Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz takee27 #5872 üzenetére

    Ahh!
    Nem tudtam, h a nagyobbik BAS birtokosa vagy. Épp ezt a típust nézegetem két hete már. Van itt egy cég Nyíregyházán, ahova eladott a kereskedőm tavaly egy példányt. Már kétszer jártam ott, hogy láthassam élőben, esetleg fűrészelhessek vele egy 12 cm-es bükköt, de valószínűleg tönkrement a cég, mert a bejárati ajtón nyitvatartási időben rendre a ZÁRVA feliratba botlottam. Ez akár jó is lehetne, ha megfelelne a gép, és megvehetném használtként nyomott áron.
    Szóval nagyon érdekel, és nem tudtam eddig felhajtani élőben egy példányt. Túlzás, hogy emiatt megyek most Sopronba, de ott semmiképp nem múlasztom el ennek a megstírolását.
    Most 160-ért adják egy ajándék metibórádijócsodával, amire ugyan semmi szükségem, de hátha találnék egy bolondot, aki féláron, harmadáron átvenné - úgy már csak 150-be lenne a gép. Ez nagyon meggondolandó, mert egy 440-es Felder ára 400 ezer fölött van, mire mindent megveszek hozzá. Igaz, az sokkal többet tud, mint a mitabó.
    Az megtorpantott kicsit, hogy 10 cm fölött már nem jól teljesít. Igaz, hogy én zömmel 7-10 cm-t fogok vágni vele, de sosem árt az erőtartalék. Bár számítottam rá, hogy az a 16 cm vágásmagasság csak egy marketingduma lesz, mert nem néztem én se ki 8-10 cm-nél többet egy ilyen pici szalaghossztól, ekkora motorral. Függetlenül ettől, még mindig nem hoztam döntést. Nem akarom elhamarkodni.
    Dolgoztam egy 450-es maszekbarkácsolású szarral úgy fél évig. Az 1 KW-jával az úgy vitte a 10 cm bükköt, mint a vajat. Azzal más baj volt. Megmérgesedtem rá, eladtam. Azóta a vastag vágásokat bérbe csináltatom meg. Már kifizettem egy ilyen BAS árát bőven a bérmunkáért. Igaz, hogy akkor nem kellett a stafni gyártásával bajolni, de azért az a pénz jobb helyre is visszaforoghatott volna, mint külső munkabérre.
    Főbb dolgok, amik érdekelnek, és valószínűleg választ is tudsz adni rá:
    - 10 cm felett a motor is belassul? Vagy csak a vágás lassul, de a motor bírja?
    - 1, v. 3 fázisút vettél?
    - Az öntvény tárgyasztalról: Alu öntvény, v szürke gépöntvény? A szélei le vannak gömbölyítve? Magyarul nem akad meg a fa, ha egyenesvágást tolsz rajta?Nem véletlenül teflonbevonatú innovácijó?
    - A felső vezetést amikor közel viszed a vágandó fához, akkor azt fogasléc tekeri le, v csak kézzel kell emelgetni a sínben a felső támasztókat?
    - mennyibe kerül, és meddig tart egy metebó szalag? Mekkora fogosztása van ennek a szalagnak? (magyarul mennyi két fog közötti távolság?)
    - Vágtál-e keményfát is vele már, ami kicsit vastagabb?
    - mennyire hatékony a porelszívása?
    - ékszíj viszi át az erőt a motorról, v közvetlen meghajtású?
    - mennyire korrekt az a szalagfeszesség kijelző?
    - csendes üzemű?
    - mennyi a tárgyasztal magassága a földtől mérve ha állványon van?
    - szériatartozék-e a tologató szerkezet hozzá? (amivel az egész gépet arrébb tolhatod)
    - Csiszoltál-e már vele, a csiszoló feltét tartozék-e?
    - Ha vékony (2-3 cm) anyagot kanyarintol vele, milyen a vágáskép?
    - Összességében véve elégedett vagy vele? Szereted?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák