Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    PELTIER elem kérdés !

    Felmerült az igény arra, hogy készítsek egy kb. köbméteres, hőszigetelt dobozt, amiben élelmiszert lehet hidegen tartani szállítás közben.
    Nézegettem a kisebb hűtőtáskákat, de azoknak az űrtartalma kicsi és még sokba is kerülnek, főként, ha van bennük aktív hűtés is, ami alig ér valamit, minimálisat hűt.

    Az elgondolás az lenne, hogy az élelmiszert hűtőszekrényben lehűtve tenném be a dobozba, így annak főként csak megőrizni kellene a hideget.
    Ezt még tudnám fokozni jégakkuk használatával.
    Utána is néztem passzív hűtőládáknak, vannak is ilyenek, de a nagyobbak horribilis, 50-90ezer forintos áron futnak, pedig csak egyszerű habosított műanyag ládák ! :(

    Így vagy 10-es hungarocell táblákból, vagy szendvicspanel darabokból raknék össze egy dobozt, ami még befér a rakteres kisautó hátsójába és abba raknám az anyagot.

    Viszont arra gondoltam, hogy a kaja hidegen maradásában segíthetne egy nagyobbacska Peltier elem, menet közben úgyis van bőven áram a "fedélzeten".

    Nagyjából ismerem már korábbról ezt az eszközt, már most egész olcsón, egész nagy teljesítményűeket is lehet kapni, ami sokszorosa a gyári kis autós hűtőtáskákba beszereltekének, így egy ekkora dobozt is tudna hűtve tartani.
    Azt látom, hogy mindegyik más feszültségről megy, tehát cél táp kell hozzá mindenképpen, nem megy direkt 12V-ról, ezt kapcsolóüzemi táppal oldanám meg, ami a nagyobb teljesítményű (100-200W) elemeknél step-up módban kell menjen, mert többnyire 28-32V-osak és kell az elem mindkét oldalára jókora borda felület.
    A külső oldalon mindenképpen használnék ventilátoros rásegítést a hőcseréhez, a belső oldalon esetleg-
    A hűtőteljesítmény pedig értelmezésem szerint attól függ, mennyi áramot adok az elemre, ezt vagy fixen tartom, vagy építek hozzá egy kis hőérzékelős kontrollert.
    Az elem által létrehozható maximális hőmérséklet különbséget pedig 60-70 celziusz között láttam, tehát hűtéshez (+4 celziusz) bőven elég, még fagyasztani is lehet vele.
    Maga az elem tudtommal egyenáramról megy, ezen túl nem kell neki semmi extra.

    Kérdésem, hogy jól tudom e a dolgokat, tényleg ennyiből meg lehet csinálni, vagy kihagytam valamit a számításból ? :U

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák