Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Hardverek pünkösdre
ph E-book olvasók, komponensek és perifériák kerültek hétvégi összeállításunkba.
-
AMD-s alternatívát ajánl az NVIDIA AI ellen a Microsoft
it AMD-s alternatívát kapnak az NVIDIA AI-processzorokra a Microsoft felhős ügyfelei.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
#4925 inf3rno
Köszönöm!
Sokáig lett piszkálva a tészta, így emiatt a belezte nem lett olyan szellős, amennyire szeretném, valamint a tojásos lekenést egy kicsit túlzásba vittem...#4924 FPSTunker
Nem tudom, hogy itthon lehet-e kapni, de tényleg nagyon finom szalámi, bár ha lehetne se lenne ugyanolyan, legalábbis ezt tapasztaltam.Összeszedem a gondolataimat és akkor leírom a croissant receptet .
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Kovászos croissant recept
- 500 g liszt (én manitoba és királybúza keveréket használtam, de a kenyérliszt is jó)
- 200 g tej
- 100 g víz
- 200 g kovász (100%-os kovászt használtam)
- 40 g cukor
- 10 g só
- Hajtogatáshoz 250 g vaj
- Kenéshez 1 tojás, pici tej, csipet sóKivettem a hűtőből 70 g kovászt, amit 70 g liszttel és 70 g vízzel feletettem, kb. 5 óra múlva már alkalmas volt arra, hogy dolgozzam vele, ekkor a vaj és a tojás kivételével minden hozzávalót összedagasztottam, majd ~12 órára hűtőbe tetettem. (Célszerű éjszakára betenni.) A vajat kivettem a hűtőből és sütőpapír között kinyújtottam, majd ment vissza a hűtőbe. Másnap reggel kivettem a tésztát és a vajat, majd megkezdődött a hajtogatás...
Beteszek egy videót szemléltetés gyanánt, ez segít a hajtogatásban és az pontos felosztásban is: [link]Én 30 percenként hajtogattam a tésztát (összesen háromszor), és a köztes időben visszatettem a hűtőbe, a tészta mindig hűvös legyen, mert ha a vajréteg elkezd olvadni a tészta beszívja.
A formázás utáni kelesztés nekem ~5 óra volt, 27 fokon kelesztettem, fontos, hogy ne kelesszük ennél magasabb hőmérsékleten mert a vaj megolvad, és elszívja a tészta, ezáltal a leveles tészta átalakul egyszerű kelt tésztává.
210 fokon sütöttem 10 percig, aztán visszavettem 190 fokra, és addig sültek, amíg aranybarnák nem lettek.Kicsit hosszú folyamat, de megéri a fáradozást, jó sütögetést!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #49155328 #4932 üzenetére
Talán a királybúza (KBL100) is jó lehet, legalábbis az tápérték alapján gondolom, vagy nem?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #49155328 #4934 üzenetére
Próbáld ki teljes kiőrlésű liszttel és oszd meg velünk a tapasztalatokat.
Szerintem, amúgy működhet, majd én is ki akarom próbálni valamikor, de egyelőre még a sima verziót tökéletesíteném, aztán utána kísérletezgetek.
Szerencsére, nekem nem kell odafigyelnem a CH-ra, így bátran sütögetek mindenféle lisztből. -
krizmo_
Topikgazda
Gombás rizotto
Hozzávalók (2 főre):
- Néhány fej gomba (én most shiitaket és csiperkét használtam)
- 200 g kerek szemű rizs (legjobb az arborio rizs)
- Friss petrezselyem
- Olaj, vaj
- Parmezán
- Alaplé
- Só, bors ízlés szerintElkészítés:
A gombát megmossuk majd felszeleteljük, ha kisebbek a fejek, mint shimeji gomba esetében, akkor maradhat egészben is. Odateszünk egy kevés vajat, amiből barna vajat készítünk, azaz addig sütjük, amíg kap egy kis színt, majd beledobjuk a gombákat, és megpirítjuk őket, ízlés szerint sózzuk. (Most nem használtam hagymát, de előfordul, hogy szoktam.) A megsült gombát félretesszük, és odatesszük a rizst, nekem mindig van fűszerolajam sok fokhagymával szoktam készíteni, azt használom, kevés olajon elkezdjük pirítani, vagy megmossuk vagy nem, aki ahogy szokta. Ha megpirultak a rizsszemek, felöntjük annyi alaplével, vagy fehérborral, hogy ellepje, és folyamatosan kevergetjük, ha elforr róla, ismét adunk hozzá alaplevet, és ezt addig ismételjük, amíg kellően megpuhul a rizs, közben sózzuk borsozzuk ízlés szerint.
A gomba és a felaprított petrezselyem a végén kerül bele, egy kis vajjal együtt, lehet reszelni egy kis parmezánt is hozzá, de én a végén szeretem megszórni vele.Siitake- csiperke gombás rizottó:
Shimeji gombás rizottó:
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Ricottás-mascarponés pite
Tészta (22-24 cm átmérőjű piteformához):
- 250 g liszt ( jelenleg manitoba lisztet használtam, de KBL100, BL55, TK lisztek is alkalmasak)
- 100 g vaj
- 50 g tej
- 75 g porcukor
- Vanília aroma, fél citrom reszelt héj, csipet só
- 6 g sütőporKrém:
- 300 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 130 g méz
- 1 kanál porcukor
- 1 tojás
- Kb. egy marék aszalt sárgabarack (mazsolával, barackbefőttel is helyettesíthető, de el is hagyható, de ilyenkor érdemes egy citrom héját belereszelni)A szobahőmérsékletű vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi hozzávalót. A tésztát csak addig szabad gyúrni, amíg összeáll, nem szabad "túlgyúrni". A hűtőbe tesszük minimum 1 órára, hogy a vaj ismét megdermedjen és dolgozni tudjunk vele, (egyébként, ez a tészta napokig eláll hűtőben, ha marad belőle érdemes eltenni).
A ricottát, mascarponét, mézet, cukrot, tojást egy tálba teszem és botmixerrel összedolgozom, majd hozzáverem az apróra vágott barackot.
A tésztát kinyújtom és a formába illesztem, majd meghintem egy kis kekszmorzsával amire ráöntöm a krémet, 170 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm, amíg színt nem kap a teteje.
Ha kivesszük a sütőből folyósnak tűnik az állaga, de ha lehűl megdermed, ezt a süteményt csak hidegen szabad megvágni, különben szétfolyik, másnaposan a legjobb (nem úgy ha te vagy másnapos, hanem ha a süti az. )Saját recept, remélem ízleni fog nektek is, szerintem nagyon finom sütemény.
Ez pedig a maradék tésztából készült másnap;
Sárgabaracklekváros pite:[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #4975 üzenetére
A belezete milyen lett, még nem vágtad meg?
Lehet nem volt elég feszes a formázás vagy a kelesztés is lehet gond, de nekem ez nem tűnik annyira laposnak. A kelesztési időnél nem annyira a perc számít, ha sokat sütsz, majd érezni fogod, hogy mennyi idő kell még a tésztának, vagy éppen mikor kelt már meg eléggé.#4977 OPiiPO
Régimódi lány vagyok, így nem tettem fel kérdésként.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
#4981 Ispy
Tojáshab ötletek, amik még nem voltak:
- Pavlova
- Macaron#4994 Ispy
De szeretem az ilyesmiket, én is szoktam kínai ételeket készíteni magyar módra.#5000 Digitalpimp
5000.#5001 Soul Gem
Bizony, mindig van itthon fűszerolaj, mert az ételek sokkal ízletesebbek tőle.
Tehetsz bele fokhagymát, chili port, kakukkfüvet, egész borsot (színeset is akár), rozmaringot, metélőhagymát... stb. bármit amit szeretsz, de a fokhagymát ne hagyd ki belőle. Megtöltöd az üveget a fűszerekkel, és a fokhagymával, majd pár napig fejjel lefelé fordítva tartod, aztán néha ki kell nyitni az üveget, hogy távozzanak a gázok. Sok hónapig eláll.#5002 Soul Gem
Ügyes vagy!
Amúgy, de szépséges az a porcelán kanálka a háttérben, már korábban is felfigyeltem rá. -
krizmo_
Topikgazda
-
-
krizmo_
Topikgazda
Jó kis kardió mozgások ezek, már csak estére kellene beiktatni egy kis konditermezést és tökéletes is lenne.
#5069 FPSTunker
Időd arra van, amire akarod, hogy legyen.
Amúgy, nem is értem milyen orvos mond olyat, hogy hízni kellene ilyen súlynál Megnéztem neten kicsoda... Mindent értek.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #5073 üzenetére
Attól függ.... ma pl. kivettem lapátra borítottam, bevágtam és egyből ment is a sütőbe, semmi időt nem töltött a pulton. Viszont, ha úgy látom, hogy még kelnie kell, akkor szobahőmérsékleten hagyom egy ideig, amíg megkel szépen.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5144 üzenetére
Én Bulkshopos tárolóedényekben tartom a lisztet is, esztétikailag nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ebbe nem megy bele semmi. Ha a lisztbe belemegy valami, akkor mindent érdemes átnézni, és kidobni, ami olyan, mert kb., sosem lesz vége a harcnak... Vannak illatosításra szolgáló fagolyóim, amikre teafaolajat és levendulaolajat szoktam csepegtetni, ez elég jól bevált, nem szeretik sem a hangyák, sem a molyok, és ezt beteszem a szekrénybe, pár hetente csepegtetek rájuk.
Ha a csavaros üvegbe belemegy valami, akkor az már benne volt, szerintem és nem nálad ment bele. -
krizmo_
Topikgazda
Ilyenek vannak még itthon, ezek sem rosszak tészta, magvak tárolásra: [link], [link].
Bár ezek nem kockák, nem fér be a szekrénybe a hossza miatt?Nagyi titka liszteket nem szeretem, egyszerűen nem minőségi lisztek... Pont most ment egy nagyobb rendelés a Garat Malomhoz, valamint sikerült manitoba lisztet is beszerezni, amiből ma isteni kenyérkék sültek.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5152 üzenetére
Az általad említett illatkeverékek inkább vonzzák, mint taszítják őket.
A levendulát már nagyon régóta használják távoltartási célzattal, a teafaolaj a természetben szintén ezt a célt szolgálja, elűzi a nem kívánt látogatókat, és emellett egyébként antibakteriális hatása is van, és sok mindenre jó, én pl. égési sérülésre, (napégésre is), rovarcsípésre, sebre stb... is szoktam használni, nekem nagyon bevált. Azt csak véletlenül vettem észre, hogy a hangyákat távol tartja, mert a teraszra lett öntve (folyton ott masíroztak és onnan osontok befele), és elkerülték... Mióta használom nem jönnek be és még a fáraóhangyákat is elűzi, amúgy. -
krizmo_
Topikgazda
Kezd kicsit elmenni a téma, és nem mindig kerül offba, ami az.
Már csattogtatom az ostort. -
krizmo_
Topikgazda
válasz dellfanboy #5176 üzenetére
Sokszor volt ez itt már téma, keress rá a topikban.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5193 üzenetére
Én meg folyton azon kísérleteztem régebben, hogy tudnék laposabb zsömléket sütni, mert mindig magasak voltak és szendvicsként elkészítve már nem fértek be a számba.
Egyébként, nem tudom mit ronthatsz el, én mindig simán megsütöm, mindenféle varázslat nélkül...
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5266 üzenetére
Jövő héten nálunk sütőtökkrémleves lesz, mellé rizskoch házi meggylekvárral.
Sütőtökkrémleves (saját) recept:
- ~ 1 kg sütőtök
- 1 fej hagyma (mindegy milyen)
- 2 gerezd fokhagyma
- Kis darabka gyömbér (kb 3cm-es)
- 1 csipet szárított chili (ez elhagyható, ha valaki nem szereti csípősen)
- 1 teáskanál curry, bors, szójaszósz
- 1 evőkanál balzsamecet , barnacukor
- Só ízlés szerint
- Tökmag, tökmagolaj.Egy 3 literes lábosba odatesszük tökmagolajon (más olaj is jó) a felkockázott hagymát, ha elkezdett sülni hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított gyömbért, ha megpirultak mehet rá a felkockázott sütőtök, (Tipp: a tököt előtte sütőben meg lehet pirítani, ettől kap egy kis füstös/karamellest ízt) aztán a víz, és a többi említett hozzávaló. Ha sikerül szétnyomni a fakanállal a sütőtököt, akkor megfőtt ezután botmixerrel pürésíthetjük. A tetejére csorgathatunk egy kis tökmagolajat, és szórhatunk rá pirított tökmagot.
Ez a recept édesburgonyával is elkészíthető, csak ez esetben tökmagolaj és a tökmag helyett egy kis parmezánnal vagy bármilyen kemény sajttal szórjuk meg a tetejét.
Én nem fagyasztanám le, tessék szépen szezonális zöldségeket fogyasztani.
A sütőtök egyébként szinte mindenre használható, amire az édesburgonya.
Én nagyon szeretem simán megsütve is, olyan otthon illat van tőle az egész lakásban amikor sül, alaposan meg kell sütni, hogy karamellizálódjon, akkor lesz igazán finom, és egy kis mézet is lehet rá folyatni fogyasztás előtt. -
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5270 üzenetére
Nekem mindig annyi ötletem van, hogy nagyon ritkán van ugyanaz az étel. Sokaknak az a gondja, hogy mit főzzenek, nekem inkább az, hogy mit ne. Szeretek változatosan és sokfélét sütni/főzni, csak kellene valaki, aki meg is bírja enni.
Bizony érdemes meghívni valakit, a nők nagyon szeretik, ha egy férfi tud főzni. -
-
krizmo_
Topikgazda
#5292 bugizozi
Köszönöm szépen!#5294 kovacsen222
Küldenék szívesen.#5295 lord_m
Köszönöm, csakis ajándékba.#5296 Soul Gem
Aranyos vagy. Biztos nem lett olyan rossz.#5298 Tibicsucsu
Köszönöm szépen!Recept:
333 g manitoba liszt
333 g Garat BL80
~ 200 g kovász
500 ml víz
12 g sóÖsszekevertem a liszteket a vízzel és a kovásszal, majd 1 órát így hagytam. Amikor letelt az 1 óra hozzádagasztottam a sót is, majd 40 percenként hajtogattam 3-szor. Aztán formáztam majd ment a hűtőbe, és olyan 19-20 óra múlva 230 fokos előmelegített sütőben vaslapon először 10 percig, majd 230 fokon további 40 percig sütöttem. (Kis tálkba víz volt bekészítve mellé, hogy párologjon).
Ebből a mennyiségből ~ 1 kg-os kenyér lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen