Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz daninet #88881 üzenetére

    25C2B, azaz sorosan 25 LED, kettesével párhuzamosan. Névlegesen 9 V-os tokok bizonyára, azaz egy tok sorosan 3 chip. 25 x 9 = 225 V DC.

    Gondolom, 230 V AC van egyenirányítva, aminek a csúcsig tartó különbözetét fűti el az áramgenerátor. Az áram, illetve hő 3 db párhuzamosított, disszipatív áramgenerátoron oszlik el.

    Ha egy tagot rövidzárral kiiktatsz, egyszerre két tokot zársz át, és ebben az esetben, amit azok elfűtöttek volna, helyette az áramgenerátorok fűtik el. Tehát azok hőterhelése fog nőni. Itt kb. 9 V szorozva az árammal, ami plusz teljesítményként jelentkezik. Más kérdés, hogy a hűtés lényegében ugyanannyit disszipál, csak a hőforrás tevődik át, de lokálisan ott viszont nő a hőmérséklet.

    Mielőtt valaki félreértené, ez csak az ilyen disszipatív megoldásra érvényes. Más esetben szakszerű a rövidzár és nem okoz túlmelegedést, sőt csökken az összfogyasztás.

    9 V nyitófeszültségű LED-et lehet egyébként rendelni. Vagy egy lehetőség az áram csökkentése is.

    Három ellenállást egyformán kell növelni elvileg, arra csökken az IC-k által generált áram. Noha ez hatással van a színhőmérsékletre is némileg, melegebb árnyalatú lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák