Hirdetés
-
Grafikus jellegű munkára szánt AOC monitorok a megfizethetőbb szegmensben
ph A cég három kijelzővel jelentkezett, amelyek portfelhozatalukból kifolyólag dokkolóként is működnek.
-
Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
it A Cisco azt mondja, hogy a hackerek átjutottak a biztonsági eszközein, és a kormányok hálózatain keresztül kémkedtek, az ügy globális kiterjedésű.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Rohamkukac #16000 üzenetére
Sikerült teljesen elkeserítened - néznem kell hamar valami antidepresszáns után.
Úgy látom, elbeszélünk egymás mellett, amivel nem sokat adunk a fórumlakóknak.
Ha egy fiók szakszerűen lett megépítve, nem fog leereszkedni, bármilyen sűrűn használják. Ha leereszkedik, akkor az nem megfelelő minőségű bútorlappal fordulhat elő, nem megfelelő csavarméretet, vagy a hozzá tartozó előfúrást alkalmazta az építője. Ha a fióksín rögzítőcsavarjait nem központosan, nem előfúrva, nem derékszögben hajtották be, nem kellően húzták meg, persze hogy le fog ereszkedni. Találkozok néha olyan megvalósításokkal, ahol egyszerre halmoznak mindenféle szerelési hibát. Alulfizetett alkalmazott teszi-e, vagy hányaveti mesterember, egyre megy. Nem szakmunka - csak az elkért szakmunka díja ezt szakmunkának tünteti fel.
Ominózus bútorlapcsavar nálam tíz év alatt egyetlen helyen lazult ki: Szeles, hideg téli napon sebtiben szereltem egy riglit a garázsajtóra, hogy nyugodtabban dolgozhassak bent. Kicsi (rövid is, vékony is) csavar került a kezem ügyébe, előfúrás nélkül, lucfenyőbe hajtottam. Meg is lett az eredménye - fél évenként utána kell húznom, ha már kotyog a rigli.
Talán túlnőttem már azon, hogy szakmai tanácsot osszak itt: Asztalosok! Ne vegyetek ilyen riglit, mert kotyogni fog!Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #16000 üzenetére
Amúgy én nem feltétlen a csavarokat hibáztatnám olyan esetben amit írtál hogy kihúzott állapotban összeérnek a fiókok, hanem maga a vasalatot, vagy a szerelést.
Ugye vannak ezek a nagyon olcsó kínai görgős vasalatok amik annyira vékony anyagból vannak hogy meglehet csavarni. Aztán van a normálisabb kategória amit 10-ből sok asztalos használ és van a Blum ami egy erős de megfizethető kategória.
A blumnál nem spórolták ki az anyagot finoman jár és nem kottyanik le olyan mértékben mint társai.
Ahol még nagyot lehet hibázni az a vasalat felszerelése. Értem ez alatt hogy mennyire sikerül a vasalatot az oldal éléhez képest merőlegesen felszerelni. Erre jók a sablonok, de abból is blum mert a többi az csak elhiteti veled hogy pontos, de mégse. Ez ugye azért lényeges, mert kirajzoltam és egy 450mm-es sima görgős vasalatnál ~0,38fokot kell tévedni felszereléskor és kihúzott állapotban ~3mm lesz lejjebb a fiókelő a becsukott állapothoz képest. Ebbe még nincs is beleszámolva a vasalat kottyanása. -
Sanyabá
senior tag
Tényleg , mi van Mártonnal!
Elüldözted?A fiókok közti lufthoz., szerintem is sok az 5 mm, én is 3 mm-t szoktam hagyni. Kivéve, ha valami mart díszlécet teszek a fiók elejre, ami a térbeli hatásként kiemeli.
Lamellót teszek távtartónak beállításkor ,oszt csókolom.[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Speciali
tag
Fiokoknal en 2 mm-t szoktam hagyni, neha neha 3 mm-t. A butorlap fiokelö nem "megy" sehova, ha meg fa, akkor az csak összemegy, tehat nagyobb lesz a res, összeerni nem fognak a fiokok. Ha normalisan van elkeszitve egy butor, akkor a 2-3 mm epp eleg. 5 mm az mar randa.
Thyeby
A D 3 ragasztora szerintem csak a vizes bazisu festek lesz maradando.Sanyabá
A lamello az már 4 mmItt a cégnel is bazi nagy reseket hagytak eddig az butorfrontok között, merazatuti. Na ennek vége, legalabbis amit en csinalok, az nem ilyen lesz. Es altalaban en csinalom a butorokat itt, mert nincs mas...
[ Szerkesztve ]
-
Bubi
csendes tag
válasz Rohamkukac #16000 üzenetére
Ha eurocsavart használsz a fióksínhez, biztos nem fog lógni, nem áll ki a feje a lyukból szinte egyáltalán, és 2 Ft/db-ból megúszható. Az előfúrást viszont pontosan kell csinálni.
-
zz76zz
csendes tag
Na teszteltem a csiszolóhálót és nagyon bejött. Nem dugul el. Nagyon elégedett vagyok vele.
www.vagyunk.hu
-
zz76zz
csendes tag
válasz thyeby #16007 üzenetére
Bocsánat. Ugyen a problémám az volt, hogy ha elkészítettem egy pörgetett cuccot (gyertyatartó, fával borított pálinkásbutykos, stb) lenolajjal kezelést követően (jó pár óra elteltével) újra kellett csiszolnom, és a félig beszívódott lenolaj és fa keveréke azonnal eltömítette a csiszolópapírt, ami onnantól kezdve hasznavehetetlen volt.
www.vagyunk.hu
-
skiri
újonc
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni ennek a polcnak a felületkezeléséhez:
A váz fenyő, a polcok 3mm-es nyír rétegelt lemezből vannak. Nagy súlyt nem kell tartaniuk, csak 1-2 könyv, meg kacatok, amit egy éjjeliszekrény szokott.
A legfelső negyed falai rattan szövetből lesznek, ezek takarják majd a lámpákat. Ezt is szeretném festeni, de nem tudom lehet-e
Az eredménynek ehhez a komódhoz kellene passzolnia:
[link]Pácolnom kellene, és utána lakk, vagy viasz, vagy inkább csak selyemfényű lazúr?
Skiri
[ Szerkesztve ]
-
-
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #16012 üzenetére
Xar poén volt, nálam nem jött be
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Valakinek nincs valami fával kapcsolatos bérmunkája?????
-
Rohamkukac
csendes tag
Érdemes megnézni a legvégéig. (Ruszki, de meglehet érteni)
-
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #16016 üzenetére
...és melyik részét volt érdemes megnézni?
-
wrox
senior tag
válasz Rohamkukac #16016 üzenetére
Tök jó, de mi az, amit csinált?
Ez a gyerek tuti megvágja magát valamivel. Úgy nyúlkált a fűrésznél (4:50), hogy rossz volt nézni. Ráadásul az a lógós pulcsi.
Aztán csak lehet, hogy nekem mint laikusnak tűnt veszélyesnek.
mdk01: nekem az egészet, szeretem az ilyen videokat. Persze asztalos szemmel, biztos másképp nézném, de nem vagyok az.
[ Szerkesztve ]
-
Rohamkukac
csendes tag
Jol látod. Aki a szakmában van, neki is egyböl feltünik a sok visszás dolog jo és rossz értelemben.
Egyik a balesetveszély. Na meg ha valaki pontosan dolgozik, ilyen munkakörülmények és "szakadt" gépekkel is lehet eredményes munkát végezni. Persze gondolom nem eröl akar szólni a film. Lehet náluk ez természetes. Csak bemutatás célból ügyködött valamit a srác.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
"de mi az, amit csinált?"
Fából vaskarikát. Ez egy nálunk már letűnt dolog. Takaríthatatlan, kényelmetlen és nem is igazán esztétikus. Idejétmúlt élzárási technológia. Egy jó elv mentén ment egyébként a fiú, de szinte mindent mindent rosszul csinált.
Osztom a véleményed: Szembetűnően balesetveszélyes volt.
Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz thyeby #16020 üzenetére
Az alukeretes pl. ajtó egy letünt, idejétmult dolog? A high-tech konyhákban pont az alukeret és az akril lapok a legmodernebbek.
Akkor megint csak érdeklödnék hogy mi az ami ennél is modernebb, tartósabb? (Mert ugye az abs élzárás elöbb volt mint az alu ha esetleg azt akarod emliteni) -
thyeby
őstag
válasz Rohamkukac #16021 üzenetére
A high-tech konyhák első számú jellemzője, hogy a profi konyhaipar elemeit viszi az otthoni konyhába. Valóban jelen lehet az alumínium keret, de még véletlenül sem ebben a formájában. Tekintve, hogy cél a könnyen takaríthatóság, egy ilyen módon szerelt bármit, ha el tudsz adni Jamie Olivernek, akkor azt mondom, hogy taníts. Erre egy sznob lehet vevő, akinek fingja sincs arról, hogy mi a high-tech konyha, de ő ilyennel akarja (sikertelenül) prezentálni, hogy a konyhája olyan, mint a profiké.
(Fáj a tudatlanságod, amit úgy akarsz eladni itt, mint aki a lámák lámája.)
Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz thyeby #16022 üzenetére
Akkor válaszolok a Te stilusodban: Egy külföldi név emlitésével akarod terelni a témát. Mert hogy nem válaszoltál a kérdésemre vagy nem tudsz, vagy ugy pofira esel mint fentebb a csavaroknál.!
Szerinted hol használnak még alukeretet az ajtók, fiókok kivételével vagy amit nem kell takaritani egy konyhában. Ha legalább olyan pontos mint ahogy a srác csinálta a videoban, csak több ragasztóval, ugyan ugy tisztántartható mint bár mi más.
A szob, fellengzős részhez meg inkább TE illenél ezzel a kijelentéseddel : "Talán túlnőttem már azon, hogy szakmai tanácsot osszak itt"Röhögök azon, hogy véditek egymást akármilyen agyatlanságokat hord össze a másik. Kezdem azt hinni hogy a hsz.-ek mennyisége és az ebböl adódó "rangjelzés"-böl vonjátok le hogy ki milyen szakember. Szánalmas ha igy van.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #16023 üzenetére
Nekem nem volt sok bajom a videóval, bár csak a cégnél gyors átpörgettem 5perc alatt.
Én csak sajnálom őket hogy ők is rákényszerülnek, hog yilyen körülmények közt dolgozzanak.
A balesetveszélyről meg annyit, hogy ez a szakma erről, szól. Sose vagyunk biztonságban és sokszor az rosszabb ha vki totyorog a gép mellett és finomkodik hogy most hogyan vegye el azt a darab lécet onnan, mint hogy odanyúl és elveszi. Ezt a kívülálló lehet balesetveszélyesnek gondolja, de lehet rutinnak is hívni. Ha vki már benne van min 10éve szakmában(vagy inkább ismeri már jól az adott gépet) és persze nem hülye az már rendelkezik olyan rutinnal hogy tudja mit szabad és mit nem.Én is csináltam pár éve ilyen profilozást nekem semmi bajom vele.
-
thyeby
őstag
válasz Rohamkukac #16023 üzenetére
Talán kicsit szájbarágósabban kellett volna írnom - bár továbbra is úgy érzem, hogy hasztalanul teszem, ha teszem.
A high-tech konyha alatt azt kell érteni, hogy azokat az eszközöket és módszereket telepítjük "házi" konyhába, amiket a szakácsok használnak iparszerűen. Ez nem dizájnt jelent. A látszat csak egy velejárója a dolognak, ugyanis az ipari konyhák rozsdamentes anyagokat használnak (s ennél az alumíniumot kevésbé kultiválják). Ezért aztán egy ilyen konyha tele van csillogó fémmel. (kukucskálj hátra egy McDonalds-ban) Elsősorban a higiéniai követelmények miatt van így, de igen fontos szempont a tartósság.
Most ragadjunk kicsit le a higiéniánál. Ominózus keret kiáll a síkból. Ennek a takarítása gyakorlatilag lehetetlen. Gondolj arra, hogy végigcsorog az ajtólapon mondjuk a kifröccsent tojás. Az szépen megáll (szóbanforgó esetben alá is folyik) ezen a kiálló alu profilon. Első nekifutásra csak szétkenni tudod. A tövébe aztán beleszárad ez a tojás már másnapra. (Bármilyen gondosnak is gondoltad a takarítást.) Innentől kezdve már fogja a további koszt, ami aztán halmozódik.
Egy üzemi konyhán se idő, se kapacitás nincs arra, hogy ilyen helyekről takarítson a semperger. Neki az a dolga, hogy főzzön, mert abból van a pénz. Ezért aztán olcsóbb is lesz, és hatékonyabb is, ha a konyha berendezésekor, az eszközök, gépek beszerzésekor odafigyel a tuti takaríthatóságra. A takarítás minőségét, mint higiéniai faktort a hatóság komolyan ellenőrzi.
A külföldi nevet azért írtam, mert azt gondoltam, tudod, hogy egy világszerte ismert vérprofi szakácsról van szó. (Most viszont azt gondolom, hogy ha azt a külföldi nevet bemásoltad volna a google-ba, akkor nem kellene ismétlődnie tovább itt a hsz-ekben. Furcsa nekem, hogy tudod, mi a high-tech konyha, de nem tudod, ki Jamie Oliver.) Biztos lehetsz abban, hogy ez a külföldi úriember nem lőne akkora bakot, hogy olyan csicsára adjon ki pénzt, amiről mi most vitatkozunk. Mert neki aztán csicsára van a legkevesebb szüksége munka közben.
A high-tech konyha egy hangzatos marketing keresztnév szerintem. Külföldiül, mert az olyan jól eladható. Szószerinti magyar fordítása valami ilyesmi: Magas technológia, élenjáró technológia. Tartalma (ami a lényeg), valami ilyesmi: Házi üzemi konyha. Inkább jelent használható páraelszívó rendszert, rozsdamentes mosogatót, hőkeverős sütőt etc. magába foglaló eszközrendszert, mint dizájnt.Nem azt tehát, hogy alumíniummal van élzárva a bútor, és olyan silver dizájn, olyan hájtekes az egész.
Amiről beszélünk, az jelen volt (volt!) hazánkban is. Emlékezz vissza a régi Lehel hűtőszekrények tetejére, a vonaton a lehajtható kis étkezőasztalkákra, esetleg régi kiszolgálópultokra. Nem mutatkozott sem időtállónak, sem sterilnek. Elmaradt."ugyan ugy tisztántartható mint bár mi más."
Ezzel a kijelentéssel nem tudok azon túl mit tenni, hogy határozottan cáfolom, és az ellenkezőjét állítom.
Ha már alu élzárás, itt egy kép:
Ez tisztán tartható alumínium élzárás. Vitatott megoldásnál az ABS is léptékkel megfelelőbb. De nem arra utaltam, hogy amiről beszéltünk, ez annál modernebb, hanem arra, hogy ez megfelelő, amaz meg nem.
Árulnak a filmbélihez hasonló alu profilokat. Azok éppúgy hasznavehetetlenek, noha méregdrágák. Mint ahogy árulnak olyan terepjárókat is, amikben nem hogy összkerék meghajtás, meg felező, de még egy árva occó difizár sincs. Nem írják rá, hogy terepjáró, de ugyanúgy néz ki. Kifejezetten a sznobokat célozták meg vele. Telibe is találtak. De attól azt még nem lehet terepjárónak nevezni.
"Röhögök azon, hogy véditek egymást akármilyen agyatlanságokat hord össze a másik. Kezdem azt hinni hogy a hsz.-ek mennyisége és az ebböl adódó "rangjelzés"-böl vonjátok le hogy ki milyen szakember. Szánalmas ha igy van."
Erről egy vicc jutott eszembe:
Bemondja az útinform, hogy óvatosan hajtsanak az autópályán, mert egy őrült szembe halad a forgalommal.
- Eegy? Miíínd!Szembe haladsz itt olyanokkal, akiktől hülyeséget még nem olvastam. És mondasz hülyeségeket.
Mondok néha magam is hülyeséget - nem is ezzel van a baj. Hanem azzal, hogy leragadsz mellette csökönyösen, s nem hagyod, hogy segítsenek. Jómagam úgy vagyok vele, hogy ha te nem veszed komolyan, amit írok, akkor én miért vegyem komolyan, amit írsz? Látom azonban, hogy kapsz nálam türelmetlenebb fórumtársaktól nálam sokkal türelmesebb hozzáállást.A rangjelzést szerintem ne emlegessük. Aki itt rang után sóvárog, az a mi fórumunkat fogja legnagyobb ívben elkerülni.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Sanyabá
senior tag
válasz thyeby #16025 üzenetére
Nem védlek ( azt csinálja a Magyar Gárda) , de szerintem is úgy van ahogy szépen szabatosan leírtad. Miért is?
Szerintem 3 tipusú konyha van: - a hagyományos , mindennapi családi konyha
- a látvány konyha ( ami az új gazdagéknál van,hetente egyszer
főznek,vagy főzetnek)
- és az ipari, éttermi konyha.
Ezekből kiindulva lehet vitatkozni,hogy mi kell az egyikbe ,és mi a másikba.A rang kórságról: 2000 valahány naposan, még csak fanatikus tag vagyok.
[ Szerkesztve ]
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
jimy_l
tag
"Boldogok a lelki szegények. Mert, övék a mennyeknek országa!"
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
mdk01
addikt
válasz Sanyabá #16026 üzenetére
a látvány konyha ( ami az új gazdagéknál van,hetente egyszer
főznek,vagy főzetnek teát)Nem kell ezen a rangon lovagolni, engem és sokakat tök nem érdekel.
Mindenki olyan amit ír a rang csak esetleg a moderátoroknak szükséges, meg egy apró jelzés, de kb. semmit nem jelent.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Íróasztalon nem csorog menetrendszerűen tojás. Ott inkább az a baj vele, hogy jó hideg lehet az ember alkarjának. Igényes íróasztalra legstílszerűbbnek egy éllécet gondolok. Viszont előny, hogy nem gurul le a toll, mert megakad.
Le vagyok maradva jócskán, úgy tűnik. Ezek szerint már van high-tech iroda is?Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz thyeby #16030 üzenetére
Természetesen mivel frontról volt szó(én legalábbis úgy értelmeztem) én is frontra értettem.
Remélem nem haragszik meg Balika hogy berakom ide a picasa-s képeit, de egyszerűbb így megmutatni.
2009.04 Balika íróasztal[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Úgy rémlik, hogy láttam már pontosan ezt az íróasztalt - de tévedhetek.
Itt és így teljesen normális ez a fajta élzárás. Félreértettelek, mert az asztallapra gondoltam.Mielőtt idézném, hogy édesapámnak melyik mondását juttatta ez a dolog eszembe, sietek elébe menni a zsémbesség látszatának - nem ez a front megoldása indíttatott.
Szóval ezt mondta olykor a faterkám:
- Szép a katicabogár, és aranyos. De nem a húslevesben.Ha egy ilyen fotóval reflektált volna Rohamkukac, azt válaszoltam volna, hogy igazad van komám, fel lehet ezt jól is használni.
Reménykedek, hogy valójában ilyesmire gondolt ő, csak hirtelenül a hájtek konyha jutott eszébe.
Amikor azt írtam, hogy fából vaskarika, nekem rögtön az jutott eszembe, hogy gyerekkoromban milyen nehezen takarítottam meg a hűtőnk tetejét. Az így volt megoldva, és anyámék ott tartották a hamuzót. Hát jó szórakozás volt kipiszkálni a tövéből a fekete csíkot, amit a nedves hamu rajzolt oda.Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz thyeby #16025 üzenetére
Látod, ezért érzed azt hogy valaki veled szembe megy. :
"Valóban jelen lehet az alumínium keret, de még véletlenül sem ebben a formájában."Alu keretről volt szó. Erre te beraksz egy munkalap alu élzárást ami 100x jobban kivan téve a szennyeződésnek. A munkalap kényesebb mint az ajtókeret.
Na akkor komám sasolj és tanulj. Tod, a jó pap is... !
Ezeket a high-tech konyha cimszó alatt találtam.
[link]
[link]
[link](#16026) Sanyabá
Sanyabá a fürészelést kiprobáltad már, hogy könnyebb...? Itt elakadt beszélgetés
[link] -
Soká
senior tag
válasz thyeby #16030 üzenetére
"Ezek szerint már van high-tech iroda is?"
thyeby,
a high-tech az egy "stílus", egy formai megoldás, nem sok köze van az ipari környezethez. Alkalmasint egy óvoda is épülhet high-tech módon, még ha ez szokatlanul is hat.
Rohamkukac,
mindig megállapítom, hogy Te aztán nagyon beszédes (és találó) nicket választottál! Rohammód tudsz kukacoskodni, és még talán igazad is van, de kinek lesz jobb tőle? Egy fórum életéhez hozzátartozik az is, hogy nagyjából megismerd a tagokat, a stílusukat, a preferenciáikat és még azt is, hogy kivel érdemes kukacoskodni, kivel nem.
Ez itt nem versenypálya, ahol el kell dönteni, hogy kinek van igaza, kinek nincs. Ráadásul, én úgy látom, itt az asztalosok nem azért írogatnak, hogy eldöntsék maguk között ki a nagyobb spíler. A "rang" meg tipikusan az újoncok számára érdekes, egy idő után észre sem veszi az ember. Hacsaknem a rohamozó újoncok miatt. -
mdk01
addikt
válasz Rohamkukac #16033 üzenetére
Azért azt vedd észre, hogy nem feltétlen a szennyeződésről volt szó, mint inkább annak a takarításáról.
Ezáltal a munkalapos példád ismét nem állja meg a helyét.
Illetve nem értem mire gondoltál azzal hogy kényesebb.Soká: Ezen már én is gondolkodtam, mármint a rohamkukacon, de nem bírtam volna így megfogalmazni....Soká stílusban
[ Szerkesztve ]
-
Rohamkukac
csendes tag
Pont ezt akartam irni "thyeby" forumtársnak mert láttam nincs tisztában teljesen a stilusokkal.
Egy konyha nem attol lesz high-tech stilusu mert spéci konyhagépek vannak benne vagy minden ipari elem kinézetü.Ari vagy hogy kukacoskodásról beszélsz, holott Te elemzed ki a másik nickjét. Választásom egyszerü magyarázat: értelmes nevet már nem lehet választani, ez a szó pedig humoros. A kukacoskodásrol meg annyit, hogy nézd meg a hsz.-eim utáni kommenteket.
thyeby kollegának meg sajnos ugy válaszoltam, amilyen stilusban ő irt nekem. Ha meg az a baj hogy már kinosan igazam van, én legalább nem irom azt hogy "túlnöttem már azon hogy itt szaktanácsot osztogassak". Én is tanultam itt pár hozzászólásokból szakmailag.
Most azért nem fogom megváltoztatni a itteni nevem, mert komolytalan jelentéssel bir. Próbálj elvonatkoztatni töle. A forumot meg nem én használom versenypályának... nézz szét.
Amugy nem értem miért lenne érdekes az ujonc számára a rangjelzés? Se a szakmai tudás, se maga a forumozo mint ember milyensége nem vonható le belöle. Csak annyi hogy sokat ir be.
Tudom hogy itt én vagyok most a föellenség nektek mert idejövök és osztom az észt az ujonc rangommal és ha igazam van, hogy jövök én ahoz... Hát csak a 33 év szakmai tapasztalatommal.
Na magánszámokról ennyit ha lehet.Hogy szakmai is legyen, és pont most nézegettem a sablonokat. Felállt a szőr a mellemen hogy ez a fúrósablon 70-80 ezer akár Blum ide vagy oda. De még külföldön is drága. [link]
[ Szerkesztve ]
-
zz76zz
csendes tag
Nem jó olvasni a vitatkozásotokat. A baj, hogy mindketten értetek az asztalos szakmához, csak a régi iskola és az új iskola csap össze. Igaza van mindkettőtöknek (most nem fejteném ki, mindegyik vitátokat) és kész.
www.vagyunk.hu
-
thyeby
őstag
válasz zz76zz #16037 üzenetére
Magam is ugyanerre jutottam - ezt senkinek nem jó olvasni.
Csak én nem azt sarkítottam ki belőle, hogy igaza van mindkettőnknek, hanem azt, hogy egyikőnknek sincs.
Mert egyszerrecsak azzá alakult a dolog, hogy vak vezet világtalant.
Keresni kezdtem, hogy mit rontottam el - mert látom, hogy ezt az értelmetlenséget magam gerjesztettem.Helytelenül értelmeztem a high-tech fogalmát. Nem azért, mert nem igaz, amit leírtam, hanem azért, mert nincs egységes definíciója. Irányzatok vannak, megközelítések, s ezek között az enyém csupán egy.
Azzal kellett volna kezdenem, hogy tisztázzuk, mit is értsünk a high-tech konyha fogalma alatt.Keresgélni kezdtem, hogy mi ennek az egészséges levezetése.
Két szomszéd metszi a fát a kertben. Egyikük szerint sem jó úgy, ahogy a másik csinálja.
Egyiküknek sincs igaza. Mert ősszel mindketten szüretelni fognak, s mindketten jól.Tanulsága számomra ennek az, hogy hagyni kell minden nézetet, hagynom kell mindenkit a maga útján járni.
Törekszem erre máskor jobban odafigyelni.
Több fa van, mint asztalos!
-
Sanyabá
senior tag
válasz Rohamkukac #16033 üzenetére
A fűrészelésről: Nem mindegy hogy körfűrésszel,vagy szalag fűrésszel vágsz keresztbe, vagy hosszában. Az én szalag fűrészem jobban szeret hosszában vágni,a körfűrészem meg keresztbe.
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
zz76zz
csendes tag
válasz thyeby #16039 üzenetére
Én olyasmire gondoltam, hogy például azt mondja valaki, hogy: "van nálam egy kés. A háziasszony szeme előtt megjelenik ennek kapcsán egy konyhai kés. Egy vasesztergályos előtt egy esztergakés, a faesztergályos előtt simító vagy holker kés, a Kommandós előtt egy fűrészes vadásztőr, stb. De a lényeg, hogy lássunk más szempontokat, vagy legalábbis fogadjuk el, hogy más máshogy látja. A kés a lényeg, de mindenkinek mást jelenthet.A winchester a vadnyugaton egyértelműsített egy fegyvert és félelmet keltett, ma bármelyik számítógépes üzletben sem kérdeznek vissza, hogy a puskára gondolt e
www.vagyunk.hu
-
Soká
senior tag
-
zz76zz
csendes tag
válasz Rohamkukac #16036 üzenetére
Terveztem, hogy a következő bölcsőkészítéshez csinálok egy fúrósablont, mert hasznos lehet sok helyen. (főleg még akkor nem volt állványos fúróm sem)
[ Szerkesztve ]
www.vagyunk.hu
-
Rohamkukac
csendes tag
Hát ha az elöbb azt irtam hogy ari vagy, akkor a privát leveled után (heteró vallással!) azt mondom hogy cuki pofa vagy.
De ez csak egy forum abszolut nem érdekel hogy kinek milyen a tulajdonsága. Pusztán csak kedvböl jövök és irogatok, vagy segitek ha tudok gondolom mint mindenki más. Ennyiböl áll a forumozás. -
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #16041 üzenetére
Szinte pontosan azt írtad, amit gondoltam erről.
Vannak hossz, és vannak keresztvágásra kihegyezett szerszámok, gépek. Ha megfordítva használjuk őket, kínlódássá válik a munka.
Nehéz jól megválaszolni, hogy hosszába, vagy keresztbe könnyebb-e vágni a fát, mert elég soktényezős dolog.
Ha nézünk egy másik megközelítést: Most vágjunk egy botot, vesszőt jó éles kacorkéssel hosszára, majd ugyanezt keresztbe, akkor megfordul a dolog. Hosszában könnyebben tudjuk faragni, mint keresztbe. Hosszára faragáskor inkább csak hasítunk, míg keresztvágáskor töményen nyírunk. De ez sem fogja megválaszolni a kérdésünket igazán korrektül. Gondoljunk a könnyen faragható fafajokra, mondjuk a hársra.Onnan indult ez a dolog, hogy szóba került a haránt gyalulás.
A gyalugépek arra vannak berendezkedve, hogy szálirányban metsszék a fát.
A haránt gyalulás - ha a rostok szépen párhuzamosan futnak a gyalukéssel - igen meg fogja fogni a gyalugépet. De változik a leányzó fekvése, ha a rostok rézsutosan esnek a kés alá, fafajonként is változó, hogy mennyire fogjuk vissza a gyalukést így, valamint a fa nedvességtartalma is beleszól a dologba.De nem szerencsés a haránt gyalulás "hatékonyságát" az alapján levezetni, hogy hosszára, vagy keresztbe könnyebb-e vágni a fát, ugyanis a keresztbe vágás megfelelője az lenne, amikor bütüt gyalulunk - amivel aztán végképp nehezen bírkózik meg egy mezei gyalugép.
Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz thyeby #16048 üzenetére
Bocsi hogy megen én vagyok de gép közelben vagyok (munka)
Jogos! Mert nem irtam oda hogy Kézzel gyalulás és Kézzel Fürészelés amikor is igazából lehet érezni a különbséget a haránt és a hosszában valo megmunkálás erőkifejtése közt. Átvágni a szálakat általában könyebb mint végigmenni a keményebb erezeteken. Én legalább is ezt tapasztaltam. Ha nagyolok gyalulásnál, az kézzel csinálom. (vastoku kézigyaluval) Kézzel jobban érzem az anyagot hol lehet, vagy nem lehet keresztben gyalulni.
Aszem a képen is kézi gyalu haránt gyalult forgács van. Mert hogy onnan indultunk ki.[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
félisten
válasz Rohamkukac #16049 üzenetére
Szerintem meg felsőmaró csinálta, én is gyártottam olyan forgácsot nyáron. Kézi gyaluhoz tán túl egyenletes a forgács.
[ Szerkesztve ]
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
Új hozzászólás Aktív témák
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs ICON székek azonnal . Utolsó darab raktáron +36301300000
- Xiaomi Mi Smart Speaker okoshangszoró dts hanggal - használt, újszerű - 1 db.
- Új Bestway medence vizforgatóval akciós áron
- Csúcsminőségű biztonsági kültéri okoskamera félár alatt
- ArenaRacer Craftsman Gamer szék