Új hozzászólás Aktív témák
-
earny
tag
Hali!
A radeon x700-asom frekijét szeretném visszavenni, mert wordhöz és böngészőhöz nem kell, hogy fullon menjen. Az atitool-al nem ment, mert azt mondta, hogy nem támogatott a kártyám.
A power play progit meg nem találom sehol a neten. Dobjatok egy linket pls -
balco
aktív tag
Celeron-M-hez is lehet valahogy szorzót állítani. Nekem Pentium-M procim van (Acer TM4002Lmi), de barátnak van Celeron-M-es TM230?, nem kapott hozzá semmi cdt, progit. Feltettem az én cdémről az Acer saját progiját. Két lépcsőben lehetett állítani a szorzót. Volt neki valami medium, és max üzemmódja. Jól működött.
Az a baj, hogy most én is az NHC-ét használom, már a progi nevére sem emlékszem, ha neked is acerod van, akkor megkereshetem... -
dat
senior tag
-
atosz
őstag
válasz
parandroid #43 üzenetére
De azert ugyis teszteled, hogy a teszt kozben lehuzod a tapcsatit, utana felporgeted az ODDot, vagy racsatlakoztatsz vmilyen portra vmi kulso eszkozt? Mert ezt irja is a honlapjuk, hogy ilyen esetekben az alacsony fesz instabilitashoz is vezethet, megha amugy stabilnak is tunik a stuff...
dat: Varhato volt, hisz ha lehetett volna allitani, akkor sokunk mobil celeront vasarolna.
Mindenesetre sztem is erdemes probalkozni vele, mi a francnak zabaltassuk a procit, ha nem is ker annyit.De sztem a fentieket te is vedd figyelembe, nehogy vmikor pont egy munka kozben szalljon el amikor beakartal tenni egy lemezt...
-
dat
senior tag
válasz
parandroid #43 üzenetére
Ha sikerülne 10-15 percet nyerni akkor azért megérné.... holnap kipróbálom..
-
parandroid
félisten
Gondoltam, hogy így lesz - mármint hogy szorzót nem állít, csak az egy fix szorzóhoz a feszt.
A dolgot végiggondolva a lényeg a következő: van egy fix működési frekvenciád a szorzó és az FSB szorzatából, amihez egy default feszültség tartozik. A proci ez alapján a felvett feszültség alapján ''fogyaszt'', illetve melegszik. Minél kisebb ez a feszültség, logikusan annál kevesebbet fogyaszt, és ezáltal kevésbé melegszik a processzor. Azt a feszültségértéket kell megtalálni, amin a gép még stabilan üzemképes.
Nekem ez most 1,484V helyett 1,26V. Ahogy elnézem ez pár fokot jelent hőmérsékletben (1-2-t), bár a gép most dinamikusan állítja a feszültséget.
Amit eddig észrevettem, hogy a fix 600MHz-es akkus üzemnél a 0,956-ról 0,892-re lejjebb vett feszültségértékkel kb 10-15 perccel nőtt meg az akkuidőm. Most levettem 0,796V-ra, de ma egész délután csak hálózatról teszteltem (hogy bírja-e és stabil-e), holnap majd megfuttatom akkuról is, hogy meddig megy.
p -
dat
senior tag
válasz
parandroid #41 üzenetére
Celeron-M +NB hardware Controll: Szorzót nem enged állítani csak feszültséget. Még nem próbáltam ki, de ha szted jelentősen csökkenti a fogyasztást, akkor lehet nekiülök..
-
parandroid
félisten
Pentium M esetében minden szorzóértékhez (6x, 8x, 10x, 12, 14x, 16x) külön be lehet állítani egy feszültséget, hogy azon az órajelen milyen feszültséget szeretnél használni. (Lásd még #12 by tomcs.)
Miután úgy tudom, hogy a Celeron M nem támogatja a szorzómodosítást, tippre azt mondanám, hogy neked csak a 15x-ös szorzóhoz fogja felajánlani a feszültségmódosítást. De tedd fel, és azonnal kiderül.
Amúgy lehet, hogy be tudod állítani a többi szorzóhoz is, viszont kell valami megoldás, hogy váltogasson is a szorzók között, mert ezt a Pentium M-ek esetében a Speedstep végzi hardveresen, ami a Celeron M-ből hiányzik.
p -
parandroid
félisten
Ha lenne most nálam egy Celeron M-es noti, kipróbálnám. Mivel nincs, így a próbát neki kell elvégeznie, ha tényleg érdekli - vagy bárki másnak, akinél épp van egy ilyen.
Egyébként kíváncsi vagyok, hogy hogyan reagál egy Celeron M a Notebook Hardware Control-ra. Ami biztos, hogy az adott szorzóhoz és órajelhez enged feszültséget állítani. Ezzel gyakorlatilag már előbbre lenne, hiszen 1,484V helyett nálam most 1,26V-on megy 1,6-on a Pentium M. Ez gondolom már meglátszik fogyasztásban. Biztosat azért nem tudok írni, mert épp megy a háttérben a teszt, eddig csak a 600MHz-es órajelen volt lejjebb véve a feszültség, most a többi órajelen is levettem, úgy tesztelek.
Amúgy ez már tényleg kötözködés, nem?
p -
TexT-BoY
addikt
nekem is... Nemtudom miért álsz ilyen negatican hozzá ehez!
Megjegyzem az asztali proci tuningot is a forum hatására kezdtem el és Celeron D 2.93@4.10 lett belőle... szerinted annyira félek ezektöl? Csak az a bajom hogy nemtudom hol kezdjek neki ehez kértem segítséget.
Neked pedig további jó forumozást.
Peter: csak szorzot lehet állitani? ez az eggyetlen tuninglehetőség illetve downgrade lehetőség? -
Blyan
félisten
válasz
parandroid #37 üzenetére
''de elvileg a Celeron M nem támogatja a szorzóváltást. Egy próbát megér. ''
Neked, vagy neki?
UI: Bocs, valóban semmi közöm, ahhoz, hogy ki mit csinál gépével, több negatív hsz-t nem teszek -
TexT-BoY
addikt
Ilyen fajta okosságokat lehet csinálni HP NX9020on is?
1500as celeron M sajnos de olyan jo dolgokat irtok örülnék ha nekem is menne legalább a fele -
parandroid
félisten
De ezek elég drágák (mondjuk a Turion MT annyira azért nem), és épp ezért kevéssé elterjedtek. Másrészt miért ne azzal gazdálkodjunk, és abból próbáljuk meg kihozni a maximumot (jelen esetben minimumot), amink van?
Egy ULV-s gép ára, lássuk be, többnyire csillagászati, és ha egyszer hasonló feszen megy egy nem-ULV-s proci is, akkor az csak jó. Csak üzemidőt és hőmérsékletcsökkenést nyerhetünk a dologgal, emellett a venti is ritkábban fog bekapcsolni, ami megint fontos szempont egy notinál. Cserébe csak egy napnyi tesztelésen kell túl lenni, ami a teljesítménynövelő tuninghoz képest még viszonylag veszélytelen is, hiszen legfeljebb újraindítom a gépet, és visszaállítom a feszültségértékeket, nem tudom kinyírni a procit túlfesszel.
Különben meg ahogy emvy hozzászólását is olvashattad az elején (#4-#6), ULV Dothan-nel is lehet még lefelé menni.
Téma részemről lezárva, no more off plz.
p -
mower
tag
nem ertem miert baj az, ha az ember szeretne kihozni a maximumot a rendszerebol. legyen az over avagy downclocking. amig asztali gepem volt, mindig kikiserleteztem hol vannak a hatarai. huzni nincs ertelme a notit, de ugye ez a topic nem is arrol szol, az pedig, hogy a legtobbet hozzuk ki notink akksijabol, szerintem ertelmes gondolat. miert kellene 20-30eFt-ot adnom egy plusz akksiert, mikor egy kis ido raforditassal is kihozhatok belole tobbet. azt sem ertem, hogy mi ebben a ''ketseges kimenetelu kiserlet''
nem tulhajtasrol van szo, szvsz emiatt a rendszerunk nem karosodhat.
udv
MOD.: off
MOD2.: nyelvtani hibak javitasa
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Blyan
félisten
Ok, akkor újabb értelmes megszólalás: sokat segít, ha pótaksit vagy/és Intel® Pentium® M processor Ultra Low Voltage 7x3 vagy az alacsonyabb fogyasztású AMD Turion 64 Mobile proci változatot használ az ember, és akkor nem kell kétséges kimenetelű kisérleteknek alévetni a rendszerünket.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Blyan
félisten
Magánvélemény, de aki egy mobilprocit tunningol, az már ott elcseszte, hogy ilyen procis noteszt vett, ezt az arhitektúrát nem erre találták ki. Pont az a lényeg, hogy alacsony órajelen /feszültségen megfelelő teljesítményt adjon le, és akinek ez kevés az vegyen asztali procival szerelt laptopot. Igaza volt annak, aki azt írta, hogy pár százalék gyorsulásért felesleges ezzel játszadozni. Akinek meg a pénz nem számít, az vegyen 2 Ghz feletti Intel/AMD mobil procit.
Persze, mint mondtam, ez szigorúan magánvélemény... -
parandroid
félisten
Ottan valami probléma lesz mással is, nekem ezek egyike sem jelentkezik...
Egyébként most jó darabot superpiztem, most visszatettem tápra, hogy lássuk, hogy bírja a dynamic switchinget. Utána megy lejjebb...
Szerk:
Bár ha jól látom a #21-ben Janesznek is hasonló problémája volt egy hasonló géppel.
p -
Eszleny
aktív tag
Már egy jó ideje használom ezt a progamot. A gép nem fagy, habár nagy ritkán a Win XP furcsaságokat művel, de nem tudom, hogy ez NHC hibája vagy a Win XP ''feature''-je. Az utóbbi időben minden ok nélkül a System-nek nevezett akármi 100% prociterheltséget eredményez. Ettől nem fagy meg a gép csak belassul.
Ha jól emlékszem akkor akku használata esetén fordul ez elő.
A pozitív hatása a programnak az 5 órás akkuidő ha csak olvasok és zenét hallgatok (persze a legalacsonyabb fényerő esetén) vagy, hogy 3 órát lehet filmet nézni merevlemezről. Még azt is szeretem benne, hogy tudja több lépésben állítani a proci órajelét (nem csak a min. és max.)
A negatív hatása, hogy nem megy a Készenléti üzemmód, azaz nem akar visszajönni belőle. A képernyő fekete és a ventit maximális fordulaton pörög. Ha valaki tud valami orvosságot erre a bajra, akkor ne tartsa magában... -
parandroid
félisten
Most néztem, hogy a default 0,956V-ról valamikor régebben még levettem 0,892-re a feszültséget. Azóta is szépen megy a gép, semmiféle instabilitást nem tapasztaltam, viszont gyanúsan jók voltak az akkuidők. Akkor ezért...
Most még lejjebb vettem 0,876-ra, ha egy hétig nem fagy, akkor megyek tovább 0,860-ra. Majd meglátjuk. Közebn azért majd megpróbálok tesztelni is, hogy Bálint is megnyugodjon.
p -
extraktor
tag
Sziasztok!
Kicsit leült a topic!
Tudom, hogy nem overclock-al foglalkozik, de azértérdekelne a felhúzása a procinak.
De ide is kapcsolódva nekem minden értékhez 0.2-t adva volt, van stabil rendszerem.
Dinamic switching: ok, hibernálás: ok, játékok alatt: ok.
Amúgy ASUS A6VA notiról van szó.
Nem friss a telepítés, ha újra rakom, ismét tesztelem, remélem elérem legalább a 0.1 töbletes értékeket a tiedhez képest.
Radeont az ATI Tools-al érdemes szerintem, eleinte tökéletes volt, de végül inkább nem használlom. Otthon jó volt, acégnél bent mindig fagyott.
Üdv -
Chris82
senior tag
Centrinós procit mivel lehet tuningolni, a biosban nem látok semmilyen lehetőséget?
-
_cirmos_
őstag
amd-s notikhoz tudtok vmi progit amivel lehet feszültséget állítani? (XP-M)
-
Janesz
őstag
én is használom a NHC-t és tegnap volt egy olyan eset,hogy 0,78v mellett minimális energiagazdálkodásra állítva valamiért készenlétbe tette magát a win...és onnan csak a kikapcsolás segített mert sehogy nem bírtam feléleszteni...(kikapcsoló gombra sem reagált eleinte..)
a noti egy nc6220 1,86ghz sonoma procival
de teszteltem prime95 és superpi-vel is és elvileg 0,7v mellett is stabil 800mhz-en
akkor nemtom miért csinálta ezt..
viszont netezés és office közben ha lemegy 1x 35fok alá akkor lekapcsol a venti és amíg el nem éri a 42 fokot addig passzívan megy... -
cSiRkeUralom
csendes tag
Hello!
Jó lenne ha tudnátok infót adni a PowerPlay-ről.
Működés, konkrétan mi is az stb...
Előre köszi! -
Eszleny
aktív tag
Sajnos mégsem megy tökéletesen a gépem, ha 0,7V-ra csökkentem a 6-szoros szorzó esetén a feszültséget, mert Stand by-ból nem akar visszajönni
. Most, hogy felvittem 0,78V-ra már jól működik ez is.
-
Eszleny
aktív tag
A Notebook Hardware Control honlapján a következőket találtam.
([link])
Az oldal alján van egy táblázat a feszültségekről, hogy melyeken találtak ők stabil egy 1600-as Dothant (úgy tűnik ez 100 FSB-s). Érdemes elolvasni a ''CPU stability problems -> CPU voltage variation / fluctuation'' részt is, ahol röviden arról van szó, hogy Prime95 és a Hot CPU-nál nem adott hibát, de ha alacsony akkunál vagy külső eszköz rákötésénél hibák léptek fel.
Ezek szerint csak hosszabb használat arra következtetni, hogy stabil vagy sem. -
balco
aktív tag
Én is használom a Hardware Controlt. Kiteszteltem az elején stabil feszütségeket, ment is frankón. Aztán áttettem Dinamic Switchingre -> aztán lett is kékhalál!
Úgyhogy csak 600 Mhzen van beállítva a 0.7 V, a többi maradt gyári beállításon. Akksiról úgyis max battery üzemmódban tolom (600 Mhz), konnektorból meg általában Dinamic Switching, a falból úgyis jön elég áram!
Ami még néha probléma az az, hogy játék közben ha nincs komoly erőforrásigény, akkor visszaveszi, de ha megint kell az 1.6 Ghz, akkor a váltásnál megakad egy kicsit a játék. -
Dr. Akula
félisten
Csak amíg egy pc-be belehajítod a víz / nitrogén hűtést is, meg a ramokra is ventit + bordát rax, addig ezt egy notinál nem tudod, aztán jól elfüstöl az egész. Pár % gyorsulás nem ér annyit. Én az asztali gépem se tuningolom, mert ahol az már kevés, ott tuninggal is az, ami meg 100 fps-sel megy, ott a 105 nem oszt, nem szoroz.
-
Eszleny
aktív tag
Ha csökkentem a magfeszültséget ezzel a progival, akkor csökkenti az alaplapnak adott feszültséget is? (lehet, ha nagyon láma kérdés
)
A venti sebességét mi szabálozza? Ez függ az oprendszertől vagy sem? Egy erre vonatkozó magyarázatott megköszönnék.
A hétvégén én is fogom tesztelni, hogy mennyire stabil 0,7-0,8V-on. -
westlake
félisten
hulyeseg, hogy a notebookot nem szabad tuningolni..
miert ne lehetne? a pc-t arra talaltak ki, hogy tuningoljak? hat nem..
igen is, aki meg tudja tenni es meg is akarja, az huzza tul a notijat..
en egy 1.8 dothan-os asus-t felhuztam a hevrom boltjaban 2.2gigara..
tovabb nem volt kedven szenvedni vele -
tomcs
őstag
mar azt hittem rajtam kivul nem erdekel senkit
akkuval meg nem neztem, ahoz elobb meg kene hatarozni az osszes stabil feszultseget
eddig itt tartok:
szorzo orajel nevleges fesz uj fesz vegleges
-------------------------------------------------
6 800 0.988 0.7 x
8 1066 1.084 0.764
9 1200 1.132 0.812
10 1333 1.164 0.844
11 1466 1.212 0.908
12 1600 1.260 0.956 x
13 1733 1.308 1.004 x
14 1866 1.356 1.068 x
ami mellett ott van a vegleges 'x' az mar futott prime 95-el egy ejszakat hiba nelkul, a tobbi csak 2-3 orat.
egyebkent szetneztem kulfoldi forumokban (google meg mindig tud mindent amit csak kell)
masok is probalkoznak ilyesmivel, van aki jelentos akkus uzemido novekedesrol szamolt be, volt aki szerint csak a proci homerseklete csokkent valamennyire. mindenesetre a venti halkitas is egy realis cel. akkuval csak akkor nezem meg ha kesz leszek a tablazatommal.
egyebkent masok is hasono vagy meg jobb szamokat kaptak, de foleg dothan-es emberkek probalgattak, volt akinek max. orajelen ment 1v korul. most megyek suliba, kozben teszteli a 0.908v-ot.
pontosan nem emlekszem mert azt neztem legeloszor, de max. orajelen csokkent a proci homerseklete, majd megnezem mennyit.
megj. prime 95-ot tenyleg erdemes sokaig futtatni, mert volt hogy csak 3-4 ora utan jott elo a hiba.
tovabbra is varok mas cpu stabilitasat tesztelo progikat, meg esetleg vmit amivel a radeonnak le7 nekiesni -
Eszleny
aktív tag
Engem is erdekel, hogy minel tobbet tudjam hasznalni akkurol a gepem. De emellett az a legfontosabb, hogy valahogy elhallgatasam a ventit. Egy HP nc6220-as gepem van 1,73-as procival es csodalkozom, hogy akkut hasznalva is megy a venti. En pedig csendet akarok!!!
Remelem a Notebook Hardware Controllal tudok valamit csendesiteni rajta. Legalabb hasznat veszem a tablazatnak, hogy ne probalkozzak bizonyos ertekek alatt.
Majd irok a fejlemenyekrol. -
tomcs
őstag
válasz
parandroid #8 üzenetére
szerintem se
mondjuk nem szoltam, legalabb felhozta a topikot bar ugy latom rajtam kivul ez se erdekel sokmindenkit
hogy on legyek ilyen 2-3 oras tesztekkel kivalogattam azokat a fesz. ertekeket amiket ejszakas modszerrel tesztelni fogok, ime:
szorzo orajel nevleges fesz uj fesz
---------------------------------------
6 800 0.988 0.7
8 1066 1.084 0.764
9 1200 1.132 0,812
10 1333 1.164 0.844
11 1466 1.212 0.908
12 1600 1.260
13 1733 1.308
14 1866 1.356 1.1
(mint lathato, a vegefele meg kicsit hianyos)
(de szetcsuszott, javitottam)
/*(remelem nem csuszott szet a tablazat, hasznaltam tabulatort is)*/
ha megvannak a fesz. ertekek majd megnezem azt is, hogy akkus idoben ez jelent-e vmit.
addigis varom masok tapasztalatait is
meg az is erdekelne hogy procit milyen egyeb progival erdemes meg tesztelni, bar errol le7 jobb lenne a googlet kerdezni
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
válasz
parandroid #8 üzenetére
Tutira nem...
-
Jelentem, 800 MHz-en 0.7 Volt, ez alá nem tudom beállítani.
-
tomcs
őstag
adott a gepem, samsung x20. ez szerintem egy dtr gep a hordozhatobb fajtabol, elviselheto (kb 3-4 ora alapbeallitason) akku kapacitassal. ebbol szeretnek a leheto leghosszabb akkus uzemidot kihozni.
van benne x700, meg ati powerplay, elso lepes levenni akkus uzemnel a legkisebbre, igy 300akarmennyis orajelek helyett 100 mhz korul megy, meg gondolom a feszultsegeket is allitja hozza (alapbol ''kozep'' beallitasra volt leveve, olyan 200valahany mhz)
termeszetesen halozatrol menjen ahogy csak bir, asszem 350/330.
ezutan kovetkezik a proci, nekiestem notebook hardware control nevu, magan hasznalatra ingyenes progival. ebben lehet allitani hogy mekkora szorzokat allitson be, illetve mekkora legyen a proci feszultsege.
eddig teszteltem 800mhz-en es 1860mhz-en, 800 mhz nevleges feszultsege 0.988v, nekem kb 8 orat stabilan ment a prime 95 0.7v-ot beallitva (ez szepen az ulv valtozat nevleges feszultsege alatt van)
1860mhz-en 1.1v-ot probaltam, szinten kb 6 orat ment vele a prime 95, ugyhogy elso latasra stabilnak mondhato.
ezek a feszultsegertekek gyanusan jonk tunnek, mondom, ulv nevleges feszultsege is tobb (ulv ugye nem megy 1860mhz-en)
valamit biztos allit, mert 1v alatt azonnal lefagy mig picivel 1v folott a prime 95 jelzett hibat.
egyebkent 1860-on ennek a procinak a nevleges feszultsege 1,356v (annyi volt az alapbeallitas)
szal most tesztelek, majd beirom hogy mire jutottam. kerdesem hogy mas probalkozott-e ilyesmivel, ert-e el vmi latvanyos eredmenyt es lehet-e a proci ennyire jo vagy vmit megse ugy allitgat mint ahogy irja
este majd beszamolok rola mire jutottam, most epp a 1,2ghz-en tesztelem 0.812v beallitott feszultseggel es mar egy oraja megy. hosszadalmas folyamat lesz az osszes beallithato orajelet letesztelni
szerk: az ''ertelmesen'' azt jelentene, hogy overclockolassal nem akarok ebben a topikban foglalkozni, notit olvasztani nem kellemes
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Parfüm topik
- Subaru topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest