Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Teasüti #81411 üzenetére

    Sőt, az sem kizárt, hogy egyes alaplapokat nem is jó úgy használni, hogy nincs alaplemezre szerelve, ami által csökkenhet egyes rézfóliaszakaszok áramterhelése, hogy a fém alaplemez is átvezet / elvezet / kiegyenlít belőle valamennyit és azt mondjuk a gyári tervezésnél is bekalkulálták.

    Tudom, hogy bevett gyakorlat a "csupasz" alaplap tesztelése és működnie is kell, de tartós használatra nem feltétlenül ideális.

    #81408 ekkold

    Ha gyorsabb, egyszerűbb megoldást szeretne valaki, ilyen hőelemes pákákra van egyszerűbb lehetőség is. Magam egy hőlégfúvóhoz építettem hasonló áramkört, módosításokkal, de ilyen alapelven.

    Hőlégfúvónál 230 V-os betétet kapcsol a triac, illetve beiktattam elé egy MOC3063 nullátmeneti triac kapcsolót is. A ventilátor 24 V-os, ahhoz lehet még alkalmazni egy csökkentő szabályzót is. De közvetlen 24 V-ról is már használható.

    A hőmérsékletet az első műveleti erősítő kimenete indikálja, miközben százszorosára erősíti a hőelem feszültségét, oda kötöttem egy kis digitális DC-kijelzőt. Az erősítést pedig úgy korrigáltam, hogy pl. 300 °C-ra mutasson 3.00 V-ot, így a célnak megfelel.

    Zener referenciát külön nem alkalmaztam, a stabilizált (7812) tápot osztottam csak le. Nyilván egyéb kényelmi automatizmusokat nem tud az egyszerű áramkör, de működik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák