Alacsony fogyasztású mobil APU-kkal újít az AMD

Az AMD az asztali Trinity APU-k rajtja előtt gyorsan megduplázta az ULV megoldások számát is. A májusban leleplezett A10-4655M és A6-4455M jelzésű APU-k mellé az A8-4555M és az A4-4355M nevű megoldás sorakozik fel. Mindkét újdonságról beszámoltunk pár héttel korábban, és a korábbi hírünkben leírt paraméterek tökéletesen fedik a valóságot, ám a hivatalos elérhetőség csak ettől a héttől érvényes. Mivel mobil lapkákról van szó, így a pontos listaárat nem közli az AMD, de ez nem gond, hiszen úgyis az ultravékony notebookokba kerülnek, azaz nem lehet őket külön megvásárolni.

Hirdetés

Érdekesebb a Brazos platformhoz készült új C-70-es APU, mely termék két darab processzormagot tartalmaz, melyek 1 GHz-en ketyegnek, de egy aktív mag esetén 1,33 GHz-es órajelet is beállíthat a Turbo Core funkció. Az IGP szerepét 80 shader processzorral felszerelt Radeon HD 7290 tölti majd be, melynek magórajele 276 MHz, amit a turbó funkció 400 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 9 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges.

Az újdonság abból a szempontból furcsának tűnik, hogy az ismertetett paraméterek tökéletesen megegyeznek a korábban bemutatott C-60-as APU képességeivel. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor alapvetően mi is a különbség. Tulajdonképpen az egyetlen eltérés, hogy a C-70-es APU már a Hondo kódnevű lapkára épül, mely funkcionálisan nagyon hasonlít a korábbi Ontario chipre, de az AMD alaposan feljavította a rendszer energiagazdálkodását, így az átlagos fogyasztás a felére esett. Erre szükség is volt, mivel a vállalat a Hondo kódnevű fejlesztést a tabletekbe szánja. A C-70-es APU tehát a C-60-hoz viszonyítva jóval takarékosabban fog üzemelni terhelés nélkül, és teszi mindezt megegyező sebesség mellett. Az AMD valószínűleg az Ontario lapka gyártását be is fogja fejezni, hiszen az így felszabaduló kapacitást a Hondo gyártására lehet fordítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés