Ilyenek lesznek az új Windowszal startoló tabletplatformok

A Windows 8 és vele együtt az ARM-os gyártóknak készülő Windows RT októberben startol el, de az OEM partnerek már augusztusban megkapják az operációs rendszer RTM verzióit, ami lényegében véglegesnek tekinthető. Ennek megfelelően a gyártópartnerek az utóbbi időben rengeteg dokumentumot kapnak a rendszerről. Azt talán senkinek sem lesz meglepetés, hogy a Microsoft az operációs rendszert elsősorban tabletekre, illetve érintésérzékeny kijelzővel rendelkező gépekre optimalizálta, noha a vezérlés hagyományos billentyűzet-egér párossal is lehetséges. A fókuszt azonban egyértelműen a tabletek jelentik, és a redmondi óriáscég több gyártóval is együttműködik, hogy a startra készülő tabletplatformok sikeresen vegyék az akadályokat.

A konkrét platformok képességeiről a gyártók még nem beszélnek, ami természetesen érthető, de a szivárgásokat nem mindig lehet elkerülni. Birtokunkba jutott pár dokumentum, melyek vázolják, hogy a különböző platformok és gyártók között milyen különbségek lesznek az új Windows szempontjából. Az természetesen korábban kiderült, hogy a Windows RT-hez három, míg a Windows 8-hoz két vállalat kínál majd tabletekbe fejlesztett platformot, de a konkrétumokról meglehetősen szűkszavú nyilatkozatok születtek.


Windows 8/RT összefoglalva

A tabletplatformok közötti különbségeket talán a legjobb táblázattal összefoglalni, hiszen így kevesebb lesz az ömlesztett adat, és az összehasonlítás szempontjából is átláthatóbb. Szintén érdemes megkülönböztetni a Windows RT-t és a Windows 8-at is, hiszen alapvető eltérés lesz a programok futtathatósága szempontjából.

A Windows RT-hez készülő platformok képességeit az alábbi táblázat részletezi:

A Windows RT-hez készülő tabletplatformok
Gyártó NVIDIA
Qualcomm Texas Instruments
Termékcsalád (platform) Tegra 3
Snapdragon S4
OMAP4
Integrált grafikus vezérlő
ULP GeForce
Adreno 225 / 305 és 320
PowerVR SGX544
DirectX támogatás 9.0L (SM 3.0)
9.0L (SM 3.0) 9.0L (SM 3.0)
Unified shader dizájn
nem igen igen
Teljes WDDM 1.2 támogatás
nincs
nincs nincs
Unified Video API támogatás
nincs nincs nincs
Sztereó 3D támogatás opcionális
opcionális opcionális
DirectFlip szolgáltatás
nincs támogatva nincs támogatva nincs támogatva
Natív programfuttatás ARMv7-re fordított
ARMv7-re fordított ARMv7-re fordított
OpenGL ES támogatás 2.0
2.0 / 3.0
2.0
OpenCL támogatás (IGP)
nincs nincs / 1.1 (Full Profile) 1.1 (Embedded Profile)
C++ AMP támogatás
nincs
nincs nincs
OpenGL támogatás 2.1 2.1 2.1

A Windows 8-hoz készülő platformok képességeit az alábbi táblázat mutatja be:

A Windows 8-hoz készülő tabletplatformok
Gyártó AMD
Intel
Termékcsalád (platform) Brazos-T
Clover Trail-W
Integrált grafikus vezérlő
Radeon HD
PowerVR SGX545
DirectX támogatás 11 (SM 5.0)
10.1 (SM 4.1)
Unified shader dizájn
igen igen
Teljes WDDM 1.2 támogatás
van
nincs
Unified Video API támogatás
van nincs
Sztereó 3D támogatás opcionális
opcionális
DirectFlip szolgáltatás
támogatva
nincs támogatva
Natív programfuttatás x86/AMD64-re fordított
x86/AMD64-re fordított
OpenGL ES támogatás 3.0
2.0
OpenCL támogatás (IGP) 1.2 (Full Profile) 1.0 (Full Profile)
C++ AMP támogatás
van (DirectCompute 5.0)
nincs
OpenGL támogatás 4.2 3.2

Fontos megjegyezni, hogy a táblázatban szereplő paraméterek a hardver képességeire vonatkoznak, de nem biztos, hogy a start napján lesz olyan driver, amivel az adott funkció kihasználható. Az AMD és az NVIDIA tapasztalatával ez valószínűleg nem lesz gond, de a többi cégnél nehéz megmondani mire lehet számítani, hiszen az Qualcomm és az Imagination Technologies nem rendelkezik túl sok tapasztalattal a Windows operációs rendszerre írt grafikus driverek szempontjából.

Értékes adat még, hogy több gyártó gondolkodik Intel Ivy Bridge vagy AMD Trinity APU-ra épülő tableteken, illetve mondjuk inkább úgy, hogy hibrid mobil gépeken. Technikailag ezek tekinthetők tabletnek, hiszen funkcionálisan megfelelnek a célnak, de a kiszivárgott dokumentumok nem térnek ki rájuk. Ez azért van, mert az említett lapkák platformdizájnja elég nagy, illetve a fogyasztásuk sem mondható a tabletek szintjén elfogadhatónak (nagyjából háromszoros az étvágyuk), amit az is alátámaszt, hogy az összes Ivy Bridge és Trinity APU-s táblagépben aktív hűtés lesz, szemben a fenti platformokkal, melyek referenciadizájnját úgy alakították ki, hogy passzív hőelvezetés mellett is működjenek. Nyilván a fogyasztás az üzemidőnek sem tesz majd jót, így komolyabb terhelés mellett a nem éppen tabletekbe szánt platformok egy-két óra alatt lefogyaszthatják az akkumulátort – függően annak kapacitásától.

A legtöbb gyártó pontosan a fentebb részletezett nehézségek miatt eleve dokkolóval szállítja majd az Intel Ivy Bridge vagy AMD Trinity APU-ra épülő tableteket, amely egy extra akkumulátort is tartalmaz, hogy bírja a rendszer szuflával. Ettől lesznek a masinák egyfajta hibridek, vagyis funkcionalitásukat tekintve tabletek és ultravékony notebookok is egyben. A Microsoft új operációs rendszere e termékeken is megfelelő élményt nyújt, de a beléjük épített rendszer konkrétan nem mondható igazi tabletplatformnak.

Természetesen a gyártók gőzerővel fejlesztenek tovább, így 2013-ban újabb tabletplatformok érkeznek majd. Ezekről egyelőre kevés információ van, de a táblázatban szereplő rendszerek mindenképpen csak a kezdetet képzik. Sajnos a teljesítményről nem árulkodnak a kiszivárgott dokumentumok, így ebből a szempontból kénytelenek vagyunk megvárni a hivatalos bejelentéseket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés