- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
-
Már tudjuk, hogy mikor jön az idei Xbox Games Showcase
gp A showt egy külön Direct előadás követi, ami szinte biztosan az idei Call of Duty lelepelzése lesz.
-
Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
ph Az ASTRIA 600 ARGB ráadásul a hűtési teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet.
-
Samsung Univerzum: Így ismerhető meg a Galaxy AI bármilyen telefonon
ma A Try Galaxy webalkalmazás kontrollált környezetben mutatja meg, mit tud a One UI 6.1-es rendszer és a mesterséges intelligencia.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
nike_
addikt
sziasztok!
Hogy kell a kacsacombot megsütni, hogy ne száradjon ki és ropogós maradjon a receptje?
előre is köszi
-
rii
nagyúr
kérdeznék mg
hány napig szabad hűtőben tárolni a friss húst?
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
zoltanz
nagyúr
Fagyasztva fél év valamint van néhány féle amit 1 év. Kiolvasztás után fel kell használni amilyen hamar csak lehet, én egy héten belül felhasználom általában.
philoxenia
Inkább a romás konyha nekem túl sokféle fűszerből áll azért nem tetszik, már nem lehet érezni a harmóniát, sztem.
[ Szerkesztve ]
Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek
-
rii
nagyúr
hello
had'kérdezzek már egy furcsát
a.) hogy kell rizst főzni (nem-sütőben)
b.) valami fűszerrel főzés közben lehet neki valamí plsuz ízt adni?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Timocicu
aktív tag
Edénybe olaj, átpirítod a rizst, majd felöntöd vízzel, lefeded és időnként megkevergeted. Ő a párolt rizs. Én egy húsleves kockát vagy némi ételízesítőt szoktam bele tenni.
Főzni, csak bő vízben, ugyanezen fűszerekkel vagy esetleg sáfrány, de óvatosan adagolva.
„Kell, hogy valahol hiányozzak, hogy álmatlan éjt okozzak, hogy valaki, ha nincs is messze, felriadjon minden neszre, hogy én legyek az élete értelme.”
-
zoltanz
nagyúr
Addig pirítsd a rizst amíg olyan 80-90 C fokos nem lesz, rakhatsz bele hagymát egészben is. Ha kész lazítsd fel egy villával pl.
Otthon is szeretek enni, de jó étteremben is csak steril tiszta legyen, WC tisztaság, stb, pl szeretem a grillsütőlapon készült ételeket, mert azokat könnyű tisztántartani, és kúltúráltan is néz ki sztem. Otthon is a villanytűzhelyt kultiválom is frankó.
[ Szerkesztve ]
Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek
-
Timocicu
aktív tag
válasz zoltanz #1811 üzenetére
Már ne is haragudj, de ezt egy kezdő honnan tudja? Még én sem, pedig már készítettem a 32 évem alatt jó párszor rizst. Ha aranybarnát írsz, vagy valami más színt, talán az is megérti, aki nem mozog sűrűn a tűzhely előtt. Szvsz!
Amúgy a hő fokát, hogy mérje meg? Az ujjával? Vagy hőmérővelOtthon is a villanytűzhelyt kultiválom is frankó.
„Kell, hogy valahol hiányozzak, hogy álmatlan éjt okozzak, hogy valaki, ha nincs is messze, felriadjon minden neszre, hogy én legyek az élete értelme.”
-
zoltanz
nagyúr
válasz Timocicu #1812 üzenetére
A villanytűzhelyt is hasonló okok miatt, nekem igényesebbnek tűnik nem piszkolódik úgy, mint egy gáztűzhely, könnyebb takarítani is mutatósabb is.
Nem kötelező megfogni mindent ha fölérakja a kezét 1-2 cmre és hozzáad képzeletben 10-20 C fokot és kész.[ Szerkesztve ]
Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek
-
ladybug
őstag
válasz Timocicu #1812 üzenetére
Drága Timocicu, nyugodj meg. Ha valaki annyi ideje főz, mint amennyi ideje te (vagy én), azoknak a főzés már a kisujjában van. Aki pedig nemrég jött bele a tudományba, annak még új a magabiztosság, és szereti más felé is kinyilatkoztatni.
zoltanz: Villanytűzhelyre váltottam fél éve, sok évtized után, de szinte csak jót tudok mondani róla. Nagyon szeretem, és tényleg sokkalta könnyebben tisztítható, mint a gáz.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
rekid
addikt
Hello!
Lenne egy kerdesem!
Tudtok kb 10e ft ig konyhai általános célú hosszabb pengéjű kés márkát vagy típust ajánlani ami hosszutavon megizható?
Üdv!Gyáva népnek nincs hazája!
-
pilu01
senior tag
Biztos karácsonyra kelett volna, de hátha még érdekel valakit!
A kacsa és a libacombot, mi úgy készítjük el, hogy gondos takarítás után, erősen fűszeres, hagymás-fokhagymás csontlében főzzük, puhára, de még szétesés előtt kivesszük!
Ezután a főzőlé leszűrés következik, ezt elrakjuk!
A combokat már csak pirítani kell, sütőben tálalás előtt! Ajánlatos egy kis szürt főzőlét alátenni!Nagyobb mennyiséget is elő lehet így készíteni, a megszűrt főzőlében hűtőben napokig eláll!
Ha a főzőlé kihül, a tetejéről a zsirt leszedjük, és külön lábasba fél órát forraljuk, majd visszahűtve isteni zsíroskenyeret, készíthetünk, vagy más ételek készítésekor felhasználhatjuk!
-
mormota
senior tag
jéééé és én nyitottam ezt a topikot....
mostanában sokat főzök, és jó ha megvan kedvencnekigaz nem 10e, de ez örökös, ha tisztességgel bánsz vele:
kyocera kerámia pengés kés.
LINKapropó, van valakinek tapasztalata a kerámiaélű késekkel?
[ Szerkesztve ]
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
hmm.... akkor mégse mondott butaságot a barátnőm... mondta, hogy itt lehetett kapni.
majd akkor nézegetem még ha arra járok.
nembaj, ebayről nézegettem kyocerát, meg bökert is, de kyocera sokkal választékosabb, és olcsóbb is.
az itthoni árak feléért lehet kapni. ami mo-on 24, az ebayen $70 postával együtt.Illusztrálok, tehát vagyok
-
Ildika
tag
A miénk 5000 ft volt és ilyen
''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''
-
mormota
senior tag
mostanában karcolgatja a fantáziámat a steak készítés.
a marha alkatrészek drágák, így kicsit utánanéztem, és nem csak marhából, de sertésből is süthető.
gondoltam veszek karajt (csont nélkül), és 2-3 nap pácolás után megcsinálom.
arra lennék kíváncsi, kinek van tapasztalata marhán kívüli hússal steakek terén.milyen húsból?
milyen páccal, meddig pácolva?
milyen serpenyőben hogyan sütve?
hogyan tálalva, mivel körítve?Illusztrálok, tehát vagyok
-
legiaap
nagyúr
Halihó!
Valaki nem tudja véletlen, hogy kell készíteni indiai húsos lepényt?
A simát azt tudom, hogy kell, de a húsosat nem.
Még a Westendben az indiai gyorsétteremben ettem anno és ott nagyon megtetszett.[ Szerkesztve ]
How are U today? Just kidding...I don't care!
-
JetiRulez
őstag
Hali!
Kifli és zsemle frissítéséről kerestem információkat, de nem nagyon jártam szerencsével.
Max apámtól hallottam egy módszert. Kuktába kell rakni egy evőkanál vizet, berakni egy talpas rácsot, rá a pékárut, majd a pároló művelet után kicsit meg kell melegíteni sütőben.
Ezt nem tudom kipróbálni egyelőre, mert se kuktát, se rácsot nem találok.
Lehet még másként is? Tapasztalataitokat véleményeiteket várom.[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hányas a kabát nekem, Kakaógengszter rég a nevem, mint az a napközis, ki jól lakott..."
-
ladybug
őstag
Én a sütős megoldást ismerem, amikor pár percre rakod be, illetve nyílt láng fölött kicsit megpirítani a pékárut.
A pirítósoknak van most már rács a tetején, ami kifejezetten pékárú melegítésére, pirítására való. Próbáld ki esetleg.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
mormota
senior tag
-
-
vedini
őstag
Sziasztok,
Steakhez milyen asztali grillt ajánlanátok?
én ilyesmit néztem, de nem nagyon bízom az ilyen teflonos mű sütőkben, ipari vaslapos sütőt sehol nem látok
http://www.ebolt.hu/product183297_category116-Philips_HD_4419_asztali_grillsuto.html
workworkwork...
-
ladybug
őstag
-
vedini
őstag
-
mormota
senior tag
igen, köszönöm, már kinéztem.
kár, hogy fehér a nyele, de ez legyen a legnagyobb baja.anno bementem itt a boltba, és kérdeztem, hogy van-e lesz-e, mondta csaj, hogy nézegessem sűrűn a katalógust, szerdán van váltás, de előtte egy héttel már megjelenik. és hogy lesz két főzős hét egymás után, és valószínűleg a másodikban (17.-étől) lesz ilyen kés is.
szerdán az lesz az első dolgom, hogy elmegyek egy ilyenért.
Illusztrálok, tehát vagyok
-
mormota
senior tag
-
daninet
veterán
Hamár itt ez a topik, lenne egy kérdésem konyhai praktikák kategóriából
Elég sok teát főzünk, és a konyhapult a cukortól ragadós lett. Egy ragadós réteg veszi be. Próbáltam már mosogatószerrel, domestossal, habzós ciffel, erősen dörzsölve, sok vízzel, kevés vízzel, de miután megszárad, mintha nem is takarítottam volna, ragacsos marad számomra ez rejtély segítsetek
Van valami erre a célra használható vegyszer? Karamellizálni vagy cserélni nem akaromMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
rien
senior tag
válasz daninet #1839 üzenetére
Én zsíroldót próbálnék. A háztartási boltokban kapható hideg zsíroldók nagyon brutálok a kezed szétmarják, de Lidl-ben van a WU5, ilyen narancssárga flakonos konyhai tisztító. Szerintem nagyon jó és a kezed sem marja szét annyira mint társai, de az ereje azért ott van.
Azzal jó befújni, rajta hagyni pár percig, majd dözsi-dözsi ha kell még.
Nekem pl. a hálószobabútor is ilyen konyhapult szerű anyagból van, de attól sokkal fényesebb. Olyan kibaszott egy anyag, hogy csak ezzel a zsíroldóval lehet takarítani, forróvíz + mosogatószert észre se veszi, Pronto csak mázgálódik rajta...ez az egy viszi----------------------------------------- <<<<< Trust no 1 >>>>> ----------------------------------------
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
végre találtam egy ilyen topicot is
garnélarákot hol érdemes venni? lehetőleg filézetett, mert nincs kedvem trancsírozni szegény aranyos ennivaló állatkát
szerk.: Bp-n
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
mormota
senior tag
válasz Mr.Csizmás #1842 üzenetére
szerintem mindenképpen frissen, ahol élő halakat is árulnak. mert általában ott frissebbek. bár ha filézett, az lehet akármikori is.
(pécsi vagyok helyszínre vonatkozóan tanácsot nem tudok adni, csak így általánosságban)
Illusztrálok, tehát vagyok
-
gmail1
újonc
Sziasztok!
Olvastam már annyiféle eljárásról, receptről a neten, magyar és külföldi oldalakon, szakács- és süteményeskönyvekben, de mindehol mást írnak és legfeltűnőbb, hogy egyértelmű leírást sehol sincs. Mivel az nagy átlag nincs tisztában legalapvető geometriai fogalmakkal, így ki se tudják magukat fejezni, más fórumonok nem jártam sikerrel. Az a tapasztalat, hogy nagyon kevesen tudnak leveles tésztát készíteni, akik tudnak is, azok se biztosan, sokszor szerencsén múlik, ahogy sikerül. Azért van ez szerintem, mert nagyon sokféleképpen lehet értelmezni, ahogy leírják egyrészt, másrészt pedig annyira hiányosan írják le, hogy nagyon sokmindent az olvasónak (nekem) kell kitalálni, ráadásul, pont azokat a lépéseket hallgatják el, amin múlik a siker. Így akár 10 féleképpen el lehet készíteni azt a tésztát, mind helyes lesz a leírás alapján, annak meg fog felelni, de ebből lehet csak 1 lesz az igazi. Sokan próbálkoznak, a leírás szerint azonban mindenki másféleképpen fogja megcsinálni, annyira nem egyértelmű, és abból maximum a szerencsén fog múlni, hogy éppen valaki jól csinálja meg.
pl "Jön a hajtogatás: a tészta két oldalát behajtod középre," előtte négyszög alakú tésztáról volt szó, aminek nem kettő, hanem 4 oldala van. Rögtön egy lényeges kérdés, melyik két oldalára gondol? A két vissz/függőlegesen párhuzamosra, merőlegesre? hogy lehet középre hajtani? Az oldal nem pont, hanem szakasz. Szebben hangzana, és egyértelműen, ha négyszög BAL FÜGGŐLEGES oldalát hajtsam a tészta függőleges középvonalára."Egy "téglát" formálunk belőle" vagy "lapos négyszöget formálunk". A téglaforma alatt milyen oldalarányokat ért. Egyszerűbb is és egyérteműbb is, ha megadná méreteket, pl. hogy 40*40*5mm amit Ő konkrétan javasol az adott mennyiségű és előzőleg egységesen feltüntettet mennyiségekből. Egységesen pl tömeg, nem szeretem amikor egyszer gramm, majd csipet, majd kanál stb mennyiséget kombinálnak. 1000g liszt, 1000g margarin a csipet lehet 2g de akár 3szor annyi só is, evőkanálból is már láttam annyi félét, szélsőséges esetekben akár 1.5-2szer nagyobb mennyiséget is jelenthet az 1 kanál. A ecet is lehet 6-10-20%os mintha az olyan mindegy lenne, hogy melyikből 1 kanál. Összeadva a hibákat lehet valaki 6%os kisebb fajta evőkanál miatt, a másik meg nagyobb kanál 20%os ecet miatt akár 3-4szer több ecetsavat ad hozzá:-). Mindent grammban kéne megadni és akkor minden tészta ökéletesen egyforma lenne, nem lenne ez az örökös, néha jól sikerül ,néha meg pocsékul. Épp elég, hogy nincs két egyforma tojás, vagy liszt, még a mennyiségeket is jól szúrjuk el:-)
"ízlés szerint" ez a legelképesztőbb kifejezés. Ahányféle ember annyiféle izlés, hogy lehet ilyen ellenmondást feloldani, vagy csak magamnak csináljam az a tésztát, esetleg számoljak mértani/számtani közepet:-) Aztán honnan tudjam,hogy a sós lesz 6gtól vagy már 2gtól is, adjanak meg egy általános közepes értéket, amihez képest tudok igazodni. ilyen kifejezeséket ki kell írtani a szakácskönyvekből, hogy vékonyra (hány mm?), hogy hígra (mennyi a viszkozítás, legalább valamihez mérve pl olyan mint a vizé vagy 20Cos étolajé), hidegre (-20C vagy +15C hideg nagyon relatív), kicsit (hány grammot (tömeg), hány másodpercet, percet (idő) stb...Tehát ha tudtok egy maimálisan egyféleképpen érthető, tökéltesen világos receptet és eljárást a levelestészta készítésre, akkor szívesen venném ha megosztanátok velem. Már egy videó is jó lenne, de eddig úgy tűnik, ha megcsinálom és felteszem az enyémet, akkor én leszek az első a világon aki képest volt feltenni egy videót a levelestészta elkészítéséről. A videóból ugyanis kiderül egy csomó "lényegtelennek" tartott dolog is, ami olyan szívesen elhallgatnak előlünk a szakácskönyvet, leírások stb, pedig pont ezek miatt sikerül olyan keveseknek egy tökéletes tésztát elkészíteni. Ha bizonyos dolgokat nem írnak le tökéletesen világosan, az olvasóra bízzák a döntést, sajnos pont a leglényegesebb dolgokban, akkor 100 ember 100 féle tésztát fog kisütni és a szerencsén múlik, hogy épp jól csinálta-e. Így a leírás a lényegében veszti értemét, egy nagy 0. Ne kelljen "jól érteni", előképzettség, saját kiegészítés, feltételezett tapasztatok és tudás: semmi se. A jó leírást gépiesen akárki le tudja másolni és 100 ember 100 töletelesen egyforma jó tésztát hozzon ki belőle. Mint a műszaki rajz esetén sem várhatom el bizony dolgokról, hogy a másik értse jól ,találja ki, egységesen az egész világon csakis egyféleféleképpen érthető. Akárkinek is adom oda a világ bármely pontját, pontosan 1/100mm pontosan ugyanazt fogja legyártani belőle.
Ha tud valaki egy jó videót, leírást, de legjobb lenne sajét tapasztalat, akkor kérem a segítségét!
üdv.
-
sityak
tag
Fahéjas csiga
tészta:
600gr liszt (átszitálva)
150gr margarin
100gr cukor
2 tojás
csipet só
1 élesztő
2dl tejtöltelék:
150gr barna cukor
150gr margarin
2 ek fahéj
1 ek liszt
1dl citromléaz összetevőket összegyúrni (az élesztőt langyos tejben felfuttatni)
a kész tésztát lisztes tálban letakarva keleszteni kb 2x méretre (kb 1 óra szobahőmérsékleten)
türelmetlenek 40-50 °C sütőben is csinálhatják, így megvan 20 perc alatt,
kelés után a tésztát kb. 0,5cm vastagra kell nyújtania tölteléket gőz fölött megolvasztani és a kikent tésztára kell kenni, úgy hogy a szélein kb 1 cm kimaradjon, a tésztát fel tekerni és kb 2cm darabokra kell darabolni
sütőpapíros tepsire rakva ismét kelesszük a tésztát
a tetejét olvasztott vajjal megkenni darált dióval megszórni
200°C sütőben kb. 20-25 perc alatt ilyen leszjó étvágyat!
[ Szerkesztve ]
http://legipanorama.hu
-
mormota
senior tag
leveles tésztába töltött mindenféle
1cs leveles tészta (sparosat vettünk, de lehet gyártani is, az fél nap kb a pihentetés miatt)
1 doboz babkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv
1 nagy fej hagyma
1 tojás
30dkg darált hús
ízlés szerint kevés baconszalonna
tejföl, fűszerekhagymát felvágjuk, elkezdjük pirítani lábosban, amikor már üveges, hozzányomjuk a húst, megvárjuk, míg megpirul, majd mehet bele a két doboznyi konzerv leve nélkül, talán egy kevéske mehet bele, ha a hús nem enged. egy kis bacont vághatunk még bele.
mintha chilisbabot főznénk, chili nélkül. (só, bors, kis pirospaprika, ha van valamilyen ide illő fűszerkeverék, akkor mehet rá az is)
közben kinyújtjuk a tésztát, ráfektetünk pár szelet bacont, megrakjuk a szósszal, majd egy csöpp tejföllel megkenjük. egyenletesen terítjük szét a szószt a tésztán. nem baj ha sok a szósz, nem lesz akkor szép ugyan a tészta, de legalább tele lesz mikor befejeztük a terítést és a tejfölözést, feltekerjük az egészet, és zsírpapírra helyezzük egy tepsibe, megkenjük a tetejét tojással, hogy szép legyen, majd mehet az előmelegített sütőbe. kb 30-45 perc kell neki míg megsül.
nagy lapáttal, tejföllel tálalva laktató főétel.Illusztrálok, tehát vagyok
-
kem
addikt
Sziasztok!
Ha van egy tonhalkonzervem, rizsem, vegetám meg pirospaprikám, akkor ebből hogyan lehet valami kis kaját csinálni? Mostanában eléggé költséghatékonynak kell lennem, úgyhogy ez van amig el nem fogy De nem tudom, hogyan lehetne megcsinálni finomra, a múltkor nagyon elcsapta a hasam egy tonhalkonzerv, ezért kérdezek inkább.
Köszi!