Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hunter2

    addikt

    Vajon menyibe fájhat egy HD képes okosítható Digitális beltéri? (DVB-S)
    Tudtok valami fórumot ami ezzel a témával foglalkozik?

  • GBogyó

    tag

    válasz Hunter2 #4201 üzenetére

    sat.netboard.hu[link]

    Találsz hirdetés topicot, ha nem hiányzik az új szaga, ezen felül van sok tematikus topic.
    Egyébként rengeteg kategória van újban is.
    Van az Optibox kategória, ami 50 körül megáll, aztán a Vantage klónok, ami már 80 felett vannak, a Vantagek 120 körül, illetve a linux alapúak 90 felett, és a dreambox 100 felett.
    Esetleg még az Echosmartnak van egy eléggé budget kategóriás beltérije 40 magasságában.
    Szerintem ebből szinte minden okosítható, de kérdezz ott körbe.

  • Laca0

    addikt

    Sziasztok!
    Azt hittem, hogy ez az eletronikus műsorújság most már úgy fog működni, hogy nem marad le egy film eleje vagy vége.... tévedtem... :((
    Tegnapelőtt este beállítottam felvételre a Véres gyémánt című filmet a WMC-ben.
    Tegnap megnéztem a felvételt: az már tudom, hogy mi történik a Mátyás Király téren, de hogy mi lett a film vége, sohasem fogom megtudni... :(( (12perc elcsúszás történt)
    Ez most csak a WMC hibája, vagy tényleg ennyire vacak ez a szolgáltatás?

    [ Szerkesztve ]

    Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

  • GBogyó

    tag

    válasz Laca0 #4203 üzenetére

    A szolgáltatás jó, a WMC jó, de a tv adók még mindig úgy érzik, hogy nincs semmi illetlen a késésben. (Mondjuk a mai világban egyre többen így érzik).

    Ez egy elektronikus műsorújság, ahonnan az az információ jöhet neked, hogy melyik műsor mikor kezdődik és meddig tart. A csatornák nem publikálják, hogy mennyit késnek, mennyit csúsznak (szándékosan).

    Az, hogy egy műsor pontosan mikor kezdődik, és mikor ér véget, már régóta feltalálták, úgy hívják, hogy VPS. Ezt a magyar csatornák sosem használták, megerősítve a szándékos pontatlanságot.

    A digitális technika neked annyiban segíthet, hogy be lehet állítani bizonyos PVR-ekben, hogy alapértelmezetten hány perc pluszt tegyen a felvétel végére.

  • Hunter2

    addikt

    25k alatt lehet kapni asztali DVB-S HD képes okosítható beltérit használtan vagy ez teljesen reménytelen és marad a Skystar HD2?
    A windows media center hova menti a felvett tartalmakat?

    [ Szerkesztve ]

  • Rick4

    félisten

    válasz Hunter2 #4205 üzenetére

    Utópisztikus elképzelés volt... Skystart egy állócsillag, jó az ott a gépben... :DDD

    UNAS webshop szövegek feltöltéséhez, képi- tartalmi külalak formázáshoz keresek hozzáértő szakembert.

  • elszaddam

    csendes tag

    Üdvözletem!
    Nemrégiben vásároltam egy Hp Pavilion dv6 1260 sh Notebook-ot, melynek beépített Tv Tunere van.
    A Problémám az, hogy egyszerűen nem tudom működésre bírni.
    A Digitális antennával egyetlen csatornát sem tudok vele befogni.
    Van hozzá analó átalakító, viszont a programján belül nem lehet átállítani a digitális jelforrást analógra....
    Mit lehet ilyenkor tenni ?

    Hp Pavilion dv6 1260sh

  • Hunter2

    addikt

    válasz elszaddam #4207 üzenetére

    Az a szomorú igazság hogy ezek a tunerek csak az mpeg2-es tömörítésű tv adásokat tudják fogni, magyarországon meg mpeg4-ben sugároznak a TV-k. Szóval ezzel a tunerrel te nem fogsz tv-t nézni itthon. ráióhalgatásra még jó lehet.

  • bzoley

    veterán

    válasz Hunter2 #4208 üzenetére

    Szándékosan próbálod megtéveszteni az embereket?!
    PC-s tunernél nincs Mpeg-2-t, vagy 4-et tudó, Csak DVB-T van, és kész. Legrosszabb esetben a szoftvere nem tud a stream-mel mit kezdeni, de szerencsére létezik alternatíva bőven.

    elszaddam:
    Semmi nem garantálja, hogy a lakóhelyeden lesz adás. Ha van jobb fajta tetőantennád, és esetleg erősítőd, javíthatod az esélyeidet. Jelkereséshez TSReader, tévézéshez pedig fel van itt sorolva már néhány használható szoftver.
    Ezt az átalakító dolgot meg nem igazán értem. Egy tunert nem lehet átállítgatni egy "adapterrel", max a csatlakozó típusát cserélheted vele. A tunered csak dvb-t vételre képes.

    [ Szerkesztve ]

  • attuska

    csendes tag

    Emberek!
    Hozzátok fordulok, mert hova máshova a bajommal?
    A sat.hu -n a MinDigTV topicban már részleteztem a helyzetem és gondom, de hozzátok nagyobb reménnyel fordulok.
    Vettem egy új alaplapot, bele 2 magos procit, Nvidia GF210-et a HD vétel reményével, a régi alaplapomat lecserélendő. Gentoo 64-et, XP-t, Arch 64-et raktam rá.

    A gondom a DVBT -vel van:
    Eddig egy kislepkével vettem a DVBT SD adásokat, nézhető minőségben, csekély időnkénti kockázottsággal, csikorgásssal a régi gépemen UHU linux, Gentoo linux, Arch linux alatt, meg a DVBviewerel egyaránt.
    Bp. III. kerület, Aranyhegy, kb 8 km légvonalban az adó, a vétel nálam a Száva utca beindulásával stabilizálódott, Míg csak a Széchenyi hegy üzemelt, nagyon bizonytalan volt.
    Itt elég reflexiós a vételi hely a hegyek miatt, felettünk sűrű repülőforgalommal bíró légifolyosó van, emiatt az analóg adás szellemképes mikor repülő húz el, a DVBT meg csikorog-kockázik, vagyis cálszerűnek láttam a lepkét yagira cserélni.

    Az új szupergyors alaplapban a régi PCTV300i kártyámmal a jelszint és minőség vételi határra csökkent. :(( Gondoltam, hogy a PCI rendszer nem tetszik neki, de nem értem az okát, de ha van jel, akkor erősítve már elég lesz.
    Tehát a jel erősítésének első lépéseként vettem a 2 dipólos kilslepke helyett egy nekem méregdrága TRIAX digi tetőantennát, melyet a MinDigTV manapság erősen reklámoz, mondván annak 15-16 dB -es nyeresége 802 Mhz-en és irányítottsága már elég lesz.

    Az új antennával:
    Kaffeine-vel nézve ugyanazon az Autonómia adón a régi "ócska" alaplapba rakott kártyával 32-34 % a térerő és 73-75 % a minőség, a vétel stabil. Az újba rámolva a térerő 34-35%, a minőség csak 60-62 %, A "lock" alig sikerül, ezért a vétel lehetetlen, csak maszatok és képtörmelék csikarható ki.

    A régi kislepkével:
    A régialaplapban a térerő szintén 32-34%. a minőség 68-70%, a vétel stabil, az új alaplapon ugyanazok az értékek voltak mérhetők, mint az új antennával és persze szintén nézhetetlen.

    Szofverhiba kizárás:
    Windóz alatt sem műkszik az új alaplaban a kártya, ott is ugyanúgy videlkedik a DVBviewerrel, mint Gentoo alatt.

    PCI rendszer hiba kizárás:
    Skystar2 kártyám jobban üzemel az új alaplaban, mint a régiben, a műholdas HD vétel sem gond vele. (LuxeTV HD)

    Ajánlottak nekem kártya cserét, ahol az alaplapot vettem, mondván hogy az öreg kártya a hibás, abba már PCIe kártya való. Vettem egy PCIe Leadtek 2300H kártyát, de XP alatt egy DVBT adót sem érzékelt ugyanitt, ugyanazzal az antennával, amelyikkel a régi gépem üzemelt. Linux lspci fel sem ismerte, annyira új a "szuper" kártya. Visszavittem másnap az üzletbe, kapok helyette még egy RAM -ot, amúgyis tervbe volt véve, hogy párosak legyenek.

    Most már nem merek kártyát venni, mert próbára nem kapok, tuner érzékenységi adatot meg egy gyártó, vagy forgalmazó sem közöl, csak reklámdumákat. Antennaerősítőt sem merek venni, mivel az mindent erősít.
    :W

    Szeretném linux alatt venni a HD adásokat.
    Merre tovább??

  • Hunter2

    addikt

    válasz bzoley #4209 üzenetére

    Akkor ITT miért írják ezt?

    "Sajnos a TV tuner továbbra is csak MPEG-2-vel tömörített TV műsorok vételére alkalmas, így itthon nem tudunk vele mit kezdeni."

    Igaz nem ugyanaz a laptop, de valószínűleg ugyanazzal a tunerrel szerelik.

  • z00mhead

    tag

    válasz Hunter2 #4211 üzenetére

    Mert hülyék, azért. Számítógépen DVB-T hardver van + mpeg-2, mpeg-4 SZOFTVER.

    egyébként nem jó ómen megkérdőjelezni zhagyma hozzáértését ebben a topic-ban

    Vicces idézet - birtkokolt kütyük (kívánságlista) - életigazságok (lehetőleg Coelho) - random link

  • bzoley

    veterán

    válasz Hunter2 #4211 üzenetére

    Ott azt írnak, amit akarnak, már többször bebizonyították, hogy nagy tehetségük van baromságokat irkálni. Mondjuk az is megérdemli a sorsát, aki a boltok oldalairól próbál információt gyűjteni. Köztudott, hogy a legritkább esetben értenek ahhoz, amit csinálnak.
    A gyártó oldalán csak dvb-t vevő szerepel, arra pedig a már leírtak érvényesek.

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4210 üzenetére

    Szia!

    Hát szövevényes történet. Az biztos, hogy bármilyen DVB-T/C/S tuner jelerősség / jelminőség értéke független az alkalmazott számítógép hardware konfigurációtól, mivel a tuner a működése során automatikusan képezi ezeket az értékekeket.

    Az is biztos, hogy a tunerek nem egyformán "érzékenyek", ami egy problémás vételi helyen, határeset jelszintek esetén okozhat vételi különbségeteket. Ezt a "határeset" érzést erősíti az antennáid által keltett "jelerősség" értékek: ~35%. Ez túl magas bithibaarányhoz vezet az OFDM demodulátorban, amit a jelminőség értékeid is mutatnak: ~60% - 70%. Az látszik, hogy a TRIAX-nak nagyobb az antennanyeresége a lepkénél, emiatt nagyobb jelet szolgáltat a "nagyerejű" analóg adók esetén is. Ez viszont "túlvezérli" a DVB-T tuner RF chipjét és így a DVB-T adás jelalakja is több torzítást szenved az elviselhetőnél. Ezért rosszab a TRIAX esetén a jelminőség, mint a "kislepke" esetben. (Ez persze csak akkor igaz, ha TRIAX antenna analóg adó, vagy attól származó visszavert jel felé "néz").

    Az értékek / leírásod alapján az antennád (TRIAX) legkedvezőbb pozícióját kellene megtalálni. Amennyiben a Száva utcai adóra optikailag van közvetlen rálátásod Én azt céloznám "halálpontosan" a TRIAX-al és addig keresném az irányba állított antenna legkedvezőbb víszintes / függőleges / előre - hátra pozícióját, amíg a TSReader a maximumot mutatná. Ha a Száva utcai adóra sincs rálátás, akkor a visszavert jel gyakorlatilag 360 fokban bármilyen irányból jöhet (ahogy írtad a repülőgép zavarja a vételt) és ingadozhat is az "jelerősség" / "jelminőség". Ez hosszadalmas, türelmet igénylő folyamat. A DVB-T tuner / TSReader párossal való jelkeresés esetén figyelembe kell venni, hogy N x 100 msec, amíg egy tuner ráhangolódik egy adótól származó jelre és megjelenhetnek a jelerősség / jelminőség értékek.

    Ui: Ha ezzel nem boldogulnál, keresd meg hoffmanng fórumtársat a sat.hu-n. Mérőműszerrel talán hamarabb végez ... Amíg nincs stabil jeled, szerintem addíg ne vegyél semmit. Különben sem kéne, hiszen mindened megvan a DVB-T vételhez, a stabil jóminőségű jelet kivéve.

    [ Szerkesztve ]

  • attuska

    csendes tag

    válasz zhagyma #4214 üzenetére

    Nagytiszteletű Zhagyma fórumtársam!

    Köszönöm bíztató válaszod.

    Nálam az ominózus Széchenyi hegyi Retekklub analógon csak jó erős szellemképpel jön, viszonylag nagy térerővel. Itt minden szomszédom a Szentendrei úti átjátszóról nézte régebben az UHF sávbéli TV2 és M1 analóg adókat, most már kábeleznek, én meg DiGi-zek. A kísérleti Mpeg2 -es adások itt igen jól jöttek, míg le nem állt az adó.
    Az Mpeg4 beindulásakor először egy kísérleti 1 m hosszú és pont 800 Mhz-re méretezett barkács "drót" yagival sikerült befognom a Széchenyi hegyi adót, de mivel itt tornyosul köztem és az adó közt a Hármashatárhegy, gyakorlatilag élvezhetetlenül egyenetlen volt a vétele. Akkor vettem a kislepkét, azzal is olyan maradt. A Száva utcai adó beindulásával lett élvezhető a vétel, de szerintem arról is is a hegyeket súrolva érkezik hozzám a jel, ezért van időnkéni kockázottság a régi konfigurációmon.

    Itt a neten találtam egy tesztet: http://www.hoc.hu/teszt/530-majdnem-feltucatnyi-tunerkartya-tesztje--a-dvb-t-jegyeben/1-bevezeto-a-dvb-t-hazankban.html
    Nagyon lesújtó a teszt eredménye, a tesztelt tunerek érzékenységét tekintve. Nekik csak 1, azaz egy darab USB tuner talált adókat, ugyanoz a vételi helyen, ugyanazzal az antennával. Ezután már nem csodálkozom, hogy a "csoda PCIe Leadtek" tuner semmit sem talált nálam. Ezeket nyilván nem az AH által biztosított térerőre tervezték, de árusítják, megveszik, rengeteg embernek nagy csalódást és bosszúságot okoznak.

    :( :(
    Mindenesetre továbbra sem értem a PCTV300i hasznos jele miért csökkent le drasztikusan az új alaplapomban, amikor Skystar2 -é meg egyértelműen nőtt.
    Nyilván az alaplap a ludas. Esetleg kevesebb feszejt ad a kártyának? Vagy megzabálja a jelét?

    Azt hiszem, hogy elkezdem a Triax antannát egy kissé hurcolászni a tetőn, hátha van jobb helye is a mostaninál. Régi TV DX-es tapasztalat, hogy legtöbbet az antenna helye számít, utána jön csak a teljesítménye.

    Igaz-e, amit a verebek csiripelnek, hogy az AH február felé megemeli az adó teljesítményét ? Mert ha igaz, akkor várok türelemmel, míg véget érnek a fagyok, nehogy elessek a tetőn. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • dolbyman

    tag

    válasz zhagyma #4193 üzenetére

    Először is köszönöm mindenkinek a hozzászólást.

    zhagyma. Sajnos első körben nem találtam meg amit a multkor küldtél :B
    Köszönöm mégegyszer.

    Bandi

  • Szemikuk

    csendes tag

    Sziasztok!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert jó olvasni, hogy van kitől kérdezni. Egy Gigabyte GT-PS700 típusú digitális tv tunert szeretnék vásárolni. Azonban az a gondom vele, hogy csak DVB-S csatlakozó van rajta és nem tudom, hogy ezzel a kártyával csak műholdról sugárzott és csak tányéros anntenával lehet venni az adást vagy földi digitális adásokat is lehet vele fogni sima anntenával. Ha azonban van olyan olcsóbb számítógépbe szerelhető tv tuner ajánlat egy gyengébb géphez, ami már bevált és jól működik akkor azokat is köszönöm. Hozzánk a kékesi átjátszó állomás van a legközelebb, ami tudomásom szerint már digitális jeleket sugároz.

  • attuska

    csendes tag

    válasz Szemikuk #4217 üzenetére

    Műholdas tuner csak műholdhoz jó.
    Létezik kombinált DVBS/DVBT/PAL/FM tunerkártya, ha jól tudom MSI, de ennek három antenna csatlakozója van, a tányérnak, a yaginak és URH-nak külön-külön.

    Most néztem épp a Gigabyte tunereket a honlapjukon, elég olcsók. A linux kompatibilitásukat szereném górcső alá venni, hogy a linux kernel moduljaiban a chipjeik szerepelnek-e.

    Ezek közül választhatunk, de hogy melyik milyen érzékeny, gőzöm sincs.

    PCI csatisak(csak kombináltak érdekelnek):
    kártyanév; vételképesség; tuner chip; dekóder chip

    GT-P8000; DVBT/PAL/FM; NXP 18271;NXP 7131E
    GC-PTV-TAF; DVBT/PAL/FM; Philips 8275A; Philips SAA7131E/Philips 10064A
    GT-PTV-TAF-RH; DVBT/PAL/FM; Philips TDA8275A; Philips SAA7131E/Philips TDA10046A

    USB tunerek
    GT-U7000-RH;DVBT; Microtune 2060; Dibcom 7700 series
    GT-U7200; DVBT; NXP 18291; Afatech 9035
    GT-U8000 (20B); DVBT/PAL; Xceive 3018/3028; Dibcom 7700
    GT-U8000-RH(1.0); DVBT/PAL; Xceive; Dibcom
    Mint olvashattad az előbb, senki sem tudja, hogy elég lesz e az érzékenységük a vételi helyen, mivel erről sehol sem találtam még adatot. Zsákbamacska, vagy próba.

    [ Szerkesztve ]

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4215 üzenetére

    Ezek szerint - a google maps szerint is - a budapesti "bermuda háromszögben" laksz DVB-T vétel szempontjából. :) Mint a sat.hu-n is nyilatkozta part_wish kollega, fogalmuk sincs mikor lesz teljesítmény emelés. A DVB-T adás adóteljesítménye 3 esetben biztosan okoz zavarást:

    1. Budapesti analóg adások zavarása, amelynek 2011.12.31-én lehet vége.
    2. HM katonai léginavigációs rendszerek, HM / NHH (2015) .
    3. Szlovákiával való megegyezés (NHH?).

    Ezek alapján biztosan "tetőmászás" lesz a vége a legkedvezőbb antennapozíció megkeresése érdekében. Én azért megpróbálnám a TRIAX-al a Hármashatárhegy tövét megcélozni (difrakció). Igaz ez erősen időjárásfüggő lehet ...

    Az érdekes, hogy a DVB-T vétel jelszintje csökken (<1 GHz), míg a DVB-S/S2-é nő (> 1 GHz) az újabb számítógéppel. A tápfeszültség eltérő szintje helyett inkább gyanakodnék az alaplapon / házban kialakuló földelés vezetékeire / nyákvezetékeire (hosszab / rövidebb és vastagabb / vékonyabb). Talán az ezen kialakuló frekvencifüggő feszültségesés okozhat egy hullámimedanciában annyi változást, hogy a tuner bemenetére kevesebb jelfeszültség essen. Mondjuk ez erős tipp kategória ...

    [ Szerkesztve ]

  • attuska

    csendes tag

    válasz zhagyma #4219 üzenetére

    Szia Zhagyma!
    A netboard.hu/sat -on és is tag vagyok, ott is láttam már a neved. UHU alá én adaptáltam a VDR -t, a "skystar2 linuxszal" topicban taglaltam a folyamatát.
    :)
    Azért nem ez a legrosszabb vételi hely Budapesten, mert lenn a Bécsi úton itt Üröm fele , meg szemben a Csúcshegy északkelet oldalában is biztosan rosszabb, mint nálam. Én a völgy felett mintegy 50 m-es magasságban lakom. A Kevélyek csoportjáról rálátni szép időben a Széchenyi hegyre, tőlem meg a Kevélyekre.
    Ha eláll a hó és megenyhül..
    Megpróbálom majd a Nagykevélyre forgatni az antennát, hátha a reflektált hullámok vételével eredményt tudok elérni, de ahhoz át kell vinni az antennát a ház túloldalára, vagy magasabb árbócra kell szerelni. Elég nagy az előre-hátra viszonya ennek a TRIAX -nak, szerintem nem reménytelen a helyzet teljesen.

    A másik ötletem, hogy kölcsönkérek egy működő USB tunert, hátha az USB busz kevésbé zabálja el a tuner jelét, mint a PCI busz. Csak kéne adat a különféle USB tunerek érzékenységéről.
    A Leadtek Dongle Gold -ra gondoltam, mert az ráadásul teljesen linux kompatibilis is, ára sem húzós.
    ;)

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4220 üzenetére

    Gratulálok a linux-s tevékenységedhez. :) Ha már itt tartunk: Mit gondolsz az xbmc linux-s verziójáról? Valamint az érdekelne, hogy a Hauppauge WinTV 930C tuner (ilyenem van) Micronas / Trdent DRX 39xyK multi szabványos demodulátorhoz (Analóg/DVB-T/DVB-C/FM), hogyan áll a linux driver fejlesztése? Ezek lennének a peremfeltételek a linux használathoz.

    Szerintem a Microtune 20xx vagy Xceive 5000 típusú RF chippel szerelt tunert válassz az érzékenység okán. Valamelyik USB-s Leadtek-ben Microtune 20xx RF chip van ... Talán bzoley besegít.

  • attuska

    csendes tag

    válasz zhagyma #4221 üzenetére

    Kösz.a gratulációt :B
    Sajnos annyira nem értek hozzá, mint gondolod, csak szívós alak vagyok és mindig is érdekelt a távolsági tévévétel, valamint megkedveltem a linuxot, ahol tudok segítek.
    Az xbmc az egy betegség? :F :D

    A linuxtv.org -on folyamatosan fejlesztik a drájvereket, amennyire a hardver gyártók ezt nekik lehetővé teszik. A gyártók csak windóz drájvereket készítettnek, a linuxosakat meg ráhagyják a linuxtv fejlesztőkre. Ha a forrást átadják nekik, akkor hamarosan megjelenik a linuxos drájver kernel modulként először a snapshotban, majd a következő kiadású kernelben.

    Én is a linuxtv.org -ot figyelem, ott a fejlesztők levelezését, valamint a kernel változásait. A Skystar2 rev 2.8 volt az első a skystar sorozatban, melyhez a gyártó már nem adta ki a C forrást. A kártyám vétele után mintegy fél évre rá adta csak ki a Technisat a linux binárist, akkor tudtam csak először linux alatt feléleszteni a linuxtv.org snapshotja segítségével a kártyát.
    A Happauge sajnos hírhedetten elhanyagolja a linux vonalat. Most egy kicsit keresgéltem, de sajnos úgy néz ki, hogy még csak a WinTV 900 linux támogatottsága van meg. Googlizva is még csak mindenki hiányolja a 930C -t.
    Én most először a linuxtv.org wikijében, majd a kernel forrásában, az előbb említett CVS snapshotban keresgélek a kiszemelt USB tuner chipjére utalást. Ha igen, akkor megpróbálok egyet kölcsönözni próbára, ha jó, akkor megveszem.

    Köszi az érzékeny RF chip-re való útmutatást, nem adom fel a DVBT -t, mivel mondám: szívós ürge vagyok. :R

    Még rágódok a dolgon, addig is hadd szóljon a Skystar2! :DD

    [ Szerkesztve ]

  • GBogyó

    tag

    válasz attuska #4222 üzenetére

    Én is keresek egy általánosságban jó dvb néző alkalmazást linux alá, de a kaffeine, vlc, me-tv marhára ronda ahhoz képest, hogy valami minimális design-t elvárnék. Ezért nyitottam a média centerek felé, de még nem sikerült eredményt elérnem.
    Sajna a win7 alatti media center szép.

  • attuska

    csendes tag

    válasz GBogyó #4223 üzenetére

    VDR
    ;)

    Ez egy virtuális STB-t csinál a PC-ből.
    Amióta birtokba vettem, felváltotta nálam a DVBviewert.
    Igaz, hogy én SAT -hoz használom. Minden távirányítóval megy. Skin -ek és pluginok tömkelege van hozzá és nem kell megvenni, vagy feltörni.

    A DVBT-hez meg marad egyelőre az AAC hang miatt linux alatt a VLC. :(((

  • Hunter2

    addikt

    válasz z00mhead #4212 üzenetére

    Mivel ketten is írjátok biztos igazatok van, legalább mostmár ezt is tudom.

    [ Szerkesztve ]

  • adam3

    aktív tag

    A következő a baj :S

    Megvettük a Pinnacle PCTV Hybrid Pro 310i-t. Beüzemelés, telepítés zsír, osztrák digitális csatornák mennek is, de a magyar csatornákkal baj van. Keresésben megtalálja, felismeri a frekit, azt is h mpeg4-es kódolású. Jelminőség is 100% jelerősség meg 50-60% mert megtaláltuk a tökéletes szöget, de se kép se hang. Valakinek valami ötlete? TSReadert próbáltam de nem megy a tunerrel :(

    [ Szerkesztve ]

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4222 üzenetére

    A linuxtv.org-t és a kapcsolódó levelező listákat magam is nézegetem a forráskóddal együtt. Készülget a WinTV HVR 930c / Hauppauge Quattro / Cinergy HTC XS HD driver, csak lassan (zárt kódbázison már működik a fejlesztő szerint). Gondoltam hátha bennfentesebb információid is vannak. Az xbmc egy linux-n is futó HTPC frontend, ami bele illene az otthoni rendszer koncepciómba. Én is csak innen tudok róla: dabadab munkássága a logout-n

    Az XC5000 chipről (WinTV HVR 930c-ben is ez van) / linux driverről és általában a tunerekről itt is olvasható némi fejlesztői információ (Devin Heitmueller tűnik aktívnak a csapatból): KernelLabs.com

    Ha jól sejtem neked sem létkérdés a DVB-T. :)

    adam3 Biztos triviális, de úgy tudom az osztrák adások MPEG2-sek. Talán kódek?

    [ Szerkesztve ]

  • zhagyma

    őstag

    Mivel több "szaktopicban" is próbáltam és "süket csönd" volt a válasz beírom ide is:
    Adott egy HP Compaq 6730b notebook. Egy szimpla HP Docking Station DVI-D single-link portján keresztűl, DVI->HDMI kábelellel rákötésre került egy LCD TV HDMI bemenetére. A számítógép képernyő kiterjesztéssel kiválóan működik (kép/videó), de az audió átviteli lehetőséget DVI/HDMI-n keresztül nem tudtam beüzemelni. A notebook GE45 chipsettel (GM45 S-Videóval módosított verzziója), amely GMA 4500MHD grafikus vezérlőt tartalmazl és ICH9 I/O kontrollerrel társul hozzá (Intel HD audio). Az HD audio codec: AD 1984A. Természetesen a legújabb driverekkel is próbálkoztam Windows 7 x64 Enterprise alatt, de mivel valószínűleg nem engedlyezett a HDMI audio-hoz szükséges hardware, ezért nem sikerült az "Intel HD audio HDMI" beüzemelése.

    Mivel a chipben minden "adott" a HDMI audio használathoz, megnéztem a GM45 datasheet-t. Ebből az derül ki, hogy a GMA 4500MHD a HDMI kimenőjeleket kétféle megoldással is elő tudja állítani. Ha az iHDMI interface-t választja a kedves gyártó, akkor lehetőség van audio multiplexelésre, ha a másikat, akkor nem (DVI esetén sajna ez utóbbi megoldás van). A HP / Intel fórumok "scannelése" után annyi még kiderült, hogy a gyártók engedélyezhetik ezt a feature-t BIOS beállítás segítségével (Természetesen a HP notebook BIOS-ban nincs ilyen lehetőség). A google szorgos paraméterezése mellett sem sikerült semmilyen BIOS tweak / speciális utility fellelése a feladatra. Esetleg valaki megoszthatná a tapasztalatait, vagy ismereteit, ha valamit rosszul gondoltam ...

  • attuska

    csendes tag

    válasz zhagyma #4227 üzenetére

    Nem DVBT-ből áll a világ, de ha lehetne, akkor miért ne? A magyar műsorösszetétel amúgy is abszolút hidegen hagy, a technikai megvalósítása és minősége érdekel. És, hogy én is tudjam fogni. :DD

    Köszi a xbmc infót! Ezek szerint ez olyan VDR féle dolog. Utánajárok. :)

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4229 üzenetére

    Hát valóban nem létkérdés. Technikai értelemben "faraday kalitkában" lakom (kis pont a paneldzsungel közepén, börtönablak kilátással a zenitre), de azért meglepő módon "élvezem" a magyar DVB-T áldásait ( A DIGI kábel DVB-C-n az m1HD / dunaHD a DVB-T stream-ből van multiplexálva: legalább is felbontás és bitsream sebesség gyanúsan egyezik). :Y

  • wlantal

    tag

    Üdv mindenki.

    Kipróbáltam végre a TSReadert hátha a hasznomra lesz. :)
    Nos rövid eszmefuttatás után kisilabizáltam pár apróságot.A freki 746Mhz tehát a MUX A. Mux C-t a fránya lepke nem akarja befogni már Pesten.
    A programban a baloldali sáv, első legördülő sora a PAT PID 0x0000. Azt már leszűrtem, hogy itt mind a 7 csatorna technikai adata megtalálható.De akkor mi az a 8. csatorna az a "PMT PID 0x06a4 - Program 170"-es bejegyzés?
    Leírása ezt tartalmazza "Program Number: 170
    PCR on PID 8191 (0x1fff)
    PMT Version: 0
    Service name: Bootloader_A"

    Ez csak nem az asztali lejátszóknak fenntartott csatorna amin a firmware frissítés történik?!

  • m_kovacs

    tag

    válasz attuska #4229 üzenetére

    Tisztelt "zhagyma"!
    Engem is érdekel a DVI to HDMI kapcsolat,keveset tudok róla, legyenszives ha tud, néhány
    kérdésemre válaszolni. Én eddig úgy tudtam, hogy a DVI csatlakozón nincs audió.
    Ha mégis van, melyik lábon kell lennie? Hogyan kerül a hang erre a kivezetésre, pl. egy nem
    alaplapi hangkártyáról? (vagy csak alaplapival működik?)
    Köszönettel m_kovacs

    UI:lehet hogy nem jó hozzászólásra kattintottam, elnézést, nem tudom hogy kell
    módosítani.

    [ Szerkesztve ]

  • podolski

    csendes tag

    Hello!

    Lenne egy pár kérdésem:
    Gondolkozom T-Home digi kábeltévén. Ez az egyetlen szolgáltató, aki nálunk elérhető. Olvasgattam a témában és többen írják, hogy tudják fogni STB nélkül tv-be rakott CA modullal.
    Engem az érdekelne, hogy ez működne-e pc-s dvb-c kártyával is?
    A másik, hogy ha igen akkor ez a típus konkrétan megfelelne-e a célnak? Ez tudja fogadni a dekóder kártyát.
    Még annyit, hogy elképzelhető-e, hogy a T-Home majd megszünteti ezt a lehetőséget és akkor hiába ruháztam be a kártyába? A T-Home fórumán ugyanis azt írta a csóka, hogy hivatalosan ez nem lehetséges és nem is tervezik támogatni.

  • zhagyma

    őstag

    válasz m_kovacs #4232 üzenetére

    Szia!

    A DVI->HDMI kapcsolat kialakítása elméletben nem túl bonyolult dolog. A DVI esetén a tömörítetlen képtartalom minden egyes képppontját el kell juttatni az "adótól" (videókártya) a "vevőig" (LCD monitor). Minden képpont leírása (Red/Green/Blue) 8-8 bitnyi digitális értékkel történik. Minden színhez dedikálnak egy szimmetrikus átvitelt (zavarérzéketlen) megvalósító vezetékpárt (R/G/B) és ezeken "egy ütemben" átküldik az egy képponthoz tartozó bináris színértékeket. Sorba mennek a kép összes pontján, aztán képváltáskor jön a következő kép.

    A HDMI a DVI továbbfejlesztett változata. Csatlakozási pont, jelszint, jelprotokoll szinten visszfelé kompatibils a DVI szabvánnyal (DVI-HDMI kábel).

    A HDMI/DVI esetén a képváltások ideje alatt a színinformáció átküldésére használt vezetékek kihasználatlanok. Ez annyi kihasználatlan időt biztosított, hogy lehetőség mutatkozott 7.1 csatornás LPCM (tömörítetlen) digitális audió átvitelére is (van lehetőség tömörített formátumok átvitelére is, de akkor a fogadó oldalnak kell kitömőríteni a hangot). Ezt beépítették a HDMI szabványba.

    Ez azt jelenti, hogy egy videó kártya DVI kimenete esetén, be kell szúrni a digitális képinformáció közé a digitális hangot és akkor az átvihető. Erre a feladatra plussz hardware szükséges a grafikus kártyára. A mai Nvidia/Ati kártyák ezt meg tudják csinálni, akár az intel GMA 4500HD/MHD vezérlő is.

    Ui: Na Én itt tartok az ügyben. Az intel esetén úgy tűnik blokkolják a HDMI audio képességet DVI csatlakozó esetén (bár tévednék). Az Nvivda/Ati ezzel nem nagyon foglalkozik. Ott tapasztalatok szerint gond nélkül megy a hang a DVI->HDMI-n keresztül.

  • zhagyma

    őstag

    válasz podolski #4233 üzenetére

    Szia!

    Ha a T-Home egyesek szerint fogható a TV-vel, akkor az általad is belinkelt kártyával is működni fog és bármilyen CI interface-n keresztül is.

    Általában a szolgáltatók összerendelik az STB sorozatszámát + Ügyfélazonosítót + előfieztői kártya kódját és utánna azt kommunkálják, hogy az STB-vel együtt működik a dolog. Ezzel az a "bibi", hogy a DVB-CI specifikáció egyirányú interface-t biztosít a műsorszóró rendszerek védelmére (a vevő nem tud visszaszólni az adónak). Ez igaz DVB-S/C/T esetén is. Egy szolgáltató Nx100.000 előfizetőjének kisugározni az aktivációs kódokat 1/2-1 óra. Ha ezt folyamatosan csinálnák éslejárna egy kártya aktiváció, akkor akár egy óra is eltelhet, mire újra aktiválódik. Addig nem néznél semmit. Ezért ezt ritkábban csinálják (havonta / kéthetenet). Az aktívációk közötti időszakban a kártya szabad. Ezen alapul a T-Home-nál alkalmazott régebbi eljárás:

    1. STB-ből előfizetői kártyát kivenni.
    2. TV-be megfelelő CAM modul és előfizetői kártya be.
    3. Digitális kábeltv nézhető.
    4. 1 hónapon belül lejárt az előfizetői kártya aktiválása.
    5. STB-be vissza az előfizetői kártya és kb. 1/2 óra alatt újra aktiválódik, vissza TV-be.
    6. vissza 3. pontra.

    Most egyesek tényleg azt mondják szabadon "pakolható" ide-oda az előfizetői kártya. Lehet, hogy így van ...

  • attuska

    csendes tag

    válasz zhagyma #4236 üzenetére

    Érdekes.
    Ezt a lehetőséget DiGiTV -nél még nem hallottam.
    Én pont azon agyalok, hogyan tudnám az ocsmány minőségű beltérijüket kiváltanom DVBS kártya +CI együttessel, de én is úgy tudom, hogy a kártyám "párosítva" van a beltérivel. Más beltéribe dugva nem is működik. Ezért nem is vettem CI modult, sem Skystar HD -t, amihez már használható. Eddig feladtam, és a VDR-sc -vel veszem, míg lehet. Ha már a szolgáltató nem teszi lehetővé a CI használatát.

  • zhagyma

    őstag

    válasz attuska #4237 üzenetére

    Ez a T-Home-ra lenne magyarázat. Amúgy a CAM-ban és az STB-ben is van CPU. Ezek a DVB-CI szabvány szerint is kommunikálhatnak szabványos módon (igaz nem veséztem ki részletesen, mivel a DIGI kábel esetén nincs rá szükség, kódolatlan). Ez alapján elképzelhető, hogy párosított esetben szükség van az adott sorozatszámú STB jelenlétére is a kikódoláshoz.

  • tom99

    csendes tag

    Sziasztok ma vettem Gigabyte u7000-t és bescenneli az adásokt a hozzá adott szoftver, de sem kép, sem hang nem jelenik meg. Találkozott valaki ezzel problémával, és ha igen mia megoldás?

  • Capella

    senior tag

    válasz zhagyma #4228 üzenetére

    Azt meg nem mondom neked, hogy ez a DVI-HDMI kapcsolat GMA 4500HD esetén hogyan van, vagy ami itt van, az mennyire hasonlatos a többi videokártyával.
    Az viszont biztos, hogy az ATI 3000 sorozatú kártyáknál nagyon nem volt mindegy, hogy milyen a DVI-HDMI átalakító. Nekem 2 típussal se ment a hang, ebből egyik a hozzáadott volt.
    Az ATI-nál ahogy tudom egy speciális 'aktív' DVI-HDMI átalakító kell a hangátvitelhez, sőt ami jó a 3x kártyákhoz az nem jó a 2x-esekhez. Legalábbis egy termékismertető weboldalon ezt írták.
    Hogy az ATI 4x kártyáknál pontosan mi van, azt szintén nem tudom, de mintha azoknál már a legtöbb cég megfelelő átalakítót mellékelne, talán egy-két kivételtől eltekintve.
    Vagy mégnagyobb szerencsére terjed a natív HDMI kimenet.

    A megfelelő átalakítón kívül kellett még a hozzávaló driver telepítése is, mert gyakorlatilag az ATI kártyák tartalmaznak egy külön hangkártyát erre a célra.
    Ha a DVI-HDMI átalakító nem megfelelő, akkor Vista/Win7-en lehet látni hogy van hang a digitális kimeneten a hangbeállításoknál a kivezérlésjelzőn, viszont a kapcsolat ikonján meg az látszik, hogy nincs kapcsolat, mert tényleg nincs. Így meg hang se megy tovább a tévére.
    Hasonló a Realtek HD audio drivernél, amikor nem a Vista/Win7 saját drivert használjuk, hanem telepítjük a Realtek ATI HDMI audio drivert. Ez grafikusan belerak egy HDMI kimenetet a Realtek vezérlőpultba, de ez teljesen inaktív megfelelő kétirányú kapcsolat hiányában. Szerintem.
    A Realtek központ környezetérzékeny, ha bedugsz pl. egy mikrofont, csak akkor jelenik meg a vonatkozó rész.
    Hogy mi volna, ha jó volna az átalakítóm azt azóta se tudtam kipróbálni, mert nem jártam tovább megfelelő beszerzése után. A tévéhez meg egyébként se nagyon hurcolnám oda a PC-t, nem létkérdés.
    Ellenben járt nálam egy hasonló Intel GM4500 alaplapi vezérlős gép HDMI kimenettel és természetesen kipróbáltam HDMI kábellel összekötve. Úgy persze átvitte a hangot is a tévére.
    A hosszú körítés után nálad is a DVI-HDMI átalakító körül vizsgálódnék elsőként, hogy ott milyen kell.
    A másik meg, ha nincs natív HDMI kimenete a laptopnak, kérdés hogy az Intel driver felrakja-e azt a részt, ami a DVI-n keresztüli hangátvitelhez kell, vagy ott hogyan van ez megoldva. Valószínűleg ott nincs erre külön hangchip.
    Persze ha fel kellene rakjon valamit azt meg nyilván felrakja, mert különben hiba volna az Eszközkezelőben.

  • Hunter2

    addikt

    szerintetek egy Pinnacle PCTV 300i-vel lehet HD-s DVB-T adásokat fogni?
    Sima DVB-T rá van írva de a HD-ra lennék kiváncsi.

  • zhagyma

    őstag

    válasz Capella #4240 üzenetére

    Szia!

    Huh! Köszi a sok tapasztalati leírást.

    A kábel: A HP Docking Station DVI kimenete DVI-D single link, amin az 1080p @60 Hz HD tömörítetlen képtartalom szépen átmegy és a HDCP is üzemel. Mivel csatlakozókiosztás, jelszint, adatprotokoll esetén a DVI/HDMI single link azonos és a digitális audió átvitelére nincs külön vezeték a HDMI szabványban, ezért ebben nem nagyon lehet hiba. (a kábellel szemben támasztott minőségi követelmények nem túl magasak: 165 MHz / szimmetrikus jelátvitel) Tulajdonképeen csavart érpárak árnyékoló harisnyába húzva ...

    Arról viszont fogalmam sincs, hogy az ATI a HDMI audio átvitelt hogyan csinálja ... (Gondolom van benne a GPU mellett hangkodek chip, aminek a képességei meghatározzák az átvihető hangszabványt, meg egy áramkör, ami a hangkodek chip kimenetét beillszeti a képinformációk közé).

    Az intel dokumentációk szerint a GMA 4500 MHD (GM45) össze van kötve például nálam az intel ICH9 I/O kontrollerrel DMI interface-n keresztűl. Az ICH9 tartalmazza az Intel HD audio streaming megoldást, amit a MIcrosoft is szabványosított. Ehhez a HD audio-hoz kell kacsolódnia az AD1984A hangkodec chip-nek (stereo digitális kimenettel, így gondolom maximum downconvert stereo jöhetne ki a HDMI-n. Nem baj csak jönne ...). Ezek kezeléséhez minden driver feltelepítésre került, kivéve.az "Intel HD audio HDMI". Az intel gpu/hdmi driver readme.txt szerint ez a grafikus driver installálás során automatikusan feltelepül, ha van HDMI audio hardware aktíválva a GMA 4500MHD-ben. Úgy tűnik ebben a notebook-ban ez nincs ...

    Szóval valami BIOS tweak programmal aktíválnom kellene a GMA 4500 MHD audio képességeit és várjhatóan ezután települne a szükséges driver is. Tulajdonképpen fogalma sincs a chip-nek, hogy DVI vagy HDMI csatlakozót kötök rá. A HP notebook BIOS beállítása viszont elég "szegényes", a HP pedig szemérmesen hallgat az ügyben ...

    A másik lehetőség a G45 chip BIOS inicialízálási folyamatába belenyúlni és beállítani az audió részt. A G45 programmer's guide alapján meg is lehetne csinálni, de garanciális / szerzői jogi / tulajdonjogi problémák miatt hanyagolnám ...

    Ui: Persze semmilyen utlity-t nem sikerült még fellelnem. És mégegyeszer köszi az infókat.

  • BeLac

    tag

    válasz zhagyma #4242 üzenetére

    Szia !

    DVI-HDMI-vel kapcsolatban elmesélném egy érdekes tapasztalatomat.
    Már régóta össze volt kötve a PC (DVI-D) és a TV (HDMI) de hang nem volt a tv-n (erősítőről hallgattam így nem is érdekelt ). A videokártya ATI Radeon 3870 a tv SONY KDL-40W4000, majd egy alkalommal újratelepítettem a catalyst-et (telepítés alatt a tv be volt kapcsolva és kivolt választva az a HDMI bemenet amin a PC volt) ekkor ért a meglepetés, a tévén szolalt meg a hang persze máshonnan semmi, hangfal, erősítő.
    A Hangok és audioeszközök tulajdonságokban lett egy új alapértelmezett eszköz „ ATI HD Audio rear output” ez a virtuális hangkártya biztosította a HDMI-n a hangot.
    Meg kel jegyeznem hogy ellőtte az eszközkezelő-benn ilyen nem volt, se sárga felkiáltó jel.
    Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

    Üdv:.
    BeLac

  • Capella

    senior tag

    válasz zhagyma #4242 üzenetére

    No igen, említettem, hogy nem annyira követtem pontosan az Intel eme megoldását.
    Vagy inkább esetedben akkor az a baj, hogy a laptopoknak szegényes szokott lenni a BIOS beállítási lehetősége.
    Valahogy rá kellene erőltetni azt a drivert, hátha. :Y
    Meg sajnos az van, hogy manapság már oda kell figyelni erre is, és lehetőleg HDMI kimenetes laptopot venni. Ennek lehetnek ár és típus vonzatai persze.

  • zhagyma

    őstag

    válasz BeLac #4243 üzenetére

    Szia!

    Hát örülnék egy ilyen meglepetésnek. Az általad az audio eszközök között "meglelet" ATI HD audio rear outpot inteles megfelelőjét próbáltam felgyűrni ...

    Capella Megpróbáltam "felgyűrni", de hardware nélkül nem lehet. Egyedül a Microsoft HD audio driver-t sikerült lecserélnem vele (nem túl jó ötlet, mivel ez is kellene). Ekkor természetesen a drivert nem tudta elindítani a Windows 7 x64 (hibakód és kisárgult). Próbáltam nem PnP eszközként is, ekkor pedig az inf file-t megmutatatta a varázsló (hdwwiz.exe), de nem volt hajlandó értelmezni. Még megpróbálok GUID-vel variálni ... Minden estre a GM45 (GMA X4500MHD) chipnek van egy statusz regisztere (audio = disable). :F

  • zhagyma

    őstag

    válasz Capella #4244 üzenetére

    Hát igen. A notebook választás ... A notebook 2008 szeptemberi. Mivel céges gép, ezért adott gyártó típusaiból árlimittel kellett választani (flottakedvezmény). Akkoriban a HP-nél még a D-SUB dívott, nemhogy a HDMI ... Ezt is a német elosztóból szedte a forgalmazó, mivel akkor még a piacra bevezetés stádiumában volt a GMA 4500MHD alapú típus a T9400 CPU-val (némi power is kell a fordításhoz ... ). Hivatalosan még meg sem jelent ...

    Hunter2 Ha a DVB-T-t tudja a tuner, akkor a HD-t is. Legfeljebb a hozzáadott Pinnacle szoftver nem tartalmaz MPEG4 AVC kódeket.

  • Savanya

    addikt

    Volna egy kérdésem : ASUS My Cinema U3000 Hybrid usb-s tv tunerem van. Már régen nem használtam és most meg egy digitális adót se talál . Mi lehet a baj ??

    Mobilszámom: 70-516-8068

  • cigam

    félisten

    válasz Savanya #4247 üzenetére

    Valószínű csak mpeg2-es kódolást támogatja a gyári program, nálunk meg mpeg4-es kódolást használnak. Ha nem a gyári progiját használod, (és/vagy) mpeg4 kodek-et ismerőt, akkor szerencsével járhatsz. Analóg adások bejönnek?

    Más.

    Nincs kedve vkinek megszerkeszteni az 1. hozzászólást, ahol az ilyen és hasonló alap dolgok (amik kb 5-10 hozzászólásonként előjönnek), és megoldásaik össze vannak írva? (linkekkel step by step leírással)

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

  • Capella

    senior tag

    válasz BeLac #4243 üzenetére

    Most már nem nagyon tudom, mit gondoljak. Meg ahogy zhagyma is írta, hogyan kellene működnie ennek a DVI-HDMI átvitelnek.
    Ezt az "'aktív" átalakító dolgot se nagyon értettem, hogy mitől aktív, hacsak nem kap valamelyik lábán tápot a DVI csatitól, és úgy van valami visszahatása a kártyára.
    Viszont mégis az van, hogy ha neked a videokártya driver telepítéstől a hangátvitel is jó lett, az szerintem mégis attól volt, hogy a te átalakítód megfelelő volt, csak a driver nem.
    Ilyen "ATI HD Audio rear output" nekem is megjelent XP-n is, amikor telepítettem az ATI-tól letöltött külön drivert, XP SP3 előtt még hotfixek is kellettek, és mégse szólalt meg.
    Ha meg a Realtek külön drivert telepítettem, akkor ez Realtek HDMI output vagy valami hasonló nevűre változott. Hang mégsem volt. Igaz nem HDMI csatlakozóval volt rákötve ekkor a tévé, csak a monitor DVI-n, de ettől még jónak kellene lennie később csatlakoztatva.
    Még az lehet, hogy újabban az ATI beleteszi ezt is a videokártya driverébe, de a megfelelő átalakító ATI-nál valószínűleg mégis kell. Egy próbát megérne a legújabb ATI Catalysttel tévét rákötve telepíteni, azt még nem raktam fel.
    Most ezen a Win7-en a 9.11 Catalyst van, a Realtek HD audio nincs telepítve, a HDMI-re is a Microsoft saját driverei vannak belőve. Azt mondja a HDMI-re, hogy not plugged in, de ez még minden egyéb esetben is így volt.
    Akár össze volt kötve a tévével, akár nem, akár Microsoft, akár ATI, akár Realtek driver, és akármilyen operációs rendszer alatt.
    Szóval ennél és nálam mégis az átalakító lesz.

  • Zol77

    aktív tag

    Üdv!

    Egy kis érdekesség a debreceni hd adásról:
    A tv-m veszi az adást, egy olyan kis kábellel,amit a hifitornyokhoz adnak "antenna" gyanánt. kb fél mm vastag kis drót,meg vagy másfél méter hosszú,és a jelerősség 50%,és hibátlan a kép,a műsorújság is hibátlan. Amikor a térerősség 25% volt, akkor is ment a tv adás kisebb akadásokkal,de a műsorújság már hol volt,hol nem volt.

Új hozzászólás Aktív témák