Windows blog: Windows Virtual PC és az XP mód

A Windows XP hosszú uralkodása jelentős lenyomatott hagyott a szoftverpiacon, mely az azt követő Windows kiadása, a Vista kapcsán volt igazán érezhető. Sorra jelentkeztek ugyanis olyan kompatibilitási gondok Windows XP-re írt programok kapcsán, melyeket sok esetben végül virtualizáció segítségével lehetett megoldani. Nyilvánvalóan ez elég negatív reklám volt a rendszernek, különösen az üzleti szféra berkein belül. A Windows 7 kiadás kapcsán a Microsoft erre is felkészült, ennek jegyében született meg a Windows Virtual PC és a Windows XP Mode, mely nem más, mint egy virtuális gép és egy arra átalakított Windows XP. De hogy is néz ez ki a gyakorlatban, és hogy oldja meg a kompatibilitási gondokat?

Az XP mód használatba vételéhez a Microsoft oldalán található Windows XP Mode és Windows Virtual PC alkalmazás telepítőjének letöltése és ezek installálása szükséges. Előbbire úgy készüljünk, egy 445 megabájtos, MSI kiterjesztésű alkalmazást kapunk, ami nem meglepő, mivel egy teljes, x86-os Windows XP (Service Pack 3-as kiadás) állományairól beszélünk. A telepítés és konfigurálás mindössze néhány kattintás, az erőforrások kiosztási szabályaival sem kell bajlódnunk.

Asztalka az asztalon
Asztalka az asztalon [+]

A Windwos XP Mode ezen változatátA 32 és 64 bites Windows 7 Professional, Ultimate vagy Enterprise kiadásokra telepíthetjük fel. A Virtual PC és az XP Mode telepítése után egy ablakban megkapjuk a klasszikus nosztalgikus felületet (a zöld lankás hátteret leszámítva), melyen rögtön meg is jelennek az ilyenkor szokásos értesítések, azaz hogy frissítsünk és állítsuk be a biztonsági központ elemeit.


[+]

Friss virtuális gépünket végignézve láthatjuk, hogy erőforrásait dinamikus kiosztásban kapja a rendszer, a merevlemez partícióit hálózati meghajtóként érzékeli, míg a saját merevlemezét 130 gigabájtosnak látja; a valóságban ez utóbbi egy dinamikusan növekvő fájl, melynek helyét a gép leállítása után tudjuk módosítani a beállításokon belül. A kiosztott RAM mennyisége alapértelmezés szerint 256 megabájt, de ezen is és a virtuális merevlemezek számán is módosíthatunk; azonban ezt természetesen csak kikapcsolt XP mellett tehetjük meg.


[+]

Az USB eszközök szintén megosztott elérésűek, pontosabban azok lehetnek, ez szimplán rajtunk múlik, ahogy az is, hogy ilyen esetben a virtuális vagy valós rendszerünk számít-e gazdagépnek. A hálózati kapcsolatok kezelése teljesen triviális, az XP ugyanazokat a hálózati forrásokat látja és kezeli alapértelmezésben, amelyeket az azt futtató Windows 7 is, ehhez felesleges bárminemű hálózati beállítás. A gép kikapcsolása gyárilag hibernációt jelent, ezt módosíthatjuk kikapcsolásra vagy tényleges leállításra is.

A felső menüsávban a műveleteket magába foglaló menüpont alatt tudjuk kiadni a virtuális gép bezárására, alvó módba helyezésére és újraindítására a parancsot, de itt aktiválhatjuk a teljes képernyős módot is. Az USB eszközök kezelésének menüje és az eszközök mellett – ahol a beállításokat és az integrációs szolgáltatások ki-, illetve bekapcsolását találjuk – külön gombot kapott a híres Ctrl+Alt+Del kombináció, vagyis a feladatkezelő indítása. Ugyanis a billentyűparancsok egy része – mint például az említett kombináció vagy az Alt+Tabbal történő ablakváltás – alapértelmezett beállítások szerint csak teljes képernyő módban érhető el, de eltérő felhasználói igény esetén ez is könnyedén átállítható.


[+]

A kompatibilitási problémák megoldására azonban nem egy "ablak az ablak ablakában" eljárás a megoldás: az XP-n belül telepített alkalmazások futtatásához nem szükséges elindítanunk a virtuális gépet, hogy azután onnan futtassuk a kívánt programot, a Windows 7 Start menüjében ugyanis a Windows Virtual PC mappájában ezek megjelennek. Az itteni parancsikon hatására egy kis várakozás után a Windows 7 asztaláról köszön vissza az XP környezetében futtatott program. Mint az első bekezdésben elhangzott, a funkció lényege a főként vállalati szférában alkalmazott programok zavartalan futtatása; a beépített flippernél komolyabb teljesítményt igénylő játékok futtatásáról ne is álmodjunk: 3D gyorsítás nincs, ahogy 32 bites színmélység sincs, az elérhető egyetlen felbontás a 800x600, de az ablakok – igen, maga a virtuális gép is – szabadon átméretezhetők. Fontos még tudni, hogy az alkalmazások ilyen módon történő futtatása nem lehetséges, ha egyidejűleg virtuális gépünkre is be vagyunk jelentkeve.

Microsoft Security Essetials kezelőablakai, a háttérben egyenesen a virtuális gépből.
Microsoft Security Essentials kezelőablakai, a háttérben egyenesen a virtuális gépből [+]

A Windows XP Mode elgondolása remek, egy hiányossága azonban akad, és ez épp a Windows 7-tel történő szoros együttműködésből ered: a hardverek kezelése – ahogy az előzőekből sejthető – csak a gazdarendszeren keresztül történhet, emiatt olyan hardvert ezután sem leszünk képesek probléma nélkül kezelni, amelyikkel eddig a Windows 7 támogatásának hiánya miatt szenvedtünk. Szoftveres környezet okozta kompatibilitási nehézségek kiküszöbölésére azonban kiváló, és nem mellékesen még az erőforrások kezelésében is jó, ebből kifolyólag tényleges alternatívaként szolgálhat a virtualizációs alkalmazások piacán.

A szükséges szoftverek a Microsoft Windows Virtual PC honlapjáról tölthetők le, teljesen ingyenesen.

Inarus

Azóta történt

Előzmények