspc96 #18770 üzenetére
Cpu Ratio Settings.: Manual.:
Megjelenik a szorzótár.: Ott választhatsz számodra és a processzorod által megfelelő értéket.
Power Limit, illetve Core limit állítsd át gyáritól magasabb értékre. 160-200W körülire.
BCLK Hagyd békén.
Feszültségeknél játszhatsz. Én fix módban használom. Illetve LoadLine1 értéken. (Nem fog annyit droppolni a deszka a cpu feszültséggel)
DDR3 RAM szigorúan 1.5V hiszen látom 1333 Mhz mennek a memóriáid, vagy emeled a VTT feszültségét 1.155 - 1.20 V közé.
De szerintem nevetve mennek 1.5V 1333 on.Megjegyzés.: Először próbáld meg gyári feszültségen tuningolni a processzort, hogy tudd mennyit bír alap kakaóval.
-
Crossfit007
senior tag
válasz
Tirexi #18100 üzenetére
Én nem igen kapcsolnám ki a HT-t a helyedben!!
Már most van több olyan játék is, mely profitál a 8 szálból.
Komolyabb számítási feladatoknál is előnyét élvezheted csak.
Bár lehet én mondok hülyességet, és tényleg nincs nagyon rá szükség a hétköznapi használatban.
Néztem külföldi oldalakon is, 1.35V-ig még biztonságosan el lehet menni 24/7-re.
Szerintem ott be fogod tudni lőni 4.6-4.8 környékén.És ami nagyon fontos VCCIO feszültség és DRAM fesz között nem lehet nagyobb a különbség 0.5V eltérésnél!!
Ha mégis nagyobb lenne a difi 0.5V-tól a procid látja kárát.Ha RAM-od 1.6V-on vagy a felett megy emelned kell a VCCIO-t is, hogy benne maradj a 0.5V-os diferenciál zónában. Tehát 1.6V-os RAM-nál 1.1V-os VCCIO fesz kell.
Remélem tudtam segíteni. -
gordonfreemN
addikt
Régóta kíváncsi voltam és most teszteltem kicsit az említett Giga lapban egy 2500-at 1333-as rammal, linx-el (4 magra terhelve).
Ha a ram feszültségét csökkentem 0,2V-tal, akkor 5W spórolást jelent. Elhanyagolható.Viszont az AMD phenom rendszerem hibázott ugyanezzel a rammal 1600-on, ez stabil, igaz húzósabb teszt nem következett még.
Alap turbó beállításoknál:
Ha a CPU feszültségét (1,2V load) csökkentem 0,15-0,16V-tal, akkor ez 10W megtakarítást eredményez.
Ha engedélyezem a +4 turbo-t, akkor a fogyasztás 18-20W-al megnövekszik auto feszültség értékkel, ami load 1,26V-ot jelent.
Viszont a +4 turbo nem enged 0,06-0,08V-nál többet csökkenteni terhelésen.
Az alap turbó annál inkább. Ott egászen 0,18-0,2V-ig eljutottam, de ez inkább a hőmérsékletben mutatkozott meg, mintsem a fogyasztásban. 0,2V csökkentés hatására a +4 turbo módhoz képest 12 fokkal hüvösebb a CPU.
Kis konkrétumok ezután:
+4 turbo-val (41-es max szorzó/1mag) a fogyasztás 140W egy 6870-el, ami persze csak pihent a teszt közben.
Alap gyári turboval 123W a fogyasztás.
Hátha valakinek hasznos lesz eme kis szösszenet.
Hogy a TDP (93) korlát illetve Amper (97) korlát beleszólt-e a mérésekbe, azt nem tudom, ha valaki szerint igen és érdeklik a normális eredmények, akkor szívesen futtatok még egy kört.
fsb1000: nem igazán tudom mi a max, mert nekem 999-ig lehet megadni értéket, illetve nem is nagyon mertem konkrét tanács nélkül baxogtatni, főleg az amper miatt, mert az is bekavarhat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest