Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz aginor #100629 üzenetére

    A 12/2 egy elég régi obi és sokkal közelebb áll ahhoz a filozófiához amivel a rendszer indult (mint a nevében is benne van micro).
    Kis vázakkal elég kényelmetlen tud lenni a nagyobb obi hosszú távon (és a 12-40 nem éppen kicsi tapasztalatból). Ez az obi a kis váz kis fix kombóra lett tervezve, arra hogy egy gyutávval többnyire elvagy, max. ha nagyon kell van még 2 hasonlóan pici, de fényerős obi nálad amit elő lehet venni. A teljes cucc a kis váz kis obik miatt könnyen vihető, de ha szem előtt van a váz egy adott obival sem feltűnő vagy macera a nyakadban vagy akárhol.

    Persze azóta nagyon sok minden változott, a mobilok rengeteget fejlődtek és elérték azt a szinten, hogy sokaknak ez már elég. A fotós cégek meg próbáltak előre menekülni. Ennek eredménye a sokkal fényerősebb fixek amik már messze nem kicsik (és még drágábbak), meg a még nagyobb zoomok meg a pro vonal.
    Persze a minőség is sokat ugrott, pl. a 8-25 mar a hasonló 16mm-ről induló kisfilmes obikkal versenyzik, olyanokkal amit néhány éve hivatásos fotósok használtak (igy került egy f/4-es off obi is hozzám), csak nagyobb az átfogása meg kevésbé hajlamos a becsillanásra és még lehet a rajza is jobb (majd egyszer ha túl sok időm lesz lehet hasonlítok) stb. Azaz a pro az már a pronál is kicsit probb lett már.

    Nem ragoznám tovább, aki régebben benne van/volt a rendszerben vsz. a feléből is átjött a lényeg.

    A változó idők szava a régi fixeknél meg igazán csak a használt piacon jelent meg. 12/2 mpb-ről a jelenlegi nem éppen a legjobb árfolyamon 140k-ból megvan, de ha most el akarom adni a 12/2-őt vsz. min egy tízessel kevesebbről kellene indítani, de lehet, hogy csak az akciós árnak a feléért lehetne eladni a lényegében patika obit. Azaz lehet így már más megvilágításba kerülnek az árak.
    Ennek ellenére nekem nagyon is tetszik a 9mm f/1.7, de nem mindenáron.

    Ezzel véletlenül sem akarom kicsinyíteni a 12-40 érdemeit, csak próbáltam egy kis visszatekintéssel fűszerezni a hasonlítást, ami lehet nem mindenkinek van meg.

Új hozzászólás Aktív témák