Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Samus #37754 üzenetére

    Ennek nem ez a szakszerű megoldása, sőt probléma is lesz belőle, amennyiben az autós inverter galvanikus elválasztást nem tartalmaz, vagyis a bemenő és kimenő negatív ága közös.

    A normális megoldás, hogy a készülék eredeti állapotában, trafós üzemben megmérni a két puffer lábain lévő feszültséget, a bemeneti testpotenciálhoz képest.

    Utána annak megfelelő feszültségekkel ellátni a két puffert. A trafó szekundere AC effektív érték, ami a szinuszhullám csúcsértékére tölti a puffert, gyök2 vagyis 1,41 szorzóval, de abból még lejön a Graetz-híd két diódájának feszültségesése, kb. 2x0,8V.

    És még nem beszéltünk arról, hogy az üresjárási terhelés miatt valójában mennyire áll be a puffer, itt a műszer mondja meg a valóságot, nem annyira a közelítő számítás. A trafó AC feszültségét elvileg a névleges terhelés esetére határozták meg. Üresjárásban (levett hangerőnél) lehet az több is.

    Másik gond, ha nem leválasztott a táp, és az autóban lévő testelt rádiót, illetve rendszert rákötöd a bemenetre. A pozitív tápág bemegy a Graetz-hídon keresztül, annak 1 db diódáját DC-árammal terhelve, az áram és a kb. 0,8 V szorzatának megfelelő teljesítménnyel melegítve, esetleg túlmelegítve, felesleges veszteséget okozva.

    A negatív ágon ugyanez, a másik útba eső diódával, de csak addig, míg nem kötöd testre a bemenetet. Utána azonban a bemeneti test rövidre zárja ezt az utóbbi diódát, vagyis áram fog folyni a bemeneti kábel árnyékolásán, ami nem megengedhető, szakszerűtlen megoldás, kárt is okozhat, gerjedést, zajokat is.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák