Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HookR

    addikt

    válasz stratova #11095 üzenetére

    "Akkor jól sejtem, ha egy viszonylag lapos házban szeretnénk tudni a konfigot diszkrét kártyával, versenyképesebbek lehetnek az ár/teljesítmény arányban éppenséggel nem túl impozáns, de kis fogyasztású HD 7700-es Radeon-ok (vagy majdani Geforce megfelelőik)."

    A fő gond, hogy nincs minden szempontból jó megoldás az igazán kis térfogatban elhelyezni kívánt, de valamirevaló diszkrét VGA-t is magába foglaló masinák tápellátásra.
    - Egyrészt van az SFX szabvány, ami relatíve olcsó mivolta és az akár 300-450W-os példányok (melyek erős 12V-os ággal sok mindenre elegendőek) miatt lehet vonzó, ám méretben (125x100x64mm), főleg az arányai miatt nem nevezném igazán helytakarékos megoldásnak. Persze ha találsz olyan lapos házat, amiben elfér, akkor leginkább ezt javaslom, már csak azért is, mert ebben a méretben könnyebb a cseredarab beszerzése gond esetén.
    - Másrészt vannak a Pico/paneltáp + külső AC/DC adapter párosok, amik ugyan kellő szabadságot nyújtanak a belső elrendezés minél kisebb térfogatú variálására, ám pl. a legerősebb PicoPSU-160-XT 12V-os ága is tartósan mindössze 8A-rel terhelhető (A specifikáció szerint 1 percig 15A-rel is, de arra hosszútávon értelem szerűen nem érdemes alapozni). És itt jön a bonyodalom, mert pl egy HD7750 hiába csak 55W TDP besorolású, ha egy 65W-os proci mellett a picoPSU önmagában már nem tudja ellátni a kettőt + az egyéb sallangokat, és a VGA-n meg nincs tápcsatlakozó a pico/paneltáp kikerüléséhez. Tehát máris követelmény, hogy a VGA 75W-nál magasabb TDP besorolású legyen, azaz el legyen látva külön tápcsatlakozóval. Persze létezik olyan paneltáp, aminek a 12V-os ága 12A-rel terhelhető (PW-200-M), de annak meg a fizikai kialakítása olyan szerencsétlen, hogy nincs rajta rögzítőfurat és a tápcsatlakozója merőleges a nyákra, azaz ha beledugod az alaplapba, oldalra kilóg vagy 4cm-t. Amúgy a 144W pont jó lenne a 65W-os procihoz és a 75W-os PCIe sínhez, főleg a VGA-t a saját tápcsatiján egy 220W-os Dell AC/DC adapter közvetlen 12V-os ágával megtámogatva. HD6850, HD7770 kaliberű kártyákat vígan meghajtana. Az ilyen párosítás hátránya még az ára is. 220W-os Dell DA-2 + picoPSU-160-XT (vagy PW-200-M) 20+e HUF.
    - Harmadrészt köztes megoldásként vala a flexATX szabványú táp (mint amilyen a Colorful-ban is található), amiből szintén létezik combosabb (Pl. ez a 400W-os FSP400-60EVF), de ezekre meg a 4cm-es ventilátorok jellemzőek, amiket aligha lehet a csend zálogának tekinteni. Ez a 80mm-es ventivel felvértezett FSP250-50GBA (12V@17A) eredendően szimpatikus és a 204W már elegendő a fentebb említett VGA-khoz, ám a hatásfokából ítélve valami régebbi konstrukció lehet.

    Az Alienware X51 a Dell-lel a háta mögött egyedi paneltáp+AC/DC téglát kapott. Kár, hogy nem árulják külön alkatrészként! :)

    [ Szerkesztve ]

    ▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

Új hozzászólás Aktív témák