Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz vond #92776 üzenetére

    A jogos érdek teszi jogszerűvé a hatóságok számára a köztéri felvételek (pl: biztonsági kamera) használatát, ahogy az előbb felmerült ez, mint valamiféle érv és ennek semmi köze a Ptk-hoz. Ha valaki fotósként fényképet készít egy személyről, az már Ptk. hatáskörbe tartozik, más szabályokkal.

    A sajtó viszonylatában a jogos érdek amúgy pont úgy csapódik le, ahogy arról írtam is: Csak a közérdek legitimálja azt, hogy valaki képmása az ő kifejezett hozzájárulása nélkül jelenhessen meg. Ez nem egy jolly joker kártya a sajtó kezében, hogy jogos érdekre hivatkozva boldog-boldogtalanról közölhet fotókat az engedélye nélkül.

    Ha a hír szempontjából irreleváns az abban szereplő személyek neve és arcképe, akkor hacsak erre nem adnak engedélyt, nem közölhetők le, de mint illusztráció maga a fotó elkészülhet. Ezért van bűnözők neve rövidítve és arcuk kitakarva az esetek igen nagy részében (sokan tévesen hiszik, hogy ez valamilyen "ártatlanság vélelme" dolog). De ez lehet egy közlekedési baleset is, ahol a felek vitatkoznak, sajtósunk lefotózza, de hacsak ezek a személyek nem járultak külön hozzá, kitakarás nélkül nem mehet ki a fotó.

    Ha valakit köröznek, felszólal egy tüntetésen, eleve közszereplő, akkor ehhez már fűződik annyi közérdek, hogy nem szükséges a kitakarás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák