Windows blog: Office 2013 a Windows RT-ben

Mint arról már értesülni lehetett, a Windows új generációja, vagyis a Windows 8 két fronton támadja a piacot: az eddig megszokott x86-os változat mellett új piaci szereplőként ARM-os kiadásban is találkozhatunk az új ablakos rendszerrel, Windows RT néven. A mobil eszközökben elterjedt chipszeteken alapuló táblagépek rendszere kizárólag a Windows 8-ban debütáló Modern UI-val felvértezve érkezik, azonban a Windows mellett a pár hete kipróbálható új Office irodacsomag is ezt az irányvonalat követi. A Windows RT-re komponált Office – mely egyfajta "light" verziónak tekinthető – több területen is a táblagépek világához igazodik.

A megfelelő táblagépes verzió létrehozásához a Microsoft felelős részlegének tervezői hosszas kutatásokat végeztek a felhasználói igények kapcsán, melynek eredményeként megszületett a tabletekre tervezett irodai szoftvercsomag. Mivel a felmért igények alapján a felhasználók a lehető legteljesebb értékű Office csomagot szeretnék ARM-alapú készülékeikre is, ezért a már korábban bemutatott Office 2013 otthoni és diákverziójának alapjaiból indultak ki.

Ennek köszönhetően nem meglepő módon a felület szinte érintetlen maradt, hisz az új Office már érintéssel történő kezelésre is optimalizált külsővel jelenik meg. A motorháztető alatt azonban számos apróságon változtattak, mellyel a programok jobban idomulnak a táblagépek adta környezethez és felhasználói szokásokhoz. A módosítások az érintéssel történő vezérlés mellett a hordozhatóság biztosításához szükséges akkumulátor kímélésében, a visszafogottabb erőforrás-használatban, az SSD-támogatásban, illetve a vezeték nélküli kapcsolatok intelligens kezelésében érhetők tetten.

Az akkumulátor kapacitására jótékony hatással van a CPU használatának visszafogása, azaz ha például a felhasználó hosszabb ideig nem lép interakcióba a géppel, illetve magával a programmal, a rendszer visszaveszi a processzorhasználatot. Ezt a célt szolgálja például a folyamatosan villogó kurzor hosszasabb használatmentes állapotban történő elhagyása is, mely a CPU felesleges felébresztésének számát redukálja. Mindemellett az ARM rendszerbe beépített hardveres gyorsítás is a CPU-ról veszi le a terhet, így a sebesség megőrzése mellett alacsonyabb fogyasztás várható.

A háttértár felesleges foglalását több, online is elérhető bővítménytől való megszabadulás enyhíti, a nyelvi csomagokból vagy clipart eszközökből például csak az épp használatban lévő, illetve gyakran használt elemek kerülnek a háttértárra, a szükséges új elemek online tölti le, így helyet spórolhatunk – nyelvi csomag esetén a használaton kívül esőt például a rendszer eltávolítja.

Egy Office, két platform - minimális különbségek Egy Office, két platform - minimális különbségek
Egy Office, két platform – minimális különbségek

Az adatforgalom kímélését szolgálja a hálózati kapcsolatok típusának megkülönböztetése, melynek köszönhetően a rendszer érzékeli, ha a felhasználó mobilnet segítségével kapcsolódik az internetre; ilyenkor a programok csökkentett adatforgalmat generálnak. További érdekesség még, hogy roaming kapcsolat, illetve túllépett adatlimit esetén a rendszer felajánlja az online kapcsolódás teljes tiltását.

Az ARM kompatibilitásnak természetesen ára is van, ilyen áldozat például az ActiveX vezérlőket igénylő funkciók és egyes régebbi médiatípusok támogatásának hiánya, az Excelből kivett adatmodellek, a PowerPointból hiányzó narrációs képességek, valamint az x86-os változathoz képest hiányzó Outlook, melyet a beépített Mail alkalmazás helyettesít.

Az október 26-tól elérhető Windows RT-t futtató táblagépek még az Office for Windows RT előzetes változatával érkeznek, mely a végleges Office megjelenésekor, vagyis novemberben automatikusan frissítésre kerül.

Inarus

Azóta történt

Előzmények