- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 - Kína (válasza az) iPad(r)e
- Gaming notebook topik
- GoPro Topic
Hirdetés
-
Folyamatosan hazudott a bitcoin állítólagos feltalálója
it Egy brit bíró szerint Craig Wright, a bitcoin állítólagos feltalálója folyamatosan hazudott és bizonyítékot hamisított.
-
Sztori trailert kapott az Elden Ring: Shadow of The Erdtree
gp A DLC a tervek szerint jövő hónap végén debütál PC-n és konzolokon.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#75501312
törölt tag
-
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #4951 üzenetére
Kézzel csinál mindent, de lehet géppel is. És el lehet oszlatni mindent, csak jól át kell keverni. Egyébként sokat segít a tészta állagán ha a vizet és a lisztet összekeverve hagyod egy kicsit állni. A hajtogatást ő mindig inkább a kelesztés elején javasolja, más egyenletesen elosztva.
Próbáld ki, szerintem tetszeni fog, tényleg alig érezni az élesztőt és a hosszabb kelesztés miatt a kenyér íze is gazdagabb lesz."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4952 üzenetére
Lehet ez félig ma sikerült, mert nem figyeltem, és minimális élesztőt tettem hideg vízbe ráadásul. 6 óra alatt kelt meg a duplájára és nagyon erős szaga lett.
Most várom a 1,5 órás második kelést, hátha lesz belőle valami.
Az erős erjedt / alkoholos szag az "normális"? -
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #4955 üzenetére
Bátraké a szerencse. :D Az, hogy erősebb szaga, illata van, még nem baj, amíg az nem kellemetlen. Valóban az élelmiszer könyv szerint ez már valószínűleg kovász, én inkább előtésztának (preferment) hívnám. Baj nem lesz belőle, gazdagabb íze lesz a kenyérnek. Aztán majd eldöntöd, hogy az az íz neked tetszik-e vagy sem, ez szubjektív. Van, aki odavan a savsnyúbb, erős kovász ízért és van aki ki nem állhatja. Mondjuk egy lekváros kenyérhez valóban nem illik, de egy füstölt marhanyelves, tormáshoz meg nagyon is. Úgyhogy egyéni ízlés és preferencia kérdése. :D
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4958 üzenetére
Hát, ez a bátor itt minimum bolond.
Délután kellett volna gyorsan 2 zsemle de a meetingek alatt megzavartak és 2x is elfelejtettem hol tartok a tésztával, így ez lett belőle.
Valószínűleg rántottához meg baconhöz megy majd reggel most már, bár lehet még este megkóstolom érdemes-e megenni.
De legalább gyakorolok, most megint jégkockával gőzölök.
Keleszteni úgy szoktam, hogy sima átlátszó vékony fóliával letakarom a tálat légmentesen szinte. -
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #4959 üzenetére
Az esti adagnak még sütés után is erjedt szaga volt, így azt csak óvatosan kóstoltam meg, bajom nem lett tőle, de nem mertem megenni.
Este még csináltam egy kis adag próba tésztát, de nem fedtem le fóliával légmentesen, csak konyharuhával letakartam. Ez viszont reggelre olyan lett, mintha kiszáradt volna. A második kelesztés annyira nem akart sikerülni, így megsütöttem. Lefedve megemelkedett annyira, mint a kelesztés alatt kellett volna, így ez mos töményebb lett.Úgy tűnik majd kísérleteznem kell még, de pár dolgot már megtanultam. Ha a második kelesztés előtt jól átdolgozom a tésztát 4-5 percig, akkor jó feszes és ruganyos lesz a tészta. Nálam fedő alatt 30 perc kell 2 jégkockával utána 15 perc fedő nélkkül, akkor szépen megemelkedik a kenyér, belül puha és kívül ropogós lesz. Valószínűleg majd ilyen középút lesz, hogy kevesebb élesztőt használok, mint eddig de nem annyira, hogy 10-12 órát kelljen keleszteni, és kell majd a lezárt kelesztés.
Vennem kell egy jénait majd, mert most 2 sütőedényt borítok egymásra, az meg nem zár teljesen. Haladok nagyon lassan, most már kezd hasonlítani állagra, még az ízre kell odafigyelnem.
-
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #4960 üzenetére
Sikerült! Vigyorgok, mint hülyegyerek.
Csináltam egy kis 20 dekás cipót, kevesebb élesztővel, kicsit hosszabb kelesztéssel.Átszámolva (és ha jó a mérlegem) 50 dkg liszthez ment 2.5g száraz élesztő, tettem bele száraz metélőhagymát is.
Az elején kb. 5-7 percig kézzel dagasztottam és kb. 3 óra alatt kelt meg a duplájára fóliával légmentesen lefedve.
Utána még egyszer jól átgyúrtam kb. 5 percig és áthajtogattam a tésztát.
A második kelesztés kb. 50 perc volt, még sztem egy kicsi kellett volna neki, de időhiány miatt kénytelen voltam lerövidíteni.
Kívül most ropog, belül jó puha és nem tömény.Köszi szépen a sok segítséget és infót mindenkinek.
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4962 üzenetére
Hehe, nagyon örülök, ma reggel csináltam szenyát és azt is vigyorogva ettem. Végre sok kísérletezés után eljutottam ide.
De még legyártok párat, mert ha egyszer sikerül, az még lehet véletlen, de többször már nem.(#4963) oszy
Ez volt a recept nálam a cipóra:
1.2dl víz
20dkg liszt
1g száraz élesztőElvileg a kenyérkére meg ez felszorozva:
3dl víz
50dkg liszt
2.5g száraz élesztőSütés a cipóra (és zsemlékre is) 30 perc volt fedővel, 15 perc fedő nélkül, kicsi vízzel lespriccelve és 2 jégkocka. A kenyérre lehet kicsivel több idő kell majd.
-
krizmo_
Topikgazda
Gombás rizotto
Hozzávalók (2 főre):
- Néhány fej gomba (én most shiitaket és csiperkét használtam)
- 200 g kerek szemű rizs (legjobb az arborio rizs)
- Friss petrezselyem
- Olaj, vaj
- Parmezán
- Alaplé
- Só, bors ízlés szerintElkészítés:
A gombát megmossuk majd felszeleteljük, ha kisebbek a fejek, mint shimeji gomba esetében, akkor maradhat egészben is. Odateszünk egy kevés vajat, amiből barna vajat készítünk, azaz addig sütjük, amíg kap egy kis színt, majd beledobjuk a gombákat, és megpirítjuk őket, ízlés szerint sózzuk. (Most nem használtam hagymát, de előfordul, hogy szoktam.) A megsült gombát félretesszük, és odatesszük a rizst, nekem mindig van fűszerolajam sok fokhagymával szoktam készíteni, azt használom, kevés olajon elkezdjük pirítani, vagy megmossuk vagy nem, aki ahogy szokta. Ha megpirultak a rizsszemek, felöntjük annyi alaplével, vagy fehérborral, hogy ellepje, és folyamatosan kevergetjük, ha elforr róla, ismét adunk hozzá alaplevet, és ezt addig ismételjük, amíg kellően megpuhul a rizs, közben sózzuk borsozzuk ízlés szerint.
A gomba és a felaprított petrezselyem a végén kerül bele, egy kis vajjal együtt, lehet reszelni egy kis parmezánt is hozzá, de én a végén szeretem megszórni vele.Siitake- csiperke gombás rizottó:
Shimeji gombás rizottó:
[ Szerkesztve ]
-
lord_m
senior tag
Idén szeretnék télire is elrakni koviubit! Kinek mi a módszere?
Szűrt lé felforralása, vissza az ubikra, steril üvegekkel elég? Natrium benzoát és társai használata nélkül lenne jó.
-
#75501312
törölt tag
-
krizmo_
Topikgazda
Ricottás-mascarponés pite
Tészta (22-24 cm átmérőjű piteformához):
- 250 g liszt ( jelenleg manitoba lisztet használtam, de KBL100, BL55, TK lisztek is alkalmasak)
- 100 g vaj
- 50 g tej
- 75 g porcukor
- Vanília aroma, fél citrom reszelt héj, csipet só
- 6 g sütőporKrém:
- 300 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 130 g méz
- 1 kanál porcukor
- 1 tojás
- Kb. egy marék aszalt sárgabarack (mazsolával, barackbefőttel is helyettesíthető, de el is hagyható, de ilyenkor érdemes egy citrom héját belereszelni)A szobahőmérsékletű vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi hozzávalót. A tésztát csak addig szabad gyúrni, amíg összeáll, nem szabad "túlgyúrni". A hűtőbe tesszük minimum 1 órára, hogy a vaj ismét megdermedjen és dolgozni tudjunk vele, (egyébként, ez a tészta napokig eláll hűtőben, ha marad belőle érdemes eltenni).
A ricottát, mascarponét, mézet, cukrot, tojást egy tálba teszem és botmixerrel összedolgozom, majd hozzáverem az apróra vágott barackot.
A tésztát kinyújtom és a formába illesztem, majd meghintem egy kis kekszmorzsával amire ráöntöm a krémet, 170 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm, amíg színt nem kap a teteje.
Ha kivesszük a sütőből folyósnak tűnik az állaga, de ha lehűl megdermed, ezt a süteményt csak hidegen szabad megvágni, különben szétfolyik, másnaposan a legjobb (nem úgy ha te vagy másnapos, hanem ha a süti az. )Saját recept, remélem ízleni fog nektek is, szerintem nagyon finom sütemény.
Ez pedig a maradék tésztából készült másnap;
Sárgabaracklekváros pite:[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #4975 üzenetére
A belezete milyen lett, még nem vágtad meg?
Lehet nem volt elég feszes a formázás vagy a kelesztés is lehet gond, de nekem ez nem tűnik annyira laposnak. A kelesztési időnél nem annyira a perc számít, ha sokat sütsz, majd érezni fogod, hogy mennyi idő kell még a tésztának, vagy éppen mikor kelt már meg eléggé.#4977 OPiiPO
Régimódi lány vagyok, így nem tettem fel kérdésként.[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #4978 üzenetére
Még csak most hűlt ki, az előző képen még éppenhogy kivettem a sütőből. Egy vékonyka szeletet levágtam belőle, az nem volt tömény.
A kép annyiban csalóka, hogy 2x ilyen magas a kenyér, csak a széle ennyire laposabb, igaz az egész nem olyan magas.
Aztán lehet csak hozzászoktam a bolti puffasztotthoz.
De már ez is bőven haladás az előző alul kelesztett és tömény kenyereimhez képest.
Hjaj, el fogok hízni még jobban. -
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #4980 üzenetére
De legalább nem lett tömény, mint az előzők, igaz ez kicsit ruganyosabb.
Volt egy pillanat, amikor majdnem betettem a sütőbe, de ráhagytam még vagy 10 percet. Itt a második kelesztéssel nem stimmel valami.
Lehet hülye kérdés, de a második kelesztésnél is a kétszeresére kell dagadnia? Mert ma amikor majdnem azt gondoltam, hogy jó és még feszes volt a tészta, az kb. olyan 1.5x méret volt, de még nem mertem betenni a sütőbe, mert azt gondoltam nem elég nagy.
Amikor meg a kenyér recepteket olvasom, nincs benne olyan infó, hogy mekkorára kellene kelnie másodszorra.
Mondjuk lehet ettől még mást is rosszul csináltam, de ez a rész nem tiszta még. -
freaghill
őstag
Ugyan nem magamnak, mert allergiás vagyok rá de készítettem egy kis tojásos vacsit.
Deviled egg, házi majonéz, házi avokádó krémmel töltött főtt tojás, sütőben sült sonkával és petrezselyemmel díszítve.Most csináltam először, következőre pár dolgon változtatok.
-
#75501312
törölt tag
Majonézt ti hogy csináltok? Sok oldalon olvasom, hogy a fehérje nem kell.
De azzal mit lehet kezdeni, hol lehet még felhasználni? -
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #4982 üzenetére
A második kelesztésnél nem kell 2szeresre kelnie. Szerintem olyan 30-50%-kal nő ilyenkor. De leginkább a tészta állagából lehet látni (vagy ujjpróba) hogy süthető-e vagy nem. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy igazából az első kelesztésen múlik nagyrészt az eredmény: ha az jól sikerült (kellő idő, hőfok, térfogat növekedés), akkor onnan már nehéz elrontani.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
sutszi
veterán
válasz #75501312 #4988 üzenetére
Pont most jön a szezonja így nagyon aktuális a füge...Amiből nem meglepő módon füge pitét készítek. Ennek a tetejére az utolsó fázisban a fehérjéből készült tojáshab kerül. Ezt éppen csak aranybarnára pirítom amikor a tetejére halmoztam.
Meg korábban szintén pite konstrukcióba csináltam Rákóczi túróst. Oda is jól fel lehet használni.És már meg is van a desszerted...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
arcsin
senior tag
válasz #75501312 #4988 üzenetére
Amúgy meg a nosaltyn van ilyen mi van a hütőben rész. Néha tök hasznos.
A "sütikézés" egy ilyen műfaj sajnos....[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #75501312 #4984 üzenetére
Kínai bundázott húsoknál szoktak fehérjét és keményítőt használni emlékeim szerint. Habcsók ezen kívül. Vagy van ez a habcsókos jellegű olasz főzött krém, talán ugyanaz, amit a többiek fehérjehab néven említenek sütik tetején. Az én kedvencem a diós kevert tészta fehérje habbal a tetején.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
supercow
őstag
-
Ispy
veterán
Kínai wokos zöldség, magyar módra
Hozzávalók:
- hús, lehet disznó, csirke, marha, mindegy csak valami sovány legyen, én sertés szüzet használtam, 40 dkg
- zöldség, ki mit szeret, én most gombát, cukkinit, répát és hagymát raktam bele
- fokhagyma, 4-6 gerezd, de nem szentírás
- gyömbér, 1 hüvelykujj
- szója szósz, kb. 1 dl
- 2 dl tejszín és 2 evőkanál kókusz reszelék
- olaj, ha van mogyoró
- 20 dkg sózott pörkölt földimogyoró vagy kesudióElkészítés:
1) Olajon megpirítjuk a szeletelt fokhagymát és gyömbért nagy lángon
2) A vékonyra szeletelt húst is rádobjuk és lepirítjuk, majd mehet rá a szója szósz fele, hagyjuk pár percig rogyogni, majd kiszedjük
3) Megint olaj, majd mehetnek bele a zöldségek keménység szerinti sorrendben, majd megin szója szósz. Hagyjuk rogyogni 10 percet.
4) Mehet bele a tejszínnel összekevert kókusz reszelék, ez nem baj, ha 15 percet áll összekeverve
5) Lekapcsoljuk és beleforgatjuk a mogyorót.Köretnek rízs vagy spagetti.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Digitalpimp
senior tag
válasz #49155328 #4997 üzenetére
Mikor általános sulisok voltunk, lehetett kapni ilyen kis cipót-óriás zsemlét, bele 15-20dkg felvágott, fél liter tej, na azzal jól lehetett lakni és az egész kijött egy huszasból.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen