Vélemény: valószínűtlen a Sapphire Rapids pletykált fogyasztási tartománya

Az Intel egyszer már próbálkozott nagy energiaigényű szerverdizájnokkal, gyakorlatilag nem kellett senkinek sem.

Az AdoredTV egy friss exkluzív anyaggal jelentkezett, amelyben ecsetelik, hogy az Intel Sapphire Rapids kódnevű szerverprocesszora kapcsán mire lehet számítani. A legtöbb adat annyira nem újdonság, mivel az 56 processzormagról már a nyár közepén írtunk, ahogy a DDR5-ről, a PCI Express 5.0-ról, illetve a CXL-ről is. Nemrég pedig a rendszer HBM memóriavezérlőjét lepleztük le.

Új adat viszont, hogy az AdoredTV információi szerint a fejlesztés fogyasztása 300 és 400 watt közé esik. Ez ugyanakkora roppant valószínűtlen, ha így van, akkor be sem kell fejezni a fejlesztést, alig lesz rá megrendelő.

Az Intel egyszer már kipróbált hasonló tartományon belüli szerverplatformot. Ez volt a Cascade Lake-AP kódnevű fejlesztés, aminek a két csúcsmodellje 350 és 400 wattos TDP-vel rendelkezett. Ennek az eredménye nem áttörés lett a szerverek tekintetében, hanem konkrétan nem érdekelték a piacot ezek a termékek. Lényegében ez végzett a Cooper Lake-SP kódnevű megoldással is, ami ráadásul "csak" 300 wattig ment volna el, de így sem adták ki, mert papírsárkányt felesleges lobogtatni, a cégnek eladható processzorok kellenek.

A szerverpiac nagy része eléggé sarkalatosan áll a fogyasztáshoz, és nagyjából 240-250 watt az a felső határ egy processzorra, ami még játszik. Némileg kivétel a HPC-piac, ahol azért még a 280 wattot elfogadják, de az ezeken túllépő fejlesztéseknek nincs valós esélye a megrendeléseknél. Nem véletlen, hogy az érkező Ice Lake-SP "csak" 270 wattig megy el. Az még pont jó a HPC-szerverekbe, a többi területre pedig lesz majd 240 wattot vagy kevesebbet fogyasztó modell. Pedig az Intel ezt a lapkát is tudná 300-350 watton működtetni, nagyobb teljesítményt is kapnának általa, hiszen eredetileg készült belőle 38-magos verzió is, de nem lenne értelme, ugyanúgy járna, ahogy a Cascade Lake-AP: csak papíron létezne.

A fentiek miatt nagyon valószínű, hogy a Sapphire Rapids nem fog 300-400 watt között fogyasztani, inkább az eladható tartományba lő a fejlesztéssel az Intel, vagyis a normál modelleket maximum 240-250 wattig viszik el, míg a HPC-piacra szánt verziókat 270-280 wattig. Ezek fölött maga a szerverpiac alig létezik, rendkívül korlátozott eladások nyerhetők itt, tehát ha hoznak is extrém fogyasztású terméket, azokkal csak pár érdeklődő célozható. A Santa Clara-i óriáscégnek viszont nagyon is a tömegpiac fontos, nem pedig egy mérhetetlenül aprócska szelet. Arról nem is beszélve, hogy a Sapphire Rapids megjelenése még legalább egy évnyire van, ma biztosan nem az a cél, hogy 300-400 wattba férjen bele, az csak kényszermegoldás lehet, ha nagyon nem akarna működni a gyártástechnológia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés