Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hobby elektronika
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Androidos fejegységek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Felteszem a kérdést, itt lehetünk őszinték.
A HDR parasztvakítás vagy sem? Amit látok, hogy a nagy színtér valódi előny, de ezen kívül újra feltalálták dinamikus kontrasztot gyakorlatilag? (Remélem olvassátok még a topikot régi motorosok)
-
Criminal017
őstag
válasz
stranger28 #3664 üzenetére
Ja, értem.
Akkor problem solved, majd elkövetek valamit. Köszi! -
stranger28
addikt
válasz
Criminal017 #3663 üzenetére
Belül is lehet szösz, úgy értettem. Ha nem az, akkor masszírozni tudod, meg járatni, ja, de nekem még nem segített.
Fene tudja, csak mondtam.
-
Criminal017
őstag
válasz
stranger28 #3662 üzenetére
Nem szösz, át lett rendesen törölgetve.
Hova menjek ezzel a világrengető problémával? -
stranger28
addikt
válasz
Criminal017 #3661 üzenetére
Nem szösz ez?
De amúgy nem, nem jó topik.
-
Criminal017
őstag
Sziasztok!
Remélem jó topicba írok, nem vagyok ezekben a körökben járatos.
Nos, van nékem egy LG IPS236V típusú monitorom, lassan 5. évét húzza nálam. Nagyon szeretem, szép a képe, full HD, relatíve nagy stb.Tudtam, hogy ennyi üzemóra után lesz pixelhibám, hisz ennek a dolognak ez a hátulütője, de nem voltam felkészülve rá...
Tudni illik, hogy az én szemem nagyon hamar megtalálja az ilyesféle dolgokat és állandóan rááll. És hát na, zavar.
Gondoltam ránézek, hisz van nekem macro cuccom, és lefotóztam. Ekkor derült ki, hogy nem kiégett a pixel, hanem csak elsötétedett. Tehát világít, csak nem olyan erősen. Csak mivel messzebb ülök tőle, meg a pixelek elég sűrűek, ezért tűnik úgy, mintha ki lenne égve.
Kérdésem tehát az lenne, hogy érdemes hardveresen foglalkozni vele? Nyomogatni mindenféle technikával? Vagy egyelőre csak szoftveresen próbáljam életre kelteni a pixeltornáztatós honlapokkal?
Csatolok pár képet, érdemesebb messzebbről vagy kicsiben megfigyelni, mert egyébként elég rossz közelről nézni.
Köszi, előre is!
-
válasz
stranger28 #3658 üzenetére
Lélegzetvisszafojtva vár mindenki a desktop OLED 4K kijelzőkre.
-
stranger28
addikt
Micsoda kommenthegyek.
-
I3EI\ICE
aktív tag
Lehet, hogy lökött vagyok, vagy túl kék a szemem, de számomra napfényben szinte minden túlmutat az sRGB színtéren, ami színes. Nem csak a rózsa, meg a kukásmellény, hanem egy élénkebb zöld falevél, egy koi, vagy egy aranyhal a tóban, egy kékszemű nő szemei, egy átlagos fiatal csaj ruházatán megjelenő színek... Az összképben szinte mindig van valami, ami jócskán lelóg az sRGB-ről. És én az ilyen tartalmakat még akkor is élethűbbnek látom, ha a képrögzítés, és a monitoromon való megjelenítés közben átmegy az sRGB "szűk keresztmetszetén". Persze néhol számomra is zavaró, sok olyan tartalmat látok, amit mintha szándékosan túlszaturáltak volna, hogy a hozzám hasonló -ámde sRGB monitort használó- színmániásoknak kedvezzenek, az persze nagyon rosszl néz ki WCG monitoron...
Nekem a "valóság" akkor néz ki úgy, mint amilyennek az sRGB monitoron megjelenő tartalmakat látom, amikor felveszek egy szürke (de enyhén zöldes színezetű) lencséjű napszemüveget. Mintha nagyjából ugyanazokat a tartományokat "vágná le" (tompítaná), ami persze erős napsütésben jól tud esni (sőt igazából napsütéses időben nagyon igénylem a napszemüveget, nekem napszemüveg nélkül az olyan, mintha a WCG monitort max fényerőn használnám).
Lehet, hogy más a szemem karakterisztikája, mint az átlagé. Hangnál is van ilyen. Nekem legtöbb esetben az erősítőkön is fel kell csavarni egy kicsit a mélyet, a magasat meg majdnem maxra (és még ott is fájlalom, hogy a "treble" poti az erősítőkön 10KHz körül emel ki legjobban, holott szerintem azt sokkal jobb lenne 15-16KHz-re tenni, mélynél meg a 100Hz helyett mondjuk 60Hz-re), hogy számomra kellemesen szóljon (kis hangerőn). Mindezt annak ellenére, hogy a denevérek jelenlétét sokszor 50 méter körüli távolságból is füllel észlelem, és a 25Hz-es Sinushangot még hallom (lehet hogy lejjebb is hallanám, csak a 300 literes mélyláda sem tudja megszólaltatni viszonylag kicsi, négyzet alaprajzú szobámban).
Aztán lehet, hogy csak az a baj, hogy se sRGB, se WCG-s monitort nem használtam még bekalibrálva.
Remélem ezen Stranger fórumtárs jutányos áron segít -
stranger28
addikt
Nem tudjátok véletlen, hogy ami a P2314H-n van HUB, az géptől kapja az áramot, vagy a monitor tápjától?
-
Isual
veterán
válasz
I3EI\ICE #3653 üzenetére
Vörös rózsát és kukásmellényt nem tökéletes. De egy WCG legalább annyira - sőt - cseszi el a tengerpartot, meg még sok mindent, mint egy sRGB-s monitor. Filmnél lehetne számomra egyedül értelme egy szélesebb színterű monitornak, mert ott valóban van pár sRGB-nél szélesebb gamutú film. Még.
Meg arra ott van a TV, nem 23"-on fogok filmezni.
Minden más területen meg egyszerűen és tényleg, egyszerűen túlszaturált lesz egy WCG-s monitortól a kép. A játékok meseszerűek, internetes képek bántóan színesek. Benned ez dopamint meg endorfint szabadít fel, engem meg bánt. WCG csak melóra, colormanage-elve érdemes, mindenhol máshol több kárt okoz, mint "hasznot". Persze lehet tesztképeket nézegetni, ahol valóban _a valóságban is_ az sRGB-n kívül eső színek vannak egy igényes képen, de ez nem egy életszerű felhasználás, lássuk be.
Egyébként idén voltam a Tennis Classicson és ott volt egy kivetítő, ami borzalmasan túlszaturált volt. Akkor kicsit eszembe jutott, hogy milyen lehet egy WCG-s monitoron nézni ezt közvetítésről. Én meg a szememmel látom, hogy koránt sem olyan gyakran találkozol te olyan színekkel a világban, ami alapvetően dominál egy képet és egy sRGB-s monitor élvezhetetlenségig rontaná. Ok egy kép egy tűzpiros Ferrariról egy stúdióban ilyen. Az élet... már korántsem. Főleg, ha tisztában vagy a színérzékelés élettanával - ajánlom továbbra is a tftcentral cikket, ahol azért erősen sugallják, hogy az a jó öreg színpatkó megtévesztő az esetek többségében - amit te leggyakrabban előveszel, hogy nézzétek a _kísérleti körülmények között_ ember által észlelhető színtérből mekkora az sRGB. Már maga az a patkó torzít, így következményszerűen a te mondatod is.
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3650 üzenetére
Áh, ennek a gamutjáról még az sRGB is jócskán lelóg. A kalibrálgatós elfoglaltságot irigylem, de a monitort nem. Ezen se tengerpartot, de vörös rózsát, se kukásmellényt, se naplementét nem érdemes nézni
. Nem értem, hogy ilyen ínyencek hogy prferálhatnak ilyen szűk gamutot, de talán egyszer megérek rá, hogy megértsem...
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3646 üzenetére
Most akkor van eladó Display pro-d, vagy tudsz ilyenről? Vagy már elkelt?
-
Isual
veterán
Na ha már elővettem a Display Prot, bekalibráltam az NEC-t is, prezentálom:
White pointnak most 6550K-t adtam meg, gondoltam kipróbálom, mert a D65, rendre kicsit 6500K alatt volt pár héttel kalibráció után, én meg jobb szeretem, ha kicsit inkább hidegebb a D65-nél, majd meglátjuk...
Report
Uniformity
Gamut
-
madgie
titán
válasz
stranger28 #3646 üzenetére
Kinek?
-
stranger28
addikt
válasz
I3EI\ICE #3644 üzenetére
Hardver meg a hátlapja miatt főleg. Ezen is baró minden, kezem is nagy, szóval rendben vagyunk.
Pixelsűrűség nekem sem, pláne, hogy ezen sem látsz már.
4K-val annyira nem foglalkoztam, pláne, hogy vagy 25 giga egy óra videó.
Én most ami pénzt lehetett, azt kivettem a gépből, aztán abból lett ez.
2 év gyári garisat adnak függetlenül egész tűrhető áron már.S5 volt amúgy a másik lehetőség, de az mire árban normalizálódik... ~200-at nem fogok adni azért, hogy olvassa az ujjlenyomatom meg mérje a pulzusom. Mondjuk a hátlapja dicséretes, hogy nem az a fényes fos lett megint.
---------------------
Kicsit alkudtak a monitorból, de közel annyit, igen.
Múltkor ajánlottam a vendettás fickónak a Display Pro-t, az 70 alatt van és még garis.
-
I3EI\ICE
aktív tag
Jut eszembe: Ha jól emlékszem Nyugdíjas vetett fel valami kalibrálós, fejtágítós összejövetelt. Lett abból valami? Nem tervez valaki más hasonlót? Továbbra sem kapok 70 ezer alatt olyan kolorimétert, aminek érdemi hasznát vehetem az U2713H esetében? Irigykedve nézem, ahogy itt osztogatjátok a kalibrálási eredményeiteket, miközben én már lassan egy éve bekalibrálatlanul használom a 2713-at, meg persze az összes többi monitort is, ami közben megfordul nálam.
Stranger, mennyiért vitték el a monitorod? Kicsengették a 150-et? (persze csak ha nem indiszkrét a kérdés)
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3642 üzenetére
Ha már apró betű fétis, miért nem S4?
Irigyellek amúgy a note3 miatt, fenem rá a fogam, amióta tudok a létezéséről, de egyelőre nem akar annyit lemenni az ára, hogy ne legyek fukar beruházni rá (illetve nem akadt belőle olyan akciós darab a használt piacon, amire rámennék). S4-ből már van kettő is (extrém olcsón vett, telefonként nem funkcionáló példányok), de nekem nincs pixelsűrűség fétisem, legalábbis sokkal jobban élvezném a FullHD-t a Note3 méretében. No meg a 4K videó rögzítési képessége is nagyon vonz. Na de 100-130 ropit egy kézi játékszerért, ezt egyelőre nem engedem meg magamnak. Talán ha már biztosan vége lesz a fűtésszezonnak, vagy ha lesz belőle valami kishibás, vagy külföldi GSM-es példány jutányosan...
-
Isual
veterán
Na HP LP2275w. S-PVA, szélesített gamut, 30k alatt.
Az árat nem számítva elvérzett, de 30k alatt nem rossz, én meg elviselem valahogy.
953:1-hez kontraszt, mivel natív 5500K körüli a white pointja, rengeteget kellett a Pirosból és Zöldből venni, szóval valahol 1100-1200-as kontrasztot tud ez a natív fehérpontján, de így kb annyit, mint az NEC-m.
Homogenitás:
Homogenitásjavító elektronikát nélkülöző monitoroknál elmegy, bár a bal alsó -20% durva, meg azért egy 2209WA, meg egy-két EiZO S-PVA ebben a méretben azért ennél bőven jobbat tud.
Hozzá kell tenni, hogy kicsit biztos öregek a csövek, mert a max fényereje 160 (!) cd/m2, (minimum 30).
Akkor is, ez így közepes.Ezen meglepődtem, ilyet nem láttam még, foltoska eléggé szegénykém. Na sebaj...
Gamut:
(Fekete: sRGB ref., Fehér: AdobeRGB ref., Sárga: Monitor natív színtere)
A CCFL-es monitoroknál a kék előfordul, hogy nem pont az sRGB referenciát adja (az NEC-m is kicsit mellé lő, példának okáért), de ilyen durva pontatlanság már szerintem elfogadhatatlan egy wide gamutos monitortól. Meglepődtem. Zöld, piros rendben.
Szóval 29k-ért végül is nem öl meg minket, de azért S-PVA ide vagy oda, erős közepes.
IPS rulz!
ps: engem megöl a túlszaturáltság, ami sRGB módban sem változik, viszont akkor minek raktak bele sRGB módot...
-
Isual
veterán
válasz
stranger28 #3640 üzenetére
A betyármindenedet! Szép.
-
Isual
veterán
válasz
I3EI\ICE #3631 üzenetére
Igen, pontatlanul fogalmazik. Mert a fekete szint nő és a fehér szint is a Br. emelésével. A kontraszt így változatlan. Tehát ez - "ezért is mérhető nagyobb kontrasztarány nagyobb brightness mellett" - nem igaz részedről. Nem is tudom honnan vetted, hogy nagyobb mértékben (?) emeli a fehér szintet, mint a feketét. Itt a hányados a fontos, az meg bizonyos ésszerű határon belül ugyanannyi marad (=kontraszt).
Kontraszt? Hogy mi? Az a feketét nem bántja, csak a fehér lesz fehérebb, plusz a részletesség elvész. De igazából tudja a halál, ezek már digitálisan szabályozzák a kontrasztot, nem tudom én se pontosan hogyan. Nem is aggaszt mondjuk. Ropit érdemes megkérdezni, ő ebben úgy tűnik jártasabb, alapvetően jól mondja, bár itt-ott lehet ő is téved, csúsztat.
"Mindemellett mondjuk egy 100cd/m2 fényerejőre beállított háttérvilágítás mellet ugyan nem fog a kontraszt emelésével egy fikarcnyit sem fölé menni ennek a fényerőnek még a fehér sem a monitoron." - Már hogyne. Akkor emelkedik majd a fényerő, azonos feketeszint mellett, ami jobb kontrasztot ad, de a szürkeskála fehérközeli részei egyre inkább belemennek a fehérbe.
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3637 üzenetére
Oké egy hónappal elnéztem. Tavaly május elején vettem (közben visszanéztem a privát beszélgetést, ph-s tagtól vettem ugyanis)
Nem, sajna a moninfo nem ír üzemórát a 2709w-ről (not supported).
-
I3EI\ICE
aktív tag
Izéakarommondani kb 1000 üzemórát inkább, vagy annyit se. 2000 az nagyon sok lenne 10 hónap alatt, csak első körben lusta voltam a matekhoz.
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3634 üzenetére
Tavaly áprilisban vettem, ha jól emlékszem. Úgy saccolom, kb 2000 üzemórát tehettem bele, de most hirtelen az merül fel bennem, hogy talán ez menet közben kezdett el sípolni.
2709w? Az SPVA? Olyanom van. Hardverkeres még kb 3 hó garis, elvileg nagyon kevés üzemórás, de nem tudom ellenőrizni. Csak arra valószínűleg többet kéne rádobnom, mint amennyim most van... Ha meg a Tiédben is van denevérjelgenerátor, nem lehet tudni, mikor indul be újra. Gondolom akkor ez valami típushiba féle, nehogymár ne legyen ebben is valami fájó kompromisszum számomra...
-
stranger28
addikt
válasz
I3EI\ICE #3633 üzenetére
U2711 után nekem is feltűnt, hogy sípol valami denevérnyelven, de ez csak egy darabig csinálta. Ha odahajolok nagyon, akkor még hallom, szóval valószínű nem csak én süketültem meg azóta.
Az a baj a cserével, hogy U2709W-re akartam váltani, a különbözet meg laptop lesz, vagy valami phablet – ez még kiderül. Vétellel meg a távolság.
Anno az U2412M is sípolt, de az is csak egy darabig. Tied mióta van meg?
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3632 üzenetére
Nem is gondoltam komolyan. Az egy meggyalázott monitor
Amúgy a Te U2713H-d is sípol?
Én ma vettem észre, hogy az enyém egy nagyon magas frekvencián, amit szerintem -messze- nem mindenki hall, de sípol, fényerőtől, megjelenített tartalomtól, minden babrától függetlenül, álladó jelleggel, és rendíthetetlenül. Kikapcsolom a monitort, és olyan megkönnyebbülés a sípolás megszűnése, hogy a PC sokkal hangosabb, de "fehérebb" zaja kis túlzással muzsikának tűnik. Nagyon szomorú vagyok, lehet, hogy ez a monitor mégsem fog évekig szolgálni nálam... Enélkül is elég rossz napom volt...
Ha a Tied nem sípol, mekkora felárral cserélnéd el az én refurbished sípolósomra? Tudom, szabaduljak meg tőle, és vigyem a Tied 150-ért ha kell. De amíg nem győződök meg róla a saját fülemmel, addig nem is tudom biztosra venni, hogy az nem sípol.
-
I3EI\ICE
aktív tag
Pl. erre gondolok, amely hozzászólására szerintem kb úgy hivatkozik későbbi hozzászólásaiban, mintha mondjuk a tftcentral egy szakmai cikkének fordítása lenne:
"Persze, mert a fényerő a háttérvilágítás erősségét állítja (magyarán csak a fekete szintet tudod rontani vele ), valóban a kontraszt szabályozza a valós fényerőt!"
Szerintem a brightness a feketeszint rontásán kívül a fehérszintet is emeli, méghozzá nagyobb mértékben, mint a feketéjét, ezért is mérhető nagyobb kontrasztarány nagyobb brightness mellett. És az is oké, hogy a kontraszt a fehér színt megjelenítő pixelek fényáteresztésének növelésével emeli a fehérszintet, de mindeközben a feketénél és az "50% alatti" árnyalatoknál meg csökkenti a fényetőt, tehát a nevének megfelelően kontrasztot növel, nem fényerőt, vagyis fényerőt csak az 50% feletti árnyalatoknál, dehát ez csak egy törvényszerű vonzata a kontraszt emelésének. Mindemellett mondjuk egy 100cd/m2 fényerejőre beállított háttérvilágítás mellet ugyan nem fog a kontraszt emelésével egy fikarcnyit sem fölé menni ennek a fényerőnek még a fehér sem a monitoron. Vagy valahol tévedek?
-
Isual
veterán
-
I3EI\ICE
aktív tag
Ezt a Ropi uraságot nem kéne kicsit "átpozícionálni"? Csak nekem tűnik hülyeségnek, amiket a fényerőről, meg a kontrasztról "szakértő" státuszban, saját korábbi hozzászólásaira hivatkozva kinyilatkoztat? Én nem merek beleszólni, látván, hogy a nálam kompetsebbek nem teszik, akik engem is mindig helyre tettek, ha túlságosan nagy hülyeségeket írtam.. Van valami valós alapja ennek a számomra nagyon ködös hablatynak?
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz
stranger28 #3627 üzenetére
Van fenn egy "gyertyával megolvasztott" (
) u2711 haszáltan. Ha jól emlékszem 130-ról indult, de lehet, hogy 120ról. Szerintem adná 100-ért is. Nem csapsz le rá?
-
stranger28
addikt
Na, felraktam apróra az U2713H-t.
Összességében az a benyomásom róla, hogy egy jó monitor, fasza új funkciókkal, de nekem a régi AG és forma jobban bejött.
-
Rasiel
senior tag
Pl. akkor a PH lapján két oldalt a szürke gondolom nálad sem egyforma.
Azt várná az ember, hogy azért ilyen szintű monitoroknál már valamivel jobban megcsinálják a homogenitást. Nem mondom, hogy vészesen sz@r, de lehetne jobb egy 130k-s monitornál. Vagy csak nekem vannak nagy elvárásaim?
A jobb felső az U2410-nél is problémás sajnos. -
Rasiel
senior tag
Mondjuk én is csodálkoztam rajta, főként a black level miatt. Egyébként az alapértelmezett standard preset mode-al valamivel kisebb, 680:1 körüli kontrasztot kaptam, custom rgb-vel ~750:1 volt a max., amit elértem a próbálkozásaim során.
madgie: Csak kíváncsiságképpen, az U2711-ednek milyen a homogenitása? Nálam az U2410-nek az alsó része, jobbára inkább bal oldalon valamelyest sötétebb.
-
Rasiel
senior tag
5800K nekem még eléggé meleg, 6500K pont optimális számomra, ezért is szoktam erre kalibrálni. Ebben igazad van, hogy a kontraszt magasabb lenne, de szerintem nem számottevően. Oázisnál is kb. 860:1 arányt sikerült elérniük. Ahogy néztem tesztek többségében 700-as kontrasztot tud az U2410, TFTCentral-nál még ennél is gyengébb volt.
-
Rasiel
senior tag
válasz
stranger28 #3614 üzenetére
Szerintem az 50 a legideálisabb neki.
(#3615) madgie: Miből gondolod?
-
Rasiel
senior tag
Hétvégére kaptam egy U2410-et. Kalibráltam egyet, hiszen gyári beállításai engem nem igazán győztek meg.
Dell U2410 (rev.A01) ---> Br=12% CR=50% RGB=229, 219, 248 (service menu) Matrix-based LUT
Alapból a custom color mode-al nem tudtam pontos eredményt elérni, így hát a szerviz menüben próbálkoztam.
Gyárilag alacsony gamma értékre volt beállítva (1,7) az U2410, így világosabb is volt a kelleténél még minimális fényerő mellett is. Kalibráció után azt kell mondjam eléggé meggyőző lett a monitor. -
I3EI\ICE
aktív tag
Ahogy én a makrókat nézem a pixelszerkezetről, nekem úgy tűnik a méretbeli különbséget darabszámbeli különbséggel nagyjából már eleve kompenzálták. A zöld pixelek "feleakkorák", azokból dupla mennyiség van. Másrészt meg a subpixelek fényerejével is kompenzálható az eltérés. Hiába vannak egyforma méretű pixelei egy IPS panelnek is, fehéregyensúly beállítás nélkül általában azokon sincs normális fehér (Az általam kedvelt WCG monitorok általában zöld tónusú fehéret adtak alapbeállítással, színprofil nélkül). Szerintem ugyanennyi lenne a "normális fehér" problémaköre, ami ugye az amolednél ráadásul hajlamos elmászni, a különböző színű ledek különböző mértékben veszítenek a fényerejükből az idő előrehaladtával (Bár úgy tudom a pentile pont ezen a problémán hivatott javítani). A sima Galaxy S-en, amelyiken volt lehetőségem a színekkel babrálni, ott tudtam rendes fehéret csinálni. Nem arról van szó szerintem, hogy ne lenne képes az amoled technológia (akár pentile matrix-ban) rendes fehéret, vagy pontos árnyalatokat megjeleníteni. Szerintem csak szoftveres támogatás kéne hozzá, amivel helyre lehetne tenni a megjelenítés karakterisztikáját.
Az általad preferált telefonkijelzőkön semmi sávosodás, illetve loss nincsen egy feketéből fehérbe átmenet megjelenítésekor? (persze a losst könnyebb kikerülni összehasonlíthatatlanul kisebb kontraszt mellett, sőt gyanítom, hogy a sávosodást is)
-
I3EI\ICE
aktív tag
Nem vitatkozni akarok, csak kérdezem: Mi az összefüggés a gradiens megjelenítés és a pixelszerkezet között?
Nekem határozottan jobban tetszik a pentile, mert számomra sokkal természetesebb, mint egy "négyzethálón" keresztül nézni mindent. Olyan pixelsűrűségnél, mint ami az S4-nek van, szerintem már nagyjából mindegy, vagy csak valamilyen vonzatról nem tudok. Próbaképpen csináltam egy google keresést az S4-en, "grey gradient" keresőszavakkal, és az egyik találat (vízszintes átmenet feketéből fehérbe) eredménye számomra elfogadhatónak tűnik. Nem mondom, hogy mentes a sávosodástól, de ahhoz képest, hogy a kijelző semmilyen mértékben nincs "kalibrálva", ahhoz képest jónak találom. Ezt a kalibrálás dolgot viszont nagyon hiányolom, mert szerintem csak szoftver kérdése lenne. Az első Galaxy telegonomhoz (gt-i9000) akadt olyan moddolt android, amin lehetett gain-t és gammát színenként állítani. Ég és Föld volt a különbség egy kis -szemre- állítgatás után, pedig az a kijelző nem csak felbontásában volt sokkal butább a maiaknál...
-
madgie
titán
válasz
I3EI\ICE #3607 üzenetére
Az AMOLED-nél z a gond color management szempontból, hogy ha Pentile elrendezés van ,akkor ha meggebed sem tud egy értelmes szürkeskálát kiköhögni magából, nemhogy pontos színeket.
Hagyományos, RGB elrendezéssel szerintem nagyon rendben lehet az AMOLED is, ha van mód "tekergetni" rajta.
-
I3EI\ICE
aktív tag
Huh, ez nagyon sok, nagyon "szakmai", és az előbbiekkel együtt nagyon angol nyelvű is nekem. Gondolom a "Kell-e egy földi halandónak WCG" című vitánkról lehet szó. Ha van időd, türelmed az én korlátaim figyelembevételével "tolmácsolni" a cikk lényegét, azt örömmel veszem. A WCG kampánnyal meg már rég leálltam, bár továbbra is úgy vagyok vele, hogy a WCG monitor nagyobb pontatlansága, illetve az esetenkénti túlszaturáltság sokkal kevésbbé bántja a szemem, mint az sRGB kijelzők -sok esetben- élettelen színei.
Láttalak Titeket diskurálni a telefonkijelzőkről is, és ott is kifakadtam volna, ha élne még az az "önigazolási kényszerem", ami a WCG kapcsán is motiválhatott. Persze, nem valami pontosak az amoled kijelzők, de szerintem ezen pár év alatt sokat fognak még csiszolni. Az S3 például már szerintem is kiborítóan túlszaturált volt, és bosszant az is, hogy ezeken az androidos telókon semmi érdemi kalibrálásra nincs lehetőség holott a fehéregyensúlyuk a technológiából adódóan törvényszerűen hamar elmászik, és általában gyári állapotban sem megfelelő. Van most egy S4 prototípusom, ezen már sokat visszább vettek a telítettségből, ennek a képe nekem nagyon tetszik. Persze nem láttam az új SLCD, meg IPS csodákat, de el nem tudom képzelni, hogy nálam a S-Amoled nyomába érne. Már csak a fekete miatt sem tudok másban gondolkozni (túl nagy a különbség, ez itt már nem olyan, mint a H-IPS vs S-PVA)...
-
Isual
veterán
válasz
I3EI\ICE #3530 üzenetére
Neked írták!
(Ha emlékszel még a vitánkra annak idején, meg a MacAdam-ellipszisekre.)
-
Rasiel
senior tag
válasz
I3EI\ICE #3603 üzenetére
Most jelen pillanatban nem lenne rá keretem. Úgy vagyok vele, mint az U2311H-val... szívesen vetnék rá egy pillantást. Erről is sok jót olvastam akkoriban. Ezek mellett is van pár régebbi monitor, amit nagyon jó lenne megnézni. Pl.: HP LP2475W, U2711 (már csak a WQHD miatt is, mert ilyennel még nem volt dolgom). Természetesen az lenne a legjobb, ha valami ismerősömnél lennének ilyen darabok.
Szerk.: Olvastam, meg emlékeim szerint egyszer írtad is nekem, hogy volt/van ilyen Green "csodád".
-
madgie
titán
Arra van valakinek tippje, miért van sbri illetve scont állíthatóság a szervizmenüben? Mert ok, hogy ez világosság/kontraszt, de ugyanúgy 100 lépcsős, mint a "rendes" menüben és az is elérhető minden módban.
Vagy valahol máshol/máshogy állítana?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Formula-1
- Windows 11
- Iqos cigaretta
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Bontatlan GIGABYTE Radeon RX 9070 Gaming OC 16G 3Év gari 27% Áfás számla
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X + RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- Iphone 14 Plus 256GB // Független // 100% akku // Számla+Garancia //
- DELL G5 5590 I7 9750H RTX 2060/6G 16G DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest