Új technológiájú antenna a jobb Wi-Fi-s és Bluetooth-os átvitelhez

Érdekes gondra hívta fel a figyelmet és keresett rá megoldást a SkyCross, a világ egyik nagy, főleg hordozható számítógépekbe és hálózati eszközökbe szánt antennákat gyártó cége. A probléma, hogy a 802.11b/g/n Wi-Fi és a Bluetooth jelek zavarhatják egymást, amit a hasonló, 2,4 GHz-es frekvencián való jelsugárzás okozhat. Ezt a gyártók, fejlesztők eddig két módszerrel próbálták megelőzni, illetve megoldani. Az egyik az, hogy a két vevőegység antennáit fizikailag távolabb helyezték egymástól. Erre a hordozható gépeknél nem nagy mozgásterük van, általában a képernyő két szélére teszik azokat. Ez viszont gyenge teljesítményt eredményez. A másik megoldás, hogy amíg az egyik adapter sugároz, addig a másikat megállítják. Érthető okokból ez sem megfelelő, hiszen a Bluetooth-os egér vagy headset kapcsolata is megszakadhat miközben internetezünk, aminek szintén nem örülnének a felhasználók.

SkyCross iMAT összehasonlítása a ma használatos módszerrel [+]
SkyCross iMAT összehasonlítása a ma használatos módszerrel [+]

A SkyCross válasza erre a problémára a díjnyertes iMAT technológia, ami szerintük minden fent említett bajra megoldást jelent. Az iMAT antenna egyszerre veszi és adja a Wi-Fi és a Bluetooth adapterek jeleit, amiknek a chipjei egyébként akár egy bővítőkártyán is lehetnek. Ehhez mindössze egy antennát használnak, amin több betáplálási pontot hoztak létre, így olyan, mintha több antenna létezne egyszerre, mindegyik magas jelelkülönítési képességgel rendelkezve.

A SkyCross antennája 35 dB-es jelerősségnél is nagyobb különbséget tud létrehozni, így téve lehetővé a két adapter egymás melletti zavartalan működését. Az eredmény nagyjából 50%-os növekedés az adatátvitelben, nagyobb vételi távolság és közel tökéletes Bluetooth-os teljesítmény. Továbbá helyet is spórolnak a kártyával és az antennával, aminek a mai hordozható készülékeknél különös jelentősége van. Az előnyei, és a jelenlegi technológiákhoz hasonló előállítási költségei miatt a gyártó nagy jövőt lát az iMAT-ben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés