Újabb szemüveg nélkül használható 3D tv a Toshibától

A CES 2011 hivatalos megnyitója előtt a nagyobb résztvevők különféle előzetes zártkörű partikat tartanak, amelyeken a fontosabb üzleti partnerek és a szerencsésebb újságírók vesznek részt. A pezsgő és a kaviár mellett fontos dolgokról is szó esik, például beszélnek a jövőt érintő tervekről, és néhány új fejlesztésről is lerántják a leplét.

Az ilyen mókákból a Toshiba sem maradhat ki, amely a saját rendezvényén bemutatta a szemüveg nélkül használható, háromdimenziós tartalmak megjelenítésére képes tévé prototípusát. A modell egyenlőre még távol áll a sorozatgyártástól, és kevés kivitellel konkrét technikai paramétereket sem árultak el róla. Annyit azért lehet tudni, hogy a LED-es háttérvilágítású LCD panel képes a 4K, azaz 4096×2160 pixeles felbontás megjelenítésére, illetve lehetővé teszi a 2D-3D konverziót. A legjobb persze, hogy elméletileg szemüveg nélkül is élvezhető a háromdimenziós tartalom, azaz minden bizonnyal multi-parallaxis képekkel állítják elő a térhatást, ami azt jelenti, hogy a képpontok csak bizonyos nézési szögből és irányból láthatóak. E készülék esetén összes három ilyen pont van, ami azért nevetségesen kevésnek tűnik.

A partin részt vett újságírók szerint a megoldás ígéretes, bár a kép minősége elmarad az aktív shutteres technológiánál megszokottól. A vállalat egyébként régóta tapogatózik ebben az irányban. A CES 2011-en az előzetes hírek szerint ki is állítanak egy 12 és egy 20 hüvelyk képátlójú tévét, amelyek hasonló elven működnek. Ezeknél kilenc már említett nézési pont van, és állítólag idén már árusítani is kívánják őket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés