Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chaser

    titán

    T400/500

    Röviden és tömören a ThinkPad széria Lenovo logója alatt készült gépek. Természetesen a régi IBM minőséget nem érik el, de kiemelkedően jók lettek a Lenovo égisze alatt is. Sok mindenben lettek első, és van amiben utolsók is, erről majd később. A jelölés itt váltott egyértelműen értelmezhetőre méret terén: T400 -14", T500 - 15". Ezek a gépek azok, amiknél már minimális kompromisszum van hétköznapi felhasználás során még most is. Hűtésük kiemelkedően jó és halk, felhasználástól függően akár némák is lehetnek. 45nm-es c2d CPU-kat fogadnak, akár 3Ghz-es órajelig is.

    Memóriából már DDR3-mal bővíthetőek, SATA2 portra csatlakozik a HDD/SSD. Az optikai meghajtó SATA csatolós. Az integrált Intel HD4500 VGA pedig már képes besegíteni DXVA kódolásban és flash tartalom gyorsításában.
    Memóriából maximum 8GB-ig bővíthetünk. De slotonként csak 4GB-os modult kezelnek, abból is csak olyat amin oldalanként 8 chip van, nem pedig 4. Tehát 2Rx8 modulokkal lehet 8GB-ot használni. Ezek újan már kevésbé elérhetőek, de nem lehetetlen beszerezni őket úgy sem.
    Felszereltség terén - néhány csak opcionális - akár kamera, BT, wifi, 3G, firewire, digitális video kimenet DP /csak T500-nál/, Expresscard54, PCMCIA bővítőhelyek is rendelkezésre állnak. Úgymond megfelelnek a mai kor követelményeinek is. Akinek USB3-ra is szüksége van, az Expresscard helyére léteznek olcsón rejtett USB3 kártyák /nem lógnak ki egyáltalán a gépből/.
    /Általában a kamera, BT, 3G opcionális, a két bővítőhely pedig modellfüggő, Expresscardot eddig mindben láttam/ Ha szükséged van kamerára, vagy 3G-re, mindenképp olyan gépet vegyél ami kamerás. Megoldható utólag is, de ha nem vagy gyakorlott szerelésben drága lesz. 3G terén annyit érdemes tudni, vannak olyan modellek amikbe még a SIM foglalat sem került beépítésre. A 3G használatához a modemen - és értelemszerűen annak helyén - kívül még szükséges a SIM foglalat és az antennák megléte is, amit utólag beszerelni nehézkes és nem is olcsó. Modemet könnyű beszerezni, az előkészítés a lényeges.
    A T400, T500, R400, R500, X200 nem fogad mSATA SSD-t. Ez a feature csak két generációval később, a T420/T520/X220/W520 stb., tehát a Sandy Bridge-s Thinkpad modelleknél jelenik meg először.

    3 féle dokkolót is használhatunk hozzájuk:
    2503 - Ritka és drága, akár VGA-t is tudunk bele tenni. De fizikailag határolt a mérete és az x1 sebesség miatt egyébként sem ez lesz a gamer gépünk.
    2504 - A legelterjedtebb dokkoló. T400-nál ezzel tudunk a DVI személyében digitális video kimenetet is nyerni. Egyebek mellett soros és párhuzamos port is található rajta. Hasznos lehet még a digitális SP/DIF hangkimenet is.
    2505 - Port replikátor /gyakorlatilag semmi extra, néhány USB-t kapunk pluszba/

    VGA
    A T500 DisPlay - DP - portot kapott. Ez hasonló megoldás, mint az ismertebb HDMI. A DP ellenben nagyobb felbontást tud, és nem kell utána licensz díjat fizetni, legtöbb üzleti gépen ilyen van. Hangot viszont itt még nem tudunk átvinni. Amennyiben a gépünk Ati+Intel VGA-s, a digitális portot csak akkor tudjuk használni, ha az Ati VGA az aktív.
    A T400-on csak analóg VGA kimenet van.
    Érdemes tudni, hogy mindkét modell elérhető Intel VGA-s verzióban, illetve Intel+Ati verzióban is.
    BIOS-ban be tudjuk állítani melyik VGA legyen az aktív az operációs rendszer alatt, illetve választhatóvá is tudjuk tenni. Ilyenkor az operációs rendszer alól tudunk váltani manuálisan a két VGA közt. Powermanager ikonon jobb klikk > switcable graphics > high permonce - Ati/energy saving - Intel.
    T400 Mobility Radeon HD 3470 64 bit 256MB DDR3 40 számoló
    T500 Mobility Radeon HD 3650 128 bit 256MB DDR3 120 számoló
    Tehát a nagyobb gép jóval erősebb VGA-t kapott.

    Kijelzők terén pedig kaptunk valamit, ami megközelíti a híres 15"-os T60 1400x1050 IPS panel szintjét. Természetesen az sokkal jobb volt, de újabb generációs kijelzőkből T500-ba került az egyik legjobb. Ebben az utolsók többek közt, ezeknél a gépeknél fejeződött be a 16:10-es képarány és CCFL háttérvilágítás. /1280x800-as T500-ak némelyikében volt már LED-es háttérvilágítás is/
    Mindkét típus elérhető volt normál és nagyobb felbontással is.
    T400 1280x800/1440x900
    T500 1280x800/1680x1050
    Ha lehetőségünk van rá, mindkét modellnél a nagyobb felbontású panelt keressük. Mindkettőből létezik Samsung és LG-Philips verzió. Az LG-Philips az, aminek viszonylag nagy színtartománya van, színhőmérséklete is korrekt. Jó tudni, ebből a kijelzőből is két fajta van, pontosabban két fajta háttérvilágítással szerelték őket. Ezt diagnosztikai sw-ek sajnos nem tudják jelezni, "látni kell". Az egyik verziónál fekete háttérnél szürkésebb a kép és kissé inhomogén. A jobb verziónál homogén lilás-fekete színt látunk, ez az IPS-ek jellemzője is. Maga az LG-Philips kijelzők aránya is ritka, kb. 10% lehet. A jobbik fajta verzió pedig ennek néhány %-a. Viszont az első verzió is teljesen használható. Tehát a lényeg 1680x1050-es LG-P paneles gépet keressünk lehetőség szerint.
    T400-aknál a jobbik panel szintén LG-Philips gyártmány. Kissé hidegek a színei, de vállalható. 1440x900-as LG-P variánst keressünk.
    Sokak szeme érzékeny a LED-es megvilágítású panelek PWM vezérlésére, ezeknél a gépeknél ez nagyon minimálisan van jelen és nem is a PWM miatt.
    Fontos tudni, mint minden CCFL-es panelnél, ezeknél a gépeknél is idővel csökken a fényerő. Ez akár jelentős mértékű is lehet. A csövet elméletileg ki lehet cserélni, gyakorlatilag viszont nagy szakértelmet és precizitást igényel. Azonos színhőmérsékletű csövet is nehéz találni. Ha nagyobb fényerejű kijelző kell a legegyszerűbb/olcsóbb megoldás egy komplett kijelzőcsere.

    Billentyűzet. Szintén fontos dolog egy notebooknál. Érdemes tudni, 3 fajta létezik bele. NMB, Alps, Chicony. Minőségben talán ez a sorrend. Első két verziónál felhasználója válogatja, de a Chicony kopogós, nehezebben járnak a gombjai, teljesen más mechanikát kapott. Kis kiegészítés, hogy mindkét verzióból van ún. T60 szériás, aminek az alja gyakorlatilag tömör fém, nem a szétlyuggatott új verziós, tehát lényegében 6 féle megoldás létezik bele. Ha maximalisták akarunk lenni, egy T60 szériás NMB/Alps billentyűzetet szerzünk a gépbe. T500-asoknál újabb reveknél már a hűtő fölé került billentyűzet alátámasztás is, de az igazi úgy, ha erős alapot kell megtámasztania.

    Fedlap: Mint minden TP fedlapot, ezt is lehet regenerálni. Le kell venni hozzá, ez nem nehéz. Saját módszerem, hogy a csavar takaró műanyagokat tűvel kiszedem, nem sérülnek. Utána körbe el kezdem feszegetni a fedlapot. Előfordulhat, hogy kétoldali ragasztóval rögzítve van a kijelző kerethez. Nem kell tőle megijedni, elválnak egymástól csak több időbe telik. Ezután olyan szivaccsal aminek a dörzs része erősen kopott, mosogatószerrel - pl. Pur-ral - szépen le kell sikálni pár percig. Aztán zuhannyal addig folyatni amíg takarítószermentes nem lesz. Ezután egyből hajszárítóval egyik sarkánál neki kell esni a szárításnak. Ahogy szárad, bukkan elő az "új" fedlap. Az esetek 80-90%-ában ha durva karcolás nem volt olyan lesz mint az új. 3-4x lehet megjátszani ezt, utána a gumi réteg elkopik.
    Másik megoldás fedlap regenerálásra:
    "Én e helyett a brutális módszer helyett simán csak átdolgozom Domol Magic Paddal, és violá, tejesen újszerű. De a gép minden műanyag elemét újjá varázsolja, és nem koptat le közben semmit. Próbáltam a Te módszeredet is, szinte egyező a végeredmény, és nem koptatja le a gumit hosszú távon sem (T500-al tapasztalom). Okés, a mély karcokat nem tünteti el, de kitisztítja annyira, hogy ne látszódjon vészesen."
    by psyho85

    Zsanérok: Széria hiba, szeretnek lazulni. Akár több cm is lehet ez, de működést nem befolyásol. Ebayről 2-3e ft egy zsanér szett, 1-2 évig bírja ha valakit zavar. Talán ez az egyetlen negatívum ami ezt a szériát érinti.

    Akku/töltő: Csak gyárit, nem éri meg ugy. vackokkal foglalkozni. Ki lehet fogni belőlük akár jót is, de mindenből van gyári csak szét kell nézni. Legjobb a Panasonic cellás. Utána Sanyo és Sony. Utóbbi kettő nagyságrendekkel kevesebb ciklust és élettartamot tud prezentálni a Panasonicnál.

    Alkatrészek: Fillérekért lehet kapni szinte bármit hozzá, alaplapot kivéve az nyilván drágább.

    Hűtés: Integrált VGA-val kvázi hangtalan gépek, T500 mérete miatt még jobb ebből a szempontból. Lehet szabályozni is a hűtést TP fan controllal.

    CPU kompatibilitási lista:
    3 MB L2 cache/1066 MHz FSB/25W TDP
    P7370 (2.0 GHz)
    P8400 (2.26 GHz)
    P8600 (2.40 GHz)
    P8700 (2.53 GHz)
    6 MB L2 cache/1066 MHz/25W TDP
    P9500 (2.53 GHz)
    P9600 (2.66 GHz)
    P9700 (2.8GHz)
    6 MB L2 cache/1066 MHz FSB/35W TDP
    T9400 (2.53 GHz)
    T9550 (2.66 GHz)
    T9600 (2.80 GHz)
    T9800 (2.93 GHz)
    T9900 (3.06 GHz)

    Ma már nagyon olcsón kaphatók c2d szériából egykor csúcsnak és elérhetetlennek számító CPU-k is. Nem kell elkeseredni, ha gyengébb CPU-val vettük a gépet.
    TDP értékkel különösebben nem kell foglalkozni ha valaki alulfeszeli a CPU-t. Érdemes a 6MB cache verziókat keresni, már nagyon olcsóak és van amikor jól jön a nagyobb L2 gyorsítótár.
    Amit érdemes tudni, a c2d széria jelentősen alulfeszelhető. Ez annyit jelent, hogy "lefelé tuningolunk". CPU-t kicsit beszabályozva és akár egy kis órajelcsökkentéssel bőven elvan egy ilyen gép 2000 rpm fixen, aminek kvázi nincs semmi hangja only SSD-s gépben sem. Ventilátor szabályzásra is van lehetőségünk, TPFan Controllal.
    Alulfeszelésről röviden:
    Én a ThrottleStop nevű sw-t használom. Ingyenes és jó.
    Ami fontos, Windows energiasémában állítsunk teljesítmény centrikust, egyébként hektikusan működhet a sw.
    Tönkretenni nem tudjuk a CPU-t, ettől nem kell félni. Nagyon leegyszerűsítve a CPU több millió tranzisztorból áll, a tranzisztorok pedig diódák. Diódákból léteznek fény kibocsátóak, ezek ismert nevükön a LED-ek. Amennyiben egy LED nyitófeszültsége pl.: 2,5V, és ennél kevesebbet kap, egyszerűen nem nyit és nem fog fényt adni. 2,5-3V között stabil és világít, ha 4V-ot adunk neki valószínűleg elfüstöl. Mi nem akarunk - és nem is tudunk - neki többet adni, csak kevesebbet. Amennyiben olyan beállítást próbálunk aminél instabil a CPU kapunk egy kékhalált - BSOD -. Semmi gond, próbálkozunk tovább.
    Példának legyen egy T9400-as CPU-nk, 1,25V VID-del. Ez az érték az ami minden CPU-nál más lehet, azonosak közt is. Ez "mondja meg" a BIOS-.nak, hogy mekkora feszültséget kér. Próbáljuk ki stabil marad-e 1,2V-tal, ha igen nézzük meg 1,1V-tal is. És így tovább. Teljesen CPU függő melyik mennyi minimális feszültséggel éri be. Ideális esetben akár 0,2-0,3V-ot is le tudunk faragni. Ez jelentős fogyasztás és így hőmérséklet csökkenéssel is jár.
    Tesztelésre a következőt ajánlom: Prime95 torture test, ha valami nagy galiba van negyed órán belül a zöld értékünk pirosra vált. Emellett egyidejűleg legyen nyitva a Chrome böngésző minél több lappal, kifejezetten érzékeny rá, ha elégtelen mértékű feszültséget kap a CPU. Egyéb video és audio lejátszó sw-ek is mehetnek a háttérben, megnyitott excel táblák. Amennyiben fél óra után stabil maradt a rendszer valószíűleg az is marad. Amennyiben nem, adjunk a CPU-nak 0,05V-ot.
    Itt megjegyezném az ún. IDA funkciót. Ez a mai core i szériáknál ismert turbo elődje. Képes megemelni a mag órajelet egy fél szorzó erejéig, alapesetben csak az egyik magnál. Engedélyezését kapcsoljuk ki a sw-ben, csak bekavarhat feleslegesen.

    x200/x200s/x200 tablet

    A nagyok mellett ebben a szériában kaptunk nagyon jól sikerült subgépeket is.
    Ezekből csak Intel VGA-s verzió van. Fontos tudni, az x szériában a CPU forrasztott. Amilyennel veszed olyannal fogod használni, cserélni csak alaplappal együtt lehet.

    Az x200/x200s sajátossága, hogy idővel elnyíródhatnak a kamera/ThinkLight kábelei. Sajnos ezeket nem egyszerű pótolni. A tablet verziónál nincs ilyen gond, teljesen más elven működik. Egy gömbcsukló a "zsanérja".
    A tablet verziót kivéve a másik két modell mono hangrendszerű, tehát csak egy hangszóró van bennük.

    x200
    1280x800-as 16:10-es panellel CCFL megvilágítással.
    Érdekes moddolni szeretőknek. Gyárilag 6-7 különböző panellel szerelték őket, ezek sajnos mindegyike leginkább kritikán aluli. Viszont létezik bele IPS panel, nem is akármilyen. Sőt, még notebook szinten igen ritka PVA is, előbbi könnyebben beszerezhető és szerintem szebb is. A Boe Hydis egy ún. AFFS panelt kínál, ez továbbfejlesztett IPS. Kevesebb lilás beütéssel és több feketével. Ezek a panelek a tablet verziókban megtalálhatóak, de beépíthetőek a normál verziókba is. Amennyiben úgy vásároljuk meg, hogy a panelen rajta van a tableteknél levő védőréteg is, azt el kell távolítani.
    HV121WX4-120 matt
    HV121WX4-110 fényes, pontosabban antireflex glossy
    HV121WX5-100 - ez LED-es -
    Jó tudni, hogy LED-es verzióba is lehet CCFL panelt rakni, ez x201-nél érdekes leginkább, abból már csak LED verzió van. Sok alkatrésze csereszabatos x200-éval.
    Nekem utóbbi megoldás jobban tetszik, fény nagy részét elnyeli és nem tompítja a színeket. Szigorúan kültéri használatnál persze jó a matt. Idővel az x200 ára sokat esett, ma már nagyon olcsón megszerezhető. Az AFFS panel ára viszont emelkedett, ebayről beszerezve kb. annyiba kerül mint maga a gép. De ha sikerül hozzájutnunk egy jó ajánlathoz mindenképp érdemes meglépni.
    Zsanérok terén itt viszont nincs probléma, nem lazulnak sok használattól sem.
    9 cellás akkuval brutális üzemidőre képes, ebből létezik Panasonic gyártmányú is, 6 cellásból nem.

    x200s:
    Létezik belőle 1440x900 felbontású LED-es variáns is.
    Az x200 vékonyabb változata. Nagy különbség, hogy itt csak EE - energy efficiency- CPU variánsok vannak, amiknek az órajele nem túl magas, de 6MB cache van bennük.
    Saját tapasztalatom, a normál verzió sem eszik többet azonos órajel mellett, főleg nem alulfeszelve. Sok esetben a normál CPU jobban alulfeszelhető mint a gyárilag EE.
    Palmrest érzékeny a szerelésre, hajlamos repedésre ha nem vagyunk óvatosak.

    x200 tablet:
    Gyárilag IPS, AFFS, vagy PVA panellel szerelték őket. CPU terén a választék ua. mint az x200s-ekben.
    Létezik belőlük multitouch és wacom bevitelű is, akár kombinálva. A multitouch verziók sajnos nagyon gyenge beviteli résszel rendelkeznek, emiatt nem érdemes ilyet keresni. Egy olcsóbb kínai tablet is köröket ver rájuk. Ami nagy hátrányuk, sajnos nehezek és vastagok. Akkuból is mást használnak mint a két másik modell.

    Minden variánsához használható az x200 Ultrabase dokkoló. Érdekessége, hogy töltő nélkül is működik a géppel. Teljesen ráilleszkedik, mintha egy egység lenne, mozgatni is lehet vele. Van lehetőség a gépben levőn kívül egy másik akku töltésére is. A gépekben nincs optikai meghajtó, a dokkolóban viszont van az is.

    Köszönet mindenkinek, aki az évek során segített ezt a tudást megszerezni, amit kicsit összefoglaltam most.
    x200 kijelzőkről lacus83 össszefoglalójából is merítettem. A "lektorálást" és kiegészítéseket pedig Tim82-nek köszönhetem.
    Amennyiben valaki hozzátenne/kiegészítene/módosítana a többiek jóváhagyásával modkeren keresztül szabadon megteheti.

    [ Módosította: Intruder2k5 ]

    _tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

Új hozzászólás Aktív témák