Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4210 üzenetére

    Szia!

    Hát szövevényes történet. Az biztos, hogy bármilyen DVB-T/C/S tuner jelerősség / jelminőség értéke független az alkalmazott számítógép hardware konfigurációtól, mivel a tuner a működése során automatikusan képezi ezeket az értékekeket.

    Az is biztos, hogy a tunerek nem egyformán "érzékenyek", ami egy problémás vételi helyen, határeset jelszintek esetén okozhat vételi különbségeteket. Ezt a "határeset" érzést erősíti az antennáid által keltett "jelerősség" értékek: ~35%. Ez túl magas bithibaarányhoz vezet az OFDM demodulátorban, amit a jelminőség értékeid is mutatnak: ~60% - 70%. Az látszik, hogy a TRIAX-nak nagyobb az antennanyeresége a lepkénél, emiatt nagyobb jelet szolgáltat a "nagyerejű" analóg adók esetén is. Ez viszont "túlvezérli" a DVB-T tuner RF chipjét és így a DVB-T adás jelalakja is több torzítást szenved az elviselhetőnél. Ezért rosszab a TRIAX esetén a jelminőség, mint a "kislepke" esetben. (Ez persze csak akkor igaz, ha TRIAX antenna analóg adó, vagy attól származó visszavert jel felé "néz").

    Az értékek / leírásod alapján az antennád (TRIAX) legkedvezőbb pozícióját kellene megtalálni. Amennyiben a Száva utcai adóra optikailag van közvetlen rálátásod Én azt céloznám "halálpontosan" a TRIAX-al és addig keresném az irányba állított antenna legkedvezőbb víszintes / függőleges / előre - hátra pozícióját, amíg a TSReader a maximumot mutatná. Ha a Száva utcai adóra sincs rálátás, akkor a visszavert jel gyakorlatilag 360 fokban bármilyen irányból jöhet (ahogy írtad a repülőgép zavarja a vételt) és ingadozhat is az "jelerősség" / "jelminőség". Ez hosszadalmas, türelmet igénylő folyamat. A DVB-T tuner / TSReader párossal való jelkeresés esetén figyelembe kell venni, hogy N x 100 msec, amíg egy tuner ráhangolódik egy adótól származó jelre és megjelenhetnek a jelerősség / jelminőség értékek.

    Ui: Ha ezzel nem boldogulnál, keresd meg hoffmanng fórumtársat a sat.hu-n. Mérőműszerrel talán hamarabb végez ... Amíg nincs stabil jeled, szerintem addíg ne vegyél semmit. Különben sem kéne, hiszen mindened megvan a DVB-T vételhez, a stabil jóminőségű jelet kivéve.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák