Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Jack@l #30954 üzenetére

    Az AMD elkaszálta az eredeti Steamroller és excavator magokat, (Helyettük lett a 28nm-es port, ami az energiatakarékosságot célozta) mert tudta, hogy az akkori szoftveres környezetben generációnkénti 10, vagy akár 15%-os teljesítményjavulás kevés ahhoz, hogy jó termék legyen belőle.

    A fijit megcsinálták. A különbségnek talán az az oka, hogy CPU téren volt elképzelés ahová lehetett áthelyezni a fókuszt, a GPU-knál nincs. Illetve az, hogy a polarisból nem készült nagyobb változat tekinthető úgy, hogy feladtak egy bizonyos termékskálát mert úgy gondolták, nem lennének versenyképesek. Még persze nem tudhatjuk, de reméljük, hogy a küszködés helyett az átirányított fókusz eredménye a vega lesz.

    Mindenesetre látható, hogy az AMD-től az elmúlt években nem idegen a termékek, vagy termékskálákról való lemondás.
    Én azt gondolom, hogy ha a vega
    - másfélszer akkora lapkamérettel
    - két-kétésfélszer akkora fogyasztással
    - 1 éves késedelemmel (ami azt jelenti, hogy már több mint egy éve elérhető a piacon amit most be kíván vezetni)
    - csak az 1080-at érné el, ami nemhogy nem a legerősebb konkurens kártya, hanem eléggé középszerű

    akkor az AMD-ben lenne annyi bölcsesség, hogy a leégés, arcpirító blama elkerülése és mindezek mellé a termékkiadással járó költségek megtakarítása érdekében nem adná ki ezt a kártyát.
    Megint csak a polarisra utalok: a maga nemében és kategóriájában elfogadható, versenyképes volt. Kiadták.
    Azt láttuk, hogy a Vega a professzionális piacon versenyképes, hardveres értelemben szóbajöhető alternatíva. Azt gondolom, az AMD nem adná ki a vegát RX Vega termékként, ha gaming piacon a fenti jellemzőkkel bírna, hanem megtartaná a professzionális piacra mondván, hogy ez oda készült.

    Ebben semmi újszerű nem lenne, hiszen az nvidiának is van GP100-as gpu-ja, ami csak professzionális piacra készül. Ellentmondana persze az elmúlt másfél év marketing-kommunikációjának. Csalódást jelentene sokak számára, ha mégse lenne gaming kártya. Ezzel együtt is azt gondolom, nem bocsátkozna a kiadással járó költségekbe azért, hogy aztán a várakozók eképp csalódjanak.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák