Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vikusz77

    tag

    válasz Márton111 #5550 üzenetére

    "Ha van egy fúród akkor kapcsold már be és számolj 4-ig.Mindjárt kiderül hogy amit ajánlottál az 4-5 mp-ig pörög ."

    A motorfék hiányára ha jól rémlik én hívtam föl Thyeby figyelmét... De lehet hogy más is mondta csak én nem olvasok rendesen...
    Amit "ajánlottam" nem tudom kipróbálni... Ami itthon van fúrógépem, a kedvedért bekapcsoltam, három másodperc a megállási idő. De ismétlem, én magam hívtam fel Thyeby figyelmét erre, hogy ezt bele kell kalkulálni hogy idő míg megáll (hanyag módon 2mp-et írtam, vessetek a mókusok elé), és ez a vezetékes ellen szólhat.

    Neki kézben való fúrásra kell a gép, nem állványos, és nem is csavarozáshoz.
    Én nem vagyok ellene a 18 voltos gépnek sem, valóban nem nehéz (akku nélkül 1,6 kg) csak annyit mondtam hogy szerintem érdemes ezt még meggondolnia mielőtt dönt.

    Szerintem is megéri 85 ezerért ez a 18 voltos Makita amit ajánlottál, két 3 Ah-s akkuval, töltővel, stb .

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Vikusz77 #5551 üzenetére

    Ez így rendben is van részemről
    Gép 1,3kg akku 0,6kg :) megmértem mert az ördög a részletekben rejlik ezért kell mindig pontos adatokat szolgáltatni 10dekával több mint a prospektusban , de lehet hogy a rézsúlyok csalnak :)
    mondjuk én ráragasztottam 10db bit meg egyéb (fúrószár) tartót de (az csak nem 10dkg vagymégis)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    Elnézést, de nem nagyon követtem az eseményeket csak átfutottam az utolsó pár hzs.-t.
    Most (még) ott tartotok hogy thyeby-nak szeretnétek vmi kis akkus fúrót ajánlani/keresni a kis lyukak fúrásához?
    Ha igen akkor ugye a probléma az hogy a kicsi(könnyű) gép az aksi miatt nem bírja sokáig és lassan forog. Viszont ha nagy a gép akkor meg nehéz(aksi) viszont sokáig bírja és gyorsan forog.
    Nem rég írta Vikusz hogy miért nem jó Thyeby-nak az akkus flex. Akkor most miért is lenne jobb egy 1,5-2kg akkus fúró sok tízezer pénzért mint egy jó minőségű kék Bosch, Makita, Dewalt 20-40k-ért? Súlyra ugyan annyi(vagy könnyebb) mint egy akksis gép és forog is.
    Nincs rajta motorfék(bár már lehet van olyan vezetékes pisztolyfúró is amin van, nem tudom) és vezetékes is de max szénkefét kell benne cserélni sok évente és megy tovább.
    Ezzel szembe én még mindig az állványos fúrót támogatom mivel érdemes mérlegelni a fúrandó anyag súlyát. Értem ez alatt hogy Thyeby pár dekás tízdekás alkatrészekkel dolgozik legtöbbször. Kérdem én hogy mit érdemes ilyenkor, a 20dkg-os alkatrészeket emelgetni és állványos fúró karját 0,5-1kg-os nyomással húzni vagy egy 1,5-2kg-os gépet emelgetni. Arról nem is beszélve hogy az állványoson lehet sablont csinálni az alkatrészeknek és minden lyuk ugyan oda kerül.
    A súlyokat és értékeket hasra ütés szerűen írtam az elmélet a lényeg.
    Elnézést ha nem egészen ez volt a téma.

    Üdv.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #5553 üzenetére

    Igazad van mindenben kiv 1-ben ha fúrógépen van motorfék akkor az annyiba lesz neked mint a legdrágább aksis mert ez jelenleg extra. Lehet 2 év múlva megjelenik de ez csak a kézi körfűrészeknél van meg jelenleg,ezt nem tom milyen árkategóriában (az enyimen van de az 150rugó volt 3éve) balesetvédelemből esetleg máshol hasonló okból,megjegyzem a vezetékes fúrók nagyobb forgórésztömege esetleg megdrágítaná az állandóan besatuzó féket vagy hamarabb kikopna, mindenesetre az akkusokon gondolom a csavarbehajtás funkciót támogatandó mindenesetre van.(Esetleg úgygondolják aki vezetékest vesz annak jó lesz úgy is ha vár míg leáll.)De a mobiltelókkal szemben a cordless telók ugyanilyen elmaradott mostohagyerekek.Acordlessek sokkal kisebb tudásúak, míg a mobilok már már zsenik.Amúgy a technológia azonos , még frekvencia is hasonló ártalmas mikrohullámú sugárzást termel.
    U i az újgyártású gyári faipari fix nagy gépeken a motorfék manapság kötelező darab dehát ezekbőla z olcsó is milliós tétel
    Amit állványossal meg lehet oldani összehasonlíthatatlanul könnyebb, kényelmesebb, csak kissé görnyesztő ülve dolgozni egész nap :) ki kell húzni magam :)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz Márton111 #5554 üzenetére

    Nem állítottam, hogy van azt sem hogy nincs olyan pisztolyfúró amelyiken van motorfék. Van ilyen egyáltalán?
    Körfűrészen már 10 éve is létezett motorfékes az nem újdonság.
    Magamból kiindulva nekem nagy állványos fúróm van azon állva dolgozok hasmagasságba így nem kell még görnyedni sem, meg egy kicsit is olyan magasra rak az ember amilyenre akar. Bár azért néha jó dolog leülni és szerencsére ha az ember a maga útját járja megszabhatja mikor mit csinál így akár felváltva is lehet ülő és álló munkát végezni.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz mdk01 #5555 üzenetére

    Én legalábbis eddig nem láttam vezetékes fúrót motorfékkel , de Amerikát se láttam még saját szememmel élőben, mégis ott van azt állítják :) De ha van az tuti drága mert ritkaság ma még:)
    Az biztos hogy nem mindennapos dolog

    [ Szerkesztve ]

  • Winner_hun

    félisten

    A motorfék amúgy hogy működik? Mert hogy akkor hatalmas szikrák vannak az látom. Valami ellenáram megy a motorhoz?:F

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Winner_hun #5557 üzenetére

    Nem vagyok szerelő, de úgy gondolom rugós vagy mágnesfék van a motorokban amit elektromágnes nyit szét amikor áramot kap a motor.De ennek ellentmond ha a körfűrészemet kihúzom a konnektorból ha a billentyű berögzítve maradt akkor nem működik a motorfék,szabadon kifut tehát itt vezérelt fék lehet amit a billentyű elengedése indít meg,és a hálózatról kapja ilyenkor a naftát(?)rövid időre 1 perc csak így tudom megmagyarázni asztalos marógépből volt ilyen.

    Tehát minimum 2 féle villanyos motorfék van mert a behajtómon ha nincs a billentyűje benyomva be van fékezve a tokmány.

    Szerintem a nagy szikraáthúzás a motor kikapcsolása miatt képződik amikor leépül, megszűnik a mágneses tér amit a forgó és állótekercsben folyó áram gerjeszt (ennek energiatartalma van valamint elkezd lassulni a forgórész ami ilyenkor áram betáplálás nélkül forogva áramot termel persze ez motorja válogatja van amelyik igen, van amelyik nem fajtától függ)egy szikraáthúzásban jelentkezik.
    Ha a vellanyt lekapcsolod (fénycső ennek dupla erős kapcsoló igénye van normál izzóhoz képest pont a bekapcs-kikapcs túláram miatt!!, vagy egyéb nagyobb fogyasztót akkor is szikráthúzás van a kapcsolóban, jó esetben nem világít át a műanyagon) a megszűnő és a keletkező áram használás ívet tud húzni ilyenkor pillanatnyi túlfeszültség keletkezik, erre mondta apám egy készüléknek minden bekapcsolás árt (tehát főleg aki- bekapcsolás terheli,a folyamatos üzem relatíve kevésbé .)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    [link] Itt a csavibehajti-pajti robbantott rajza féket én nem találtam rajta mindamellett biztos hogy van ,mert ha áll a gép be van fékezve a tokmány :) ezekszerint a féket nem részletezték ki pedig azt hittem lesz egy ilyen elem is "fék" :P
    A körfűrészen , gérvágón a lekapcsoláskor a szénkeféknél a szikra fellobbanás valószínűleg a fék bekapcsolás okozta plusz áramfelvétel miatt van,mert "féktelen"vezetékes fúróban nincs plusz szikra lekapcsoláskor (billentyű elengedése)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5546 üzenetére

    Huhh!
    (Az aug 20-i őrület következett, eddig pisilni se volt időm, nem még fórumozni is. Végigjárni 3 nap alatt az országot úgy h minden ott legyen mindenkinek időben - hát nem piskóta dolog. A Fahajlítós CD mellett pl ott gurultam el Budapesten úgy, h nem állhattam meg érte, mert akkor lekések egy 200 km-re levő boltot.)

    Nos, mindenek előtt köszönöm, h felhívtad a figyelmem erre a motorfék dologra. Látod, ez önállóan nem jutott volna eszembe, pedig olyan evidencia.
    Hát persze, hogy nekem is jobban tetszett az a minike makita. De hát az a vonat már elment. Megnéztem annak az új árát, hát 30 rugó körül mérik 90 dekánként. Ezt jól elcsesztem télen.
    Valami kis fúró kell mégis, és ez az általad legutóbb linkelt korrektnek és egyúttal méltányosan olcsónak tűnik. Mégegyszer köszönöm a linket.

    "Nagyon nem lősz mellé szerintem egy ilyen kis géppel, bár jobb lenne persze kézbe venni, kipróbálni."

    Annak ellenére, h olvastam fentebb, hogy kipróbáltad, és könnyű mellé lőni, osztom ezt a véleményt. Van ugyanis egy aprócska, de nem jelentéktelen segítség oda találni a pörgő fúróval, ahova kell: Egy viszonylag vastag, erős bőrdarabkát kell odafúrni a fához. A bőrön ki vannak ütve hármas lyukasztóval a lyukak. A bőrt nem kell tartani, szorítani, önállóan megáll a helyén addig, amíg fúrom, csavarozom.
    Ettől függetlenül remek választóvíz lenne, ha kipróbálhatnám. Az megmutatná, h OK, vagy Cancel.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5547 üzenetére

    "Magyarán ha meg tudod oldani sokkal gyorsabb"

    Az oszlopos fúró nem járható út, ugyanis a sablon, ami tartja a helyükön a dolgokat, több kiló, és azt együtt kellene mozgatni az egyébként valóban lepkefing súlyú alkatrész.
    Az se jó, h befogom a nehéz sablont a gépsatuba, és cserélgetem a munkadarabokat, amit fúrni kell.

    Jaj, majd holnap folytatom, mert nem bírom nyitva tartani a szemem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #5560 üzenetére

    Csodálom hogy van még ilyenkor cérnád a fórumra feljönni. :)
    Azt hogy "nagyon nem lősz mellé" arra értettem hogy nem csinálsz rossz vásárt. De ezt még azelőtt írtam hogy a motorfék hiánya eszembe jutott volna.
    Azt te tudod hogy hiányozna-e...

    Találtam egy pici fúrót, egy vaterás boltban 17-ért adják ott láttam meg, vénszernél kicsit több(21).
    Hitachi. Én a sarokcsiszolójukkal maximálisan elégedett vagyok, ami nem jellemző rám.:)

    [link]

    6,5-es tokmány!:)
    Viszont ezen nincs sebesség -bár elvileg az nem probléma, és nem gyorstokmányos (az még akár jó is lehet), 90 deka, 240 watt felvett :), egy igazi minigép lehet.
    De pörgő fúróval hulla fáradtan célozni, hááát. Azt a kibaszott féket hogy nem tudják beletenni... Pedig ezeket a nagy fordulatú gépeket mint "sorozatfúrókat" hirdetik. Ahhoz pedig nagyon nem ártana, ha célozni kell.

    Szerintem fogj egy sima fúrógépet és próbáld ki hiányzik-e a motorfék. Ha igen akkor ne szenvedj a pörgős fúróval szerintem.

  • Soká

    senior tag

    válasz Vikusz77 #5562 üzenetére

    Nem tudom, miről van szó, de belekotyogok :)
    A lidlis kis lítium-ionos Parkside fúró-csavarozó nem felel meg a célnak? Fúró üzemmódban 1300-at fordul, 1,1kg, van benne fékező "izéke" és olcsó. (ha éppen lehet kapni...) Én megkedveltem. Az egyetlen amatőrsége, hogy a beépített led 2-3cm-rel lejjebb világít mint kellene :) és persze fogalmam sincs, hogy a folyamatos üzemet bírja-e, de van rá 3 év gari. Akkora nyomatékot nem tud, mint a profik, de a legtöbb munkához elegendő.[link]

    Ja, és még valami, amit én másképpen terveztem volna: olyan kicsi az aksi, pontosabban a talp része, hogy ugyan megáll rajta a gép, de ha gyorsan kell le-fel kapkodni, akkor egyszerűbb fektetve letenni, mint egyensúlyozgatni a leállításával.
    Azt nem tudom, hogy lehet-e hozzá pótaksit szerezni, de valószínű, hogy jobban megéri két komplett gép.

    [pdf]

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    válasz Soká #5563 üzenetére

    Azt hiszem hasonló AEG van neki most, csak annak talán kisebb a max fordulata.
    Pofás kis gépnek tűnik.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5563 üzenetére

    Sziasztok örülök hogy végre ír valaki :))
    Egy gyors elemzés az aksis gépekről mit is várhatunk tőlük :F
    Ez a kis gép 10,8 V x1,3Ahs=14Wóra aksival bír erre azt mondom pontosan annyit tud az aksija mint az én 4 db ceruzaaskim 1,4Vx4=5,6V x 2500mAh =14Wóra (csak az enyim MH és hála az intelligens gyorstöltőmnek egyesével külön!! vagyis cellánként töltöm.(egyszerre 4-et)
    Ezt a kis gépről nem lehet elmondani nincs intelligens töltője = az aksi hamar kukába kerül = költség egy év múlva és környezetszennyezés.
    Namármost a makita aksija 18V 3 A = 54Wóra evvel ateljesítménnyel egy 10W-os xenon izzót 4óraa hosszat tud meghajtani és kimerült. :O Mentségére szolgál hogy félóra alatt feltölthető
    A kis gép teljesítménye mondjuk 100W ez minimum mert lehet 200W is (komolyabb makita úgy 350-400W)
    Akkor mennyi folyamatos üzemidőt várjunk vizsgálatunk tárgyától ? 30percet? vagy az nagyon sok legyen 20p. És csak 3 órát kell várni hogy feltöltődjön. :)
    Konklúzió : egy rádióműszerésznek kiváló csavarozó eszköz , egy hobbizónak is hogy 6 kis csavart ki- behajtson vagy 10 lyukat kifúrjon egy hétvégén.

    Sajnos ha jó gépet akarunk venni az aksit és a töltőt muszáj rendesen megfizetni.
    Ha az "olcsóért rohanunk lesz egy tucat gépünk, összárban egy profi gép ára vész oda amikor kukába dobáljuk viszonylag rövid használat után, ez nagyon környezetszennyező, és nem olcsóbb mint egyet venni de azt profit. :(

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5562 üzenetére

    "Query failed with error: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO)"

    Kár, h a linked rossz helyre mutat, nagyon megnéztem volna azt a kis japánt. Böngészgetek azért a vaterán utána.

    "Azt a kibaszott féket hogy nem tudják beletenni... "

    Semmit se haboznék, ha benne lenne az a fék. Szerintem Márton111 ezzel:

    "megjegyzem a vezetékes fúrók nagyobb forgórésztömege esetleg megdrágítaná az állandóan besatuzó féket vagy hamarabb kikopna,"

    fején találta a szöget. Van nekem is többféle vezetékes dolgom is hatásos fékkel. De nem problémamentesek ám ezek a fékek. (Egyszer a nagy makita körfűrészt a betonhoz csaptam dühömben, mert határidős munka közben beragadt a fékje. Ennek már majd tíz éve, és azóta se vettem a kezembe, úgy felbőszített ez a kontárság. Horror pénzért persze. Az egy szemérmetlen vevőkopasztás volt, nem innováció. Nem véletlenül küldöm én az anyja pesájába a marketingest, amikor elkezdi az innovációt kihangsúlyozni. A kis makita gérvágó fékjét nyolcezer forintokért kell évente felszabályozni, h megint fékezzen.)
    A nagy forgórésztömeg megközelítés lehet, h mellé lőtt, mert a 300-as gyalum (pedig az pörög, mint egy zavarodott) évek óta tényleg leáll kb 1 sec alatt. Ugyan nem satuzva áll meg, de akkora lendületet ilyen gyorsan megállítani még más gépen sosem tapasztaltam.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5566 üzenetére

    [link]
    nem rossz a link itt van betettem még1x (hitachi)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5566 üzenetére

    [link] itt a legolcsóbb úgylátom 15900Ft + 1900 -ért küldik el azaz 18000 össz.

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5562 üzenetére

    "Szerintem fogj egy sima fúrógépet és próbáld ki hiányzik-e a motorfék."

    Már megtettem volna, ha nem lopták volna el. :(((

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Márton111 #5440 üzenetére

    Egy kicsit későn írok rá de sajnos alig voltam gépközelben . Szalagfűrész pucolással kapcsolatban csak annyit hogy amiket írsz az csupa-csupa drága dolgok . A higító is már közel 800 Ft 1 liter . :Y
    Van erre egyszerűbb és jóval olcsóbb megoldás . Ultra-Trisó keverékes víz és kb 1 óra alatt lejön a szalagról minden . Persze a víz amikor összekevered az legyen melegvíz . Mi íg csináltuk és bevált :K
    De amúgy a gépre kellene kefét tenni ami leszedi a bandázsról a rárakódott gyantát így nem is fog a szalagra rakódni sem .

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5563 üzenetére

    "Én megkedveltem."

    Nna! Ez is egy jó informácijó. Már fogtam a lidibe kézbe neháncor, de mindig visszatettem, hogy mit amatőrködök én itt ezzel a kezemben? Tulajdonképpen nem kontárkodtál bele. A cél egy tartalék gép beszerzése arra az esetre, hogy ha újfent összeszarná magát az AEG.
    Egy példával azt gondolom, jól tudom érzékeltetni, h miért is olyan fontos nekem h tartalék gépek halmaza porosodjék a műhelyben. (Már csak fúróból és a gyalugépből nincs kettő.)
    Ráadásul a lidis excentercsiszolóm évek óta bírja az ipari strapát. Kicsit fapados, de jól megoldja a rábízott feladatot. Mire is használod ezt a fúrót? Mennyit bír egy feltöltéssel?
    Na, jöjjön a példa:
    Rendeltek tőlem egy vásárra soksok paripát. Felemeltem a telefont, és meg akartam rendelni hozzá soksok nyelet. Gyártó mondja, h nem tud számlát adni, mert mittudomén, miért.
    Újabb telefon, másik gyártóhoz, h tud-e adni tizedpontosan 18-as átmérőjű rúdanyagot ennyitannyit, de gyorsan, olcsón. Tudott. Elutaztam, hazahoztam, elkezdtem a paci fejét kidolgozni, lyukakat kifúrkálni rajta. Raktam volna össze, és a furatba egyetlen pálca sem illett. Az a hullapontos 18-as ármérő úgy 18,7 és 18,9 között ingadozott. Mindez kiderült vasárnap este nyolckor, az árunak pedig hétfőn reggel nyolckor Budapesten kellett lenni Nyíregyházáról. Ennek nincs egy hete se, mert még csak szombat van.
    Na, vazze! Te mit csinálnál? Ki kell fúrni többszáz 18,8 mm-es zsákfuratot, meg ugyanennyi átmenőt úgy, h nincs hozzá fúród? Végig esztergálsz újból egy szekérderékalj rudat (másolóeszterga nélkül, szabadkézzel!)? Kireszelgeted a furatokat? És a zsákfurattal mit kezdel? Egyetlen megoldás egy 18,8-as fúró. De vasárnap éccaka van, és a körmödet már enélkül a malőr nélkül is igen süti az idő. Bolt sehol, műhelyek sehol. Egy 20-as forstnerfúrót addig reszelgettem kézzel az oszlopos fúróban, míg 18,8 nem lett. Ha van egy rossz fúród, kipróbálhatod, hogy viszi a reszelő a szerszámacélt. Ráment négy órám, két reszelőm, és egy vadiúj forstnerfúróm. Hajnal kettő lett, mire kezdhettem a fúrást, ötkor pedig indulni kellett, h odaérjek a megbeszélt időpontban. Alvás már megint semmise, és tűz az autópályára. Ittam induláskor egy redbullt. Azt mondja a feleségem, (Ő ért hozzá) hogy az majd fél óra múlva kezd el hatni. Baszakodtam az autópályán százzal egy fél órát hát, aztán leálltam egy parkolóban, h muszáj megvárnom azt a kurva hatást, mert ez így veszíjes. A motort még kikapcsoltam, aztán arra ébredtem, h szorítom a kormányt, biztonsági öv bekapcsolva rajtam, és a kurva életbe, már mindjárt ott kellene lennem.
    Nos, ezt a forstnerfúrót tudtam improvizálni. Késélen táncolva újfent, de ott volt, aminek ott kellett lennie. De ha van egy áramszünet, beszarik egy gép, nem tudok improvizálni semmit, akkor ugrott az üzlet, és ott maradt a nyakamon egy rahedli áru, ami másnak bizony nem kell.
    Ha behal az akku (és kurvagyorsan meg tudja tenni a kis piszok, ráadásul tök egyszerre mind a kettő), és van itthon egy lidis, vagy egy vezetékes, nagy baj már nincs, csak több szívás van.
    Szóval bármit veszek, egyenlőre úgyis csak a fiókba teszem, mert ennél az AEG-nél gyorsabban aligha tud bármelyik is dolgozni - és lehet, h a fiókban fog lejárni a garanciája is, ugye, ha "szerencsém" van.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #5571 üzenetére

    Oké, oké, de mit csináljak azzal az ultra-trisó eleggyel? Sikáljam benne egy órán át a szalagot, v csak addig kell áztatni, és eltűnik, mint a tévéreklámokban a makacs szennyeződés a nem hagyományos mosóporoktól, mert a trisó golyócskák felrobbansszák a makacszsennyeződésgolyócskákat mikroszkópikus nagyításban?
    Más: Egy kis kémia. Mi legyen az arány? Súlyszázalék, térfogatszázalék, vagy amolyan gasztroenterológiai hasraütéses módszerrel készül ez a csodaszer, mint régen a majter?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #5571 üzenetére

    Ja, és a gépen van kefe, de ez olyan gyantás borovi anyag, h amikor gyalultan a kezedbe adok egy puskatust, egyik-másik tapintása épp olyan, mint ha mosószappant, vagy viaszt taperolnál.
    De hogy pontosabban értsd, miről is van szó: Van néhány igen apró fogú, hatos szalagnak látszó tárgyam (4-5 rugó/db) évek óta szegre akasztva, ami lehet, h csak azért nem vág, mert eltömítette a gyanta. Abból gondolom, h ez lehet a tényállás, mert néhány méter borovit vágott csupán, és ha végighúzom az ujjam begyét a fogazaton oldalról, még szúr, mint a kaktusz. Amikor egy szalagom a bükktől kopik el, az már nem szúr.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5575 üzenetére

    Ennek a régebbi (kék színű, de ugyanilyen paraméterű) változata.
    [L:/dl/upc/2010-08/22/159382_nmstmrawndhyomuv_aeg1.jpg](IMG:/dl/upc/2010-08/22/159382_nmstmrawndhyomuv_aeg1.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5572 üzenetére

    Ha behal az akku : hilti fúró-csavarbehajtóm 6 éves köszöni szépem jól van használtam sokat ,mind2 eredeti akkujával egyetemben . Igaz Lichtenstein (ahol gyártják) nem teljesen azonos a Lidl áruházzal :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5577 üzenetére

    Be tudnád azt a gépet linkelni? (Épp a Hilti-met lopták el, az indította el ezt a lavinát.)
    Mennyit nyúzod, mire használod, mit tud?
    (De azért gondolom, tartalék gépnek te sem Hiltit vásárolnál. És nem a lidis szirszar halt be! Az még szépen muzsikál. Az AEG halt be.)

    ment pü

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5578 üzenetére

    [link]ilen az enyim is és most ő a tartalékos játékos. 1,5éve amióta az 1. makitát megvettem
    Hilti tulajdonságai :15V 3A-s aksikkal gyorstöltő, 2 sebességes fúró-csavarbehajtó mechanikája iszonyat precíz pontosabban fut a tokmány mint a makitáé (pl 1-es fúróval ha fúr az ember nem mindegy hogy minimálisan üt-e vagy egyáltalán nem)Mindamellett nagy nyomatéka van.

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #5576 üzenetére

    Csak azért kérdeztem, mert ennek az 575-ös fordulatszáma nagyon kevés fúráshoz. Még a lidl-esé is 1300.
    Szóval, szerintem ha veszel valamit, akkor könnyen lehet hogy végül az aeg kerül tartalékszerepbe. Mert az az 575 az nagyon lassú...

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5566 üzenetére

    A nagy forgórésztömeg megközelítés lehet, h mellé lőtt, mert a 300-as gyalum (pedig az pörög, mint egy zavarodott) évek óta tényleg leáll kb 1 sec alatt. Ugyan nem satuzva áll meg, de akkora lendületet ilyen gyorsan megállítani még más gépen sosem tapasztaltam.
    relatíve nagy a fúrógép forgórésze de mihez képest is?
    Ahhoz hogy naponta 1000x is meghúzhatod a bekapcs billentyűjét, (9 óra alatt félpercenként egy furat esetén )míg egy abrichternél ezt erősen kétlem .Ha 2 órát dolgozol amíg meg pihensz 10p-re vagy kiszaladsz akkor napi 4 bekapcsolás 9 óra alatt
    Na ha a fékezett rész 20 kg (motor + késtengely + ékszíj össz) akkor 100kg-ot kell a féknek egy nap leállítani (ez 5 bekapcsolás) Ha fúrógép forgórész+ tokmány 40dkg x1000 bekapcs = 400kg-ot kell egy nap befékeznie jóval anyagtakarékosabb összehasonlíthatatlanul kisebb (egyelőre úgylátom nem létező) fúrógép motorféknek :) ezért mondtam hamarabb elkopna, de ez csak spekuláció részemről :Y lehet más oka is amire nem gondoltam

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5565 üzenetére

    "Egy gyors elemzés az aksis gépekről mit is várhatunk tőlük"

    Ezzel - ha akarnék - se tudnék vitatkozni. Nem nagyon értek az ilyen számítgatásokhoz, pontosabban ha így kezdek számolgatni, akkor a megoldandó munka felől teszem, és kiderül, hogy én valószínűleg soha az életben nem fogok olyan munkát végezni, amikor akár csak fél óráig is de folyamatosan kellene nyomnom egy csavarbehajtót.
    Akkor most én számolok kicsit: egy csavar behajtása kb. 5mp, percenként számoljunk 10-et, az óránként 600 csavar. Legalábbis nettó gépidővel számolva.
    Nekem az az érzésem, hogy ha valakinek folyamatosan kellene csavart behajtania, nem a gép+aksi lenne a szűk keresztmetszet, hanem a kar és a csukló. Ráadásul én nem is nagyon tartom életszerűnek, hogy valakinek ilyen intenzitással kellene csavaroznia. Milyen munka az? De ha létezik is ilyen, akkor oda tényleg profi célgép kell. Azt is mondhatom, hogy ilyen munkának ki kell tudnia termelni a gépköltséget, különben rosszul lett beárazva a meló.

    Ami a ceruzaaksis összehasonlítást illeti, az "intelligens" töltő nem csak a NiCa és MH aksikhoz kell igazán? A Li-ionos aksik töltése nem egyszerűbb ilyen szempontból?
    Ez csak kérdés részemről, nem értek hozzá különösebben.

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5580 üzenetére

    Igen, ebben biztosan igazad van. Veszek is talán kipróbálásra egy lidist. Ha jó, veszek mégegyet, h legyen pótakku.
    Habár:
    Igen pici furatok kellenek. Arányai: 4db 2,5x6mm:2db 2,5x8mm::2db 2,5x12mm lepkénként. Megfelelő sebességgel haladok így is, de ha gyorsabban pörgetném, valószínűleg sokat nyernék. Ha csak 10-20 lepkével tudnék naponta többet szerelni, már akkor is napokat nyerhetnék éves szinten ezzel a kis aprósággal.
    Az igazi gondom mégis a dolog mögött rejlik:
    Ha behal AEG szaktárs, akkor előveszem a vészkészletet, de gyorsan be kell szerezni valami profi, és mindenben optimális, erre kihegyezett gépet. Akkor az nem AEG lesz, az már biztos. (De legyünk optimisták! Háátha nem hal be. Hátha módosítottak ezen az akkun vmit belül is, nem csak kívül más, mint az eredeti. Az igaz, h én inkább a töltőre gyanakszom. Mi a szarér kell ezt gyorstölteni? Tennap belinkeltem neked ezt a gépet, és ott olvastam a nagy marketingdumát: Kiemelkedően hosszú élettartamú fúrógép. Hát az lehet, h igaz is, de arról már mélyen hallgat a kapetalista, h az akku pedig kiemelkedően hamar szarrá megy.) De akkor mi a szar legyen, melyik gépet vegyem majd meg?? Hát ezért erőltetem én (még most), idejében ezt a dolgot, hogy akkor már ne szarakodjak, hanem szemvillanás alatt tudjam, honnan, mit rendeljek. Azon is gondolkodtam, h készítek vmi kis asztalkát, v állványkát, v vmi szart, amivel közelebb kerül a kezemhez, lehet fektetve ledobni, mittudomén miképpen enyhíteni a büdösségen.
    Nem tudod, h a Soproni faipari nagycirkuszon lehet ilyesmi gépeket kipróbálgatni? Eddig a Madmax makitáját próbálhattam ki csupán, amit ezúton is köszönök neki.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5572 üzenetére

    >>"Én megkedveltem."

    [I>"]Nna! Ez is egy jó informácijó. Már fogtam a lidibe kézbe neháncor, de mindig visszatettem, hogy mit amatőrködök én itt ezzel a kezemben?"

    Egészen biztos vagyok abban, hogy kettőnél többször nem árulták ezt a gépet a lidl-ben, akkor is elég hamar elfogyott a polcról. Legutóbb meg egy hasonló de kisebb gépet árultak.

    "Na, vazze! Te mit csinálnál?"

    Jó kérdés:) Túl részletesen erre nem tudok válaszolni, mert már egy ideje figyelem a hozzászólásaidat és meg kell mondanom őszintén, a hideg futkos a hátamon a tempódtól vagy pontosabban a munkaütemezésedtől. De ebbe nem lenne fair ha beleszólnék:
    1. azt hiszem Te vagy az idősebb, több a tapasztalatod
    2. vak vezetne világtalant, mert bizony velem is előfordul, hogy nem alszom munkaleadás előtt
    3. nem arról vagyok híres, hogy felvetne a pénz és a sok biznisz :)

    Ezzel együtt folyamatosan azt érzem, hogy késélen táncolsz a munkáiddal. Túl azon, hogy személyiségfüggő is a dolog, az a benyomásom, hogy vagy a technológiával van gond, vagy a munka beárazásával. De ez utóbbiba nem szerencsés ha beleszólok, nem látom a helyzetedet, csak azt tudom, hogy ha a konkurenciát nem egy hazai olcsójános jelenti, hanem mondjuk a kínai áruk, akkor tényleg patthelyzetben vagy Te is.

    A fúrót pedig nem kézzel reszeljük, hanem köszörülni szoktuk. Ilyen munkához még egy éjjel-nappal nyitvatartó tescós 5.000Ft-os köszörű is megteszi. Végső esetben meg egy szalagcsiszoló.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5581 üzenetére

    Igen, ebben is igazad van. Eléggé értjük egymás gondolkodását, bár az igazi okot egyikőnk sem tudja.
    Egyébként én a satufék működési elvét a következőképpen gondolom el így látatlanban, fülre és szemrevételezés után, szétszedés és ábra nélkül:
    Azt jól írtad, h a betáp áram oldja a reteszt mágneses (esetleg mechanikai?) úton.
    Leálláskor pedig ráugrik egy racsni a racsnira. Ezt hallani, kézbe véve érezni lehet. Esetleg vmi röpsúly repít (kioldó racsnikat) induláskor? Nem, ez nem jó! Akkor beragadni tudna induláskor, mint a fődhövágott makitám.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5582 üzenetére

    Milen munka :) Ipari kézigépekről beszélek , ipari felhasználási igény amit mi csinálunk velük ha nem is 3 műszakban :)
    Sajna nem. A Li ion tech. igényli a legprecízebb töltést ami csak létezik.Ha picit túltöltik kigyullad, ha lemerül a megadott szint alá akkor kuka.(Azért van, az aksin nyomásvédő biztonsági szelep, meg egy védő kapcsoló ami ha baj van örökre áramtalanítja az aksit pont a tűzvédelem miatt)
    Lehet több cellás aksit (a behajtók aksija ilyen )egyszerű töltővel töltetni az ára az lesz hogy a cellák közti gyári kapacitáskülönbségek miatt és mert csoportosan beforrasztva nem egyformán kapják a terhelést egyes cellák már károsodnak a túlzott lemerülés miatt míg az aksi össz feszkója még normális , (lemerülőfélben levőnek találtatik. Ennek kiküszöbölésére szolgál a számítógépvezérlésű "intelligens" gyorstöltő.Ez a cellákat külön figyelembe véve tölt (hogy ezt hogy csinálja azt nem tudom de nagyon érdekelne ;) )

    ezmiatt az így kiszerelt gépek aksija egyértelműen sokkal tartósabban teljesít, később megy tönkre, és mivel az 2 aksi nagyobb ártétel mint maga a behajtó ez nagyon nemmindegy,a későbbiekben ha rá kell költeni, valamint a gép használhatóságaa leginkább az aksik állapotán múlik :K

    Szóval az hogy " összevissza" töltheted nem azt jelenti hogy a töltő összevissz a tölt hanem egy mikrochip számontartja az aksi állapotát, azt hogy az utolsó töltés mennyi ideig, töltöttségi fokig jutott le és ezek alpján kommunikálja töltőnek hogy is legyen a kvetkező töltés mennyisége mikor álljon le .Viszont kétségkívül nincs memória effektus és alacsony az önkisülés.Előbbi miatt lehet rátölteni ha már le lett használva az energiából bárhol rátölthetsz,kivéve akritikus fesszültség alatt mert ha addig menne akkor már tönkre van téve,ezért az aksin levő mikrochip még időben lekapcsolja az aksit ezért látod azt hogy a lemerülőben levő gép hirtelen áll le.
    Kisebb aksikon nincs chip itt a fogyasztó készülékben van a védelem pl mobilteló ha merül akkor kikapcsol.
    Vész köszörűnek egy tépőzáras (sík) gumi csiszolókorong is megteszi 80-as v 100-as csiszi papírral(fúróba behajtóba,vagy flexbe fogható) :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5582 üzenetére

    "nem a gép+aksi lenne a szűk keresztmetszet, hanem a kar és a csukló."

    Ezt jól gondolod. Az is szűk keresztmetszet, de az más tészta. Ahogyan a fodrász keze hozzáerősödik az olló folyamatos csattogtatásához (Próbáld csak ki, h csattogj vele folyamatosan öt percet! Laikusnak fel se tűnik, mit tud egy harmatszál fodrászkislány keze bravúrozni műszakonként.), az ember keze az ilyen munkákhoz dettó.

    "Ráadásul én nem is nagyon tartom életszerűnek, hogy valakinek ilyen intenzitással kellene csavaroznia."
    Nekem pedig így kell dolgoznom évente 10-15 duplanagyadag műszakot. A dolog pedig jól van beárazva. (igaz, a konkurencia tűzőgéppel lövi, de épp azzal nyertem teret a piacon, h az enyimé csavarozva van, ezáltal javítható, s nem eldobhatós - ugyanazon az áron. Az extra sajnos nem dob annyit a keresleten, h az árral is feljebb kússzak.) Piaci ára van ennek a terméknek, drágábban adni olyan lenne, mint ha a lisztet vagy a sót emelt áron próbálnám meg az élelmiszerkereskedelemben teríteni. A profi gép árát ki is termelné, de mutass már rá, melyik is pontosan az a profi gép? Hiszen épp ezután kutakodok fél éve. Hilti jó, de nehéz. Vezetékes makitának vezetékje van, féje viszont nincs, metebó kínál csábítót (szemérmetlenül drágán), de nálam ez a márka nagyonnagyon leszerepelt.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5583 üzenetére

    Ha csak 10-20 lepkével tudnék naponta többet szerelni, már akkor is napokat nyerhetnék éves szinten ezzel a kis aprósággal
    Erről beszélek , ha egy profi gépet veszel behozza az árát, utána pedig több profitot tudsz termelni,és te is könnyebben dolgozol vele amivel vagy mégtöbbet termelsz vagy könnyebbséged lesz. (ha erre jársz kipróbálhatod a hiltit a makitát egy darab fán fúróval, csavarral :) )

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5584 üzenetére

    "Legutóbb meg egy hasonló de kisebb gépet árultak."

    Ezt is köszönöm. Jó h szóltál, így nem szaladok bele, h meglátom, és bedobom a kosárba. Nincs már nagy türelmem a gépvásárlásokkor paramétereket olvasgatni - kifizetem, lépek tovább.

    1. a kor nem érdem, hanem állapot. Attól, h hamarabb születtem, épp úgy tanulhatok tőled, mert egészen biztos, h van, amiben nagyobb a tapasztalatod, v jobb a rálátásod.
    2. ez a nemalvás dolog részemről sosem passzió, senem virtus, senem kapzsiság. Egyszerűen olykor becsúszik. Fizetnék én ilyenkor, ha valaki elvezetné az autót helyettem ilyen esetekben, de legutóbb is: A párocskám a kezembe nyomott egy nájlonszatyor kaját, h ezt vigyem az útra, mire megkérdeztem, h jó, de hova tegyem? Nem fért be annyi se, nemhogy egy másodpilóta.
    3. ne gondold, h valami dúsgazdag iparossal csevegsz, engem sem vet fel a pénz, azért nem panaszkodhatok. Van mit a tejbe aprítani. Biznisz az valóban van sok, és néha tényleg csak virtusból ragozom, de ez sem tett eddig gondtalanul gazdaggá.

    Alapban egy hótnyugis természetű ember vagyok. A késélen táncolás nem a személyiségemből fakad, hanem a piaci verseny diktálja. Egyszer panaszra emeltem emiatt a szám, és a feleségem csendben lelőtt ezzel: Aki elmegy kurvának, ne sírjon, ha basszák! És nagyon igaza volt. Nincs főnököm, nem fenyeget a munkanélküliség, (olykor) kreatív munkát végzek, alkotok, évente körbejárom az országot többször, tehát kimozdulok cserébe.

    "A fúrót pedig nem kézzel reszeljük, hanem köszörülni szoktuk."

    Köszörűm nekem is van itthon. (Szalagcsiszolóm is, a faesztergának sajna épp elszakadt az ékszíja, pedig az jobb lett volna az oszlopos fúrónál.) Ám átgondoltam a dolgot, mielőtt belekezdtem, és a kézi módszer mellett döntöttem. Tudsz te szabadkézzel úgy köszörülni szerszámacélt, h az köralakhű is maradjon, ki se égjen, és tizedpontos is legyen? Szerintem nem, de ha mégis, hát taníts ki, mert most hirtelenül jól jönne v 3 különböző extra egyedi méretű forstnerfúró, mint pl. 24,2 mm.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #5583 üzenetére

    Én kölcsönkérnék valakitől egy mezei fúrógépet, hogy kipróbáljam milyen motorfék nélkül fúrni. Ha nincs a közelben kölcsöngép, az aeg-el próbáld ki úgy, hogy egyszerűen nem engeded el a ravaszt hanem pörgeted folyamatosan. Ha nem megy a célzás, vagy időveszteséggel jár-belekalkulálva hogy belejöhetsz, és villámgyorsan fúr (4*akkora fordulat mint a mostani), akkor marad az akkus.

    Ha viszont megy, akkor a kis hitachi vagy makita. Nekem a hitachi jobban tetszik, de ezeket is kézbe kéne venni, mert egyéni hogy kinek mi kézreálló.

    Nem tudom a kiállításon miket lehet kipróbálni, nem voltam még. De igazából kézbe venni is elég, azt meg bármelyik boltban megteheted. A többi paraméter meg az adatokból kiderül.

    Hogy a motorféket miért hagyják ki a komoly fúrógépekből is... Vagy más technológia kellene hozzá mint az aksis gépeknél ami esetleg drága (hogy miért nem tudom, esetleg mert itt 10 szeres amperek vannak azonos teljesítmény mellett), vagy nem értem, mert egy 5 ezres kinai aksisban is van már fék. Tehát nem lehet egy drága dolog.

    Meg kell kérdezni valamelyik céget, hátha valami mérnök megmondja. Szerintem azt válaszolnák hogy nincs igény rá.
    Pedig még nekem is volt -itthoni barkácsolás közben- hogy unalmas kivárni azt a 3 mp-et amíg leáll a fúró.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5589 üzenetére

    Ha komolyan érdekel utánanézek mennyiért csinálnak ,egyedi méretű forstnerfúrót nem kerülhet sokkal többe mint a gyári ár 2xese az mégis korrektebb mint házilag barkácsolni az csak vész esetben hirtelenés ideiglenes megoldás úgy gondolom (kivéve ha tökéletes lett,)de 4munka óra pénzből sztem biztos kijön az egyedi legyártatás ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5586 üzenetére

    Az aksik belvilága kissé már off, ezért szürkén írok, de érdekelne a dolog.

    Arra lennék kíváncsi, hogy akkor szerinted az emlegetett lidlis kis litiumos fúrógép töltője vacaknak tekinthető?
    Bár én tényleg nem értek ehhez, de azért csodálkoznék, ha ez egyértelműen így lenne, mert a li-ionos aksik kimondottan gép és márkaspecifikus darabok, azaz minden aksi csak a saját gyári töltőjével működik, nincs olyan univerzális aksiforma, mint mondjuk a ceruza/bébi/góliát típusú akkumulátorok.
    Nem igazán tartom életszerűnek, hogy az a gyártó, aki li-ionos technológiát választ, az hasznavehetetlen töltővel látná el a készülékét. (konkretizálom a hasznavehetetlenség fokát: ha egy akkumulátor ideális esetben 100szor tölthető, akkor egy mezei töltővel is illene min. 70-szer feltölteni)

    Van itthon kb. 10 olyan kütyü, ami li-ionos aksival működik (4 kamera, GPS és telefonok) még egyikkel sem volt olyan tapasztalatom, vagy érzésem, hogy a töltő szar lenne és ezért lenne kuka idő előtt az aksi. (Sőt, éppen a legolcsóbb telefon az, aminek az aksija 3 éve meglepően jól bírja, igaz én éppen a tudatlanságom okán még a li-ion aksikat is csak akkor töltöm, ha már lemerülőben vannak.)
    Egyszer voltam kénytelen egy új tükörreflexes kamerához noname aksitöltőt vásárolni, no, az a harmadik töltésnél elfüstölt, szerencsére utána megtaláltam az elkallódott gyári töltőjét.

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #5590 üzenetére

    "kölcsönkérnék valakitől egy mezei fúrógépet"

    Igen, ezt már kigondoltam én is, pontosan ez fog történni.

    "Nekem a hitachi jobban tetszik,"

    Nekem is jobban imponál így kép, és paraméterek alapján. Te, mondd: A flexed kézbeillő (kézreálló) is? és igen igazad van: kézbe kéne venni a boltban, de hát Vén Pista boltja Kecskeméten van, én pedig nyíregyházi vagány vagyok. Járok ugyan menetrendszerűen oda, de akkor rendezvény van, ami hétvégére esik. Akkor ugye nincs nyitva a Vénszer. Ha odatelefonálnék előbb, az öreg ugyan hazavinné, h értemegyek este, de akkor meg már unfair dolog lenne azt mondani, h nem kérem, mert a makita fogása, állása, vmije jobb ennél.

    "Hogy a motorféket miért hagyják ki a komoly fúrógépekből is"

    Elképzelhető az is, h csak azért mert a fejlesztők agya le van reteszelve: Egy hagyományos fúrógépnek hagyományosnak kell lennie. Figyelemre érdemes epizód a személyautó történetéből:
    Az öreg Benz úgy alkotta meg az első mercit, h egyszerűel a lovat kifogta a szekér elől, és a helyére tett egy benzinmotort, a bakra pedig a gyeplő helyébe egy kormányt. Elkezdte a sorozatgyártást, elvitte a kocsit egy bemutató vásárra. Ott egy gyerek megkérdezte, h a sofőrnek miért kell olyan magosan ülnie? És lőn: Benz lejjebb tette a sofőrt - egészen a kerék tengelyéig. Azóta van autó kinézete az autónak, mert addig lovasszekérkinézete volt.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5591 üzenetére

    Köszönöm, már tárgyalásban vagyok ezügyben egy céggel:
    Az ára 16-18 rugó lesz. (Négy óra alatt ugyan nem keresek ennyit, de a kézzel improvizált - bár tutipontos furatokat készít - picit szakítja a fát, és lassabban fúr.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5593 üzenetére

    "egy mezei töltővel is illene min. 70-szer feltölteni"

    Rosszul gondolod. Egyszer feltöltöd az akkudat azzal a mezei töltővel, és már fel is robbantottad a házat. Az a kis csip ott van mind töltőjében, akkujában (a telódéban is). Neve: mikrochip, és mint olyan, igenigen aprócska dolog.

    Írjad csak feketével, szakma lett ez már mára, amikor asztalosműhely elképzelhetetlen tán valamilyen akkus gép nélkül.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5595 üzenetére

    16 rugó agyártatott, a boltban 5-8 rugó a sablon méretes tehát a különbség:a gyártatott mondjuk 8 rugóval drágább, ennyit simán megkeresel 4 óra kínlódás helyett és a 2 reszelő 2- 4rugó is megmarad :)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5593 üzenetére

    ezt most komolyan kérded? :N Hogy az iperi gép és a gagyi közt ennyi különbséget látsz csak hogy 100:70 = 30% ??? Megjegyzem egy tisztességes aksit egy komoly töltővel1000x lehet feltöletni
    Igen igen igen eladják a gagyit ha van aki megvegye és van és ha a pénztártól való távozás után (sarkítva a helyzetet) szétesik :mehetsz a sóhivatalba :)

    Ha azt akarod hogy megbízható legyen erre garancia a márkás gép dehát amint hallottad az űrrepülőn most épp az ammónia szivattyú döglött be pedig oda csúcstech-et visznek (fellövés költség felvitt teher grammja annyiba van mint a színarany) dehát emberek gyártották.
    Azért mégse olyan cuccok vannak ott fenn amit apiacról vettek olcsón mert már egy ausztronauta se élne, mert már kilövéskor felrobbant volna az egész.

    2000Ft-os flexxel 2 hétig dolgoztunk állandóan le akart égni a rettentően vigyáztunk rá sűrített levegővel hűtöttük 15p munka után a végén csak kimúlt keresztüllyukasztotta a fogaskerék a hajtóműház fém burkolatát. Ilyen dolgoknál a szerencsén múlik kikapsz-e egy használhatót. DE én inkább biztosra szeretek menni ha munkáról van szó nembeszélve arról ,hogy az ilyen gépek balesetveszélyesek is ami másnak abszolúte MINDEGY de saját magam számára elsőrendű fontosságú hogy ép egészséges maradjak.

    Aksikról még nemhiszem hogy a kamerát stb naponta töltöd inkább 1-2 hetente tehát nincs igazi igénybevétel aksi töltésszám szempontból ergo hosszabb ideig mehetnek még
    A telefonodban meg tuti hogy számítógépes töltésellenőrzés van , de gondolom, a kamerában gps-ben is komoly szoftverek dogoznak tehát ott is lehet egy jó töltésellenőrzés

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5593 üzenetére

    A LI aksik különbözőek de már gondolkoznak rajta hogy a celláikat szabványos méretekben gyártsák le mint a AAceruza AAA meg baby góliát stb energiaforrásokat
    (ilyesfélékből vagy hasonlókból vannak az akkuk összeállítva csak ponthegesztéssel összerögzítik őket blokkokba a nagyobbak kapnak chip ellenőrt a nyakukba a kisebbeket a készülék ellenőrzi csak) Az egy cellás aksiknek nem kell intelligens töltő mert nem lesz kapacitás különbség hisz 1db cella az egész .Egy ilyen Li cella 3,6V feszültségű pl mobil teló

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5592 üzenetére

    Mennyi a hilti-d súlya?
    SF 151-A akkumulátoros csavarbehajtó gép
    facsavarok becsavarása ø8×80 mm-ig
    � dûbelcsavarok behajtása M10-ig (HRD-U 10/50)
    � metrikus csavarok becsavarása M8-ig
    � önfúró csavarok becsavarása ø4,8×32 mm-ig
    � faanyagok fúrása: spirálfúrók, fa- és dobozfúrók
    � fém fúrása: – HSS fúrók ø13 mm-ig

    Fordulatszám: 1. fokozat: 0–390 ford./perc
    2. fokozat: 0–1455 ford./perc
    Max. forgatónyomaték: 70 Nm
    Forgatónyomaték-beállítás: 2–12 Nm (15 fokozatban)
    Szerszámbefogó: 1,5–13 mm
    Súly (akkumulátorral): 2,5 kg
    Műszaki adatok
    Teljesítmény: 3,0 Ah / 15,6 V
    Amúgy kifogástalan állapotban van én vigyázok a dolgaimra , más kezébe meg nem adtam :)
    Csapágyhang rendben, nem zörög,2 aksi rendben (havonta feltöltöm karbantartásból)tartozék fogantyú , intelligens gyorstöltő.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák