Új hozzászólás Aktív témák

• sing1ep1ayer

őstag

válasz bambano #193 üzenetére

Nem tévedés, hogy a Linux funkciószegényebb. Te alkalmazásokat említettél, nem funkciókat. Azokból lehet hogy alapból többet kapsz, de mit érsz vele, ha például wifid nincs a példaként említett wheezyben? Már kapásból netezni sem tudsz. A hybrid grafikával szerelt laptop (ezt a témát mindenki kerüli, akárhányszor megemlítem) pedig 100 fokig fűti a proceszort amiatt, hogy mindkét VGA maximumra van terhelve a rendszer által, ezért a gép nyom egy shutdownt. Bravó! Az energiagazdálkodási funkciók kimerülnek annyiban, hogy lekapcsoljon-e a képernyő, ha lecsukod a laptop fedelét. Ez nem funkciószegényebb?

Windowsra nem sok dolgot kell telepíteni, hogy használható legyen. Normális tűzfal és vírusírtó a minimum, ezen kívül ha valami nagyon kell, majd jelzi a rendszer. Nálam például minden más portable alkalmazás. Nem kell Skype-ot felraknom, sem office-t, sem böngészőt, sem semmi mást, mert mindent elérek a másik lemezre pakolt portable alkalmazásaim közül. Nem alapból kaptam őket a Windowshoz, de léteznek hozzá, könnyedén beszerezhetőek. Többségük Linux alatt is megy. Ott csak a hardver nem működik megfelelően és sok dolog csak nagyon komoly rendszerbuherával állítható be.

Windowsnál tessék konkrét példát hozni, milyen hardvert kell válogatni hozzá. Mert Linuxnál az alaplapon és a procin kívül szinte minden mást, ugye említettem a wifit, a VGA-t, de mondhattam volna a nyomtatót is, vagy az egeret. Általában mindent meghajt valamilyen szinten egy generic driverrel, de általában semmit nem tökéletesen.

De tudod mit? Te már olyan sokadik ember vagy, aki köti az ebet a karóhoz, ideje bizonyítani! Én odaadom neked pár napra a gépem, a perifériákkal együtt és rakj rá olyan Linux disztrót amilyet akarsz, minden eszköz tökéletesen működjön és ki lehessen használni maximálisan a tudását. Cserébe te is adhatsz nekem kölcsönbe egy gépet otthonról random kiválasztva, amin nekem XP-t, vagy Win7-et kell ugyanilyen szinten "élhetővé" tenni. Meglátjuk ki jut messzebbre. Az ajánlatom bármely a Linuxot foggal-körömmel védő emberke felé él, de azért ne egy kukázott 486-ost hozzatok, hanem egy manapság átlagosnak vagy újnak számító hardvert. Mondjuk P3 és fölötte.

Új hozzászólás Aktív témák