Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz csemberlen #12901 üzenetére

    Jogos a kérdésed. Amikor elolvastam, hirtelen a búrámhoz is kaptam, hogy mit is hablatyoltál most össze Tibi?
    Nos, alapvetően a következőkre gondoltam:
    Ma minden energiafogyasztót osztályba kell sorolni, mielőtt a piacra megy. Az osztályba sorolás hiteles adatokon alapul, és egzakt.
    A gyártó nem köteles a legjobb hatékonyságú terméket előállítani, viszont köteles a hatékonyságot a termékkísérő tájékoztatóban jelölni.
    S hogyan lehet jobb, és rosszabb villanybojlert készíteni?
    Egyszerű példák:
    - Vannak jobb, és rosszabb hőszigetelő anyagok. Ez nagyon nagyban befolyásolja a bojler fogyasztását.
    - Van optimális fűtőszál méret, kialakítás, etc. Biztos, hogy minden gyártó ad erre? (Gondolj a kínai, vagy az orosz érintésvédelemre! Szarnak ők minden ésszerűségre, nyilvánvaló sz@rokat is bedobnak a piacra. Valószínűleg egy ázsiai villanybojler és egy német között lesz különbség.)
    - Ma az intelligens elektronika korszakát éljük, ami annyi tényezőt tud figyelemmel kísérni, hogy még arra is képes, hogy attól függően szabályoz valamit, hogy van-e a szomszéd talpán tyúkszem, vagy nincs. S ma a fejlett anyagismeret korszakát élve górcső alá véve minden kis apró szart, a kutatók megtalálják arra is a megoldást, amire nincs is megoldás.

    Amikor katona voltam, akkor így készítettünk villanybojlert magunknak - merthogy másfél év alatt egyetlen egyszer folyt a zuhanyozónkból melegvíz:
    Két tenyérnyi bádoglemezt felszegeztünk egy fadarab két végére. mindkettőre rácsavartunk egy drótot, s a másik végeket bedugtuk a konnektorba. Mindezt beledugtuk egy bádogvödörbe, és mire egy cigit elszívtunk, forrt a vödör víz. Hát ez biztos nem "A" energiaosztályú volt. De múkodott. És ami múkodik, az eladható.

    Persze mindezt én nem gondoltam végig, mikor válaszoltam, de azt gondoltam, hogy csőddel egyenlő piaci fogás azt hazudni hivatalosan egy nem energiatakarékosról, hogy de energiatakarékos.
    És lehet, hogy Neked mégis igazad van. Mert amire én gondoltam, azok csak elvek. A gyakorlat pedig sokszor más.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák