Windows blog: Windows Live Családbiztonság

A Családbiztonság szolgáltatás lényege, hogy segítségével távol tarthatjuk gyermekeinktől a káros tartalmakat, felügyelhetjük, hogy milyen hatások érik csemetéinket, s mindezt akár távolról is, legalábbis amíg az ellenőrzött számítógépen ténykedik. Emellett a Windows 7 beépített szülői felügyeletet is kínál, melyre egy későbbi bejegyzésben térünk ki részletesebben.

Használatához a felügyelt gépen létre kell hoznunk egy fiókot – hozzákapcsolt Live ID-val – melyből szabályozzuk az elérést, illetve legalább egy másik fiókot is, melyet a mi felügyeletünkkel / szabályainkkal használhatnak. Ez utóbbiakat a Családbiztonság alkalmazás kezelőfelületén tudjuk fiókunkhoz kapcsolni, mely után már nem vagyunk géphez kötve, a szolgáltatás opcióin a Családbiztonság oldalán bejelentkezve tudunk változtatni. Ennek másik előnye, hogy egyazon Live ID-n keresztül több számítógépet is felügyelhetünk egyszerre.

A rendszer három fő területre sorolja be a korlátozásokat, ezek közül első a Webszűrés. Segítségével szabályozhatjuk, hogy milyen weboldalakat érhet el a szabályozott fiók használója, akár tartalom, akár konkrét cím alapján. Gyárilag két meghatározott témát kapunk, a szigorú szűrést – mely a gyermekbarát oldalak és az általunk külön engedélyezettek kivételével mindent oldalt tilt –, valamint az alapszintű szűrést, amely kizárólag a felnőtt tartalmak kategóriájába sorolt weblapok letiltását vállalja. Egyéni beállítás esetén a letiltás csak az általunk feketelistára vett weblapokat érinti.

Amennyiben valaki mégis egy olyan weblapot keres fel, amely valamilyen oknál fogva tiltólistán szerepel, egy figyelmeztető oldallal találja szembe magát, amin tájékoztatás mellett adott a lehetőség a gépet felügyelő személy felé egy megtekintési kérést küldeni. Az engedélyezésre a webes kezelőfelületen vagy közvetlenül a felügyelt számítógépen egyaránt van lehetőség. Külön tiltható a fájlok letöltése is. Apróság még, de főleg az egyéni listát alkotóknak lehet nagyon hálás a profil másolásának képessége, vagyis több, felügyelni kívánt személy esetén elég csak egyszer aprólékosan beállítgatnunk mindent, onnantól kezdve a a többi profilra is érvényesíthetjük elképzelésünket a biztonságos rendszerről.

A Tevékenységlista segítségével nyomon követhetjük, hogy az egyes felhasználók mikor és merre jártak, illetve mit csináltak. A naplózott cselekvések közt megtaláljuk a meglátogatott webcímek listáját időrendben, de láthatjuk a megtekinteni kívánt tiltott oldalakat is, a letöltött fájlokat azok linkjével együtt, és a használt programokat is megtekinthetjük.

A harmadik részterület, melyet felügyelhetünk, az a webes ismerősök kezelése. Felügyelet alatti gyermekünk MSN, Hotmail és Xbox Live ismerőseit is figyelhetjük. Egy új ismerős felvételének szándékával szintén a kérések menüpontban tudunk foglalkozni.

A Családbiztonság Windows 7, Vista és XP kompatibilis változatban is elérhető, és a Windows Live Essentials részeként telepíthető, mely innen tölthető le.

Inarus

Azóta történt

Előzmények