Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ulof

    csendes tag

    Sziasztok

    Becsületesen visszaolvastam a topicban, ettől eltekintve kérem a segítségeteket.
    Egy kisfogyasztású NAS gépet szeretnék összerakni, Freenas szoftverrel.
    GSEJT már kezd kuriozummá válni. Van alternatívája?
    Bolti NAS gépet nam akarok venni, drága, nem jó, nyűgös, stb.
    Vehetjük alapul a szokásos 24/7 állapotot.
    Amire kell:
    1. Fájl megosztás otthoni hálózatban.
    2. Torrent.
    3. Multimédiás tevékenység kiszolgálása. Pl film lejátszása hálózatból, stb.
    Szoftveresen ezt a Freenas teljesen kiszolgálja. De a hardver, amit az Atom-os lap nyújt az elegendő nekem?

    Köszi

    A lényeg az, hogy mi van a kő alatt.

  • Laca 012

    őstag

    válasz Ulof #5082 üzenetére

    Fogyasztásban egyelőre elérhető alternatívája nincs. :(
    Hálózati fájlkiszolgálás terén a gigabites vezetéken szinte csak a hdd sebessége szab határt, tehát alkalmas akár HD film lejátszásának kiszolgálására is. Ez nem túl nagy erőforrást igénylő feladat, nem kell tömöríteni-kódolni...stb. úgyhogy bőven elviszi.

    Esetleg az ára miatt lehet érdemes számolgatni, hogy az olcsóbb, újabb, 2magos D510 "atom2"-es lapok a kb. 1,5szeres fogyasztásukkal mennyi idő alatt eszik meg a ~10eFt különbözetet.

    Torrentezésre sem lehet panasz... 80/25-ös DIGI teljesen kihasználható vele! ;]

  • Brogyi

    senior tag

    válasz Laca 012 #5083 üzenetére

    Nalam nem volt olyan nagy elsopro folenye a Freenas-nak. Kifejezetten lomha, lassu volt a fajl masolas.Ezert hagytam fel vele. Az ubi 25-30MBps masol, ezzel szemben a Freenas kepes volt az otodet (5) hozni.Szerintem a Freebsd nem kezeli jol a LAN IC-t.Viszont az USB-s inditasa zsenialis.Egyszer beindul, es utana mar nem hasznalja az USB-t. Az ubi viszont ir/olvas ezerrel.Rendkivul keves RAM-ot hasznal.Erdekes a transmission is. Most azt mondanam az rtorrent/rutorrent hiaba hasznal tobb eroforast, de stabilabb,jobb,szebb.
    Most, biztos nem sz@rakodnek a Freenas-sal.Nagyon egyszeru,de ha nem szereti a hardware-t, akkor semmit nem er.Nalam rossz tapasztalat a sebesseg volt a GSEJT-tel.
    Szetkinlodnam magam akkor is az ubi szerveret hasznalnam.Plane ha software-s RAID5-ot is akarsz. :DD
    A masik GSEJT keveset fogyaszt, de SATA1-es. Akkor mar kicsivel tobb fogyasztas, 2magos
    CPU SATA2-vel, estleg PCIe slot, es hasithat a hardware-s RAID5 vagy amit akarsz.Ez mar Laca kollega velemenyevel egybe cseng. :R
    Azert ovatosan azzal az "eroforras nem kell". A Samba megeszi egyedul az egeszet.Meg a Freenas-nal is latszott ez a tendencia.
    Probald ki Laca amikor hasit a torrent, de nem am 1 letoltes. Legalabb 2-3 user, mindegyik user 5-6 aktiv letoltessel,es kb.1000 kapcsolat engedelyezessel user-enkent.Persze legyen is ennyi aktiv seeder. Na,es most probalj meg sambazni.Ehhez szerintem keves mar az atom, de te kiprobalhatod.Nem lattam a cpu load plugin-t a bal also sarokban.Nem telepitetted fel?
    Amikor probalgattam a korlatokat nalam a csucs 7740 kapcsolat jott ossze.

  • Laca 012

    őstag

    válasz Brogyi #5084 üzenetére

    Kifejezetten Freenas tapasztalatom nincs, de gondolom mivel Linux-Linux, vagy bug-os lehetett, vagy valami korlát volt beleépítve nem?
    Lényegében én sem kínlódnék vele, egyrészt mert nem ismerem, másrészt meg sosem tetszettek valamiért azok a disztribúciók, amik kifejezetten valamilyen feladatra lettek kifejlesztve. Az alapjuk ugyan az a kernel, csak alapból tartalmaznak olyan dolgokat, amikre szükségem sincs, meg olyan beállításokat, amiket majd én szeretnék beállítani... Sosem szerettem Windows-ból sem az ilyen "buherált" verziókat. (jó ez kicsit erős, mert míg azokat valóban buherálták, ezeket fejlesztik a user dolgának megkönnyítésére)
    Ezzel nem leírni akarom pl. a Freenas-t és társait, de véleményem szerint az ilyenen rendszereket azok az emberek dolgának megkönnyítésére fejlesztették, akik nem akarnak mélyebben belemerülni a Linux és a hálózatkezelés rejtelmeibe, hanem csak "piff-puff" használni szeretnék.
    Aztán amikor mást is szeretnének telepíteni rá, hiszen a hardver alkalmas lenne rá, akkor jönnek a korlátok és a leírások-támogatások sokkal kisebb mennyisége.
    Nem beszélve arról, hogy ha az ember odáig jut, hogy az asztali gépén, vagy notebook-ján is ugyan azt a disztribúciót használja (ha nem is mindig, hanem a windows-al felváltva), akkor ha valamit be kell lőni a szerveren, legalább nagyjából tudja hová nyúljon..

    Azt gondolom csak elnézted, hogy a gsejt SATA1 -es? :F
    Ugyanis a gyári specifikáció szerint(is) SATA2:
    "2 Serial ATA 3.0 Gb/s connectors (supporting IDE and AHCI)"
    A SATA1 az tudtommal csak 1,5Gb/s.. :U

    Ezt a torrent tesztet hamarosan megejtem viszont. Nálam egyelőre egyfelhasználós a torrent és kicsit másképp (másra) használom mint Te.

    Nálunk az ilyen "sok kapcsolat-os" torrenteket a Párom szedegeti egyelőre a saját gépén, én meg csak néha leszedek 1-1 ISO-t, ami le jön 10-15 perc alatt. A szerver nekem főleg a seed miatt megy ez látszik is a forgalmamon.. (Ne számold össze, nov9.-én pl. 99,35GB feltöltésem volt, míg le csak 2,37GB..) Emellett kényelmesen nézek fullHD-s filmet wifi-n hálózatból.
    A proci terheléses plugint nem raktam még fel, de az aega szerint a load-ompl. 0.07, 0.10, 0.09

    Majd telepítem a plugint aztán betesztelem rendesen.., bár nálam mint látszik nem életszerű a sok ezer kapcsolat...

  • Ulof

    csendes tag

    válasz Brogyi #5084 üzenetére

    Szia
    Nálam a Freenas szoftver jól teljesített másolás terén is. Egy régi celeron gépen futtatam 10/100 LAN hálózatban, a másolás elérte a 100 Mbit-et is. Minden hardvert tökéletesen felismert. A kezelhetősége ill. a használhatósága teljesen felhasználó barát. Itt kihangsullyoznám a felhasználó barát kifejezést. Egy átlagos emberkének otthonra tökéletes, természetesen ha nem akarja állandóan frissítgetni, telepíteni, állítgatni..stb. Stabilan fut, hálzatból elérhető és még csak a 0.72 verziónál tart. Én sajnos az Ubi-t nem ismerem, gondolom linux-ról van szó. A fogyasztás véleményem szerint nem elhanyagolható, ha 24/7-ről van szó és egy kW 44 Ft-ba kerül. A gyári, drága NAS gépecskék teljesítménye szerintem jóval kisebb, mint a GSEJT-é és még ezek is néhány felhasználó számára teljesen megfelelő.
    Engem az bánt, hogy a GSEJT már nehezebben és jóval drágábban beszerezhető, mint az új ATOM-ok.
    Tud v.ki alternatívát?

    A lényeg az, hogy mi van a kő alatt.

Új hozzászólás Aktív témák