Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz khron78 #52051 üzenetére

    Igen, szerintem ez is teljesen jó. Lesz elég kraftod. A Metabo akkui nekem kb öt évet bírtak. Ez még magában nem is mond sokat, mert az öt év az már korrekt. Hanem legyen még szempont, hogy nézd meg, melyik csavarozóhoz mennyiért kapsz két új gyári akkut. Ez azért szempont, mert ha akku nem lesz, fúró sem lesz. Nem mindegy, mennyiért tudod pótolni majd.
    És ha már itt tartunk, van egy következő szempont is, amit ráadásul nem is nagyon tudsz prognosztizálni. Amikor egy termék kifut, akkut továbbra is adnak hozzá. De ilyen esetekben szemtelenül megemelik az akkuk árát. De valamit mégis tehet az ember. Megnézi, hogy adott típust mikor dobták piacra. Ugyanis ha elég régen, mondjuk 5-6 éve, akkor az várhatóan hamarosan kifutó termék lesz. Ám hogy bonyolítsam a dolgot, az se mindig jó, ha épp most piacra került innovációt vesz az ember. Mert annak meg nincs referenciája, nem tudni, hogyan válik be. Pédákon keresztül megpróbálom érzékeltetni:
    Amit először linkeltem Neked használt AEG-t, azt a gépet akkor vásároltam 40 ezer forintért, amikor piacra került. Szériahibás (elektronika hiba) akkukkal került forgalomba, ami csak egy év után derült ki. Sok gép visszakerült emiatt garanciális panasszal a szervizekbe. Nekem szerencsém volt. Mert néhány héttel az egy év akku garancia előtt reklamáltam. Így kicserélték az időközben kijavított szériahibából már kigyógyított akkukra ingyen. Ám akinek késett két-három hetet ez az akku elromlás, az nyúlhatott mélyen a zsebébe. Mert az AEG-t nem érdekelte a jó hírnév, túl sokba került volna neki beismerni ezt a hibát, és visszahívni időben a rossz akkukat. A másik példám épp a metebó-ról szól. (Utálom ezt a márkát, rengeteg gépjükkel megszívtam - egyebek közt egy félmilliós értékű kombinált gyaluval is. De ezt nem azért írtam, hogy ne dönts mellette, mert lehet, hogy ominózus fúró és akku együttes épp jól bevált - ki tudja? Jómagam két márkát nézek meg legutolsónak, ha beruházni akarok. Az egyik a Kress, a másik, a metamó.) Szóval kifutó termékként megvettem egy szimpla csavarozójukat. Potom pénzért, mert 8 ezerért adták egy akkuval. Vettem hát két ilyen csavarozót 16 ezerért. Öt év után eltűnt a boltokból ez a gép, amikor nekem parancsszóra behalt mindkét akku. És 15 ezerért kaptam meg az új akkuk darabját. Kifizettem, noha olcsóbb lett volna egyéb új gépet venni akkustól, ugyanis épp az én feladatomhoz nagyon eltalált nyomatékszabályozója volt ennek az egyébként otromba gépnek. (Úgy is csófolták, hogy krumpli, és tényleg kacsa lett a kezem néhány óra munka után tőle - borzalmas ergonómiája van.) Aztán piacra dobott a Bosch egy 10,8 V-os lítiumos könnyű gépet, amivel még korrektebbül tudtam a pici csavarjaimat ezerszám behajtani. Azóta a fent említett két matabó gyakorlatilag csak műhelydíszlet.
    És most jöjjön egy kis számolgatás: kifizettem két szimpla csavarozóért mindösszesen ötvenezret. Igaz, ezért tíz éven át, és a mai napig is használható ez a két csavarozó. De ennyi pénzből vehettem volna nagyonnagyon sokkal jobbat is, ami nem csak csavarozni tud, hanem fúrni is. Azt hiszem jól érzékelhető itt a sorok közt, hogy miként lesz egy kurvajó akcijós nyolcezer forintos árból végül ötvenezer forint. Az a gyakoribb, hogy a marketingesek jobban tudják, hogy mit csinálnak, mint a vevők. Nekem tíz évembe került megtanulni jól választani. És van egy dolog, amit ki se tud a legcéltudatosabb vásárló sem bekkelni. Ez pedig a tervezett elévülés. Ezerféle, és mindig újabb rafinériával kényszerítenek abba, hogy dobd el a régit, ami pedig teljesen jó még, és vegyél újat, mert ha nem ezt teszed, akkor te nem is vagy ember, csak egy lecsúszott, begyepesedett öreg szar.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák