- Melyik tápegységet vegyem?
- A PC-ből az asztalunkra is kilép a Noctua
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mini-ITX
- Milyen TV-t vegyek?
- RAID
- Milyen egeret válasszak?
- Fekete misztikum: DeepCool Mystique 360 vízhűtés
- Királyi menetben érkeznek a G.Skill új DDR5 memóriái
- Még a nyár előtt megérkeznek a G.Skill új Ripjaws memóriái
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Újabb robottaxis balesetekre derült fény
it Az USA biztonsági vizsgálatot indított a Waymo önvezető autói kapcsán, és újabb balesetekre derült fény.
-
Indul a PlayStation Days of Play, bemutatkoztak a következő PS Plus játékok
gp Alig egy napot kell várni és elrajtol a Sony szokásos leárazása.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Professzore
csendes tag
válasz ronin s8 #13397 üzenetére
Szia!
Igen, szemléletbeli különbség van, de nem úgy, ahogy te gondolod. Ti home baristaként azt mondjátok, hogy a ristretto / espresso / lungo vonalat a kivonatolt kávé mennyisége differenciálja. Pedig pont nem. El kell indulni Olaszországban északról dél felé és minden 50 km után egy helyi kis kávézóban inni egy eszpresszót. Az út végén megdöbbentően rövid lesz. És furcsa mód mindenütt espresso néven fogják emlegetni.
Én viszont azt mondom, hogy a triumvirátust a kivonatolási arány differenciálja (lásd előző hozzászólásomat). És ez nem vendéglátós vagy nem vendéglátós megközelítés, hanem a kávé készítésének technológiája.A témában érdemes megnézni Tim Wendelboe blogját, ahol ő maga bizonyos kávékra akár gépspecifikusan ad pontos paramétereket, hogy szerinte az adott kávé italként hogyan elkészítve a legjobb (őrleménymennyiség, kivonatolási idő, kivonatolt mennyiség, fejhőmérséklet, sőt, vízkémia, nyomás vagy nyomásprofil, esetleg szűrőtípus). Nyilván az elkészült eredmény mérhető technológiailag (TDS, EY, kivonatolt mennyiség, utóbbi persze grammban) és érzékszervileg.
Az általam megírt ristretto biza érzékszervileg alaposan más, jóval intenzívebb, mint a teljes „hosszra” engedett espresso.És biza itt kijön az, hogy mit kíván a kávé, mert csak az őrleményfinomság/mennyiség variálásával (azonos lefolyási időt és azonos italmennyiséget feltételezve) adagonként 7,5 és 12 gramm között pont 10 lépésed van, és akkor 0,5 grammonként növelted a mennyiséget, nem 0,2 grammonként (ahogy elvileg illene). Ezt azért praktikus végigpróbálni, hogy benyomásod legyen arról, hogy hogyan is bír működni az adott kávé (és akkor a rengeteg paraméterből még mindig csak egy párral játszottál).
-
-HajTömeg-
őstag
-
tariattila
veterán
válasz t-bali3 #13452 üzenetére
legalább nem döglött kávét iszol!
weheheeee
____
ugyanis
őrlés után rohamléptekkel öregszik, oxidálódik, veszíti az aromáit satöbbi,satöbbi... 3 percen belül KELL elkészíteni.. de ideálisabb egyből a karba->tamp&pullde aki nem érzi ennek fontosságát, íz és kinézetbeli különbségét az azt csinál amit jónaklát...
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz Professzore #13451 üzenetére
Mindenképpen más lesz a ristretto és az espresso, de a készítés módja ellentétes. Ebben gyökeresen más a véleményünk.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Professzore
csendes tag
válasz tariattila #13447 üzenetére
A 3 órát kihagytad. A 3 perc az elkészült italra vonatkozik.
A 3 órás őrölt kávé, körülményektől szinte függetlenül lényegében kukaérett. -
tariattila
veterán
válasz Professzore #13456 üzenetére
úgy gondolom az elkészült ital 1 perc
a három óráról nem hallottam... (mire is érted Te a 3 órát???)
a 3 perc az az őrölt kávé élettartama...ezt nem én találtam ki... viszont már tapasztaltam
az utóbbi állításod maximálisan igaz... sőt
(az egy percről egy sztori:
Tóth Sándor barátom ha elkészít valakinek egy kávét s közben az illető nagyon el van foglalva mással mintsem fogyasztaná 1 percen belül... szemrebbenés nélkül kiönti és újat készít! ...nem 3! 1 percen belül!)elég megnézni miben változik küllemre is... ízben meg pláne....
[ Szerkesztve ]
-
Professzore
csendes tag
válasz tariattila #13457 üzenetére
Harmadik hullámos kávénál ez lehet igaz, egy klasszikusnak tekinthető robusztás kávénál, vendéglátóipari körülmények között ez sokszor kivitelezhetetlen (már az ismétlés), arról nem is beszélve, hogy döbbenetes ráfizetés lehet a vége.
Abban igazad van, hogy 1 perc is sok (1 perc alatt már érdemi bomlás zajlik a kávéban az ízeket, aromákat, illatokat adó anyagokban), de ezt a minőségromlást 20-ból jó, ha 1 ember képes észlelni.
A 3 óra az őrölt kávéra vonatkozik (mondom, most nem speciality vonalról beszélünk).
A véleményem megértéséhez egy kontextus azért nem árt. Minden elkészült kávénak van egy útja. Az, hogy a kávét a végén hogyan értékeljük (technikailag és érzékeszervileg), beleértve azt is, hogy ki (milyen igényességgel, hozzáértéssel, ízléssel) fogja elfogyasztani, determinálja, hogy mennyi mozgástér van abban a bizonyos útban. Az átlag magyar fogyasztó számára, aki az élelmiszeripari hulladéknak is beillő kávékról hajlamos ódákat zengeni, kb. tök mindegy, de 20 fogyasztóból mostanra kb. 1-2 már eljutott oda, hogy az őrlőben két napja álló kávét észreveszi, a rossz kivonatolást kifogásolja, ahogy azt is, ha a kávéval más gond van (pl. eltér attól, amit egy-két nappal korábban ugyanott ivott). No, itt kezd szűkülni az a bizonyos út, itt lesz jelentősége annak, hogy Sanyi visszaveszi az 1 perces kávét, a barista vagy a pultos kiadagolja a tárolóban 2-3 órája álló őrleményt (és kidobja vagy elteszi személyzetinek) stb.
HORECA oldalról ez egy home barista számára felfoghatatlanul kemény meló, hogy minden érdekeltet (tulajdonost, befektetőt, üzletvezetőt, pultost, pincért és vendéget is) felhozzunk a béka segge alól valahova, ahol az iható kávék vannak. Ez megszámlálhatatlan sok lépés, és ha egyet léptünk előre (úgy mindenestül), akkor lehet a következőt, meg a következőt stb. Persze lesznek, akik előreszaladnak a speciality felé (örök hála érte Várady Tibinek), ahol a kávé útja már olyan szinten determinált, hogy sok dolog (a sokak szerint egekig magasztalt e61 fejes gép is) erősen ellenjavallt, sőt tilos. Ott már bejátszik az azonnali őrlemény, az azonnali csapolás, a pár tized fokos temperált fej, a tizedgrammra pontos adagolás és a többi. Nagyon komoly szakmai szint kell ehhez, és a helyzet az, hogy a végeredményre bizony 20-ból 19 ember nem igazán van felkészülve. Sőt.Ahogy Ronin S8 is írja, eszelősen nagyot kell fejlődnie a vendéglátás kávés vonalának, és abban remélem egyetértünk a fentiek fényében, hogy ha mindenhol csak az lenne a baj, hogy 3 órát áll az őrlőben az őrlemény, akkor a mostaninál összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben lennénk (kb. félúton Ausztrália felé)...
-
ronin s8
senior tag
válasz Professzore #13461 üzenetére
Abban mindenképpen egyetértünk, hogy az átlag fogyasztói szint a béka segge alatt van, és ilyen környezetben nincs is visszajelzés a minőségről, tehát lényegében indifferens, melyik iskola szerinti ristretto-t kapja a fogyasztó.
A megoldás valszeg az ágazat (és vele együtt az összes többi) fejlesztése, az üzletben forgó pénzmennyiség növelése. Naívitás elvárni egy alkalmazottól, hogy képezze magát és nyitott legyen a változtatásokra, ha nincs megfizetve..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Professzore
csendes tag
válasz ronin s8 #13465 üzenetére
Engem hetente egyszer legalább felhívnak, hogy no, a vendég mondja, hogy nagyon jó. Vagy azzal, hogy gáááááááz van, és a vendég is szólt. Alapvetően mindkettő jó, mert a fejlődés biztos jele.
A kávé roppant személyes és emiatt végtelenül szubjektív dolog. Innentől meg a jó kávé az, ami ízlik.
-
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #13448 üzenetére
ha csak egy dologra van pénzed, tényleg inkább a daráló legyen az. fontosabb, mint a "kávégép", nem egy mellékes eszköz. a kávé akkor finom, ha friss. mind a pörkölés, mind az őrlemény. az összes gép és hókuszpókusz csak utána jön és nem is annyira lényeges.
kéziből ott a zassenhaus quito, azzal már lehet jó végeredményt csinálni, szép, pici.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
válasz Professzore #13461 üzenetére
igazad van a vendéglátós okfejtéssel...
de én nem arról beszélek... nem érdekel
a három perc őrlés után (hullámok számától függetlenül)
szent és sérthetetlen...
nincs 3 óra!az összes magát kávézónak nevező helyről (az egyszerűség kedvéért ) kidobatnám a dózereket!
kizárólag karba őrlést engednék!akinek meg ez derogálna ráíratnám, hogy büfé...
ennyi -
mutyi
őstag
Már egyre jobban képben vagyok a dolgokat illetően, viszont van egy kis hiányosságom a darálóval kapcsolatban.
Nekem ugyebár Graef cm800 van.
A kérdésem az lenne, hogy az auto funkció pontosan mit is jelent és hogyan működik?
Szoktam látni video-ban,hogy aláteszik a kart és engedik,majd magától le is áll a darálás.
A crema vastagsága függ a kávéőrlemény mennyiségétől?
Tegnap mikor megjött az új tamperem, piszok jó vastag crema-val rendelkező duplát húztam le, ma ugyanazokkal a beállításokkal, nem volt szerintem olyan vastag,mivel a cukor tegnap szépen fent maradt rajta,ma meg belesüllyedt. -
ronin s8
senior tag
válasz Professzore #13467 üzenetére
Az a helyzet, hogy a vendég véleménye nem számít. Ő nem ért hozzá. A személyzetet ki kell képezni, és akkor fényévekre a vendég előtt fog járni.
De abban az esetben sem lesz érdekes a vendég véleménye. Max. a társaságában lévőknek.Ez a "vendég azt mondta" kb. olyan, mintha Ronaldo szabadrúgás előtt felnézne a tribünre, és megkérdezné, melyik sarokba rúghatja a labdát?
Ez az ő dolga, nem a nézőé..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
salapp
addikt
Én mostanra kipörgettem magam alatt többféle kávéfőzőt. Senseo Latte Select-et kaptam először ajándékba, már azt is frissen őrölt kávéval használtam, nem a döglött saját párnáival, mert az borzasztó volt. Aztán volt aldis karos gép (azt felnyitottam, és elrendeztem a belsejét, mert a gyári összeszereléssel csörgött-zörgött, mint állat), aztán Saeco karos használt (nem voltam meggyőződve róla, hogy az a jó irány nekem), végül Saeco Xsmall (gyári biztonsági beállítással löttyöket gyártott, őrlőtárcsákat utánaállítva már fél évig jó, nem szőke, nem égett, 26 mp-es lefolyású, finom italokat csinált, aztán, hiába pátyolgattam, kezdett egyre vacakabbul működni, rengeteg volt pl. a melléhullott őrlemény, állandóan kávés volt a környéke és a főzeteknek műanyagos, égett mellékíze volt - amit csak én éreztem, de ez nekem elég volt)
Most ott tartok, hogy asszony mániákusnak tart, felhagytam egyelőre a kísérletezéssel. Építenék a házhoz egy új étkezőt, amiben csinálnék egy kávés sarkot, mert a konyhában nincs ehhez elég pultfelület.
Addig meg előkaptam egy megörökölt, korábban sosem használt két személyes magyariparterméke elektromos autopress-t (időzítővel, már azelőtt áramtalanítom, hogy elkezdené kiengedni a kávét, így nem ég meg, meglepően telt, vékonyan lefolyó, bitang erős nedű a végeredmény, minden égett felhangot nélkülözve), frissen őrlök (régi késessel, de érzéssel, amennyire ez lehetséges), persze nem elég egyenletes a végeredmény.
Ugyanakkor még így is érzem, hogy minden, ami nem friss, közvetlenül a főzés előtt történt őrlés, abból nem olyan finom a főzet.A Quito-hoz képest azért megfelelő lehet egy Tiamo slim vagy fat (9-10K)/Hario Mini Mill(11K)?
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
HÁZIGAZDA
válasz salapp #13481 üzenetére
a quito sokkal jobb. talán a quito a minimum, amivel már középtávon is el tudsz karistolni. de ha belefér, akkor egy ascaso i-mini i2 vagy hasonló a jó megoldás igazából. érdemes azt is kiszámolni, hogy az ember mennyi kávét teker át rajta, és az mennyibe kerül. hamar kiderül, hogy nem érdemes megpróbálni 10 ezer forintot megspórolni a darálón, amikor az pár hónapnyi kávé ára csak, viszont sok-sok évre szól és minden kávé jobb lesz tőle.
de ahogy nézem, van zassenhaus heidelberg is, ami fokozatmentes. az a nyerő. sőt, santiago nevű is, amit ajánlanak SiD-ék a facebook oldalukon (Casino Mocca).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
salapp
addikt
Köszi, akkor ezzel (sem) kapkodok. Pedig már a héten vettem volna egy Hario Mini Mill-t.
De így meg tuti azon kezdek megint agyalni, hogy honnan tudnék felhajtani egy jó állapotú QM0625/0650 gépecskét, meg persze, hogy hova teszem a pultra fixen. (Az autopress-t meg egy kézi őrlőt el tudok rakni a felső szekrénybe, és egy pillanat előkapni)Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
salapp
addikt
válasz ronin s8 #13486 üzenetére
Kötözködő
Pont azon a napon kelt el, amikor meghirdettem (a széthajtott, kipofozott, 6 hó küszöbgaranciával - gyakran többért - árult automata gépek között ez elég jó ajánlat volt)
Akkoriban nagyon meg akartam felelni asszonykának, gondoltam, egy full automata készülékre könnyebben rábólint. Így is volt, de sajna nekem kezdett nem tetszeni. Azóta meg elfoglalta a kiharcolt pultfelületet egy Air fryer - amit az egész család imád, szóval jobb érzés azt ott tudni, mint egyedüli kávésként az automata kávégépet.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
bl4ze
veterán
Baby Twin NEM(!) létezik csak az inox verzió. Nincsen IVORY belőle.
IVORY ebből van :
A "szett":
Azon a képen a fotó csalóka, Twin nincsen bézs-tört fehér-ivory, csak az inox.
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
ahogy az murphy nagykönyvében meg van írva: ma húztuk az utolsót a világosra pörkölt kapucziner konából, és hát tökéletes lett. asszony csak annyit mondott (nem tudván, hogy elfogyott), hogy ebből még jöhet sok. fene vinné el, a fél zacskót végigszenvedtem, de a második feléből sem sikerült egy sem ennyire jól (gyors lefolyás idő előtt megállítva, vizes-szőkült részt nem hagyva, pid=95 fok, ami relatíve magas).
mindenesetre ez egy jó kávé. lehet, hogy kell neki két hét pihentetés?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
No,úgy döntöttem,hogy ma húzok egy egyes espressot,de nagyobb mennyiségből.
11g-ból készítettem,de bivaly erős lett, asszem nem ebbe az irányba megyek el, ráadásul risretto lett belőle.
Gondolhatjátok... -
And06
aktív tag
kaptam ajándékba a múltkori pod szállitmányhoz lucaffe izesitett podokat. most kifogytam a rendes podból, gondoltam rápróbálok. Mü ize van az egésznek, 1 korty után kiöntöttem a csapba. lehet tejjel meg tudja inni aki szereti az ilyet, de aki rendes kávéhoz van szokva, annak borzalom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- Elektromos autók - motorok
- iPhone topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- A PC-ből az asztalunkra is kilép a Noctua
- Alkoholista nevelde
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Telekom mobilszolgáltatások
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs