Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ronaldo

    őstag

    válasz balisz #83297 üzenetére

    Ha jól tudom, akkor a samsungnak (bár lehet, hogy már mások is csinálják) volt az ötlete a felsőbb kategóriás led lcd-nél, hogy cinema mód vagy valami hasonló, ami mozifilmnél a felső és alsó szürkén világító csíkokat kikapcsolta, tehát tényleg full feketét láttál a holt sávokban, ennek méretét hozzá tudja igazítani a konkrét tartalomhoz.

    Nyilván nem lesz ettől mélyebb a feketéje, ugyanakkor azt azért tudjuk, hogy az emberi szem azért nem egy csúcstermék, elég sokat tud a képminőség-érzeten javítani egy ilyen trükk. Persze ha az egész adott film egy pincében játszódik, akkor nem sokat segít, mert lesz ott még szürke bőven :)

    Egyébként most az elmúlt napokban a korábbiakhoz képest meglepően korrektül sikerült pro-kontra összefoglalni a dolgokat. :) Legalábbis én meglepődtem. Viszont az egyik legnagyobb különbség, ami talán csak részben lett kihangsúlyozva, és szerintem valójában 80%-ban ez verte be a koporsóba az utolsó szöget:

    UHD felbontás. Egyszerűen erre nem volt versenyképes válasz. A smart tv, meg a skype kamera, meg a többi bullshit az fogható, ott nincs technológiai sajátosság. De a felbontással nem lehet mit kezdeni. És értem, és OK, nincs is még elérhető 4K tartalom, meg amúgy is sokak szerint mindenre elég a FHD (én ezt a feltételt addig fogadom el, amíg nem lesz mainstream a 4K), de a fejlődés nem áll meg, és ha mondjuk tényleg valósághű(bb) megjelenítést akarunk, akkor a fullhd-n túl bőven van (és kell) élet.

    A fogyasztást nem tartom már valóban dealbreakernek, bár azért meg kell jegyezni, hogy pl. a hdtvtest alapján még a VT60 is 40-60%-al többet fogyaszt egy hasonló méretű led / olednél. De lehet találni olyan képbeállításokat, ahol akár 100%-al többet fogyaszt (de persze ez már direkt szélsőérték keresés). De egy életszerű példa: ha egy évben 2000 óra használattal számolunk (ez nem kevés, de nem kiugróan sok), akkor évi 10 ezer forint is lehet a fogyasztási többlet. OK, nem a világ, de ahogy az angol mondja: noticeable.

    Értékesítés/logisztika szempontjából az sem utolsó szempont, hogy a tv-k tömege is jelentősen nagyobb. Persze, mi lesz*rjuk, hogy 8-10-15kg többlet van adott esetben, de ez tömeggyártás szintjén óriási költség. A szállításra való érzékenységükről nem is beszélve. Transporting szempontból ezek súlyos (haha :) ) tényezők.

    A felhősödés/beégés témakörével kapcsolatban pedig mi, plazmások vagyunk megengedők, mert megszokjuk, hogy ok, figyelni kell egy kicsit, de az nem túl életszerű, hogy valaki aki kipengeti egy 10-12 éves használt autó árát egy tv-re, annak még ilyen dolgokra is "figyelnie kelljen". Surmók beülnek PS4-ezni a tv elé, iszogatnak, bealszanak, ott marad a call of duty menü a tv-n az éles fehér betűivel, aztán meg azt kell majd nézni órákig, miközben nézni akarod a Kill Bill-t. Egyszerűen az átlagember nem akar (és nem is tud) odafigyelni, nem is érdekli. Pénzt keres, fogyaszt, tönkretesz, újratermeli a pénzt, megint fogyaszt. Kicsit off topic, de teljesen általános, hogy 10-ből 9 autósnak, akinek turbós (+akár automata váltós) autója van, fogalma sincsen hogyan kell rendeltetésszerűen használni egy turbós (vagy akár még automata váltós) autót, hogyan kell karbantartani egy akkumulátort - hanem már mindenki gondozásmentes akkumulátort vesz, aztán 4-5 év után kidobja, a turbót 50 ezer km alatt tönkreteszi, stb.

    Nekem is plazmám van, és plazmát is szeretnék a jövőben (talán eggyel nagyobb méretben), de azért az is tény, hogy lassan ki fognak futni az utolsó garanciális példányok is, amelyikek pedig nem kiterjesztett garit kaptak, már rég kifutottak. És ha azt nézzük, így óriási rizikó már 300 meg 600 ezrekért ilyen tv-ket venni. Ha valami gebasz lesz vele, 50-50%, hogy egyáltalán javítható lesz-e, mikor érkezik hozzá alkatrész, stb. Vagy ha gari végén van is még néhány VT60, ha betojik, mondjuk a panellel lesz valami, ki tudják azt még cserélni? Vagy felajánlanak egy "csúcs" 4K UHD SMART 3D tv-t a panasonic palettájáról?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák