Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz j.bravo #84010 üzenetére

    Lehetne ezt még csicsázni, T-vasra húzott nútot alul összefúrni a fával 8-as fúróval, a fát felfúrni 9-esre, a vasba pedig metrikus menetet és alulról fakötésű alátéttel összecsavarozni.
    Nem repedne el a deszka a nút mentén, nem látszik a csavarozás, a terhelést a deszka alja kapja, stb.

    Én 40×40×3 mm zártszelvénybe süllyesztettem M8 csavart, amikor a tolóajtókarnist raktam fel. Alul 8 mm-es furat a csavarnak, felül 20 mm-es, hogy a dugókulcs is beférjen és így nem látszott a kapupántcsavarból semmi. Egy 10,8V-os akkus Makita csavarbehajtóval oldottam meg mindent, bírta. :K
    Ugyanez mehet alulról is: a zártszelvény fával találkozó oldalán csak akkora furat, amekkora a csavar szárának kell, alul pedig akkora, amekkorán a csavar feje kényelmesen átmegy. 5×20-40 mm D-fejű facsavar, imbus, vagy torx és akár alátét nélkül is mehet. Szálanként, oldalanként 2-2 csavar. Nem látszik semmi a csavarból és stabil is marad.
    A gyalult deszkák élét is elvenném egy csiszolóvászonnal, kényelmesebb használni, kevésbé sérülékeny.
    Háttámlának adnék 10% dőlést hátra, az már nem kínpad, de nem is fekszel rajta.

    Ragasztóból alapvetően kétféle van: ridegre, merevre köt és rugalmas marad. A pad nem csak függőleges irányú terhelést kap, hanem oldalirányút is: mocorog rajta az ember, esetleg rá is áll, akármi. Oldalirányban keskenyebb a ragasztócsík, kevesebbet is tart.
    A 2K epoxy merevre köt, ha enged, akkor azt hirtelen teszi és összetörik a pad. Nem lehet tudni, hogy a ragasztó maga enged, vagy valamelyik felületkezelő anyag válik-e el a fától, fémtől, esetleg a fenyő szakad a szálirány mentén a bütü oldalon.
    Az FBS, vagy parkettaragasztó rugalmasra köt, enged némi mozgást, amitől imbolygósnak tűnhet a pad. Nem is arra van kitalálva, hogy csak egy tenyérnyi felületen tartson meg egy szálat.

    Minden olyan padot, amit tartós használatra szántak, csavaroznak, csapolnak, a lényeg, hogy a találkozó síkokon átmenő rögzítést alkalmaznak.

    [ Szerkesztve ]

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Új hozzászólás Aktív témák