- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bluetooth hangszórók
- SSD kibeszélő
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
Újabb tapasztalat...
Mint az köztudott, a finom, fokozatos gépbővítés híve vagyok...
Készülök az i5 világra, tehát megtörtént a DDR2-ről DDR3-ra váltás a jó öreg Combo lapban...
Természetesen ez sem ment szívás nélkül...
Az 1333MHz-es FSB (E8400 még mindig) mellett a maximum memóriasebesség az 1333, tehát most nem lett volna (sok) értelme az 1600-as vagy még gyorsabb memcsiknek...no meg jóval többe került volna az átállás anyagilag is.
Mivel a tuning már rég nem játszik (merthogy a gépen kizárólag a gyerek játszik és a stabilitás valamint a csendes, hűvös működés a követelmény), Kingston KVR1333D3N9K2/4G csomag váltotta az eddigi KVR800D2N5K2/4G kitet.
(És most lebuktam: a DDR2-eseknél minimális tuning bejátszott, mert a memók stabilan mentek 832MHz-en a gyári feszen és a gyári 5-5-5-15 időzítésekkel)
Szokás szerint az MSI eljátszotta a kedvenc trükkjét, a memóriacsere után nem indult el.
Sokadszorra sem. Visszacsere és újra csere után végre igen. Aztán belefagyott a bootolásba...
Pedig a csere előtt direkt By SPD-re állítottam az időzítéseket és a legalacsonyabbra vettem a memória sebességét.
Akkor még nem tudtam a következőket:
- az alaplap a DDR2 - DDR3 váltásnál magasról lesz*rja a beállításokat, és ebben az esetben pl. 1333MHz-en akarta elindítani alapból a memóriát (majd később kiderül, hogy ez miért baj)
- a Kingston-nál vmelyik mérnöknek elgurult a gyógyszere, és igen furcsa értékekkel töltötte fel az SPD-t...Teljesen világos volt: a BIOS nem tudta belőni a memcsi időzítéseit az 1333MHz-hez...
Amikor egyszer végre sikerült belépnem a BIOS-ba, gyorsan letekertem az órajelet 800MHz-re (ez alá nem lehetett) és végre elindult a rendszer...
Everest elő, nézzük az SPD tartalmát!
Ekkor jött a döbbenet!!!
A következő időzítéseket tartalmazta az SPD:
6-6-6-17@914MHz
7-7-7-20@1066MHz (végre egy normális órajel)
8-8-8-22@1218MHzMár az is gáz, hogy a névleges 1333MHz-hez nincsenek időzítések (elvégre az még nem egy extra tuningfreki), de hogy az alap 800MHz-hez se...???
És ha nyomi a BIOS (mint az MSI esetében), akkor milyen értékek fognak kiszámolódni a standard frekikhez???
Megnéztem.
Pl. az éppen futó 800MHz-hez 7-6-6-15...!!!
Miért is? Mikor az SPD a magasabb 914MHz-et is CL6-ra javasolja?
Hát mert ennyi esze van/volt az MSI-nél vkinek ...Így hát megint a szokásos favágó munka kezdődött: táblázat készítése az egyes időzítési értékek nsec.-be való átszámításával, majd a legrosszabb értékek felhasználásával biztonsági időzítések számolása 1333MHz-re...
Macerás...de megéri...
Az eredmény:Újraindítás, órajel 1333MHz-re, időzítések kézzel beállít (mondjuk az RFC csak 63-ig növelhető, de szerencsére ebből nem volt gond
)...újraindít...és örül...
Vista bejött, stabil, mindenféle benchmark lefut...
(Két napja stabil, szerintem nem lesz gond...)Apróságok, folyományok...
Poénból megnézem CPU-z progival is...volt meglepi! Everest kicsit le van maradva, az SPD-ben volt egy negyedik időzítéscsomag is!!!
9-10-10-25@1372MHz...nesze neked, megint egy "szabványos" órajel...
Könyörgöm: ide nem lehetett volna az 1333MHz-hez tartozó értékeket betuszkolni..????
Lassan de biztosan, a Kingston is csúszik lefelé...
Miután stabil lett, három értéket lejjebb húztam 1-1 ciklussal a legjobb értékekből számolt idők szerint (RAS: 25>>24, RC: 34>>33 és WR: 11>>10). A változás nem mérhető, de a lelkem nyugodtabb...Sebesség.
Na, csak ezért nem csinálnám meg...sem másnak, sem magamnak...
A DDR2@832MHz CL5-höz képest a DDR3@1333MHz CL9 ebben a konfigban a különféle benchek szerint 0-15% többletet hozott (szintetikus tesztek!).
Gyakorlatilag a felhasználói programokban nem érzékelhető...!
Talán ha 1600MHz-re ugrana az ember...de hát ez a lap nem tudja...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mobil flották
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A OnePlus Nord 5 sem sokkal marad le akkuméretben
- További aktív témák...
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest