- iPad topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED monitor topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Akciókamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szelek helyett a nosztalgia szárnyán érkezik a SilverStone legújabb miditornya
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Aprósólyom #67118 üzenetére
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
NandoXXL #67116 üzenetére
A műanyag dumi vagy gumi, nem oszt nem szoroz. A chipek a borda irányában vannak, nem a gumi felé. Hűtöttél már léggel vagy vízzel ilyen ramot ami 1.55von ment? Mert én mind a két megoldással. Tridenteket egy 14cmes ventivel meghűtve is tudtam hajtani trefi 131k-n 7200cl32. A gumival rajta, nem piskóta mi?
Minden gyártó használ samsung és akár micron chipet. Mi ezen a különleges? Gyengébb késleltetésű és olcsóbb. Nem tudtad?
Fikáztad a trident szériát, erre reflektáltam. Nincs gond sem a gskillel, főleg nem a trident szériával. Amennyiben a köpködését folytatnád, javaslom másik topikban tedd.
-
NandoXXL
senior tag
válasz
fudi2002 #67091 üzenetére
Ha van informatikus szakmád szégyeld magad, az a műanyag dumi csak ront a hűtésen egy full fém bordához képest. Igen igénytelen olcsójános barbár megoldás
Te is csinálsz videót? Kb ennyi tudásod van:
https://prohardver.hu/tema/amd_alaplapok_2025-ben_b650_x670_vagy_x870_legyen/friss.htmlA Samsung chipes GSkill-ről meg hallgatsz??
Ha olvasni nem tudsz, ne vagdalkozz a ramoddal. Leírtam a pontos típust milyen rammokat vettem (+ott a kép 9700X képzeld az AMD
), névjegyed alapján te meg Intelt használsz, hogy jön ide az AMD- hez az intel konfigod?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Stefi_dzsi #67112 üzenetére
Nem tudom, hogy azon a platformon firmware is frissül-e a biosszal. Ha igen, akkor az magyarázza miért nem jó a régebbi biosz. Ha xmt belövöd, system agent fesznek próbálj adni. Illetve van még imc fesz, azoknak is adnék. Proci topikjában kérdezz rá melyiknek mennyit.
-
Stefi_dzsi
tag
válasz
fudi2002 #67111 üzenetére
Vissza raktam azt a bios verziót, ahonnan indultam, de nem javult meg a helyzet.
2 modullal megy, 4 modullal meg se mukkan. 3 modullal csak xmp nélkül megy. 3 modul xmp-vel 8 perc alatt bedobott 169 hibát a TestMem-en. Meg kékhalál is jött.Egyre inkább azt gyanítom, hogy van valahol valami kompatibilitási hiba, de fogalmam sincs mi lehet. Valahogy eddig valami kényes egyensúlyban mégiscsak működött, de lehet, nem stabilan (sose teszteltem) és ez okozhatta a játék összeomlást is?
Aztán a bios frissítés felborította a konstellációt és vissza se lehet állítani. Nagyon furcsa...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Stefi_dzsi #67110 üzenetére
Ne dőlj be az ilyen baromságoknak. Downgradeelj bioszt, már ha engedi.
A 3dmark úgy ahogy ér valamit, a cb majdhogy csak cput mozgat. Összefoglalóban leírás. -
Stefi_dzsi
tag
válasz
fudi2002 #67109 üzenetére
3Dmark-ot meg Cinebenchet futtattam, amikor a konfigot átépítettem. Egyébként nem teszteltem memória stabilitást sosem.
A bios frissítés után leizzadtam, hogy fekete képernyő fogadott. Emiatt meg a gyártó kommentje miatt nem piszkáltam meg azóta a biost.
"GIGABYTE strongly recommends all users update their system BIOS immediately to protect against potential security risks." -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Stefi_dzsi #67108 üzenetére
Hi
Tesztelted a stabilitást korábban? Miért nem rakod vissza a korábbi bioszt?
-
Stefi_dzsi
tag
Tisztelt Nagyérdemű!
Az alábbi problémában várom jótanácsaitokat: Gigabyte B560M Aourus Elite alaplapomon a minap frissítettem a BIOS-t a legutóbbi F13b verzióra. Azóta a 4x16GB RAM-mal a biosig sem jut el a gép. G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS modulok, egymás utáni sorszámúak ...3,...4,...5,...6
Proci: i7-11700F
Táp: Asus ROG STRIX 650W
Amit kipróbáltam:
CMOS clear, BIOS alap beállítások betöltése
A2, B2 slotban a ...3+...4 ill. a ...5+...6 párosok külön-külön működnek XMP-vel is. Az XMP-t aktiválva a leírásban levő módon a TestMem5 ment kb. 3 órát hiba nélkül.
Ha az A2, B2 slot mellé beteszek még egy modult az A1 slotba, akkor XMP nélkül a teszt szintén futott kb. 3 órát hiba nélkül. Ha viszont aktiválom az XMP-t, akkor már a Windows is hektikusan indult az elején. Aztán, amikor néhány újraindulás után úgy tűnt, hogy stabil, akkor a teszt 5 perc alatt dobott 35 hibát.
Ha 4 modul van bent BIOS-ig sem jut el a rendszer.
Hol van a kutya elásva?Előzmények: február környékén megvariáltam a konfigot. Addig egy i5-11500 proci mellett 4x8GB G.Skill Aegis F4-3200C16D-16GIS volt benne, FSP Hydro Pro 500W táppal. Probléma nélkül ment a kisebb kapacitású 4 modul. Konfig frissítés után a Cyberpunk2077-t játszottam végig és előfordult, hogy minden előzmény nélkül tök sporadikusan az asztalra dobta el magát a játék. Nem tudtam körülhatárolni a hibát, bár nem is foglalkoztam vele különösebben. A Battlefield6 beta alatt is előjött ilyen hiba.
Köszönöm előre is!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
rxmiss #67106 üzenetére
Összetettebb a probléma. Lehet olyan, hogy az 5700x3d imcje ugyanolyan jó mint az előző volt, csak a lap bioszában félrecsúszott valami és a proci miatt más paraméterekkel (cad,procodt, auto vddq/vddp/vsoc) próbálkozik amik közül az egyik miatt elhasal. Kézzel lehet simán belőhető lenne ezzel a procival is. De lehet, hogy valóban gyengébb az imc. Lehet egy biosszal régebbivel vagy egy újabbal auto értéken már jó is lenne. Sajna ez ilyen keresgélős játék tud lenni. Függ a laptól, annak bioszától, proci imctől, ramtól.
És ddr5-ön ez még durvább ahogy frekvenciában felfelé nézelődünk.. -
válasz
fudi2002 #67105 üzenetére
vagyugy.
en most futottam bele abba h egy alaplapban csak procit csereltem, a 2x16G memoria is ugyanaz maradt : 3950x -> 5700x3d es 3600-on megdoglenek a memoriak (hibazik a gep pl LM Studio hasznalatakor) mig a korabbi procival sosem volt ilyen bajom. mintha irtak volna tobb helyen is h ezek a procik kicsit gyengebbek memvezerlo szempontjabol. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
rxmiss #67104 üzenetére
Nem így értem. A 7600x is hivatalosan ennyi, csak az imcje bírja a 6000mhzes ram órajelet (mclk). El tudom képzelni eme herélt procinál, hogy sajna ez ennyi. A memória kafa, nem szokott problémás lenni. Viszont ilyen procival se sűrűn jönnek ide emberek. Kérdezz rá az amdben.
-
krutika
csendes tag
Aggszt ezt a dolog hogy a 6000mhz-es amom csak 5200-on működik stabilan...Valszeg visszaküldöm az iPon-ba majd veszek újat ami expo-s...A kérdésem! Melyik lenne a leges legtutibb RAM helyette ami Expo-s? 57.000ft-ért vettem a jelenlegit, ennyiért kéne új. Ha fehér és világít jó lenne de megvagyok nélküle
Várom válaszotokat.
Alaplap: Asrock B650 Steel Legend WiFi
Proci: R5 7500F
Ez van most: G.SKILL 32GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040F16GX2-RS5K -
fudi2002
Topikgazda
-
Ablakos
őstag
Ha nem az ajánlott a2-b2 helyekre kerül a RAM páros, akkor ennek milyen mellékhatásai lehetnek? Sebesség vagy egyéb hiba is előfordulhat?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Sanci7426 #67092 üzenetére
Szuper, az úgy pedig jó.
Én kipróbálnék olyat, hogy bios clear cmos, vdd és vddq 1,4v.
Ha így sem, akkor vsocot, vddg-t kezdeném birizgálni, illetve a cad-okat és procodt, illetve a fastboot (biosz) training lehetőséget is kikapcsolnám, de ez már mélyebb víz. (am4-5-öt nem használok, így konkrét értékek ügyében javaslom az am topiklakókat) -
fudi2002
Topikgazda
válasz
NandoXXL #67090 üzenetére
Tisztázzunk valamit. Az hogy Neked mi a bazári vagy sem, az a Te ízlésed. Szakmai topik, nézzük szakmai szempontból. A trident Z5 szériánál - bár nem verik nagy dobra - 10 rétegű pcbre építik a memóriát. Mutass még egy elérhető árú ramot ilyen paraméterrel.
Amúgy meg ha műanyagot nézegeted, akkor nézegesd.
Én a teljesítményt nézem, márpedig a 6400cl32-es trident z5öm 2x16 ment 8200cl36-on. Mert ugye gyenge binek kerülnek rá....
8000cl40 2x24 TridentZ5-esem 8600cl38 1,52von.
A topikban több oc user használt tridentet, 6400cl32, 7200cl34, 8000cl40, mind fel tudtak mutatni eredményt, csak Te nem( a ryzenhez használt cl30-asoktól nem egy 6200cl28 körüli eredményt látni, am4-5 topik, de ott még flarex, ripjaws is előfordul)
Nyilván mindenki szerencsésen pont jó bint fogott ki gondolom, ez lesz a következő. -
NandoXXL
senior tag
válasz
fudi2002 #67087 üzenetére
Tisztázzunk valamit, a G.Skill prémium brand, mások az elvárások.
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO
Akkor egy igényes ramba ami nem rgb-s ki tesz bele egy ótvar műanyag dummi betétet? Érdekes módon más gyártó ezt meg tudja oldani a 'prémium belépő' kategóriában (nem a patriot, az olcsó, nagyon alapossan ki kell tesztelni, ha gond van 30-napon belül visszaküldöd, ha kifogsz egy jó darabot olcsón örülsz mint én)
Bios reset, minden volt. Az a Trident ram mondhatsz bármit a hynix alja között volt, gynge bin, stock hozta amit kell, de egy 30-as Trident-től mást vár el az ember. És nem A-die-re gondoltam.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Flare X5 AMD EXPO
SDRAM Manufacturer: Samsung / SKHynix
A Samsung eléggé az alja. Szerintem már olcsósítva van és a legtöbb Samsung. Egy hitegetés, inkorrekt dolognak tartom nem tudni épp mit veszel. ÍRJÁK LE SAMSUNG, NINCS GOND OLCSÓN EZ JÁR OK, de nem teszik.G.Skill: Elhiszem hogy itt a legjobb a QC, a support! Kevés a panasz, de ha már Trident nevet adnak valaminek akkor minimálisan teljesítsen is ne leggynegébb bin legyen, azt a műanyag dummit meg cseréljék le fémre..
-
NandoXXL
senior tag
válasz
fudi2002 #67085 üzenetére
Patriot, nem látni rá sajnos. Viszont 6400 MT/sTM5 teszt 3 ciklus lefutott nincs hiba, 1 óra majd 11 óra Aida stressz teszt nincs hiba, játékok minden ok=reszponzív nagyon a gép.
(Full HD 200+FPS 280Hz monitor) (és a 32Gb-os Tridentnél csak 14e-el került többe 48GB jobb oc-val ebben az esetben)A G.Skill-es Samsungnál sokkal jobb, ezt ne vegyétek (kivéve ha jó a stock és a magas latency nem gond )G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Flare X5 AMD EXPO
A G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO meg 6400-en hibát dobott bő három óra stressz teszt után (6000-ren se volt acélos..) , + egy nem RGB-s ramnál a hitvány műanyag betét a tetején maga a szánalom, úgy hogy ment vissza ez is az Alzába. Szóval ezzel nem volt szerencsém, nem stock használatra vettem.
Szóval a fenti G.skill rammokat bontottan kerülje el a csapat
-
NandoXXL
senior tag
hynix h-die 2 x 24GB PC5-48000 (6000MT/s) Timings: 30-40-40-76
Üdv, ezen érdemes még valamit javítani?
-
krutika
csendes tag
-
Sanci7426
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni?
Az a problémám ha BIOS-ba bekapcsolom a DOCP-t a gépem nem hajlandó beindulniSokszori probálkozásra tudok csak belépni a BIOS-ba, vagy újrarakom a BIOS-t
Alaplap: Asus ROG Strix B850-F
Proci : Rizen 9800 x3D
Ram: Kyngston Fury Renegate 6000MT/s 4x16gb
Előre is köszönöm a segítséget!! -
krutika
csendes tag
Sziasztok! Tegnap raktam össze a gépemet.
Asrock B650 Steel Legend
Ryzen 5 7500F
Sapphire RX9060XT
Memória: G.SKILL 32GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040F16GX2-RS5K (támogatja a lap)
Nos indítom a gépet, jó is minden, windows fent, játékok futnak szépen.
A problémám: a RAM a BIOS-ban 4800mhz-n fut. Átállítom az XMP-t, mentem, indítom majd visszaállítja 4800mhz-re, tehát XMP-vel nem indul. Tipp esetleg? -
Baryka007
addikt
válasz
mester1102 #67074 üzenetére
Attól függ milyen CPU-val méred.
Egyébként összességében az IMC órajelet nézd. Azonos IMC órajelnél, nagyjából azonos a ramok teljesítménye játékok alatt. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
mester1102 #67074 üzenetére
Összefoglaló?
-
mester1102
tag
Mennyi teljesítménykülönbség van egy DDR5 6000 Mhz-es ram és egy DDR4 3200-as között, mennyire látható, mit érdemes tudni?
-
sike!
tag
Sziasztok!
Adott:
2x16GB G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS memória, XMP időzítések CL16-18-18-38 1.35VSzeretnék vele 3600MHz-t elérni, jelenleg itt tartok, eddig rövid tesztek során stabilnak bizonyult:
3600MHz CL18-22-22-22-44 1,4V
Nagyjából hová kellene belőni az időzítéseket? Ok, hogy minden modul más, de elég sok időbe telik egyesével csökkenteni 1-1 időzítést, majd tesztelni...
1,4V ok hosszú távra?
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
fudi2002 #67066 üzenetére
Ok de én fullba nyomom.
CPU az bírja, eddig nem volt semmi fagyás, CB teszteket is bírta...ramra visszatérve ha már bootol akkor annyira nem lehet elcseszett beállítás. Persze a feszültségeket jobban ki kéne tapasztalni de amennyit a mesterek(ti) el tudtok bibelődni az már magas szint, ennyi szabad időm nincs gép előtt.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
F_Zolee #67065 üzenetére
Ugye azért mielőtt nagy ram tuningba kezdesz, a cpu-oc-t nullázod vagy valami atombiztos beállításon van?
"Bármit megeszik csak hibázik" Szép megállapítás volt..
Az a gond, hogy s1700 ddr4-hez lövésem sincs, de ddr5-ön én úgy szoktam, hogy
Ram profil kézi de nagyonlaza értékekkel, de a kívánt frekvenciára állítva vagy xmp és a kívánt frekire.
A tx-et próbálom megkeresni (benchmate) Y-cruncher pi2.5b-ket letolok egymás után, 5-6dbot. Aztán hibázik mondjuk 5 percnél, veszek vissza a txből és megnézem úgy meddig bírja. Ha nem jó, akkor másik irányba tolom el. De ezek mellé sajnos be kell lőni hasra az SA és IMC feszeket. Lehet próbálni azt, hogy utóbbi kettőt auto beállításon hagyod és csak a tx-et birizgálod. Aztán, hogy a lap jól találja el kbra vagy sem az majd kiderül, egy biztos, azokat is kell majd tilitolizni. Ha már le tud menni y-ből 10 kör, akkor jöhet a hosszú teszt.
Na és ha ez is megy, akkor jön a java, gép lekapcs, táp lekapcs vagy áram kihúz, power gomb nyomkod, visszakapcs és teszt újra. (ddr4-en tudtommal nem kell azért ez a hercehurca)
Aztán a végén szoktam a ramot kihegyezni és ha kell rákorrigálni pl a vdd2/sa feszekre de már csak minimálisat.
Hát ennyi nagy vonalakban.. -
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #67060 üzenetére
Nem, ez még 2020-ból a Patriot Viper Steel 3600 CL17-es kit, 3600 mellett egész szépet dobott még a RAM tuning.
A Corsair Vengeance-t tudtam 3733 CL16-on használni (16-20-20-20), de nem eröltettem nagyon a tuningot vele, mert egy 5800X3D mellett használtam, és nem tudtam kimérni FPS előrelépést 3600 CL16, és 3733 CL16 finomhangolt között. -
CJ4567
nagyúr
válasz
fudi2002 #67057 üzenetére
Hynix CJR-el volt tapasztalatom, viszont csak SR-el, ez az alidőzítéseken is látszódik, 1,4V-ig szépen skálázódott, viszont utána már szinte semmit.
DJR-nél későn tudtam meg, hogy nagyon szépen tud menni, csak hűteni kell, és pont olyan DJR kitem volt, aminek nem volt hőmérője, szóval szimplán azt hittem, hogy instabilak a beállításaimÉs azóta hosszabb ideig tesztelek RAM-ot is, mielőtt stabilnak gondolnám, de ez már nagyon off.
3800MHz-en ilyen időzítésekkel használtam, AMD-n a tREFI nem volt állítható.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
F_Zolee #67056 üzenetére
Ez vmi Hynix C vagy D-s.
[link]
Én innen indulnék, nyilván az amd-hez kapcsolódó értékeket ne nézd, csak a 2. és 3. oszlop értékeit. Ram fesz terén is inkább fentről indítanék és ha stabil akkor vagdosható. 1,4-1,45v mehet sztem simán.
De a progival nézz több változatot, 3800mhz - alaul safe profil vagy hasonló.
A kép 3600 - fast profil.És ehhez jön az intel sajátosság, vdd2,tx,sa, sajnos ezeket ki kell tapasztalni.
UI: juj, rankot nem raktam 2-re, kalkuláld újra!
-
F_Zolee
nagyúr
Hello
Gondoltam itt fárasztom a topikot nem feltétlen a CPU részen mivel mégis ram piszka lenne. [link]
Ilyen beállításokkal a gép bootol. Játszottam is rajta BF2042-vel. Egyszer kilépett a játék(kb 1 órát toltam vele) de egyéb mást tünetet nem produkált. Viszont eljutottam már oda, hogy TM5 usmust küldtem neki aztán egyből az elején hibázott. CR2-re vissza téve 40p után se volt még hiba. Annyi módosítást csináltam még, hogy a ram 1,4V-ot kap. Erőltessem ezt a CR1-et egyáltalán? Ehhez mibe kéne még nyúlni? SA vagy plusz fesz a ramnak? -
De4d
őstag
Volna egy kérdésem, ami inkább ramokkal kapcsolatos.Tervezek venni ddr5 6000mhz cl30as kitet, de a proc es lap ami ki van nézve egy ryzen 7700x és msi gaming b-650 plus wifi, viszont a ram támogatásuknál nem szerepel a 6000mhz csak 5200
Akkor hiába veszek 6000es ramot nem fog annyin menni? Ahhoz még komolyabb lap és proci kéne? -
Bivaly26
tag
válasz
fudi2002 #67049 üzenetére
Szia!Természetesen maradok a AMD vonalon AM5 MSI B850 Tomahawk Max lenne a kiszemelt proci meg ki tudja még.Lehet megvárom a 9600x3d-t.RX 9070XT vettem a régi config alá(Adatlap) de az már kevés lesz.
Fudi köszönöm akkor inkább cl30 ban gondolkodok.Rád hallgatok 2019 ben is a te ajánlásod volt a Tomahawk és leszolgált szépen 6 évet eddig.Üzemóra is van már benne napi 5-6 óra átlag valamikor többször több mint 48óra folyamatos. -
-
-
Tyca
senior tag
Megvan a hiba oka, nem a ramokkal van baj, hanem a cpu foglalat egyik lábával:
komplett gépként vettem anno, gondolom az előz tulaj volt az ügyes.
Most óvatosan visszahajlítottam irányba, egy fillért nem adtam volna érte, hogy beindul a gép, de elindult, csak sajnos léptem egyet hátra, mert most már a B1 bank se megy (idáig csak a B2 nem ment). Így most buktam még egy ram helyet valamint a dual channel üzemmódot is. (gondolom a visszahajtott láb összeérhet egy másikkal vagy ilyesmi).na mind1, lehet még próbálkozok vele
-
prannk
őstag
Üdv. Segítséget kérnék. 6000mh es ram 4800 on megy. Át tudom.állítani biosban hogy 6000 en menjen?
-
eventus
veterán
Sziasztok! Friss gép problémával:
ASUS TUF GAMING B860M-PLUS WIFI
Intel Ultra 5 225
Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance Grey EXPOEgyik RAM modult nem látja, világít DRAM LED, be sem bootol.
Felcseréltem a modulokat és csak egyet tettem be, így kiszűrtem melyikkel bootol. Van esetleg ötlet, hogy mielőtt útra kelek garanciáztatni mit tudnék megtenni, hátha megoldható. Leírás szerint tettem be a splotokba a modulokat.
Köszönöm! -
-
bentami
csendes tag
Sziasztok.
Asus B850F, 7800x3d, patriot viper 6000mhz cl30 (H die)
Az mclk uclk -t 1:1 re állítottam (fclk 2000) bootol, stabilnak néz ki.
De pl nem indul egy program (nincs telepitve a gép szerint) illetve a fan control nem látja a venti szenzorokat ( akkor sem ha magas a program indítás késleltetése)
Próbáltam felrakni 1.28 ra a soc t, dram ot 1.38 ra.
Valakinek ötlete? Kezdő probálkozásaim a tuning területén. (Pbo, -20mv volt van állítva a processzorra) -
Tyca
senior tag
Sziasztok!
Van egy régi alaplapom (Asrock Z77 performance) DDR3-as ramokat kér. Évek óta ezzel a két modullal ment, hiba nélkül:
Kingston 8GB (KVR1333D3N9/8G, kétoldalas kivitel) és
Corsair 4GB (CMZ4GX3M1A1600C9, kétoldalas kivitel)a napokban vettem hozzá webáruházból két új Hikvision modult, szintén 8 GB + 4GB felállásban, hogy Dual Channel-ben menjenek:
HSC304U16Z1 4G (egyoldalas kivitel) és
HSC308U16Z1 8G (kétoldalas kivitel)a Kingston miatt nyilván 1333-on mennek az 1600-os modulok is.
És most jön a gondom:
1.: ha mind a 4 modul benne van, akkor vagy be sem indul a gép, vagy kék halált dobál a win. memtest86 is dobálja a hibákat
2.: ha csak a két új Hikvision van benne együtt (vagy csak az egyik), akkor minden ok, memtest86 is lefut hiba nélkül
3.: ha a két régi modul + az új 8GB-os Hikvision van benne (20 GB), akkor is minden ok, memtest86 teljes 4 órás teszt is hiba nélkül lefut.Az alaplap eléggé tuningbarát, szóval mindenfélét be lehet állítani a ramoknál, de nem nagyon vágom, hogy mivel lehetne próbálkozni. Az látszik, hogy az új 4GB akad össze a régiekkel, de furcsa, hogy a 8GB meg megy gond nélkül velük (lehet, hogy az egyoldalas vs. kétoldalas kivitel miatt?). A 4GB-os ramtól nyilván el lehetne állni 14 napig, de olyan olcsó volt, hogy nem éri meg visszapostázni, azért probálkoznék egy kicsit a dologgal.
A segítséget előre is köszi!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Steve198310 #67020 üzenetére
Na a szinkron megvan, de ddr4 tcl 28?
Egy aida képet is dobj be lássuk ez mit alakít -
Baryka007
addikt
válasz
Steve198310 #67018 üzenetére
Nekem 4800 17-17-17 is elindult... Csak nincs értelme, mert G2 ... Kb ugyan így lehet nálad is... 4xDR kit nálam 3800 on nem is postolt...
1xSR el viszont G1 ben 4533 ...Ezek nagyon nem mindegy "dolgok" ... ha érted, akkor tudod miről beszélek, és akkor érted azt is hogy amit írtam hogyan értettem. Ha nem, akkor nincs értelme erről beszélni.
-
Steve198310
őstag
válasz
fudi2002 #67019 üzenetére
Eddig nem panaszkodott. 8 hónapja ketyeg ebben a formában. Ezidő alatt végig pörgettem pár játékot. És néhány másodperc alatt feláll a gép. Én nem tesztekre használom hanem játszani.
Én ezzel nem igen foglalkoztam. Most is az tűnt fel ,hogy nem dual. Aztán mégis.
Illetve a bedobott kép sem tudom hova tenni. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Steve198310 #67018 üzenetére
Tényleg nem rosszból, de lehet hogy megy, de majdhogy fogadnék rá nem stabil.
GDM gondolom enabled, ezért nem veszed észre. Vagy ami mégrosszabb, ha a lapod belőtte magát fclk:mclk 1:2-re. Mert akkor megy 3866-on, csak lassabb mintha 3200-on használnád. Ráadásul a 3800 fölötti órajelhez tartozó fclk-t nem szokták szeretni a ryzenek, dobálják a whea hibákat is. Szóval ha nem dobálja, akkor az van amit írtam, a lapod 1:2-be vágta a memvezérlőt. Szóval gyorsabban lassabb, sokkal.Zentimings képet dobj be és kiderül minden.
-
Steve198310
őstag
válasz
fudi2002 #67017 üzenetére
Ja közben a HWinfo is meg mondta hogy dual. Megaz Aida is. Nem olyan a CPU-Z mint régen.
Nem igazán értettem először mindenki azzal volt elfoglalva, hogy mennyi Mhz fut. Egy kérdés nem volt . Jelenleg annyi fut amit elbír és ha lesz ídőm meg idegem hozzá akkor foglalkozokm azzal is . De jelen estben nem ez volt a kérdés. De máshol is ez volt az első vaálasz. ram órajel igy megy úgy.
Megy 3866Mhz. Semmi gond vele "csokolom"
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Steve198310 #67016 üzenetére
Te a rankot nézeget nem a channelt. Igen, egyenként single rankosok, de dual channelben futnak ha a2-b2 vagy a2-b2,a1-b1-ben használod párban a ramokat.
Dual rankos memó pár %-al gyorsabb, de az biztos, hogy 4db dual rankost nem fogsz futtatni 3866-on, de a 3000mhz körüli órajelnek is csókolomot köszönhetsz ha megy. -
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
AM5 Ryzen sweet spot a cél.
Gigabyte B650 Eagle AX alaplapba, és egyelőre 7500F, aztán next gen X3D CPU mellé a kettő közül melyiket?Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30k 40790 Ft
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Flare X5 47690 FtElvileg mindkettő EXPO-s.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Steve198310 #67010 üzenetére
Hi
Hol nézed, hogy single? -
Baryka007
addikt
válasz
Steve198310 #67010 üzenetére
Ekkora órajelű ramot nem sok CPU tud kezelni. Az AMD -nél konkrétan esélytelen. Ezért nem indulsz.
Indítsd el egy memóriával, állíts be neki valami közönségeset pl 3200 mhz -et... Utána tedd vissza a 4 modult, aztán állítsd felfelé a ramokat, amíg a CPU bírja / kezeli
-
Steve198310
őstag
Sziasztok
Van egy Rog Strix B550F Gaming Wifi II lapom.
De nem mennek a RAM-ok Dual-ba. Mi az istenért?Már volt Bios vissza állás
Frissítés
Illetve 4 modul helyett csak 2 modul.
Minden esetben csak is singlebe mennek.G.Skill Trident Z 4x8gb 4266mhz
Köszönöm
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #67007 üzenetére
3 nap teszt lósz@rt sem ér. A ramot nemhogy 3 nap alatt, 3 hét alatt is nehéz kitesztelni. Ez a tipikus példája a "30perc alatt belövöm a 7200mhz-et"-nek, mert a Mesterednek volt ilyen kijelentése amin már akkor felhördültem...
Egy oc akkor stabil, ha akkor is stabil ha egész éjszakára áramtalanítod a gépet és reggel éhgyomorra teszt. Ezen szokott elbukni a mutatvány általában. És biza ehhez ddr5-ön bőven elég egy nem pontosan belőtt fesz vagy fesz kombináció.
-
Dave567
addikt
válasz
fudi2002 #67004 üzenetére
#67005zebra_hun:
Teszek egy próbát Winnel, aztán vissza viszem a gépet, bár 3 napig tesztelte a Mester, kicsit érdekesnek találom, hogy nála nem volt gond, képet is küldött a csoportba, meg nekem is, mikor tesztelte. Na mindegy..
Még erre is gyanakodtam, ami az elején nem volt.
Lehet hogy semmi köze hozzá.
-
válasz
Dave567 #67003 üzenetére
Ahogy Fudi mondja. Az a proci beállítás hibás.
Én mindig jedec-en figyelem, állítom, tesztelem a procit.
De fontos:
A ram oc majd meg fogja jobban terhelni a cpu-t.
Tehát utána is fogod korrekciózni.
Vst vt3 pl 54x-en de jedec-en vmi 180W.
8000c36-on 215-220W. Gyorsabb lesz, fogyasztani is fog.
De a proci uv, oc, stb, annak jedec-en 110%-osan stabilnak kell lennie. -
-
válasz
Dave567 #67000 üzenetére
CMOS után JEDEC lesz, az a lényeges, azon hibátlannak kell lennie.
Windows-t ha működik, felesleges újratenni.************
Más:Összeraktam egy hűtés mentes, egész jó (szerintem) oc profilt.
Úgy adódott, hogy a vízhűtéses gépet félrerakom, így most "normális" konfigom van.
Alany egy 3600CL14 15 15 XMP-s kit, ami 1.45V-on tenné a gyári xmp-t.
Mivel a VGA 3. venti átfúj a kártyán, telibe nyomja forró levegővel a memóriákat.
Ha ventit tennék rá, akkor is a forró levegőt tudnám csak ráfújatni, így az lett az ötlet, mit lehet kihozni RAM UV-tal.
Az 1.40V helyett 1.40V-on maximalizáltam, de azért meg is szorongattam.
2x1 óra játék problémamentesen végigment, illetve 1 óra Y Cruncher és 1 óra HCI Memtest is.
Nekem nagyon tetszik, ez a lényeg
FPS nagyon minimális bukóval szép. Eddig vízhűtéses VGA volt, telibe tudtam fújatni ventivel. Most csak forró levegővel, ami nem épp kedvező.DDR4, 4133 CL17 17 17
DRAM: 1.40V
SA: 1.165V
TX: 1.24VOK, DDR5-tel azért nem kell hasonlítani, ráadásul ez hűtés nélküli, tehát nem extrém szoros.
50C játék alatt a GPU miatt, de stresszen is kb. ua.
A gép kinézete letisztult, nincs venti a videokártyán ami rontaná a látványt.
Minden RGB világít, gyerekeknek tetszik.
Lap a legjobb DDR4 ami a piacon ma kapható, Strix D4.Horizon Zero Dawn Remastared Bench-ben nagyon számít a sávszél, persze a D5 jobb.
55xP 44xE 48xR procifrekin lefuttatva ilyen különbségek jönnek ki:DDR4 4300MHz CL16 16 16:
DDR4 4133MHz CL17 17 17:
DDR4 3600MHz CL16 18 18 XMP:
Egy bónusz
DDR5 8000MHz CL36 46 46:A mostani 4133 már az új nvdriver-rel futott, de lényegen nem változtat.
Használni, játszani, teljesen jó egy ilyen "undervolt"-tolt ram oc is.Lemértem még kíváncsiságképp a Hogwarts Legacy-t is, de ott nincs benchmark. Így a "közismert" utcán való séta a mérendő helyszín.
CFX volt a segítségemre, nem egy ördögi előrelépés van a XMP és az oc közt.
Érdekességnek osztom meg, nem csak az extrém oc létezik
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED monitor topic
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Samsung 64GB (2x32) DDR5 4800Mhz CL40 UDIMM
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1333MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3320
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest