Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz nyesteb #79512 üzenetére

    +Orlin

    Az, hogy a klíma megéri-e vagy sem alapvetően befolyásolja, hogy mennyire jó a hőszigetelésed.
    Ha jó (új építésű házak mind ilyenek) vagy a régit elég jóra fel tudod hozni akkor megérheti.
    A gázzal hatalmas bürokrácia és várakozások vannak (és e-miatt akinek sürgős bizony mindenféle kenőpénzekről is hallani) ami miatt az ilyen átfutása jóval hosszabb szóval sok esetben e-miatt is esik ki (kivitelező sietne, a gáz csak hátráltat).
    (Ma csak kondenz kazánt lehet feltenni, ami jó eséllyel a teljes fűtésrendszer cseréjét indukálja.)

    A gáznál van 1 bizonyos fix költség amibe elég nagy teljesítmények bele szoktak férni azaz nem emelkedik a költség lineárisan a hőigény növekedésével. Azaz a kémény kb. ugyanannyi ha nagy, ha kicsi a hőigény. A kazánnál ill. a hőleadó felületeknél is csak keveset nő a hőigény növekedésnél. Ha nagy a hőigény (mert gyenge a szigetelés) akkor kijöhet, hogy 1 adott időre számítva a gáz jobban jön ki (és a gáznál is lehet akár utólag is szigetelni, persze ahhoz nem árt ha széles teljesítményben tudja a teljesítményt szabályozni, mert a ki/be-kapcsolások környékén nagyobb a veszteség pl. a tökéletlen égés miatt ill. mert ki kell fújja levegővel a kazán az égésteret ilyenkor).

    A napelem hatalmas befektetést kíván, akkor érheti meg, ha van befektethető pénzed, ami nem gond, hogy csak 10 év múlva jön vissza és onnan kezd el lényegében termelni.

    A hőszivattyú megtérülése tényleg megint nagy, alapvetően akkor éri meg, ha hosszú távra tervezed magadnak (ha eladod az ilyet nehezen fizetik meg kül. vidéken) és nem gond a befektetett összeg.

    Egyébként a klíma mostanában nagyon terjed a jobb hőszigetelések terjedésével (ismerek olyan szerelőt aki átállt a cirkó fűtésről a klímára mert ott most nagyobbat lehet kaszálni) pont azért mert elég gyorsan és gazdaságosan üzemeltetően lehet letenni.

    Födémet relatíve fillérekből lehet szigetelni. Kocka háznál ahol nincs komoly állványozási igény a falakat is viszonylag olcsón meg lehet úszni.
    Hidegburkolatos helyekre mindenhova ahova lehet padlófűtés. Nagyon jó hőérzetet/komfortot biztosít.

    Nekem az az ár gázcirkóra amit írtál vidéken erre a területre kicsit túlzónak tűnik. 5 +1/2 helységről beszélünk mert az előszoba majdnem körbe van fűtve.

Új hozzászólás Aktív témák