Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz attiati #66276 üzenetére

    Falfurasnal hogyan derítitek ki, hogy hol megy a falban a vezetek?

    Ez nem egy egyszerű történet.
    A fűszerboltos, de még az ipari kategóriás odatartom típusú keresők megbízhatósága túl alacsony vezetékkeresésre. És most tök mindegy, hogy pl. az ipari 90%-os ott ahol a fűszerboltos csak 80% ha még mindig elég sok hibaszázalékot hagy.
    Egyébként fém keresésre már a fűszerboltos is nagyon jó már, pl. falbontásnál (hosszirányú B30, betonkoszorú nélkül) mivel tutira akartam menni, hogy a betongerenda tényleg úgy áll, ahogy az várható végignéztem a alulról a levakolt födémet és biztosan jelzett minden gerendát sőt az sem volt gond megmondani, hogy kettőzött-e (kefninél nem jelez).

    Amit gerisz23 írt a szerelvények, kötődobozok feltérképezése nagyon jó módszer, de sajnos az is hagy némi hibaszázalékot. Ha pl. a kötődobozt csak lehálózta majd lefestette a festő akkor még kopogtatással megtalálható a doboz, de ha nem tettek rá semmit, hanem simán rávakoltak jó vastagon akkor azért az kicsit nehezebb és jó eséllyel már a fal is fog sérülni.
    Sajnos az sem mindig igaz, hogy derékszögben mennek a vezetékek. Mikor csak hozzátoldanak a felújításkor akkor simán hajlamos ferdén menni az első kötődobozig a szerelő.

    Ha ilyen van akkor mindenféleképpen fényképezzünk festés előtt. Szinte hihetetlen volt, hogy 80-as évek közepén-végén épült családi háznál amikor a tulaj árulta mindenről fényképet tudod mutatni (pedig akkor nem az volt mint ma, hogy akár 1 telefon elég a dokumentációra, hanem csak filmes gép volt és minden kocka előhívása kemény pénzekbe került ami vsz. az eladáskor persze visszajött...).

    Van viszont olyan is ahol a kopogtatás szinte semmit sem segít és én ebbe bele is futottam. A villanytűzhely/főzőlapnál az a játékszabály, hogy ez direktbe megy az elosztóig mindenféle megszakítás/leágazás nélkül. Itt nyilván sok doboz nem lesz és ezért nehéz is megtalálni.
    Szóval szellőzőnek kellett 100-as (10 cm-es) lukat csinálni a falban. Mivel a "szakember" azt mondta ez a vezeték a födémben megy lazáskodtam. Láttam hol mennek a normál áramkörök és kimértem felé a szellőzőnek a helyet, előfúrtam a koronafúró vezetőszárnak a helyet és az egyik oldalon ki is fúrtam. A másik oldalon vezető szár mellett ahol kipattogott a fal nézem mi ez a barna rész. Nocsak 25-ös védőcső, szóval ennyit a födémben menő vezetékről (eleve a vb. gerenda meg a kefni közzé ilyen vastag védőcső nem is fér be szóval a "szakember" valami olyanról regélt amihez lövése sem volt és ez a tévedése könnyen azt eredményezhette volna, hogy mind az 5 vezetéket újra kell húzni, mert a SDS-MAX-os koronafúró felaprítja védőcsövestől az egészet mielőtt észreveszed, mert ilyenkor elég nagy por és zaj van).

    Szóval ahol a kopogtatás sem segít van olyan vezetékkereső ami áll egy adóból amit a vezetékre kell csiptetni meg 1 vevőből. Ennek a gyengébb verziója is bőven 5 számjegyű árban, az ipari meg 6 számjegyű.
    Ez viszont ha semmi más nem segít tényleg elég biztos módszert ad.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák