Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz dabadab #5743 üzenetére

    The Thermal Design Power (TDP) is the average maximum power a processor can dissipate while running commercially available software. TDP is primarily used as a guideline for manufacturers of thermal solutions (heatsinks/fans, etc) which tells them how much heat their solution should dissipate. TDP is not the maximum power the CPU may generate - there may be periods of time when the CPU dissipates more power than designed, in which case either the CPU temperature will rise closer to the maximum, or special CPU circuitry will activate and add idle cycles or reduce CPU frequency with the intent of reducing the amount of generated power.
    TDP is usually 20% - 30% lower than the CPU maximum power dissipation.

    a TDP a hőtermelésről szól, a fogyasztás pedig arról, mennyit vesz fel a CPU. mivel alapvetően a CPU-t nem fűtésre találták ki, nem a felvett energia 100%-a megy el a fűtésre.

    a TDP-t azért írják le a processzorokhoz, hogy a gyártó tudja, hogy "maximum átlagosan 25W hőt kell elszállítani a processzorról", tehát amikor a hűtést megtervezik, erre készülnek fel. nyilván ez lehet 40W is, de az már extrém körülmények számít: gondolom úgy tervezik a hűtést, hogy a TDP-nél még ne legyen nagyon zajos a gép.

    a tényleges fogyasztás egészen más tészta, az függ az órajeltől és egyéb sokmindentől. az én gépen pl levett fényerővel, power optimized beállításokkal 10-11W-ot eszik, ebből a CPU sztem csak 4-5W-ot maximum. abból gondolom, hogy lekapcsolt kijelzővel ez 7W, és abban még a vinyó, és egyéb elektronikai cuccok (pl. WIFI) is benne van.

    szóval egyetértek abban, hogy a TDP arányos a tényleges fogyasztással, de hogy ugyanaz lenne, azzal nem. ha ráguglizol a neten, találsz teszteket a TDP és a "valós reális" fogyasztás között, néha eléggé nagy szórással. az Intel pedig pl. az összes P-s sorozatú procijára 25W, a többire 35W TDP-t ír. a Core i procikra szintén 35W, pedig nem hinném, hogy egy Core i5 annyit fogyaszt mint egy Core i7, csak az Intel szerint az azonos hűtési sémák megfelelnek mindkét procihoz (nyilván a Core i7-ben használat alatt többet megy a venti, vagy magasabb fordulaton).

Új hozzászólás Aktív témák