Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 2xar

    tag

    válasz b. #58563 üzenetére

    Sztem azért van különbség a kettő között: az Nv mint mindent, ezt is sokkal pofátlanabbul, tenyérbemászóbban csinálta. Nem véletlen hogy ők kénytelenek voltak változtatni az elnevezésen, míg az AMD-t senki nem nagyon basztatja emiatt.

    Egyrészt az AMD nem csak a memória mennyiségével különbözteti meg a két kártyát, hanem a név végződésével is, ami mindkét gyártónál hagyományosan utal arra, hogy a GPU-k teljesítménye is eltér, nem csak a memória mennyisége.

    Másrészt, a 4080 12Gb vs 16GB között elég nagy szakadék tátong, 24-30% az Nv szerint is. Az 7900XT vs XTX között még nem tudjuk pontosan, de valszeg inkább csak 5-15% különbség lesz. Nagyon max. 20%.

    Harmadrészt az XT és az XTX legalább ugyanarra a die-ra (Navi31) épülnek, ezzel feljogosítva az AMD-t, hogy ugyanazt az alap elnevezést használja rájuk. Ezzel szemben az Nv két teljesen különböző die-ra (AD103 vs. AD104) épülő kártyát próbált ugyanazon név alá beszuszakolni.

    + Bónusz: az Nv másodjára is átverős nevet adott a kártyának. Azt a GPU-t 4060 (TI), vagy legfeljebb sima 4070-ként kellene árulják. Majd meglátjuk persze a teszteredményeket, de ha csak azt nézzük, hogy az előző genből a legnagyobb 192 bites kártya a sima 3060 volt, akkor a 192 bites AD104-nek még a "4070 TI" név is igencsak bicskanyitogató...

    De ezektől eltekintve, a két helyzet között tényleg van hasonlóság. Mindkét gyártó a reális teljesítményéhez képest egy tier-rel feljebbre (igazából az Nv inkább 2-vel) pozícionálta a leggyengébb új GPU-ját, mind árban, mind pedig elnevezésben. Remélem az emberek nem lesznek olyan hülyék hogy bedőlnek nekik és messze elkerülik ezeket a termékeket.

Új hozzászólás Aktív témák