Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dluinet

    nagyúr

    válasz Bandus99 #17171 üzenetére

    itt van a rendelet.

    Kötelező ötévenkénti felülvizsgálat: A törvény értelmében az ingatlantulajdonosnak ötévenkénti rendszerességgel felül kell vizsgáltatnia műszaki és biztonsági szempontból gázkészülékeit, melyet az ellenőrzés elvégzője jegyzőkönyvvel hitelesít. A törvény egyaránt vonatkozik a központi ellátásban résztvevőkre, valamint a PB palackot használókra.

    Új készülék, javítás: Bármely csere, javítás, átalakítás, beszabályozás után az új elemeket szakemberrel újra meg kell vizsgáltatni, melyet jegyzőkönyvvel hitelesíteni kell.

    Biztonságos üzemeltetés (felelősség áthárítás): A jogszabály kötelezi a fogyasztókat arra, hogy a biztonsági előírásokat maradéktalanul betartsa. Az ingatlantulajdonosok többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen törvénynek kell eleget tennie. Ha a lakosság nem tájékozódik megfelelően, könnyen fűtés és gáz nélkül maradhat.

    Problémák lehetnek: A bojlerek, kazánok, gázkészülékek nem megfelelő működtetési körülményei, és az ebből fakadó egészségre ártalmas hatások. További veszélyek forrása a hibás korrózióvédelem, az elrozsdásodott csövek. De még az oltókészülékek hiánya és a védőzónák helytelen kialakítása is probléma lehet.

    Karbantartás: A törvény továbbá kötelezi a lakosságot a teljes fűtési rendszere folyamatos karbantartására és szervizelésére. A vizsgálatokat kizárólag szakképzett gázszerelők végezhetik, melyet jegyzőkönyveznek. Így a tulajdonos öt évre mentesül egy esetleges probléma esetén a felelősségre vonás alól.

    - az ingatlan tulajdonosa köteles a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy a rendelet hatálybalépését megelőzően üzembe helyezett felhasználói berendezés esetében az első műszaki biztonsági felülvizsgálat évét követő 5. évben és ezt követően 5 évente elvégeztetni.

    - az ingatlan tulajdonosa köteles a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy a rendelet hatálybalépését megelőzően üzembe helyezett csatlakozóvezeték esetében az első műszaki biztonsági felülvizsgálat évét követő 10. évben és ezt követően 10 évente elvégeztetni.

    A rendelet hatálybalépése előtt üzembe helyezett felhasználói berendezések, vagy csatlakozóvezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az ingatlantulajdonos az alábbi időpontig köteles elvégeztetni:

    a) az 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2013. december 31-ig,

    b) az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2014. december 31-ig,

    c) az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig,

    d) a 2004. január 1-je és az e rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében, vagy az a)–c) pont szerinti időpontban üzembe helyezett, de 2003. december 31-e után felülvizsgált felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2016. december 31-ig.

    "Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

Új hozzászólás Aktív témák