Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • .DLL

    veterán

    válasz PAtr0n #20132 üzenetére

    A szorzófaktor alapját az analóg kisfilm adta, ami 36x24mm méretű, ez jól tapintható, elég nagy méretűnek számít a mai világban, ezt nevezzük Full Frame-nek (FF).
    Ha ez elé pl. egy 50mm-es objektívet teszünk akkor kb. olyan látványt kapunk amit az emberi szem is lát.
    Példának legyen a gép előtt egy lankás, fás-bokros táj.

    A kompakt fényképezőgépek érzékelője a fentinél sokkal kisebb, általában körömnyi méretű; és sokkal kisebb pixelekkel is rendelkezik.
    Ha a korábbi 50mm-es objektív által vetített kép elé ezt a pici érzékelőt tesszük, akkor ebből a vetített képből sokkal kisebb szöget, kisebb részletet fog "látni", pl. csak az egyik bokor esik bele abba a 8-10mm átlójú területbe. arról fogja készíteni a teljes fényképet.

    Ez olyan, mintha a teljes tájból bele zoom-oltunk volna a képbe, rá a bokorra, illetve olyan, mintha egy FF érzékelő elé egy teleobjektívet tettünk volna. Az, hogy azonos gyújtótávolságon hányszoros a látószög csökkenése (vagyis a virtuális zoom) megegyezik azzal ahányszor kisebb az érzékelőnk a Full Frame-hez képest. (kompaktoknál ez kb. 4-6-szoros)

    Kezdő és középkategóriás DSLR-ekben is kisebb az érzékelő a FF-hez képest, de csak kb. 1,5-szer.

    És azért van ez a mizéria, mert az objektívekre mindig a fizikai gyújtótávolságukat írják rá, még ha a vetített kép mérete nem is tenné lehetővé, hogy nagyobb érzékelő elé tegyék őket.

    [ Szerkesztve ]

    (P.H.)

Új hozzászólás Aktív témák