Változik a HD Radeonok driveres támogatása

A napokban rémhírként terjedt az az információ, miszerint az AMD megszünteti a Radeon HD 2000, 3000 és 4000 sorozathoz tartozó szoftveres támogatást. A Phoronix adatai szerint augusztus után már nem lesz Catalyst meghajtó a DirectX 10-es és 10.1-es Radeonokhoz, de ez nem teljesen helytálló kijelentés. A vállalatot felkerestük a tényleges helyzettel kapcsolatban, így első kézből kaptunk információt a változásokról.

Az AMD szóvivője igazolta azt az állítást, hogy változik a HD Radeonok driveres támogatása, de a Radeon HD 2000, 3000 és 4000 sorozathoz sokáig érkeznek még meghajtóprogramok. A DirectX 11-es Radeonokhoz továbbra is havi szintű lesz a frissítés, azaz a Radeon HD 5000 szériás, vagy újabb termékek birtokosai semmi változást nem éreznek majd. A Radeon HD 2000-es, 3000-es és 4000-es termékcsalád támogatása viszont kikerül a fő kódbázisból, de készül egy úgynevezett legacy kód, ami biztosítja a további támogatást a régebbi termékekre. A havi szintű frissítés persze három hónapos ciklusra redukálódik, vagyis egy évben négy driver lesz az előbb említett DirectX 10-es és 10.1-es Radeonokhoz.

Az AMD szerint ennek a változásnak az az előnye, hogy a régi termékekre jobban tudnak figyelni, így az úgynevezett legacy kódot tartalmazó driver csak a Radeon HD 2000-es, 3000-es és 4000-es termékcsalád felmerült problémáinak javítására koncentrál. Az AMD azt is elmondta, hogy a Windows 8-hoz is lesz támogatás az előbbi szériákra, méghozzá legacy driver formájában.

A változás fő szempontja egyébként pont a Windows 8 lehetett, ugyanis az új operációs rendszer új WDDM felületet is bevezet. Utóbbi 1.2-es verziója minimum DirectX 11-es hardvert követel, vagyis a régebbi termékek csak az 1.1-es felületet támogathatják, ami természetesen korlátozott képességekkel rendelkezik. Az eltérő WDDM-ek támogatása technikailag ugyan megoldható egy meghajtóprogramon belül, de lényegesen egyszerűbb a fejlesztés és a tesztelés, ha az eltérő modellek kezelése külön driverekkel valósul meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés