Hirdetés
- Androidos tablet topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
A céges gépen nekem is kilép. De ott konkrétan láttam mi történt... a chunk size nagyobb lett mint a memória utolsó címzése... Ezért túlmutatott a memórián, a progi betöltötte (ilyenkor a win swapfájlba a C:\ meghajtóra pakolja) viszont a progi fix memória címhez tud csak nyúlni, és ezért jött az Access Violation, mivel túlmutatott a címzés a memória utolsó címén...
Egyszerűen betelt a ramod (feltételezhetően) erre lesz majd egy fallback, hogy kevés ramot használó felhasználóknál kisebb buffersize-t töltsön be.
De javíts ki ha tévedek, de valószínűleg 8gb vagy kevesebb ramod van, igaz?
Látom, hogy 2x8gb memóriád van... Akkor más miatt mutatott rossz címre... De ettől függetlenül kérlek nézd meg, hogy futás közben betelik -e a memóriád. Ez fontos lenne. -
Baryka007
addikt
Megvan feltehetően a probléma, akkor lép ki a program (Acces Violation stimmel, a megérzésem nem csalt) nem engedélyezett memória területre akart címezni a teszt alatt !
Valószínűleg betelt a memóriád !
Szóval majd csinálok egy fallback verziót az engine-be akinek kevesebb ramja van annak kisebb bufferrel indítja a tesztet... Csak akkor az nem lesz összehasonlítható mások tesztjeivel, mivel nem ugyan akkora blokkokat kellett mozgatni a két tesztben ... ha így teszek... Erre még kitalálok valamit...
Aprósolyom:
Köszönöm a tesztet !! Úgy néz ki, jól skáláz már AMD-vel is
Még az X3D től félek, hogy megeszi a cache a ram tesztet... valaki nem akarja még x3d vel lefuttatni a tesztet? -
Aprósólyom
addikt
Ryzen 5700X @ 4,4GHz / 2x16GB DR @ 3666MHz
-
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66826 üzenetére
Köszönöm
Sok meló van még vele ...
Sajnos az SPD-t nem tudom kiolvasni... próbáltam külső SDK-kkal de azok meg nem C# kompatibilisek... Aztán megpróbáltam C++ ból kiolvasni az 51x és 52x címeket (ezek általában az első két dimm slotok)
Aztán csináltam egy CRC errort az SPD ben a memórián... meg kellett vennem a taiphoon-t hogy vissza írjam az SPD-t mert kicsit brickeltem a drága memóriám SPD jétDe hát ilyen ez a fejlesztés... tesztelés közben beüthet néha a gebasz...
Most fullra le van tiltva az egész SPD olvasás... ezért látom csak a memória órajelét, azt is a Windows Task Managerből "lopja" ki magának a progi... hogy véletlenül se nyúljon olyan területekhez amikkel problémát lehetne okozni...
Szóval ezt még megkéne oldanom valahogy...
Aztán majd a stability rész is durva lesz... Bár könnyebb lesz már talán mint a benchmark rész...
Utána meg az összehasonlító rendszert amit a pókdián láthatsz, annak lesz egy beállítása... Hogy milyen rendszerhez szeretnéd a saját eredményedet hasonlítani.
Lehet majd DDR4 vs DDR5, meg intel vs amd, vagy csak 4000mt/s feletti ramok stb...
Elég sok opciót akarok ott majd belőni, és egyszerre több filter is bekapcsolható lesz majd !
Ez akkor lesz majd a legjobb, ha a memória fő időzítéseit is kifogom tudni olvasni... És meglesz a stability rész is már a progiban... Mert a stabtesztnek majd lesz egy funkciója, hogy az eredményed mellé az adatbázisba validáltan fel lesz tüntetve, hogy stable !
És külön lehet majd csak stabil memória profilokkal is hasonlítgatni eredményeket, meg nem stabilokkal is...Szóval majd ez lesz a végső cél... Akkor lesz kész
Onnan már csak finomítgatok rajta...
Lesz még Light és Dark UI (a Light ui egyébként már készen van, csak nincs hozzá kapcsoló) -
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66824 üzenetére
Aháá szóval te voltál az adatbázisban azzal a szörnyeteggel
Nagyon szépen köszönöm !Aranyat érnek ezek a tesztek most
Egyelőre úgy néz ki, hogy valid eredményeket mér a program, és tényleg eltaláltam most a motor beállításait.
Talán enyhe finomhangolás kell még neki, de ez eléggé 99% os állapot legalább már.Következő lépés a stability fejlesztése lesz... Aztán jön az okosabb compare system is !
És az már Beta Release állapot lesz.
-
DravenMoral
senior tag
Sziasztok! Adott egy Lenovo Ideacentre Gaming 5 (Ryzen 5 5600G)-s irodai gép, ami kapott 2x8GB 3000mhz-es ram kitet. (G.Skill) fut is szépen a gép vele, de csak 2133mhz-en, és a biosban nem is lehet a ram sebességét állítani, semmilyen módon. Frissítettem a lap biosát a legfrissebbre, de még most sem. Csak megnézni lehet benne, hogy milyen sebességen mennek.
Cserélgettem benne 4 ram párt, mindegyikkel ezt csinálta.A lapnak biztosan tudnia kell a 3200mhz-et a gyártó weboldaláról nézve. Az eredeti 1x16gb-os gyári modullal tudja is alaphangon..
Lehetséges, hogy két modul esetén már csak 2133mhz-et tud gyárilag? Erről nem írnak semmit.Kérdésem lenne, hogy lehet a bioson kívül bárhol máshol állítani a memóriák sebességét?
-
Baryka007
addikt
Stability teszt egyelőre még nem csinál semmit, csak animáció. Hogy majd úgy fog kinézni.
Az egyébkén Access Violation hiba lesz, rossz memóriacímhez nyúl a program... Milyen cpu-d van mennyi memóriával?
És ezt a legújabb verziót próbáltad? (0.1.2) ?
5leteseN:
Köszönöm, ez nagyon sokat segít behatárolni a dolgokatEgyelőre 1.2 es engine-el még csak mi mértünk
Leméred AIDA64 ben is? Hogy lássam ahhoz képest mekkora a különbség ? -
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #66814 üzenetére
Ez azért van, mert egy három tényezős nem lineáris görbéből scalel a program !
Ez most nagyon kínaiul hangzik, de elmondom mi a lényege, és miért scaleli a pontszámot ! (Amit most törölni fogok)
Alapból volt egy hibátlan motorom... Ami azonos CPU magszámú CPU-knál totál releváns értéket dobott, és csak a memóriára reagált... CPU ból 2ghz -t elvettem és 2% ot droppolt a dram tempó... Tehát tényleg alig volt érzékeny a CPU ra...
Viszont !
A haverom 12400F el is elindította a progit 7000 re húzott ddr5 ramokkal (ami aidaban ~100gb/s)
És 20gb/s el lassabb tempót mért mint én a 4200 cl16-16-16 os b-die setupommal... 12600K val...Ez azért történt, mert 32 szálon mért akkor a motor... És amíg nincs a CPU -nak 32 szálja addig CPU ra scalel a progi...
Ezért ha azonos magszámú CPU -val mértél akkor tök releváns volt az eredmény... De amint eltérő magszámú CPU alatt futtatott ramokat akartál egymáshoz hasonlítani, brutál mód elcsúsztak az eredmények...
És akkor itt ment az ötletelés, hogy adjak akkora BufferSize-ot a szálaknak, hogy ha 4 magon indítjuk akkor is lefossa a bokáját tőle a ram...
Ezzel az volt a baj, hogy 16gb ramos gépeket úgy teli etette, hogy lapozófájlig telítette a ramokat... tehát nem kaptál jó eredményt...Aztán akkor visszaállítottam a buffer size-ot...
Ezután azt találtam ki, hogy akkor 4 szálon futtassuk a progit, mert 4 szálas CPU-ja már mindenkinek van...
Noh ezzel meg az volt a baj, hogy bazi kicsi eredményeket kaptunk mert a 64 bites adatbuszon kommunikáló dramot nem bírod 4 threaddel kifektetni... És azon felül, hogy 6-8gb/s tempót mértél, még akkora szórás is volt 2 mérés között, hogy használhatatlan lett...
És akkor kitaláltam, hogy futtassunk egy nagyon erős 4 szálas terhelést, ami scalel-i (tehát felskáláz) az eredményt...
Lefuttatja a benchet 1 szálon 2 szálon 4 szálon...
Majd kiszámít egy nem lineáris görbét, és megsaccolja hogy 32 szálon ez mekkora tempó volna...Noh és most ezért kapsz totál fals eredményeket, mert itt tartok... És nem jól számolja a scalinget a függvény...
Szóval most ezt is nyugdíjazni fogom... Van már ötletem, hogy merre menjek tovább... De nem tudom működni fog -e... Mindenesetre kell a sok tesztelő hozzá, hogy pacekra megtudjam csinálni...
A cél hogy 0,5% alatt legyen két bench között a szórás !
Valós DRAM teljesítményt mérjen, ne CPU-t vagy schedulert akármit ....És összehasonlítható legyen, egymástól nagyon eltérő rendszerekkel is !
-
5leteseN
senior tag
Lenovo Legion "Lapos":
Az a Read/Write közötti 4,5-szeres különbség nekem döbbenetes, szedegetem az állam a padlóról!Lapos-Top: egy forrasztott 8GB, +egy foglalatos 8GB RAM!
Lehetne rajta javítani?+ szurkolok a Projektednek!
-
Baryka007
addikt
Sziasztok!
Aki még nem hallott róla
Fejlesztek egy saját memóriabenchmark programot, GearBench néven, aminek a célja, hogy cache-kerülő, valós DRAM sávszélességet mérjen – nem a CPU-t, hanem tényleg a RAM-ot benchmarkolja.
Futtatható *.exe formában, semmit nem kell telepíteni. Felküldi az eredményeket egy adatbázisba, és össze is hasonlíthatod másokkal (a program automatikusan generál egy pókdiagramot is hozzá ).
Ha van pár percetek, megköszönném, ha lefuttatnátok, mert minél több adat van, annál pontosabb és stabilabb motort tudok alá fejleszteni!
GitHub link: https://github.com/Baryka007/GearBench
A legújabb Release-t töltsétek le v0.1.1-alpha (Pre-release)
Köszi előre is!Amit most tud az előzőhöz képest !
Elméletben X3D re is optimalizált
És a Hybrid mag elrendezésű CPU-kat is támogatja... Mindig a legerősebb magokon futtatja a tesztet amíg van elég belőlük.Ha már nincs erős mag, akkor az új szálat gyengébben indítja majd, de amíg teheti P magokon fut csak !
Ui.: A GearBenchEngine.DLL fájlokat ne keverjétek a régebbiekkel, mert MD5 hash alapján a program megnézi hogy bele lett-e nyúlva. És ha nem az a DLL van mellette, ami neki tetszik, akkor nem fog lefutni. (Anti-Cheat) -
válasz
Kalacskepu #66807 üzenetére
Na így 1 hét után vígan ki tudom jelenteni, hogy Baryka007 által javasolt cmd-s parancsok lefuttatása után végleg megszűnt a net kapcsolatos gondom.
Persze pont ez a hsz elveszett, szóval majd újra le kell írni (nekem sajna nincs meg).
-
-
Zolee888
tag
Sziasztok!
Most rakattam össze egy új gépet és lenne egy kérdésem.
CORSAIR 32GB Venegance DDR5 6000MHz CL30 KIT
MSI B850 GAMING PLUS WIFI
AMD Ryzen 7 9800X3DA gép stabil, megy az expo is, viszont azt írja mindig, hogy a 32 GB Ramból 31,1 GB a felhasználható. Ez normális jelenség? Köszi a válaszokat!
-
krekk
tag
Sziasztok kicsit játszottam, visszaraktam a G.skill trident 2x8gb 3000mt/s memóriákat. Lap még mindig ugyanaz a modolt apex IX.
-
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66777 üzenetére
Valószínűleg én még a DDR4 tempókon gondolkoztam
Anta 777:
Itt a 16gb ~ 1,5 óra
32gb ~ 2 óra 20 perc
64gb ~ 3 óra +++Usmus alapból 3 kört megy (a régi nekem is ez van)
16gb ~ 13 perc
32gb ~ 21 perc
64gb ~ 35 percDDR5 nél még nincs akkora tapasztalatom hogy fejből megmondjam kb hány perc amíg lefut...
DDR4 nél is ezek mind B-DIE tempók 4000 cl17-17-17 és ettől gyorsabb beállításokkal. Kivétel 64 gb nál
-
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66771 üzenetére
64gb ramon ez a teszt simán 3 óra + ...
Gyakorlatilag még egy kört sem ment, tehát az összes memória tesztet sem futtatta le...btw, nekem volt hogy az utolsó 5 percben dobott 1db hibát...
És még a hibátlan anta777 sem hibátlan beállítás feltétlenül... Hányszor voltam úgy, hogy a hibátlan anta777 után az első 10mp ben hibázott már a VST/VT3 váltóÉn nem szeretem, amikor random crashel a játék, bezárnak az ablakok vagy corruptálódik valami win fájl, és kell a reinstall... Addig megiszok pár sört inkább a kertben amíg megy a teszt
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
fudi2002 #66771 üzenetére
"egyelőre ez nem bizonyíték a stabilitásra"
Az előbb még kétled, hogy fél órát is menne, de valszeg ha 2 órát futtatnám utána az lenne mondva, hogy de hát ha hagynád 3 órát...
Nem hagyom sehány órát, megyek játszani azért vettem a PC-t.
Ha ilyen gyenge RAM-okat nem bírna az alaplap vagy a CPU vagy akármi akkor az a technológia szégyene. (7200-asok is mentek benne)
Legközelebb ebbe a topic-ba a DDR6 után jövök majd addig is jó tuningolást, tesztelgetést. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
fudi2002 #66769 üzenetére
43 perc után megállítottam mert szvsz ilyen teszteléseknek semmi értelme. Így soha nem lesz leterhelve a RAM játék/általános használat közben
Az extra poén az egészben, hogy erre még rá van engedve BIOS-ban az MSI Performance Mode profilja ami tovább mókolja az időzítéseket a jobb eredmények érdekében.
Szóval Fudi, MSI lapot kell venni nem túlárazott Asus-okat és akkor lehet benne memóriákat használni.
Itt van mellé pár fesz adat is: [kép] -
fudi2002
Topikgazda
válasz
NvidiaRTX #66767 üzenetére
Nem kell napokig futtatni, az összefoglaló első részében ott a progi. Ha 1-2 órát azzal túlél akkor onnantól nagy gond nem lehet. Meglepődnék, ha tudna futni azzal akár 30p-et hibamentesen. Na nem azért mert nem lehetséges, hanem mert nemigen láttam lapot ami jól adagolta be a tx-sa-vdd2 feszeket. Illetve mondhatni, hogy ezeket "jól" belőni gyárilag szinte lehetetlen, mivel processzoronként az imc más és más.
-
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #66760 üzenetére
Pontosítanék !
A memória tudna többet, de nincs az az IMC ami 6800 nál nagyobb frekit kihajtana egy 2xDR modulnál.... Talán az Ultrák tudnak már 7000-7200 at 2x DR el, de alapjába véve ez az ok.NvidiaRTX:
Én igen egy Corsair Dominator 2x32 6800 as kitet... 13700K alatt... 7000 en sikerült postoltatni a gépet, de brutál instabil volt...6600 on majdnem stabil volt befeszítve, de nem az én gépem volt ezért nem értem rá vele ott ülni napokat... És végül 6400 on lett stabil... De fontos, hogy nem a ram nem bírta, hanem az IMC
CKD chipes ramokat csak az Intel Ultra kezeli... És igen vannak itt páran... Ha jól emlékszem 9466 on mennek ott a CKD-s ramok
-
NvidiaRTX
őstag
Azt tudja valaki, hogy miért nincs 6800Mhz-nél nagyobb 2x32Gb-os kit?
Amúgy ennyit megy ez:
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66757 üzenetére
Igen, de flare és ripjaws is jó. Annyi hogy a lenti (6000-6400)frekikben a gskill 2x16nál vegyesen pakolt hynix A és Met. Ha amd akkor mind1. Ha intel és 2x16 akkor inkább A, tehát akkor biztosabb választás a 6800+os változat. Az mind A-s.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66755 üzenetére
Igen, pon ez az.
Gskillből sem javaslok bármit. Csak hynix. 6000cl30,6400cl32,7200cl34-36,8000cl38-40. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66753 üzenetére
Izé igaziból nem volt egyértelmű a válaszom. Újra nekifutok.
Az olcsóbb kitek tudják eme átlagos értékeket. A válogatott kitek magasabbra mennek és ugyanazon frekit meg kisebb fesszel. Akár -0.04v körül is lehet a difi. Amúgy nem véletlen, hogy nyomom a gskilleket ajánlásban, ott a kis tridentek is titkon 10 rétegű pcbsek és az olcsó kitek is nagyon nagyot mennek.
2x16 Gskill trident z5 6400cl32esem ment 8200cl36ot asszem 1.48v körül. (képek a 14gen intel topikban)
A 2x24 trident z5 8000cl40esem meg 8600cl36on most, szintén 1.53v körül. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #66751 üzenetére
2x16
A esetén 8000-8200at kb tud mindegyik. Fesz difi is példány függő, cl36 1.5v körül.
M esetén valahol 7000 körül a vége, jellemzőbben 6600-6800, de alacsony késleltetést tud.
2x24
M 8400 jellemzően, 8600-8800 jobbak. Nem tudnak annyira feszest. -
Aprósólyom
addikt
Nagy általánosságban DDR5 Hynix A-die, M-die mennyire konzisztensen tuningolható? Vagy nagy a szórás?
Kvázi, egy olcsóbb modul manuálisan felhozható egy jó szintre, budget-friendly szempontok szerint?
(pl. ez: Team Group FLBD532G5200HC40CDC01, ami Asrock QVL lista szerint Hynix A-Die, 2x16G és csak 41K) -
Aprósólyom
addikt
válasz
#66744 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest