- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen asztali médialejátszót?
- Monitor hiba topik
- Felpörög az asztali CPU-piac a következő pár hónapban
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Hirdetés
-
Nézzük élőben a PlayStation State of Play előadását! [2024 - Május]
gp A műsorban számos játékról kapunk friss információkat, VR2 címek is helyet kapnak a show-ban.
-
Remekül néz ki a szögletes Z Fold6
ma Kémfotókon csodálható meg az S24 Ultra vonásaival érkező hajlítható.
-
Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
it 830 millió dollárnak megfelelő összeget költ a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésére Kína a jelentések alapján.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-HajTömeg-
őstag
Így nyáron hogy érdemes tárolni 1kg kávét,ha szépen lassan el is szeretném fogyasztani. (tehát nem hónapokra akarom tárolni.
200grammos adagokban, légmentesen gondolom, de a hűtőben vagy a fagyasztóban?[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
And06
aktív tag
válasz -HajTömeg- #13801 üzenetére
ha elfogy egy hónap alatt, akkor sztem elég a sima hűtő.
-
WiZARD
addikt
na megvan az új kv adag, Kapuczinerből brazil red diamond + guatemala, már várom hogy hazamenjünk Győrből, és megkóstolhassam
vízhőfokkal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy "általánosságban" mit lehet róla tudni, mi a magasabb/alacsonyabb hőmérséklet eredménye, mi az a tartomány, amit érdemes próbálgatni?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13804 üzenetére
A hőfok nagyon lényeges paraméter. Tulajdonképpen ha valaki leteszi a voksát egy kávékészítési metódus mellett és begyakorolta a technikát, akkor ez marad a legizgalmasabb állítási lehetőség, ezzel lehet a legtöbb arcát előcsalogatni a kávénak.
Nincs általános szabály, nagyon tág határok között mozoghat. Az Aeropress-nél akár 85-86 fokig is lemehet, nem beszélve a cold drip-ről (ami Napoleon kedvenc itala volt, és órákig készíttette az inasával), ahol szobahőmérsékletű a víz és a kávé. Egyes alulpörkölt arabicák akár 100 fokos vizet is kívánnak, mert így mutatják meg magukat.Néhány általános szabály, de mindre van ellenpélda:
Espresso-nál általában 91-98 fok között érdemes kutakodni, de ne feledjük, hogy az idő tényező itt is beleszól, valamint a lefolyás sebessége óriási anomáliákat okozhat (ezért célszerű ezt begyakorolni).
A robusták kevésbé tűrik a hőt, mint az arabicák.
Az össz hőmennyiség számít: egy alulpörkölt kávé több hőt elvisel. Egy túlpörkölt kevesebbet és hajlamos megégni.
(Egy hőmérő sokat segíthet belőni a PID által jelzett hőmérsékletet. Az összefüggés a valós és a PID által mutatott hőmérséklet között valszeg nem lineáris.)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Filek
csendes tag
Kedves Fórumtársak!
Eddig csak olvastam a kávé topicot és nagyon sok hasznos tanácsot találtam a hozzászólások között, most viszont némi segítségre volna szükségem, ezért voltam kénytelen billentyűt ragadni.Szóval nemrégen sikerült szert tennem egy használt Gaggia Baby Twin-re, melyet az előző tulaj elvileg karbantartást és vízkőmentesítést követően bocsátott áruba. A masina külsőleg szép állapotú, megérkezése után nagy lelkesen neki is vágtam a felfedezésének. Az első néhány főzetem sebesen átfolyt a 2 személyes, normál (nem nyomásfokozós) szűrőn, igaz akkor még gyári őrleménnyel és az illő tamperolás nélkül tudtam csak főzni. Néhány nap után, az itt olvasottak alapján, már finomabbra őrölt kávéval és tömörítve próbáltam főzni, aminek lassan lefolyó, sűrű, savanykás, zéro cremájú fekete kávé lett az eredménye. Azt gondoltam sikerült átesnem a ló túlsó oldalára és túltömködtem a gépet + túl finom lett őrlemény. Ezt követően próbáltam visszavenni az őrlési finomságból és a nyomkodásból is, de már akármit tettem, nagyon sokára (20 mp után) és lassan indult csak el a kávé. Ez már gyanús lett, így kipróbáltam kávé nélkül, simán csak vízzel, sőt szűrő nélkül is és azt tapasztalom, hogy 30 mp alatt csak kb. 30 ml víz jön a gépből, ami tutira nem normális.
Kérdésem: Mi lehet az oka, hogy csak lassan és kis mennyiségű víz jön a gépből, ha elindítom a főzést? (a forró víz eresztés a gőzölő karon keresztül továbbra is normálisan megy, pikk-pakk lejön 1-2 dl forró víz) Ez orvosolható házilag vagy szervizbe kéne vinnem? Ha ez már szerviz esélyes, akkor hálásan venném a budapesti szerviz javaslatot.
Előre is nagyon köszönöm!
-
ronin s8
senior tag
válasz WiZARD #13807 üzenetére
A fejből kilépő víz hőmérsékletét szokták mérni valamilyen lézeres hőmérővel. A Conrad-ban is lehet olyat kapni. Nekem nincs, így csak tapasztalati úton állítgatom.
Nem nagyon van ilyen szabály. Egy idő után érezni fogod, hogy jó irányba állítgatod a PID-et, vagy sem. Pl. a keserűség jöhet abból is, hogy megégetted, de abból is, hogy hőhiányos a kávé. A créma sokat elárul.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
WiZARD
addikt
-
Filek
csendes tag
válasz ronin s8 #13809 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, akkor nekilátok majd a tisztításnak, csak előbb beszerzek Tersonet tisztítót.
Ugye jól gondolom, hogy a Gaggia tisztítási folyamatának része a vakszűrős visszaöblítés is? Csak azért kérdem, mert az eszpresszo.com-os karbantartási útmutatás azt írja, hogy ilyet csak 3 utas, mágnesszelepes gépeknél kell és lehet elvégezni, a többi gépben kárt tehet az ilyen. A Gaggia-ba passzol az 57mm-es vakszűrő? (csak ilyeneket és 53-asakat látok a neten)
Uccsó kérdés: a pumpa vízhozamának mérése alatt pontosan mit kell érteni? Csak simán kávéfőzést szimulálok vízzel és megmérem egy edénybe a lefolyt víz mennyiségét, vagy ez valami célzottabb, netán műszeres mérés? -
-HajTömeg-
őstag
Szerintem elég ,ha citromsavval szépen átmosod.
Úgy tudom 10mp alatt 60ml körül kell lennie vízhozamnak.
Egy mérce poharat egyébként is érdemes beszerezni szerintem.Alias: Júzer error
-
pallapet
csendes tag
Üdv
Mivel meg csak most tanulom a jo kave elkeszitesenek mikentjet, szeretnek töletek segitseget kerni: Mokita daralorol van- e barmilyen tapasztalat? Vallalhato? Felejtös? -
mutyi
őstag
Szerintetek ez jó a kávé meg a gépből kijövő víz hőmérsékletének mérésére?
http://www.ebay.com/itm/Digital-IR-Infrared-Thermometer-Laser-Point-Non-Contact-Food-Water-Temperature-/191104203840?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c7eb2bc40 -
atiss78
csendes tag
Üdv
Továbbra is eladó Poccino gépem,ne tévesszen meg senkit a neve,valójában ez Quick Mill az Osztrák piacra szánva,az átkeresztelés az "olaszosabb" csengés miatt volt.
Ár legyen 35000Ft!!!!http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Poccino__Quick_Mill__17111247.htm?ma=1
-
bbuffy
senior tag
Monszún malabár igen jó kis kv, meglepően világosra pörkölve. Mogyoró van rendesen, robusztákat megszégyenítő krémmennyiséggel. Klasszik vonalon ennyiért ultrajó.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #13819 üzenetére
Ez kb. annyira valószínű, mint az, hogy egy fok hőmérséklet emelkedéshez egy hasábbal többet kell a tűzre rakni. Magyarán semennyire.
Az alu fajhője is más, és a vízé is. Mintha két külön rendszer hőmérsékleti skáláját akarnánk összefésülni. És azt se tudjuk, a PID-et hogy skálázták be. És melyik PID...?Persze még ez is kijöhet. Ehhez előbb ki kéne mérnie ezt valakinek. Addig csak találgatás...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Tegnapi balatoni körút eredménye:
Keszthelyen a StopShop-ban megszűnt a Hausbrandt, helyette egy T, mint trafik van, ahol Segafredo-t nyomnak. Oda sem megyek többet. Ki se próbáltuk.
A Pelso Caféban még mindig H van, de kivételesen kicsit hosszabra eresztették. Nem volt rossz, de jobb szokott lenni.
Almádiban este koffein hiányom volt, és találomra ("Ide se megyünk be, meg ide se, meg ide se...") kiválasztottam a művelődési ház emeletén lévő kávézót, ahol L'Amici (?) olasz kávèt adtak. Olyan volt, mint amikor jól sikerül egy kotyogós. Mindez 350-ért.
A konklúzió szomorú: utcáról betérve még mindig siralmas a Balaton környéke kávéügyileg...Nem akarok rémületet kelteni, de az almádis kávét megmutatom.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13825 üzenetére
Én tegnap itt a győri Kapuczinerbe bementem kávét inni, hátha jót adnak (1-2 hónappal ezelőtt voltam utoljára, addig mindig ihatót kaptam). Új "eladó" van, eszpresszó gyanánt kaptam valamit ami kb annyi volt mint egy dupla eszpresszó, és cukor nélkül meginni se bírtam
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
mutyi
őstag
Én pénteken a szegedi Dokk kávézóban ittam egy 100% arabica kávét, alapból nem ezt adják,de direkt kértem,hogy nekem a prémiumból kell.
Sajnos nagyon siettünk és mivel nagyon lassú volt a kiszolgálás, jó sokan voltak, ezért már bementünk a pulthoz és ott miután megkaptuk az espresso-t, gyorsan lehörpintettük.
Nem volt időm igazán kitanulmányozni külsőre,de úgy emlékszem nem nagyon volt rajta crema, viszont ízre olyan volt,amit ezelőtt nem éreztem.
Gyümölcsös, kifejezetten szilvás ízhatást véltem felfedezni benne, totál csodálkoztam is. -
ronin s8
senior tag
Vicces, mert ízre nem volt rossz. Az Illy-t szokták ilyen bután lefőzni, hogy semmi crema, de meg lehet inni. Mondom, leginkább nagymamám kotyogósára emlékeztetett, amikor engem küldött le a boltba Omniáért, és meg is kellett darálnom.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
landi
csendes tag
válasz -HajTömeg- #13813 üzenetére
A citromsavas öblítésnél mennyi citromsav kell egy liter vízhez?
-
peu407
senior tag
Egy használt Gaggia Classicért mennyit érdemes adni? Min-max árra lennék kiváncsi.
-
kotyeszrulez
újonc
Szasztok!
New kid on the block, itt még nem jártam...
Nem saját produktum, de nagyon friss tartalom. Most küldte linket Frans Goddijn (a hollandus, aki az első tranparens portafilteres (TPF) videót lőtte (ezt itt: https://vimeo.com/89652511). Inspirálva Sweeney szűrőtartójától (Frans-é kb két hónappal ezelőtt széjjelrobbant) egy másik őrült holland cimborája összeütött egyet a premillenium Pavonijához és kávézgattak egyet. Állati tanulságos film (F. Goddijn posztjával):
http://kostverlorenvaart.blogspot.nl/2014/06/tijes-la-pavoni-transparent-portafilter.html
-
mutyi
őstag
válasz kotyeszrulez #13838 üzenetére
Ohhh, baromi jó ez a video, főleg,ahogy elindul a víz az őrleményen keresztül.
Még jó,hogy épp közben ittam a saját shotom.Tegnap óta használom az új Moak csészéim, nagyon tetszenek és baromi jól átmelegszik a kávétól is a már előmelegített csésze.
Élvezet velük a kávézás. -
matahari123
csendes tag
Üdvözletem minden kávébarátnak. Philips Saeco tulajdonosoktól kérdezném, hogy náluk is hallható-e egy nagyon kis halk, folyamatos zúgás a kávéfőző kikapcsolt állapotában, tehát, amikor nem világít egyik lámpa sem? Pár hónapos a gépem, nincs agyon strapálva, tisztítom, óvom stb. Normális ez a kis zúgás, vagy teljesen némának kellene lennie? üdv.
-
Toobee
veterán
-
Toobee
veterán
válasz matahari123 #13843 üzenetére
Tömegtermelés...ezek már ilyenek sajnos.
https://barbieripnk.hu/
-
bbuffy
senior tag
válasz matahari123 #13843 üzenetére
Attól még biztonságos, igen.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
lagoon79
tag
Eladóvá vált szeretett gépem. Kb. másfél éve vásároltam újonnan. Leírás itt: http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1212:rocket-r-58-bemutato&catid=47:kavefz-tesztek-bemutatok&Itemid=112
Érd. e-mailen: gratzladam kukac gmail pont com vagy a 30-hathuszonhét-885nyolc-as számon.Ár: 460.000 Ft
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen